Nya bidrag och avdrag – Alliansens Bidragssamhälle del 2

I förra veckan beskrev jag hur Alliansens politik har fört oss från ett välfärdssamhälle till ett ”bidragssamhälle”. Ett samhälle där allt fler sjuka och arbetslösa utförsäkras från a-kassan och sjukförsäkringen och tvingas leva på bidrag från anhöriga, välgörenhetsorganisationer, svenska kyrkan eller på kommunens försörjningsstöd – socialbidrag.

Men Alliansens Bidragssamhälle breder ut sig även på andra områden. Den borgerliga arbetsmarknadspolitiken handlar framförallt om bidrag. Dessutom har alliansen infört en ny typ av bidrag – avdrag och subventioner – med precision riktade till de välbeställda.

Alliansens Sverige – från välfärdssamhälle till bidragssamhälle – del 2

FAS 3;

Fas 3 är sista steget i alliansens ”Jobb och Utvecklingsgaranti”. Denna – alliansens nya ”arbetsmarknadspolitiska åtgärd” – har utvecklats till en grym återvändsgränd för långtidsarbetslösa.

I dag är Fas 3 en större arbetsgivare än Volvo AB – skillnaden är att i Fas 3 fabrikerna behöver inte anordnarna betala ut någon lön – istället får de bidrag av staten. Fas 3 har blivit en ny lönsam framtidsbransch där företag gör miljonvinster utan att behöva producera någonting. Deltagare görs livegna – de som kritiserar arbetsförhållande riskerar bli polisanmälda – eller stängas av utan ersättning.

Fakta;

 • Fas 3 ger anordnarna ett bidrag på 5 000 kr/mån per deltagare, utan att de behöver betala ut någon lön.

JOBBCOACHER;

Jobbcoacher är alliansens storsatning – istället för traditionell arbetsförmedling och arbetsmarknadspolitik. Men en utvärdering gjord av Arbetsförmedlingen i början av året visade  att jobbcoaching i storts sett är meningslös eller rent av kontraproduktiv. Av de arbetssökande som har blivit jobbcoachade har färre fått jobb än av de som inte har blivit jobbcoachade.

Fakta;

 • För varje klient får jobbcoachen 9 000 kronor för tre månaders coachning. Det finns inget krav på resultat. Det enda coachen måste göra är att träffa den arbetslöse en gång och göra en planering. Om den arbetslöse får jobb, betalar Arbetsförmedlingen ut en bonus på 2 000 kronor till coachen.

AVDRAG och SUBVENTIONER;

Alliansens nya form av bidrag benämns avdrag. En omvänd bidragspolitik för de välavlönade – där de sämst ställda subventionerar de rikas lyxrenoveringar, städerskor och nannys. En ideologisk välavvägd omprioritering av välfärdspengarna – från de generella välfärdstjänsterna till privata subventioner för de som har råd.

ROT-avdrag har tidigare använts som ett konjunkturinstrument för att byggbranchen ska överleva en lågkonjunktur. I dag har regeringen permanentat subventionen. En subvention enbart riktad till de som äger sin bostad.

RUT-avdrag är en ny företeelse. Regelbundna användare av RUT-avdraget hittar vi nästan uteslutande hos överklassen och övre medelklassen. Ensamstående föräldrar har ytterst sällan råd med RUT.

Nannyakutens personalchef om kunderna, citat svd;

–Övre medelklass, överklass – och adel. De flesta ligger kring övre medelklass. Av den enkla anledningen att de är de enda som har råd. Hon räknar upp var kunderna bor: Lidingö, Östermalm, Danderyd, Saltsjöbaden och Bromma. Och uppstickarna: Hammarby sjöstad – och Vasastan. Vasastan är det nya Östermalm…

Fakta;

 • RUT-avdragen går framförallt till den allra rikaste delen av befolkningen. SCB 2010; Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Endast sex promille av låginkomsttagarna har gjort avdrag för hushållsnära tjänster (2010).

Lena Sommestad i AB, citat;

Med Reinfeldt och Borg vid rodret har den svenska välfärdsstaten blivit en välfärdsstat för de framgångsrika. Den svenska välfärdspolitiken är inte längre generell – lika för alla. Den riktar olika sorts politik till olika människor.

Permanent rot och rut och lägre restaurangmoms är välfärdspolitik för välavlönade. En sådan välfärdspolitik väcker självklart agg hos alla dem som varken har råd med hus, städning eller lunch på restaurang. Jobbskatteavdrag, sämre socialt skyddsnät och vinstjakt i välfärden eldar på.

Men lika skadlig är den välfärdspolitik, som riktar stöd bara till dem som har det allra svårast. Sådan bidragspolitik skapar motstånd hos dem som betalar, och den stöter ut dem som får hjälp. Ett exempel är det svenska försörjningsstödet, ”socialbidraget”.

I borgerlighetens Sverige har tiotusentals sjuka och arbetslösa drivits in i behovsprövat försörjningsstöd, i stället för att skyddas av en socialförsäkring. Allt fler blir bidragstagare. Hårdast drabbas ensamstående föräldrar och deras barn. Klyftorna ökar. Tilliten minskar.

*

Tidigare bloggposter;
Fas 3 – förnedrande men lönsam slutförvaring
Vuxendagis leder inte till att fler får jobb
Gamla älskade barn

Lästips; Anders Borg allt blekare, Tydliga politiska alternativ, Klassklyftor försämrrar även för medelklassen,

Bloggat; Lena Sommestad om ett samhälle som håller i hop, Annarkia om att byta fokur från politik istället för person, FASAN om vad sonm är lagbrott, Alliansfritt om fp:s halvering av inkomstskatten, Jonas Sjöstedt om att vinden har vänt, Jämlikhetsanden om Bildt, Jinge om Juholt, Nemokrati om den manodepressiva marknaden, Martin Moberg om kulturen, Mer- Netroots

Media ab1, ab3, ab3, ab4, ab5, ab6, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, svt1, svt2, svd1, svd2, svd3
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. monica lande

   /  oktober 11, 2011

  Är ensamstående och arbetssökande. Varje dag är en stor kamp. Känner mig värdelös som förälder, när jag inte kan ge mina barn va dom behöver, knappt mat på bordet. Gråter inombords varje dag.

 2. Jag gick sex månader på ett jobbcoachföretag eller ”vuxendagis”. Lärde mig det allra senaste inom jobbsökarteknik, funktionellt CV och effektivt personligt brev. Sedan jag började använda dernna modell och inte mitt förra mer traditionella CV och brev, blev jag aldrig kallad på någon jobbintervju. Något som hade hänt flera gånger tidigare. Jag sökte hundratals jobb under dessa sex månader med det nya undergörande CV:et, men alltså utan resultat i någon form.

 3. Lucas

   /  oktober 12, 2011

  Helt befogad kritik. Dock skulle jag vilja påstå att dessa beslut visar bara att alliansens politik inte har något gemensamt med (ny)liberal ideologi utan att de i stor grad helt enkelt tagit över socialdemokratisk politik.

  Från ett liberalt perspektiv är ‘Fas 3’, jobbcoaching och allt annat sådant skadligt. Om man vill hjälpa folk att skaffa jobb borde man ta bort de hinder som står i vägen för sysselsättning. Man borde avskaffa LAS, sänka arbetsgivaravgifter och så vidare.

  RUT och ROT är rena vänsterfasoner. Många verkar luras av det att det handlar om en skattesänkning. Men det är inte det som är det fundamentalt viktiga. Med RUT och ROT försöker staten bestämma hur du ska spendera dina pengar. Den typen av planekonomi är så anti-liberal som det kan bli.

  Förutom viss skillnad i retorik verkar skillnaden mellan S och M vara minimal.

 4. Jag blir bestört när jag läser det här… Även fast man redan vet – så är det varje gång så det kokar inombords!
  Livet är inte menat att vara en dans på rosor – men när man redan är på botten och skrapar varför ska man då sparka på den som ligger med full kraft och 100% till!?!??

  Det senaste året har jag och min familj lidit nånting ofantligt tack vare dagens politik. Vi får verkligen kämpa för att få det att gå runt varje månad. Men vad gör det när Reinfeldt ska ha in till ”kaffekassan”..

  Att barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna går på knäna det skiter dom i. Fas3 is the shit! (ironi)

  Som Reinfeldt uttryckte så fint om barnfattigdomen i sverige: Det är fascinerande.

  Det är alltså fascinerande när barnens föräldrar får slita röven av sig för ingenting i fas 3 och bli hjärntvättade. Sjukskrivna som blir utkastade och försatta i denna fascistiska åtgärd.

  Nä fy fan för den borgerliga regering vi har idag!

  Vi som 2 vuxna med ett barn ska leva på ca 5300 kronor i månaden.
  Visst nu vill många hugga huvudet av mig säkert – du ska va glad att du får nånting överhuvudtaget. Men tror du att det är kul som förälder när du hela tiden måste säga nej till ditt barn när dom frågar mamma/pappa – kan jag få det och det?

  Det skär i hjärtat på oss varje gång vi måste säga nej…

  Men så länge Reinfeldt med bihang/anhängare har det bra så vad spelar det för roll??

  Ta fram ”gaskamrarna och gasa ihjäl sveriges avskum” – arbetslösa, socialbidragstagare, sjukskrivna och pensionärer – det är den borgerliga regeringens nya politik i mina ögon!

  Jag vet – hårda ord och jag klev säkert över gränsen i mångas ögon nu.
  Tyvärr så är det så här jag känner…

  Men när man som familj kämpar som dårar för att klara sig ur klorna på vissa myndigheter så tryter en hel del.

 1. Välj Lena Sommestad till ny partiledare | Nemokrati
 2. Reinfeldts regering har osäkrat välfärden « Ett hjärta RÖTT
 3. Reinfeldts misslyckade slav- och bidragsmarknad « Ett hjärta RÖTT
 4. Bryr du dig överhuvudtaget om verkligheten Fredrik? « Ett hjärta RÖTT
 5. Fredrik Reinfeldt är stolt – men inte nöjd « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: