Husmark gör alla fel med utförsäkringskedjan

I morse var det så dags  igen. Allas vår goda fé socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson uppträdde återigen i Gomorron Sverige. Nu handlade det om kultur på recept -”en del av regeringens stora satsning på rehabilitering”. Husmark talade sig varm för hur man kan bota och bättra med olika kulturella upplevelser.

Och visst är det så  –  vi mår bra av att leva fulla liv – med musik, litteratur, konst, naturupplevelser, goda vänner och allt annat som gör livet värt att leva. Visst är det så. Ingen kan givetvis säga emot. Vi kan inte leva värdiga liv utan någon form av kulturella upplevelser och glädjeämnen.

Eller som H.C. Andersson en gång uttryckte saken….

Att leva är icke nog.
Frihet, solsken och en
liten blomma måste man ha…..

En av de forskare som länge har intresserat sig för hur kultur -och natur-upplevelser kan påverka våra sinnen och vår hälsa är Töres Theorell.

Så här beskrev han år 2002 vad som krävs för att kunna leva ett gott liv;

 • Att ha utrymme i tillvaron för en glädjerik variation i livet.
 • Att inte pressas av yttre omständigheter hela tiden.
 • Att leka.
 • Att ha kontroll över livet. Tyvärr har människor olika möjligheter att ha kontroll över livet bland annat av ekonomiska skäl. Det bör finnas en balans mellan ansträngning och belöning

Samme Töres Theorell är också en av regeringens starkaste kritiker när det gäller ”utförsäkringskedjan”. Så här sa han under den första öppna utfrågningen om regeringens ”utsorteringskedja”.

Citat,SvD (maj 2008);

Sjukskrivna sorteras ut, arbetsrätten urholkas och allt ansvar läggs på den enskilde. När riksdagens socialförsäkringsutskott igår höll en öppen utfrågning om de nya reglerna i sjukförsäkringen var det inte mycket som fick godkänt.

– Jag blir starkt oroad över att människor som behöver vara sjukskrivna inte kan vara det. På sikt kan det bli en risk för folk­hälsan, förklarade Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin, en av flera kritiker.

Han talade till och med om ”försäkringssjälvmord”, att psykiskt instabila personer som blir felbedömda tar sina liv.

Man kan konstatera att Husmark Pehrsson gör alla fel med sin ”utförsäkringskedja” –  om man verkligen har ett ärligt uppsåt. Man börjar med att slå undan benen på långtidssjukskrivna.  Man skapar stress och oro och en känsla av att inte ha någon kontroll över livet. Man tar bort den grundläggande ekonomiska tryggheten som gör det möjligt att överhuvudtaget kunna leva ett fullgott liv – trots kronisk smärta, allvarlig sjukdom eller psykisk ohälsa.

Hade man verkligen ett ärligt uppsåt hade man börjat med att utgå från individen – lyssna, hjälpa, rehabilitera (gärna med kulturupplevelser) – för att sedan avgöra – finns det möjlighet att komma tillbaks till arbetslivet? Om det inte går – låta även dessa människor få fortsätta leva ett gott och värdigt liv – även om de kanske inte klarar av att arbeta (till 100 procent).

Men, någon sådan vilja finns inte. Nu kastar man ut människor i en hopplös situation. En situation där alla tidigare rehabiliteringsförsök, alla försök till arbetsträning kastas på soptippen. Alla läkarutlåtanden och allt vad den försäkrade själv säger blir utan betydelse. Man tar bort hela den grundläggande ekonomiska tryggheten och sedan förväntar man sig att de som blir utsatta för denna inhumana behandling – detta grymma omänskliga experiment – ska må gott. Det är ett hån utan dess like!

Till Husmark Pehrsson som säger sig älska ”kulturupplevelser” och litteratur, kan jag rekommendera Carina Nilssons – ”Utanförskap för vilka och varför  – om arbetslinjen i praktiken för sjuka och arbetsskadade”.

Så här skriver Göran Greider i sitt förord till boken;

Den bok som denna ytterst konstlösa
dikt är ett förord till
är en av de värsta böcker jag läst:
på varje sida något som gör ont
och något som smakar vanmakt.
Man kan inte läsa den från pärm till pärm,
eller så är det precis det man ska göra:
Då kommer den som läser att förändras.
Kan man tvinga ministrar eller Försäkringskassans ledningsstab
eller rentav journalister att läsa hela denna bok?
Jag önskar det vore möjligt.

En annan kulturupplevelse som faktiskt för tankarna till den grymma situation Husmark Pehrsson har skapat med sina sjukförsäkringsexperiment är Gellert Tamas verklighetsbaserade bok ”De apatiska” (om de apatiska flyktingbarnen). Det allra sista kapitlet i boken berättar om hur några av de drabbade flyktingarna (som på grund av lösa rykten polisanmäls för att ha misshandlat och drogat sina svårt sjuka barn) blir utsatta för en husrannsakan.

En av de som ledde polisens oanmälda razzia säger så här;

” – Hon var tacksam för att vi var där, hon tyckte att det var skönt att polisen kom”.

Hon som blev utsatt för husrannsakan beskriver händelsen som ännu ett övergrepp i en ständigt pågående misshandel;

-Jag känner fortfarande en oerhörd smärta inom mig. De som gjorde allt detta mot oss fick inget straff – och jag kan inget göra. … Vi kränks och förnedras tills vi har nått botten. De trycker en så djupt ned att man är beredd att ta livet av sig.

Så olika kan man uppleva en situation. Kanske tror regeringens representanter verkligen att de gör något gott – när de i själva verket förnedrar sjuka och utslitna människor?

För att återigen citera Göran Greider;

De knän leder och axlar som bär samhället
går till slut sönder och nya människor
måste sättas in medan de som förbrukats
alltså måste förnedras
ännu en gång så att varje upprorsgnista släcks.

*

Till sist en gammal älskad favorit i svåra stunder…. så vacker, så sorglig, så helande…

*

Bra bloggarMinKramp ,   Resursbloggen Vägen till himmelenHorisonten,   Martin Moberg,   Anna WikströmKaktusblomman, Magnus Johansson, Netroots

Töres Theorell kritik av rehabiliteringskedjan; Sjukförsäkringen behöver rehabiliteras, Töres Theorell leder expertgrupp, Theorell om rehabiliteringskedjan

Länkar om jobb, sjukdom och flyktingar; Gomorron Sverige, Rapport, DN arbetslösheten1, 2,3, DN debatt, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB  debatt, AB blogg,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Tack för ett bra inlägg!

 2. Tack själv Ilona!

 3. Ibland tror jag – eller i alla fall önskar 😉 – att det är på skämt. Men tyvärr verkar så inte vara fallet….

  Är det till alla utförsäkrade som det kommer att ordineras ”kultur på recept” ? Tror inte det.
  Många med sjukpenning har redan blivit utförsäkrade och nu står de med sjukersättning på tur.
  Denna massutförsäkring som nyss börjat är helt absurd. Omänskligt.
  Husmark-Pehrsson övertygelse om att det bara kommer att föra med sitt gott och att ingen kommer att trilla mellan stolarna börjar att svaja.
  Bäst att ministern håller sig i stolen hon sitter på för den kommer inte att stå säkert.

 4. Louise

   /  november 11, 2009

  Det olustiga med att Husmarkskan vill rehabilitera med kultur – vilken kultur? Regeringen drar ju ner på all slags kultur, utom det som är självfinansierat/kommersiellt. Blir det någon slags Idol-rehabilitering då?

 5. ELL

   /  november 11, 2009

  Ett otroligt bra inlägg! ”Ett grymt omänskligt experiment” – det är just vad det är och vissa dagar kan jag inte tro att det verkligen är sant, det känns så absurt.

 6. Visst, det är det jag alltid sagt; den här regeringen sågar ner livskvalite och förvandlar hopp till hopplöshet. Alla de punkter som Theorell pekar på är sånt som förvägras människor idag
  Man måste ha hopp för att leva – vad ingjuter regeringen för slags hopp i sina medborgare ?

 7. trafikskadad

   /  november 12, 2009

  Tack för en fantastiskt bra välskriven artikel!

  Man önskar ingen att vara beroende av läkares och FK bedömningar för rätt behandling och för att få sjukpenning / sjukersättning. Något mer stressande är svårt att tänka sig. Trött på att alltid bli bedömd. Var med i en svår trafikolycka för mer än 11 år sedan. Var student vid den tiden. Kunde inte ta hand om mig själv. Träffade många läkare, tog 9 år att få rätt diagnos. Svåra nackskada med skadade kotor, diskar och lígament. Ryggmärgspåverkan och hjärnskada. Arbetade deltid under några år. Har sedan många år hemtjänst med handling, städ, tvätt, gå ut med sopor, bäddning…

  Har nu trots alla läkarutlåtanden, långa rehabiliteringar, prövat alla tänkbara behandlingsmetoder utom operation, problem med att få sjukersättning. Har specialgjord nackkrage (ortos). Extremt instabil halsrygg, stöter någon till mig rör kotor på sig med nervpåverkan, vilket kan resultera i svimmning och ambulans till akuten.

  Kan inte tvätta håret och göra korvstroganoff till mig på samma dag. Vilken typ av arbete skulle jag kunna utföra. Hur kan man utförsäkra sjuka människor? Och vem blir friskare och med arbetsför av det???

 8. På TV 24 kan ni i direktsändning se Alliansregeringens bortförklaringar om ”Rehablliteringskedjan” och sjukförsäkringen med Anna Hedborg och en statsekrererare (M) som huvudpersoner .

  Man får bla veta att de sk rehabpengarna har blivit en flopp, landstingen och andra vårdgivare har inte sökt pengarna.

 9. Husmark själv är för feg att delta i mötet . Hon skickar sin statssekreterare istället…..

 10. alltidaldrig

   /  november 12, 2009

  Jag byter kanal Jag orkar inte längre se människor, den så kallade eliten som har ett intresse sig själv. Jag orkar inte längre se människor i beslutande organ kroma sig för massmedia för att fånga röster. Jag orkar inte längre se de folkvalda som så tydligt är sjuka. De känner ingen empati, de är arroganta och otrevliga utom då de själva vill uppnå privata mål. Psykopater är de hela högen De borde läggas in och låsas in. Jag tror inte längre på att en politikers välvilja gäller hela svenska folket. Jag tror inte på Sveriges politiker

 11. Eva

   /  november 12, 2009

  Jag funderade ett ögonblick på att titta på utfrågningen i SVT 24, som Kaktusblomman tipsade om, men avstår. Jag orkar inte med det. Jag orkar inte med CHP, hennes gäng och alla deras undanflykter och lögnar. Jag mår illa. Jag blir förbannad.

  Jag är sjuk – stressutmattning – och det gör mig sämre bara att höra deras röster. Hur hittar man det positiva och stärkande i livet som kan göra en friskare, när omständigheterna regeringen skapat är så kontraproduktiva till det?

 12. Ingen ser..
  ingen hör hur mitt hjärta gråter…
  gråter för att min kropp inte orkar…
  inte orkar det den gjorde förut…
  inte kommer att orka som förut…
  Mitt hjärta gråter för dig som också förstår…
  men du kan inte heller hjälpa…
  för ditt hjärta gråter också…..
  du vet också hur det är…..
  Men du som kan hjälpa…
  vill inte hjälpa…
  varför kan jag inte förstå….
  är det för att det inte gäller dig….
  tror du….
  Men nu är det så att alla vi människor….
  kommer att förstå…
  kanske du då får ett blått iskallt uppvaknande

 13. Vissa människor skulle man vilja ruska om ordentligt….en är CHP…
  Vad håller hon på med?
  Har hon lärt sin mall utantill?
  För det är samma sak hon säger hela tiden!
  Hon skapar utanförskap!

 14. Till alla som drabbats av stress och utmattningssjukdom på grund av olidliga psykiskt nedbrytande påfrestningar (mobbning) på jobbet

  Vad tar vid….
  när det inte längre går att gråta

  Det kommer en tid…
  då VI ska förlåta

  Går det att återvända till arbetslivet..
  när det för oss inte var givet

  Arbetade tills vi stupade..
  sjunker allt djupare

  Vem ser, lyssnar och förstår..
  att vi inte mer förmår

  Kultur på recept ska vi få…
  om det kunde hjälpa så

  Vad vi är i behov av..
  är att slippa förnedring och krav

  Utred våra anmälningar mot våra arbetsgivare…
  få upprättelse skulle vara en befriare

  Få tilliten och förtroendet tillbaka…
  känna glädje och livet bejaka

  Sanningen segrar!

 15. Dags att inse att CHP mfl mycket väl vet vad de sysslar med och att det är helt i linje med hennes ideologi! Hon Kunde inte säga det bättre själv, vilket hon gjorde, när hon helt ärligt sa ”Skärpta sjukregler ska betala lägre skatt” (lr som man också kan uttrycka det, Arbeith mach frei)

  MvhME/Mats

 1. Rätten till heltid ska vara självklar « Kent Persson (m) blogg
 2. Sjukdom eller sjukskrivning – vad gör oss sjuka? « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: