Skallmätningar och sunt förnuft

Barbro Hedvall ifrågasätter i dag på DN:s ledarsida regeringens nya ”folkhälsopolitik”, och den satsning man vill göra på att ”kartlägga hälsosituationen hos nationella minoriteter”.

Hon frågar sig;

Vad handlar det här om? Genetiskt defekta människor som behöver tas om hand?

Det kan man onekligen fråga sig. Själv kommer jag osökt att tänka på de ”skallmätningar” och andra ”rasbiologiska” undersökningar som bland annat samerna blev utsatta för till långt in på 1900-talet här i Sverige.

Barbro Hedvall fortsätter;

Men varför skulle just deras hälsotillstånd undersökas, finns det något samband mellan det språk man talar och en sjuklighet? Jag har då aldrig hört att ens de svåraste konsonantkombinationer leder till några men.

Däremot hänger hälsan samman med ens kost, uppväxtförhållanden och framför allt med de socioekonomiska villkor under vilka man lever. Eller enklare uttryckt: fattigdom och osäkerhet gör en sjuk, rikedom och trygghet ger god hälsa. Dessutom tenderar rika människor att bo tillsammans liksom fattiga att vara hänvisade till mindre gynnsamma platser. Därför finns det goda skäl för myndigheter att ha koll på vilken sorts människor som bor var och avpassa vårdresurserna därefter (detta sista som en upplysning till Filippa Reinfeldt, Vårdval Stockholms kartritare).

Det händer inte så ofta att man får anledning att berömma en ledarskribent på DN, men rätt ska vara rätt. En välavvägd örfil till regeringen och moderat politik sitter aldrig fel.

För visst är det så. Vill regeringen förbättra folkhälsan för vissa utsatta grupper (förmodligen är det inte bara ”minoritetsgrupper” de är ute efter utan även invandrade befolkningsgrupper) är det definitivt kontraproduktivt att försämra deras möjligheter till bra vård – som man nu inledningsvis gör i Stockholmsområdet med Vårdval Stockholm. Hälsa har som sagt mindre att göra med vilken minoritetsgrupp man råkar tillhöra än med vilken socialgrupp man tillhör.

I ett samhälle där klyftorna mellan fattiga och rika, mellan sjuka och friska, medvetet ökas på – lär inga ”rasbiologiska” studier hjälpa! Inte i något annat samhälle heller för den delen….

Inte heller hjälper regeringens ”nollvision” när det gäller självmord – när man satt psykvården på svältkost (om nu en sådan vision någonsin är realistisk?).

Läs Psykbryts bloggpost – Sjukskriv Psykvården!

*

För övrigt kan man fråga sig hur mycket ”fusk” det är när en arbetslös inte söker alla, av arbetsförmedlingen, anvisade jobb?

Detta är vad man kan läsa på IFAU:s egen hemsida;

Arbetsförmedlingens anvisningar till jobb verkar hålla en bra kvalité – de är bra matchningar mellan arbetsgivare och arbetssökande. Endast en av sex som söker ett anvisat arbete har enligt arbetsgivarna fel kvalifikationer.

En liten fundering –

Kanske beror denna ”goda kvalité” på att de arbetssökande som (i hemlighet) avstår från att söka ett anvisat jobb inser, redan på förhand, att det är bortkastad tid – både för den sökande och för arbetsgivaren.

I sammanfattningen av undersökningen (IFAU) kan man också läsa att av de anvisningar som söks bedömer cirka en av sex arbetsgivare att ”anvisningen var orealistisk”. Då har alltså redan de sökande, vad jag förstår, som själva ”hoppat av” inte räknats med.

”Fusk” kanske helt enkelt enbart är sunt förnuft? Något som regeringens nya regler är helt befriade ifrån.

Men, vem bryr sig om det? Då hade man ju inte kunnat skriva ordet ”fusk” i rubriken 😉

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Hejsan! Tack så mycket för länkningen- men på grund av ett fel var vi tvungna att helt posta om inlägget, så om man klickar på länken härovan kommer man ingenvart 😦

  Bifogar ny länk härnere, utifall du vill ändra.

  Hälsningar, Bryt

 2. H-E.R

   /  mars 13, 2008

  Alliansens utspel blir allt märkligare. Vilka ”minoritetsgrupper” handlar det om egentligen, det verkar dunkelt?
  Mina förfäder upplevde skallmätningarna, om detta pratas dock aldrig. Som om det vore en skam som de utsatta bär snarare än ett övertramp av maktens människor.
  Vad gäller nollvisionen och självmorden; alliansen klipper till rejält med ena handen och smeker med den andra. Man blir minst sagt kluven. Sjuka jagas med blåslampa, den ena nya regeln efter den andra inom området besparingar. Inte ett uns trygghet, inte ett uns empati, och framför allt ett resonemang som lägger både skuld och bevisbörda på den sjuke.
  I den gruppen människor finns nog många som funderar på självmord som en sista utväg. Det har jag själv också gjort när det var som värst.

  En annan grupp människor som mår allt sämre är de unga. Besparingar inom skolan och tillika föräldrar som tvingas arbeta mer än de klarar för att få ekonomin att gå ihop. Många unga känner sig nog rätt överflödiga i dagens speedade samhälle.
  Inte lätt att vara människa. Vad gäller alliansens ”nollvision” gör den mig snudd på förbannad. Först driver de en politik som effektivt skapar ångest och oro, inte minst på det rent existensiella planet. Sedan vill de ha en ”nollvision” för självmord.
  Heliga enfald.

 3. Syster Yster

   /  mars 13, 2008

  0 vision det blir väl som i trafiken då, omöjligt att uppnå! De som redan är sjuka jagas, arbetslösa jagas och vården utarmas. Jag kan inte se hur det skulle leda till mindre självmord, tvärtom.
  Man ändrar vinklingen på den forskning man presenterar efter det politiska läget så folk vet snart inte vad eller vem de ska lita på! Det är ju trots allt så att det är tillåtet att ta sitt liv! Var och en har sitt ansvar så om en person vill så kan ingen hindra det! Då hjälper inga 0 visioner
  Den enda trösten i eländet är att DE själva begår politiskt självmord.
  Och det är enda gången som jag kommer att tycka att självmord är bra!
  Kram och ha det bra

 4. Mikael

   /  mars 13, 2008

  Jag tycker det är bra att mätningar av fusket i bidragssystemet till slut görs. S vägrade hårdnackat att göra mätningar av den här typen och hävdade bestämt att inget notervärt fusk förekom.

  Oavsett varför folk fuskar med bidragen är det bättre att basera sin politik på fakta och vetenskap än på förhoppningar och retorik. Kanske fuskar de för att arbetsförmedlingen gör ett dåligt arbete, men med fortsatt S-styre och huvudet i sanden skulle man i så fall aldrig upptäckt det.

 5. H-E.R

   /  mars 14, 2008

  Mikael.
  ”Oavsett varför folk fuskar med bidragen är det bättre att basera sin politik på fakta och vetenskap än på förhoppningar och retorik.”

  Vore de sk ”mätningarna” garanterat seriösa så skulle det inte vara något problem. Nu är det inte så, det blands friskt med både gissningar och antaganden baserade på allt annat än verklighet.
  Vad gäller arbetslöshetsförsäkringen så är det ju alldeles förträffligt agerat av regeringen att först skärpa reglerna in absurdum så att man som arbetslös t ex mister ersättningen om man vägrar lämna sitt hem i Kiruna för att arbeta i Skåne. När man sedan vägrar söka det arbete som kräver flyttning till en annan landsända och ett upprivet hem med allt vad det innebär så har man plötsligt gjort sig närapå kriminell och hamnat i statistiken över de som ”vägrat ta erbjudet arbete”.

  ”Politik baserat på fakta och vetenskap”, jo jag tackar.
  Politik ska baseras på medborgarnas bästa, tyvärr har vi inte sett sådan politik på evigheter. Socialdemokraterna har enormt mycket att tänka på vid en eventuell valseger 2010, t ex djup självrannsakan vad gäller den ideologi de en gång hade.
  De politiker vi har nu baserar sin politik enbart på ekonomisk vinning för de som redan har.

 6. Ja, så har vi de där som skattefuskar genom att föra ut pengarna till skatteparadisen – varför ägnar alliansen så lite energi åt dem – de tycks ju kosta samhället mycket mer än de få som fuskar med bidrags- eller försäkringssystemen.

  Den här regeringen är klart den snuskigaste regering vi haft under min politiskt medvetna tid – dvs de senaste 50 åren.

 7. När det gällde arbetsförmedlingens förmåga att skicka hem jobb som matchade mina utbildningar och mina erfarenhet av vad jag arbetade med var lika med noll. Jag undrar verkligen om man kontrollerat om hur mycket de matchningarna stämde med den arbetslösas situation innan man publicerade sina flosker
  😦

 8. Håkan

   /  mars 14, 2008

  Kerstin – Det finns ingen som behöver föra ut några pengar till skatteparadis längre. Är du tillräckligt rik behöver du knappt betala nån skatt på förmögenheten längre. Allt går att trixa bort i deklarationen. Något som både sittande regering och S typiskt nog var väldigt glada att införa vad jag minns.

 9. H-E.R

   /  mars 14, 2008

  Mona.
  Där har du verkligen en poäng. Hur har matchningarna följts upp? Har det verkligen kollats ordentligt vilka villkor som gäller för den sökande?
  De senaste siffrorna om att ”var fjärde arbetssökande har ljugit om att de sökt hänvisat arbete” har förmodligen samma substans som de sk undersökningarna vad gäller fusk i sjukförsäkringen, dvs noll.
  Allt i syfte att få legitimitet för ett raserande av välfärden.
  Har man därtill i statistiken blandat in dem som bor i en landsände och fått hänvisning till arbete i en annan landsände så är det ju fullbordat. Mycket cyniskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: