Alliansens förvirrade valjakt

Läser idag på DN-debatt en av alliansens senaste ”reklam-inlägg” för att vinna väljare. Denna gång är det pensionärerna man är ute efter. Alltså den grupp väljare Fredrik Reinfeldt ömsom brukar benämna ”skattefrälse”, ömsom ”bidragstagare”.

Efter att ha satsat sina första sex år vid makten på att skapa en skatteklyfta (som inte fanns där när man tog över) mellan pensionärer och de som arbetar säger sig alliansens företrädare nu vilja sänka pensionärernas skatt och minska den klyfta man själva har byggt upp. Inte nog med det – man avfärdar med några få ord hela idén bakom sin egen ”arbetslinje”.

DN-debatt, citat;

Vi ser inget egenvärde i att pension och förvärvsinkomst beskattas olika. /…/ Över tid skall dock skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer minska.

På ett par rader avfärdar alliansens företrädare alltså hela sin egen politiska inriktning och idé – att skapa och sedan öka på klyftan mellan de som arbetar och de som inte arbetar, dvs ”jobbskatteavdraget”. Denna idé som ju är själva grundpelaren i alliansens ”arbetslinje”

Alliansens ”valjakt” (jakt på väljare) kan tyckas allt mer förvirrad och desperat. Men egentligen fortsätter man bara på den inslagna vägen – en väg där retorik och politik har mycket lite med varandra att göra.

Och trots att man nu säger sig sänka skatten för pensionärerna ”för fjärde gången” betalar ännu en pensionär med en inkomst på 14.000 kr i månaden 4.020 kr mer per år än den som jobbar (och har samma inkomst).  Tacka alliansen för det – det är detta gäng som fixat till denna världsunika orättvisa!

Tabell – PRO

Det är mycket enkelt att genomskåda varför alliansen nu flörtar med pensionärerna och försöker köpa deras röster med en femtilapp extra i månaden. De är en ekonomiskt stark och aktiv grupp i samhället. Lika enkelt är det att förstå varför man inte bryr sig om de sjuka och arbetslösa. De som betalar 12.492 kr mer per år än den som jobbar (med en inkomst på 14.000 kr). Deras människovärde har man redan avfärdat. De betraktas numera allmänt som ”lata fuskare” – efter år av propaganda på borgerliga ledarsidor och bland alliansens företrädare. De saknar dessutom, som grupp, en stark position i samhället. Och nu, när även oppositionen till stora delar tycks ha övergett dem – i alla fall när det gäller att uttala krav på rättvisa skatter – behöver dessa grupper inte ens nämnas.

Alliansens obehagliga resa mot ett samhälle där ”vi” ställs mot ”dom” har bara börjat. Och, att man nu försöker lura i pensionärerna att de är en ”prioriterad” grupp i  samhället blir smått komiskt när man samtidigt alltsomoftast under flera år kallat denna grupp för ”bidragstagare” – precis på samma sätt som man svepande benämner alla som drabbats av sjukdom eller arbetslöshet med samma föraktfulla tilltal.

*

Lästips;

LO-bloggen om vad svenska egentligen folket tycker om ”vinstdriven” välfärd….

läs ävenNär Eva Nordmark talar för sina medlemmar” på Ledarbloggen

MediaDN1DN2DN3DN4DN5DN6DN7DN8SVD1SVD2SVD3,SVD4SVD5SVD6, AB1, AB2,

Bloggat:  Lena Sommestad om Karl Popper och politiken, Martin Mobergom Centern och ”Etiopiensvenskarna”, Anders Lindberg på AB:s ledarblogg om Stefan Hanna (c), Alliansfritt Sverige om regeringens ”storsinhet”, Roger Mörtvik på Utredarna.nu om arbetslöshetsförsäkringen,  Annarkia om Björklunds skola,Storstad om Apoteksprivatiseringen,  Claes Krantz om Annie Lööfeffekten, NetrootsPolitometernBloggar.se

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. En bra artikel som jag sällar mig till i alla delar dels genom att påminna om hur Reinfeldt uttalade sig i intervjun med Ridderstedt på Radioekot den 29 mars “Skatteklyftan mellan pensionärer och de som jobbar, kommer att bestå om de borgerliga partierna får bestämma”. Tack för det Reinfeldt!!!! Då vet vi!!! Reinfeldt påstår på fullt allvar att han sänkt skatten för pensionärerna, vilket inte är sant. Sanningen är att han först sänkt skatten mycket för alla andra utom pensionärerna, skatten på pensionerna har därvid blivit mellan 20-37 procent högre än löntagarnas. Därefter sänker man några procent från det redan förhöjda läget ock slår sig för bröstet. Kommer dessutom ihåg ett annat uttalande där han ville hävda att skattereglerna redan var mycket gynnsamma för pensionärerna – vilket nedanstående undersökning visar en rak ock entydig motsats till.

  Beräkningen är gjord utifrån genomsnittliga pensions- och arbetsinkomster. Katharina Wesolowski vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet listar skattesatserna för pensionärer i EU-länderna, plus USA, Norge och Australien. Resultatet visar att Sverige är värst när det gäller att beskatta våra pensionärer;

  Australien: 10 procent lägre.
  Belgien: Lägre skatt, men svårt att beräkna.
  Danmark: 7 procent lägre.
  Finland: 1 procent lägre.
  Frankrike: 13 procent lägre.
  Grekland: 12 procent lägre.
  Irland: Mycket högre grundavdrag för personer över 65 år.
  Italien: 7 procent lägre.
  Luxemburg: 6-9 procent lägre.
  Nederländerna: 15 procent lägre.
  Norge: 6-11 procent lägre.
  Portugal: 11-15 procent lägre.
  Spanien: Ungefär lika.
  Storbritannien: Lika vid genomsnittlig pension, 11 procent lägre vid högre pension.
  Sverige: 4,2-5 procent högre.
  Tyskland: 18 procent lägre.
  USA: Pensioner från det statliga socialförsäkringssystemet beskattas sällan.
  Österrike: 8-9 procent lägre.

 2. Först: Välkommen tillbaka efter sommaruppehållet!

  Alliansens agerande den senaste tiden har ett enda syfte: Att stjäla fokus från och tysta oppositionen. Just nu går man in och duttar och friserar där man kritiserats av oppositionen. Därför blir det smått motsägelsefullt och mycket förvirrat. Det är inte ideologi som styr, det handlar enbart om att ta udden av kritikerna. Men jag tror inte att människor låter sig duperas och förblindas av en futtig femtiolapp. Som dessutom kommer att ätas upp av högre kostnader.

 3. Sådan här information borde skickas hem till alla soffliggare som inte orkar ta del av den information som finns hos varje enskilt parti utan uppmärksammar bara det som öses över oss genom media och som till 99% är borgeligt vilseledande.

 4. lassethn

   /  september 18, 2012

  Äntligen…den var efterlängtad.

 5. Coffee

   /  september 18, 2012

  Glad du är tillbaka igen, Ilse-Marie! Du behövs!

  Det är en sak…
  Vad gäller sjuka, utförsäkrade och arbetslösa – ofta alla tre kriterierna samtidigt – är det ju inte bara så att vi generellt ses som lata, lögnaktiga bidragstjuvar.
  Vi blir anklagade för att vara arbetsskygga samhällsparasiter…

  Generellt sett finns det i praktiken inget för oss, ingen vill ha oss.
  Det sägs att vi ska få praktikplatser för att sedan kunna bli anställda på arbetsplatsen i fråga. Sanningen är att det i själva verket är väldigt svårt att få en praktikplats över huvud taget. Moment 22 gäller. Regelverket säger nämligen att en praktikplats inte godkänns som praktikplats om inte möjligheten till jobb finns. Men där ett jobb eventuellt finns, anställer man en frisk människa. Inte en sjuk, handikappad…
  Och den som verkligen skulle behöva oss och faktiskt vill anställa oss på ett eller annat sätt, har inte råd. Ofta är detta frågan om en ensamföretagare som hade behövt oss för att kunna bygga vidare på sitt företag…
  Och det finns de som direkt motarbetas av regelverket när det gäller att få jobb…

  En annan sak är…
  att ingen vill ha oss om de måste betala för oss.
  att ingen vill ha oss ens när de kan få oss som gratis arbetskraft.
  Men när vi hamnar i Fas 3, och de får 250 kr/dag för att ha oss, då går det bra.
  Då blir vi PLACERADE någonstans…

  En tredje väldigt sjuk sak är som en av mina vänner råkat ut för. Hon fyllde nyligen 30 och iom det blev hon av med mer än hälften av sin ersättning och ska nu leva på 175 kr/dag efter skatt. För givetvis måste även den fattigaste betala skatt på sitt ”bidrag”.
  Summan räcker ganska precis till hennes hyra.
  Detta ENBART för att hon fyllde 30. Inga andra parametrar ändrades.

  Å vad jag skulle kunna skriva mycket om vad som händer – och icke händer – med oss. Det är bara det att jag blir så deprimerad av att engagera mig i det här. Deprimerad på riktigt alltså! Med självmordstankar och allt. För livet har ju blivit totalt meningslöst, totalt utan hopp. Totalt utan människovärde i mångas ögon…

  Och sen läser man om de som uppbär avgångsvederlag och lön/ersättning från annat samtidigt.
  Man hör de som jublar över att ha kunnat gå i förtidspension och SLIPPA JOBBA!!!
  Var får dessa sina pengar ifrån, kan man undra?
  Och är inte DE arbetsskygga samhällsparasiter?
  De flesta av oss som inte får jobba, VILL faktiskt ha ett jobb…

 6. Men enligt AB så lovar S bara att fortsätta borgerlig politik och att hävda borgarnas omänskliga människosyn – för att locka moderata väljare!!!
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15457996.ab
  Varför ska vi vanliga människor rösta överhuvudtaget?

 7. Nicke

   /  september 26, 2012

  Rösten finns alltid vänsterut…där finns fortfarande socialdemokratisk politik som dessutom tar miljöfrågorna på allvar: Vänsterpartiet 🙂

 1. Titta på grafiken och fundera varför? « miniblogg
 2. Borgerlig boomerangeffekt i sjukförsäkringsfrågan! | LO Bloggen
 3. Apropå Romney: amatörmässigt att säga det man tycker? « PEPPRAT RÖDGRÖNT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: