De skyldiga duckar

Krisen inom Försäkringskassan blir allt mer uppenbar. Försenade utbetalningar skapar stora problem för de som drabbas. Krångliga, otydliga och omänskliga nya sjukregler skapar osäkerhet, onödigt lidande och rättsosäkerhet. Antalet JO anmälningar är rekordstort. Försäkringskassans egen personal vantrivs.

Enligt socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson är ansvaret för alla dessa missförhållanden helt och hållet Försäkringskassans eget, och då speciellt den förre chefens Curt Malmborgs, fel. Men, hennes retorik klingar allt mer ihålig och falsk. Syndabocken Malmborg är utsedd i ren desperation. Ingen hade förmodligen klarat av den uppgift han ålades så mycket bättre. Hans förutsättningar att lyckas har varit katastrofala.

Man kan fråga sig vad socialförsäkringsministern hade väntat sig skulle hända med Försäkringskassan och deras service efter hennes och den borgerliga regeringens ”behandling” av kassan och sjukförsäkringen under de senaste åren? Ingenting – bara tip top service?

Detta är vad som har hänt sedan 2006 (citat DN debatt);

Sedan 2006 har Försäkringskassans anslag minskat med nästan 600 miljoner kronor. Under samma tid har antalet anställda (räknat som årsarbetare) skurits ned med 2.500 personer. Enligt vad ST nu erfar så kommer, om minskningen fortsätter som planerat, totalt 3.500 anställda vid Försäkringskassan att ha försvunnit fram till år 2010. Det motsvarar nästan var fjärde anställd, eller 23 procent av personalstyrkan.

Under samma period har en rad hårt kritiserade regelförändringar genomförts i bland annat sjukförsäkringen. Remisskritiken var massiv, både från Försäkringskassan och alla andra ”tunga” instanser. Därtill har Försäkringskassan (även detta under samma period) genomgått stora omorganisationer.

Om alla dessa förändringar och neddragningar inte skulle ha märkts av i Försäkringskassans servicenivå skulle det ha varit betydligt mer förvånande än det omvända.

Det som nu sker är logiskt och väntat. Den enda som inte tycks ha förstått eller brytt sig om vartåt det har barkat är den (de) skyldiga. Nämligen socialförsäkringsministern och den borgerliga regeringen.


*

Mer om FK och regeringens politik; Sjuka rehabiliteras på socialen, Läkare protesterar mot FK och regeringen, Den slutliga lösningen och alternativen, På besök i verkligheten

Läs mer om konsekvenserna av de nya stenhårda reglerna FK ålagts att följa här!

Bra bloggat; Tidvatten, Stockholmsvänstern, Utredarna, Resursbloggen

*

Till sist kan man konstatera att till och med Svensk Näringsliv nu går ut och kritiserar regeringen – på DN debatt. Läs mer på Alliansfritt Sverige!

*

Andra bloggar om: , , , , ,
intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Pelle

   /  januari 26, 2009

  Försäkringskassans chefer har säkerligen ett stort ansvar för denna soppa plus en regering som går med skyglappar och vägrar se det som alla andra insett sanningen om för länge sedan.Det skärs ner på precis allt i detta land oavsett hur bra eller dåligt det går där samma kategori ständigt roffar åt sig mer och mer av den kvarvarande fälfärden rent ekonomiskt oavsett om det går till på ett icke rumsrent sätt eller rent brottsligt.

  Undrar hur länge det ska gå innan mönstret i Franska revolutionen går igen även i detta land.Kan se en regering som bakom sitt järngaller uppmanar folk att äta kakor om nu brödet är slut.

  Pelle

  “Some things never changes in life.Politicians and the ones who believe them.Always far from the truth and one step behind reality.”

 2. Ja så enkelt är det inte som ni skriver i bloggen. Förändringsarbetet påbörjades under vår tid i makten med Anna Hedborg. ST har också stött hela denna process.
  Eländet på kassorna är helt och hållet Curt och Majvor Isaksson´s resultat. De har focuserat på ledningsfrågorna och helt glömt bort hur( Ja de hade ju ingen kunskap om socialförsäkringen) produktionen av socialförsäkringen. Det gäller både tekniksidan och det matriella innehållet i försäkringen. Det grövsta är nu när ST går in och ömar sig för personalen så talar man enbart om akademikerna. Men de är ej dessa anställda som får ut ersättningarna. Utan de är den gamla personalstyrkan som klarar av att fixa ersättningarna. Det är nog så att Styrelsen för försäkringskassan inte har varit mogen för sin uppgift att styra verksamheten i rätt riktning. Det är beklämmande att höra att Curt får gå tillbaka till statsförvaltningen. VIlket privatbolag hade haft en sådan lösning, när VD inte klarar sin uppgift så får man vara kvar och ha andra arbetsuppgifter

 3. Fille

   /  januari 26, 2009

  Bra skrivet! Cristina Husmark Pehrson försöker bara smita undan sitt eget ansvar och skylla på tjänstemännen. Ansvarslöst och fegt av en av våra mäktigaste politiker!

  Lite fundersam blir jag också när jag läser Kjell Henrikssons något förvirrade och osorterade kommentar. Enligt honom verkar nästan alla andra förutom regeringen och socialförsäkringsministern ha ansvar för kaoset på Försäkringskassan.

  Ännu mer fundersam blir jag när jag ser att Kjell H leder ett privat rehabiliteringsföretag. Man hoppas i sitt stilla sinne att inte någon stackars försäkrad hamnar i klorna på det företaget! Men Kjell H är kanske nöjd med att Cristina HP och Alliansregeringen applåderar det han gör och säger?

 4. Beställde precis en klockren t-shirt från http://www.tshirt50.se som hette förseningskassan. :o)

 5. Niklas

   /  januari 26, 2009

  Kjell H, intressant skrivet:
  ”Det är beklämmande att höra att Curt får gå tillbaka till statsförvaltningen. VIlket privatbolag hade haft en sådan lösning, när VD inte klarar sin uppgift så får man vara kvar och ha andra arbetsuppgifter”

  Tja, vad sägs om storföretagen som ger miljonbonuser åt sin vd trots att han lyckas vända vinst till förlust i ett företag? Eller varför inte det allmänna hoppandet mellan chefspositioner i privata företag, hur bra eller dåligt senaste anställningen än gått?

  Angående Försäkringskassan då. Lätt för socialförsäkringsministern att skylla på andra samtidigt som hon och hennes parti skär ner på personalstyrkan. Verkligen ett effektivt och genomgående tillvägagångssätt hos alliansen.

 6. Undrar vem som hade varit ”god nog” som chef och lyckats få Försäkringskassan på rätt köl med de hemska förutsättningarna som varit. Vems fel det är, är just för tillfället ointressant, men någon måste väl ha ansvaret ?
  Att skylla ifrån sig som socilaförsäkringsministern försöker göra är att verkligen skämma ut sig.
  Är det tanken regeringen haft hela tiden, att rasera hela systemet ?

 7. Voogi

   /  januari 27, 2009

  Debatten pågår om Försäringskassan skall betala ränta för den tid en utbetalning försenas.

  Det vore fel!

  Att tillåtas betala en ränta för en försening är indirekt att acceptera försenade utbetalningar och suddar ut kravet att utbetalningarna skall ske i rätt tid. Punkt!

  Ett par dagars försening kan accepteras eftersom det kan bero på diverse orsaker utanför FK:s kontroll, men därefter skall mycket kännbara skadestånd utbetalas. Varför inte 5% per dag? Eller mer, någon?

  Inte för att det hjälper den, som är i desperat behov av sina pengar, men kanske finns det någon räknekunnig person hos FK:s huvudman, staten/regeringen, som inser att det finns mycket pengar att spara genom att inrätta en FK Bank som ger likviditetslån till privatpersoner (jfr motsvarande till banker, branscher, företag) i avvaktan på utbetalning från Försäkringskassan?

  Man kopplar ihop datasystemen, så att FK betalar ut pengarna till FK Bank, om personen i fråga fått ett likviditetslån.

  Problemet att inte få återbetalning på felaktigt utbetalda lån kommer att bli försvinnande litet jämfört med vad som sannolikt kommer att ske på företagssidan.

 1. Försäkringskassan en hårt ansatt myndighet | Arvidfalk.se
 2. Välfärden mot helvetet | Psykbryt- psykiatri, politik, psykvård, depression, bipolär sjukdom, ätstörningar & vansinnig humor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: