Nu sorteras sjuka ut….

När de nya sjukreglerna kom varnade många remissinstanser för att arbetsgivare nu skulle få fritt fram att sortera ut sjuka från sina arbetsplatser. Det har sedan dess kommit flera signaler som tyder på att kritikerna har fått rätt – och nu finns det svart på vitt. Arbetsgivarens goda vilja avgör om du som utsliten eller långvarigt sjuk får sparken eller inte.

SKTF har frågat personalcheferna i kommuner och landsting (65 % har svarat) hur de hanterar sjuka. Undersökningen visar att ”Nästan varannan personalchef i kommuner och landsting säger att de nya reglerna i sjukförsäkringen har lett till ett ökat antal uppsägningar.”

Fler exempel tar Arbetaren upp, citat;

Örebro kommun har exempelvis, enligt en reportageserie i Nerikes Allehanda, startat en ny kampanj för att systematiskt sålla bort så kallade lågproduktiva anställda. Freudenberg Household Products i Norrköping, som tillverkar den kända Wettextrasan har vägrat sina deltidssjukskrivna anställda tjänstledigt för att delta i introduktionsprogrammet, de har i stället tvingats säga upp sig.

Samtidigt rapporteras det att långtidsarbetslösheten har ökat kraftigt under det senaste året. Konsekvenserna för de med ohälsa kan bli ödesdiger. Arbetsplatserna vill inte ha personal som inte kan topprestera, samtidigt har försäkringsskyddet blivit betydligt sämre för de som inte ”passar in”. Det betyder att allt fler kommer att stå helt utan skydd och trygghet. Det är precis det som nu händer – socialbidragen ökar kraftigt, likaså fattigdomen…

Visst behövs det en helt annan politik!?

*

Läs mer; Utslitna arbetare sparkas med nya regler

Bloggat; Mitt i steget, Björn Andersson, Martin Moberg

Lästips; Greiderbloggen förstår allt! 😉

Netroots

Press; SKTF, svt

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Nu är det slutköpt av det märket.

 2. thomas

   /  maj 11, 2010

  Jamen vi måste faktiskt stå tillbaka för alla andra kostnader.
  Tex. inkommande till landet ska faktiskt kunna veta att de har ekonomisk trygghet.
  Sedan har vi i sverige gjort allt för att kunnat se till att miniminivå uppnås på diverse institutioner.
  Skatterna ska höjas!

 3. peter

   /  maj 11, 2010

  Reinfeldt har ännu en gång motbevisat sig själv att tala sanning. Förra valet lät det såhär: ” men alla kan väl jobba några timmar, bara några…”

  United States of America: Here we come…!

 4. henrik

   /  maj 11, 2010

  Ja nu ser vi den moderata synen och vad dom tycker om arbets skadade och sjuka människor!!!!!!!!!!!
  Nu är de klart för min del!! Moderaterna har idag fixat så en hund har bättre skydd en människor Jojo drar du in allt för en hund = djur misshandel
  Drar du inn allt för en familj med någon som är sjuk så är detta bra!!!!!!!!!!!

 5. Olle

   /  maj 11, 2010

  Socialdemokraterna har helt missuppfattat den här frågan. Det handlar inte om att sortera ut sjuka, eller göra det svårt för sjuka. Det är en alldeles för simpel retorik att påstå det. Den borgerliga politiken går ut på att se till att de som verkligen behöver hjälp också får det. Det är de som försöker lura till sig andras pengar, dvs skattepengar i form av diverse bidrag, som skall stoppas. Det borde även ni sossar ha på er agenda. Tyvärr leder er politik till att fler lockas att knipa åt sig bidrag istället för att vara med att byggga upp samhället. Sjuk- och arbetslöshetsersättning får aldrig bli en permanent lösning för de som inte vill arbeta. Det kan vem som helst begripa.

 6. Pelle

   /  maj 12, 2010

  Tog det verkligen fyra år för er för att förstå detta !?. :/

 7. michaela

   /  maj 12, 2010

  Jag tycker det är jättebra att facket lyfter upp detta som är ett bekymmer för så många. Jag läste hela rapporten som fanns på sktf.se
  Som tur är så fanns det något positivt i det hela också, att personalcheferna i kommuner och landsting/ regioner uppgav att de fick tillräckligt med kompetensutveckling för att hantera sjukskriv-ningsprocessen på bästa sätt tillsammans med de anställda som blir sjuka. Hela 95 procent av cheferna i landstingen/regionerna uppger detta och 85 procent av cheferna i kommunerna svarade att de får det, det kan man ju hoppas leder till att fler får behålla jobbet.// Michaela

 8. henrik

   /  maj 12, 2010

  Tänkte på vad Olle sade där uppe!! Har vi missförstått när alla som är sjuka och arbetsskadade räknas som fuskare. Och då dom som har en vanlig inkomst skall betala sin egen sjukskrivning tillråga på att dom som är riktigt sjuka skall betala sin egen tid under förhandlingar som kann ta 1,5 år. DU vi har inte råd med detta sitter själv i moment 22 varken FK eller ARB fömedlingen vill ha mig. PS detta skapar bara mer ohälsa för vanliga människor. Med ditt utalande förmodar jag att du har inkomst som räcker ett par år. Fast du tycker väl att arbetsskadade skall gå på socialförsäkringen för mer är dom väl inte värda!!

  OJOJ är du sjuk och arbetsskadad då får du gå till fattighuset!!!!

 9. OLLE olle … Motvind och suddiga glasögon… då kan allt bli verklighet. Jag tror ingen är emot att vi alla ska arbeta och att vi alla ska kunna försörja oss själva. Det är inte det som är problemet. Problem blir det när vi har människor i det gemensamma samhället som tror och tycker så mycket om sjuka, arbetslösa eller andra som behöver extra hjälp av samhället. Ofta så kommer ju påstående med att man lurar till sig och man vet att många hellre stannar hemma med bidrag för det är så fördelaktigt om det ska höjas. Det är oroande Olle att människor är så avundsjuka på att människor ska kunna få hjälp att leva anständigt att man till varje pris vill förgöra dem. Eller är det så Olle, att det är du som kan tänka dig att vara hemma och då tror du att alla andra vill det också? Olle byt med någon. Erbjud en arbetslös eller en rehabiliterad utförsäkrad sjuk ditt arbete. Vem vet du kanske får en extra stjärna och får sitta bredvid Gud när den tiden är kommen om inte alliansen anser det som bidrag….

 10. Firre

   /  maj 13, 2010

  olle, jag är så jävla trött på personer som du! bidragsfuskare hit å bidragfuskare dit!

  tror folk att det är enkelt att leva på bidrag eller???

  hur många vet ni ens som har gjort det?
  finns det ngn statistik?

  Och om det nu finns bidragfuskare i tusentals så fixar man inte det igenom att straffa ALLA människor som blir sjuka osv, sånt kan folk utreda på andra sätt.
  tror du inte riktigt har förstått detta alls

 11. Vad konstigt; jag skrev en kommentar som handlade om att enbart män blivit inbjudna som debattörer i programmet Debatt; när ämnet var sjukskrivningar.

  Den kom inte med här.

  Hursomhelst; jag tycker det är upprörande att föra en debatt om ohälsa och sjukskrivningar och samtidigt helt missa att bjuda in kvinnor som har kunskaper i frågan.

 1. Högerdebattör: Det har inte blivit ökade klyftor | Thomas Hartman | In The Pendent
 2. Jörnmark och den ”tyska högproduktiviteten” « Nemokrati
 3. De rödgröna förlorar mark. | annarkia
 4. Arbetslinjen mot bidragslinjen – Varför inte båda? « Jakob Lundgren
 5. Jinges Web och Fotoblogg » Afghanistan och de Rödgröna
 6. Samla oss till ett folk « lena alun
 7. Arbetslinjen mot bidragslinjen – Varför inte båda? « Gröna ungdomar i Sundsvall
 8. Valdueller, tävling, betyg… Vilken idrottsgren talar vi om | viita.se
 9. All press på de sjuka, ingen på arbetsgivarna « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: