Missa inte remisskritiken

I dag fortsätter Aftonbladet sin serie om ”det nya tuffa Sverige”. Många hamnar i kläm när Försäkringskassans kvarnar mal på.

hpr.jpg

I dag tar också Aftonbladet upp regeringens och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons nya ”rehabiliteringskedja”, som ska bli verklighet redan i sommar. Hon beskriver själv målet med det nya förslaget så här;

Målet med rehabiliteringskedjan är att Försäkringskassan ska jobba tätare med vården, arbetsgivarna och Arbetsförmedlingen.

Tyvärr finns det inte många av de remissinstanser som läst igenom och bedömt förslaget som tror att hennes ”förhoppningar” kommer att bli verklighet. Inte heller finns det några extra resurser för att allt ska fungera. Hela ansvaret vältras istället över på den sjukskrivne. Efter tre månader gäller omplacering, och efter sex månader riskerar den sjukskrivne att bli av med jobbet. Det räcker med att arbetsgivaren skriver ett intyg.

Försäkringskassan, som ju inte är kända för att bry sig om konsekvenserna för de som nekas sjukersättning, varnar nu för att regeringens förslag kan göra att ”den enskilde hamnar i kläm och står utan försörjning”.

Länsrätten i Västerbotten varnar för att den som har utförsäkrats från sjukförsäkringen aldrig mer kan komma in i försäkringssystemet igen.

Aftonbladets artikel lämnar mycket övrigt att önska, men för de som vill veta vad remissinstanserna egentligen har sagt har TCO gjort en enkel och samtidigt skrämmande och avslöjande sammanfattning av remissinstansernas synpunkter.

Så här sammanfattar TCO remissinstansernas synpunkter på det nya förslaget;

  • För snäva tidsgränser leder till risk att snabbt förlora anställningen.
  • Bara krav på den enskilde – inga krav på aktörerna som kan ge rehabilitering dvs arbetsgivare, företagshälsovård, hälso- och sjukvården, Försäkringskassan.
  • Svårbegripliga regler för när man har rätt till sjukpenning och sjukersättning.
  • Stora risker att stå utan ersättning helt om man har haft en längre sjukperiod bakom sig.
  • Förändring av grunderna för sjukförsäkringen (som fastlades på 1950-talet) när man går över till att bara vissa diagnoser är berättigade till den högre nivån från sjukförsäkringen.

Några synpunkter från viktiga remissinstanser (ur TCO:s sammanfattning);

Myndigheten kan redan nu konstatera att det krävs mer tid för en grundlig analys av Försäkringskassans möjligheter att administrera det föreslagna regelverket. För att Försäkringskassan ska kunna tillämpa reglerna krävs även att andra aktörers insatser sker i tid. Fallerar deras insatser blir de föreslagna tidsgränserna inte möjliga att hålla. Risken är att den enskilde hamnar i kläm och står utan försörjning.
Försäkringskassan

För att så korta tidsgränser ska fungera i praktiken krävs aktiva och snabba insatser av både den sjukskrivne, av arbetsgivaren och hälso- och sjukvården. Om arbetsgivaren eller hälso- och sjukvården inte tar sitt ansvar inträder dock inga särskilda sanktioner.
Föreningen Sveriges Arbetsterapeuter

En viktig faktor är också hälso- och sjukvårdens förutsättningar att motsvara de nya krav förslaget innebär. Tänkbara konsekvenser för hälso- och sjukvården berörs inte alls i de två promemoriorna. Detta är dock, som Socialstyrelsen ser det, en mycket viktig aspekt som måste beaktas.
Socialstyrelsen

Även om den försäkrade har det yttersta ansvaret för sin egen rehabilitering finns det givetvis ett ansvar även hos de berörda myndigheterna. Det framgår emellertid inte hur detta ansvar fördelar sig.
Länsrätten i Skåne

Den försäkrades möjlighet att ha kännedom om vilket ekonomiskt skydd som står till buds, är av stor betydelse för uppfattningen om huruvida systemet är rättssäkert eller inte. Svenskt Näringsliv konstaterar att de regler som föreslås beträffande beräkningen av den s.k. ”rullande” ramtiden är mycket komplicerade. Det förefaller osannolikt att någon utan en mycket god kännedom om regelverket skulle kunna avgöra huruvida ramtiden är uppfylld, hur sjukperioder i förekommande fall läggs samman, vilken ersättning som kan förväntas i samband med återinsjuknande eller då en ersättningsperiod lider mot sitt slut.
Svenskt Näringsliv

Att gradera sjukdomar på det sätt som föreslås i regeringsförslaget leder bara till ofruktbara, tidskrävande och uppslitande diskussioner mellan patienter, patientorganisationer och professionella inom hälso- och sjukvården och Försäkringskassa samt till tidskrävande ansökningar för prövning om rätt till högre ersättning.
Karolinska Institutet

Vi ställer oss också tveksamma till förslagen om fasta hållpunkter i form av tidsbestämda gränser för när arbetsförmågan ska prövas. Vi bedömer att dessa är alltför snäva mot bakgrund av de förutsättningar som finns hos offentliga rehabiliteringsaktörer och arbetsgivare. Vid exempelvis svåra medicinska tillstånd och funktionsnedsättningar kan relativt långa rehabiliteringsprogram krävas. Vi är också tveksamma till förslaget att lägga hela ansvaret på den försäkrade, att om Försäkringskassan begär det, inkomma med ett utlåtande av sin arbetsgivare. Det kan finnas risker att dessa utlåtanden blir godtyckligt utförda och att bristande rutiner på arbetsplatsen gör att tidsgränserna inte kan hållas.
Statens Folkhälsoinstitut

*

Bloggtips; Claes Krantz om Per Gudmunson och Islamofobi, Lasses Blogg om att Få betalt för en avsugning 😉

*

Andra bloggar om: , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

13 kommentarer

  1. Bra och informativt skrivet,

    jag orkar inte tjata om det där längre ( har bloggat en massa om det där) och konstarerar att tillväxten har ett pris och det kommer att kosta mycket ohälsa och annat samhällsekonomiskt dyrt som självmord och ökande kriminalitet och svarta anställningar och till och med ökande fusk!,

    -jag har länge hävdat att det är den sjukskrivne som görs till problemägare, det är oxå ett sätt att vältra över en del kostnader till kommunerna, istället för att ta av statskassan.

    Sedan kan jag bitvis tycka att det finns delar i förslaget som verkar bra och vi får hålla i minnet att det är visioner hon förmedlar och det är ju något helt annat än realpolitik..

    Mycket av rehabiliteringsarbetet för vissa sjukdomsgrupper ex utbrända är inte heller evidensbaserat . Jag tror I H -P och regeringen backar, och tyvärr är det så att även socialdemokratin lade grunden för problematiken så allt är inte alliansens fel. Kan jag tycka..

  2. H-E.R

     /  mars 13, 2008

    Fy tusan en sån utveckling.
    Jag tycker att det är lika bra att alliansen börjar tala ur skägget nu. Deras syften med politiken är ändå så genomskinliga att det ter sig omöjligt att tro på förklaringen ”för ert eget bästa”.
    Bättre att de säger som det är; vi har inte råd att hjälpa er sjuka mer, vi behöver pengarna till skattesänkningar för de arbetande.
    Går nu allt detta igenom blir det nog kalabalik i ”nolltoleransen” vad gäller självmord.
    Och en sak till… är det förenligt med svensk lagstiftning tro?
    Tack för att du skriver om och uppmärksammar detta Ilse-Marie.
    Och det känns ju samtidigt något ljusare när man inser att många tunga instanser som t ex FK protesterar mot idiotin.

  3. kirira

     /  mars 14, 2008

    Man brukar tala om dolda agendor och ens politiska motståndare brukar tala om vänsterns konspirationsteorier, men det förefaller ju helt klart att den här regeringen vill mycket mer än den – guschelov – kan. Det den kan är illa nog!

  4. Jag brukar inte önska elände över folk men nu är det är inte utan att jag börjar önska att alla som röstade fram den här katastrofregeringen skulle bli sjuka, så att de får ta konsekvenserna av sitt val.

  5. Vi behöver bara titta på vår historia för att förstå hur en allians vill ha framtiden. Sjuka och arbetslösa kommer att bli utsålda till minst bjudande när samhället inte längre tycker att vi har rätt att bli sjuka eller arbetslösa och hjälpen till att överleva och bli frisk är borta. Hur såg det ut i Sverige förr. Vilka rättigheter hade ”de vanlig” minns någon historielektionerna och Ådalen? Vet människor idag att förr blev folk sålda på auktion för att de inte kunde försörja sig? Alliansen är mycket medveten om vad de gör att och nu när de väl höjt avgiften till fack och a-kassan och vi väljer att inte vara med för vi har inte råd. Då klämtar klockan för det fredlösa samhället och arbetsgivaren gnuggar händerna av vällust för vem behöver bry sig om bra arbetsvillkor eller god lön som ger pengar kvar efter att räkningarna är betalda. Vi är på väg mot en större utbredd vit slavhandel för inte tror ni väl att det kommer att bli bättre för en vit än för vad det var för de som städade åt hamburgarkedjorna………..
    :((

  1. Tänkte inte på det « Ett hjärta RÖTT
  2. Försäkringssjälvmord - ett nytt begrepp « Ett hjärta RÖTT
  3. Sjuka rehabiliteras på socialen « Ett hjärta RÖTT
  4. De skyldiga duckar « Ett hjärta RÖTT
  5. Regeringen bryr sig inte « Ett hjärta RÖTT
  6. Nu sorteras sjuka ut…. « Ett hjärta RÖTT
  7. Så förnedras sjuka i alliansens Sverige « Ett hjärta RÖTT
  8. Kristersson varnade själv för sjukreglerna « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar