Låt kapitalisterna välja

Finansmannen Robert Weil uppmanar i dag svenska ”kapitalister” att ta ett större samhällsansvar.

Citat, DN;

För snart tio år sedan uppmanade jag på DN Debatt Sveriges kapitalister att förena sig i ett tack till löntagarna som avstått så mycket för att vi kapitalister skulle få ännu mycket mer. Aldrig i kapitalets historia hade fördelningen varit så gynnsam för kapitalisterna, men jag trodde då att festen snart skulle vara slut.

Nu tio år senare kan jag konstatera att den inte var det. Vi kapitalister har fått det ännu bättre. Vi har fått skattelättnader som vi inte hade vågat drömma om för tio år sedan.

….

Nu har vi kapitalister alltså fått resurser som gör att vi själva kan välja på vilket sätt vi vill vara aktiva i samhällsbygget – om vi nu alls tycker att vi behöver vara aktiva. Det är långtifrån självklart för de flesta svenska kapitalister.

Visst låter det som ett underbart ”drömsamhälle” vi är på väg att uppnå?

Ett samhälle där kapitalisterna har fått så mycket kapital och resurser att de inte längre vet vad de ska göra av sina förmögenheter. De vältrar sig i pengar, och nu vill vissa visa sin godhet genom att öppna sina penningpåsar och donera till det de anser vara viktigt i samhället.

En gång till – till det de anser vara viktigt….

Vi andra kan bara hoppas på att vissa av de rikaste kapitalisterna tycker att det är viktigt med bra skolor, bra vård och bra omsorg – tillgänglig för alla på lika villkor. Vi kan bara hoppas….

Eller kanske vi skulle göra något radikalt – låta de som tjänar mest och har störst förmögenheter betala mer skatt till gagn för hela samhällets bästa. Men då får ju inte ”kapitalisterna” välja – vad just de vill välja att satsa på. Ja, stackars rika satar…

På tal om att välja – nu får de som vill (alltså de som har valt att vara rika och köpa sig en privat sjukförsäkring) välja om de vill gå före i sjukvårdsköerna. Gräddfiler i vården är det nya smarta valet för alla kapitalister med tjocka plånböcker.

Vi andra som har valt att underfinansiera vården (och låta ”kapitalisterna” behålla mer och mer av kapitalet) så att köerna blir allt längre – vi väljer givetvis att snällt vänta i våra köer.

Ja, det gäller att välja rätt!

*

Bloggat; Sjölander om Gräddfiler

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

  1. H-E.R

     /  februari 20, 2008

    Den var vass den Ilse-Marie 😉
    Och jäkligt bra skriven.
    Kan bara instämma, det gäller att välja rätt. Är man för osmart i valet och därmed väljer in sig i den fattiga sidan får man skylla sig själv. Har man dessutom haft den dåliga smaken att som tillval i livet ha sjukdom, ja då får man be en stilla bön om vänligt sinnade kapitalstarka medmänniskor som kan lägga en slant i mössan. Om de vill.
    Fantastiskt land, fin utveckling 🙂

  2. Voogi

     /  februari 20, 2008

    ”De rika kapitalsiterna” har ytterligare ett val: de kan låta förmögenheten, och kanske även arbetsinkomsten, flytta utomlands. Detta är en effekt av en öppnare omvärld, inte minst vårt inträde i EU, och bromsar effektivt alltför progressiva skatter.

    Låg- och medelinkomsttagare har också den valmöjligheten, men den är mer teoretisk än reell.

    Många superrika skulle inte ha några som helst problem ekonomiskt att betala mer i skatt, men den psykologiska effekten kan vara besvärlig.

    Vi måste komma ihåg att de inte är Joakim von Anka-typer med pengarna liggande passiva i någon silo. I allt väsentligt är förmögenheterna investerade i verksamheter som skapar arbetstillfällen och skatteinkomster hos andra.

    Om, t ex, Stefan Persson skulle betala några hundra miljoner (kanske t o m någon miljard) mer i skatt per år skulle inte bekomma honom ett dugg finansiellt. Hans konsumtion och levnadsvanor skulle inte påverkas.

    Den viktiga frågan är att ställa ev ökade skatteintäkter från SP mot den samhällsnytta och de skatteintäkter hans investering av motsvarande pengar i något/några av sina bolag ger. Utan att veta eller ha räknat på det, är jag tämligen övertygad om att nettointäkten för staten för ett högre skatteuttag från SP är tämligen marginell, kanske t o m negativ.

    Och skulle han bli less och flytta eller lägga ner, så är det en stor ekonomisk förlust för det svenska samhället.

    Det är lätt att säga: höj skatterna för de rika och höginkomsttagarna (vilka de nu är), men det är en delikat uppgift att finna en genomförbar och hållbar konstruktion.

    Den dag EU vill svänga rejält åt vänster (kanske påtvingat av att omvärlden rusar ifrån Europa ekonomiskt), så kan det möjligen gå, men inte förr. Sverige kan inte göra det på egen hand annat än marginellt.

    Min personliga tro är dock snarare att EU rasar ihop och nya konstellationer uppstår, men då är vi långt fram i tiden med massor av idag okända faktorer och storheter.

  3. Voogi

     /  februari 20, 2008

    En passus kom inte med:

    Väsentligt mycket mer ekonomiska resurser (än ökat skatteuttag) finns att hämta i ett effektivare sätt att använda befintliga skatteintäkter.

    Ur mitt grodperspektiv ser jag, t ex, ett gravt sönderadministrerat sjukvårdssystem.

  4. Christian

     /  februari 20, 2008

    Men snacket om att förmögenheterna flyttar utomlands blir ju mer och mer tomt. I Tyskland har man just åtalat hundratal som lagt undan välfärdspengar i skattebunkern Lichtenstein. Mer sånt!

  5. Problemet med hans artikel ar hans val av ord. Kapitalister ar vi allihopa sa lange vi ar delaktiga i det monetara systemet. Skulle vi inte ha det monotara systemet sa skulle vi istallet ha byteshandel.

    For det andra sa ar de rika kapitalisterna typ halften av sveriges arbetsfora befolkning. Tjanar man over 20 000 sa raknas man av staten som hoginkomsttagare.

    Hanvisar till mitt inlagg om hoginkomsttagare.

  6. extrabeat

     /  februari 20, 2008

    Det verkar som vi aldrig är nöjda med sjukvården. I USA propagerar Michael Moore för allmän sjukvård medans i Sverige klagar vi på långa väntetider och uppgraderar med privat försäkring om vi har råd.

    problemet är att sjukvård är en politisk fråga. liksom skola och några andra ämnen..

    Folk verkar oftast mest nöjda med situationer där man kan välja, det känns som man har något att säga till om då.

    Att rika kapitalister kan gå före som Göran Persson gjorde är väl inte prioritet. Prio är att alla, vare sig vi bidrar eller får bidrag, kan få hjälp när det behövs.

    Att sossar alltid skall klaga hör liksom till deras extremt konservativa beteende samt deras fokus på dålig kvalitet till alla.

  7. Ilse-Marie
    Jag såg också det här inlägget, visste inte hur jag skulle reagera, men du skriver bra! Behövs inget eget blogginlägg efter det här 🙂

  8. St Just

     /  februari 20, 2008

    Jag tycker att Weils inlägg är underbart.
    Något för borgarregeringen, alliansanhängarna och nyliberaler att tugga på efter att de målat upp bilden av infernot för de stackars företagarna, kapitalägarna, entrepenörerna och aktieägarna i enpartistaten Sverige. 🙂

    Förmodligen kommer Weil av överklassen att anklagas för att vara en socialdemokratisk femtekolonnare.

  9. fundersam

     /  februari 20, 2008

    Det är inte högre skatt Weil förespråkar så någon femtekolonnare ses han nog inte som.

    Att dela med sig är inte fel om det sker under tvång (skatt)verkar vara er melodi, tillåt mig flabba 🙂

    När det gäller privat vård så är väl inte det något problem, det är ju redan skattade pengar.

  10. Johan F

     /  februari 20, 2008

    Jag tycker det är ett klockrent inlägg. Klart som fan att man ska dela med sig om man har det bra.

    Sen håller jag med fundersam vad det gäller privat vård. Kan någon motivera varför det ska vara fel att köpa vård för sina skattade pengar?

  11. H-E.R

     /  februari 20, 2008

    fundersam.
    ”Att dela med sig är inte fel om det sker under tvång (skatt)verkar vara er melodi”

    Hur annars då?
    Tacksam för konkret tips; hur gör man i Sverige om man inte klarar tillvaron utan hjälp med t ex ekonomin.
    I högsta grad aktuellt nu när man t ex som sjuk kan bli friskförklarad på stört av Försäkringskassan men av Arbetsförmedlingen lika snabbt sjukförklarad varpå man hamnar mellan de berömda stolarna.
    Om inte skattefinansierad hjälp finns, så är det ju bara att…………………… (fyll i här du fundersam)

  12. fundersam

     /  februari 20, 2008

    Om någon rånar dig på gatan har du delat med dig då?

    Samma med skatten:

    Om staten tvingar dig att hosta upp slantarna har du då varit generös?

    En god gärning kan väl bara uppkomma på eget initiativ, eller?

  13. St Just

     /  februari 20, 2008

    fundersam, om någon rånar mig lämnar jag plånboken (vill helst inte bli sönderslagen eller mördad) – att jämställa detta med att betala skatt för vård, utbldning, omsorg – visar på vilka avsides vägar nyliberalen vandrar.
    Goda gärningar och generositet lär inte lysa upp dessa gränder – snarast allas krig mot alla – mycket rån blir det.

  14. Men va 17, de där rika knösarna har inte arbetat ihop sina ohemula förmögenheter själva. Dem har de på olika (lagliga förstås, för vilka gynnas av lagarna?) snott från alla andra i landet som ”hjälper till” att producera varor och tjänster.

    Utan folk i produktionen, på kontoren och i offentliga sektorn skulle de inte ha ett enda öre!

  15. fundersam

     /  februari 21, 2008

    Ni är väl för roliga 🙂

    Om en rik ”knös” sitter på pengarna utan att dela med sig är det fel.

    Om en rik ”knös” delar med sig är det fel.

    Hur skall ni ha det är det bra eller dåligt att FRIVILLIGT dela med sig?

  16. H-E.R

     /  februari 21, 2008

    fundersam.
    ”Ni är väl för roliga”

    Jag tycker att det är du som är lite rolig, du har ju inte klarat av att ge ett konkret förslag över hur man ska få pengar till uppehälle om möjligheten att arbeta inte finns och man har kastats ur systemen (hamnat mellan stolarna gubevars)

    Så återigen:
    Om inte skattefinansierad hjälp finns att tillgå så är det bara att ………………. (varsågod fundersam, make my day 🙂

    Kom nu inte dragande med någon tänkbar ”frivillig hjälpsamhet” för den existerar nämligen inte.

  17. ”Eller kanske vi skulle göra något radikalt – låta de som tjänar mest och har störst förmögenheter betala mer skatt till gagn för hela samhällets bästa. Men då får ju inte “kapitalisterna” välja – vad just de vill välja att satsa på. Ja, stackars rika satar…”

    Det var att svära i Allianskyrkan det där! Fortsätt så! 🙂

    För övrigt var det ju inte länge sedan som Bill Gates hederspromoverades på KI. Härliga ”på nåder”-tider (inte Nuder) vi lever i när det allmännas utveckling är beroende av att somliga har alldeles för mycket alternativt, som i USA, behöver skapa lite avdragsmöjligheter genom aktiv donation.

    Kort och gott: Fy f-n!

  18. Matte

     /  februari 21, 2008

    För det första så betalar redan de rikaste medborgarna mest skatt. Det gör de även i länder där platt skatt tillämpas.

    För det andra så är det väll inget fel i att den som har mycket pengar donerar till välgörande ändamål. Åtminstånne inte om pengarna donneras vilkårslöst och utan krav på motprestation.

  19. H-E.R

     /  februari 22, 2008

    Matte.
    Visst, det är inget fel i donationer även om de kanske inte alla gånger är i altruistisk anda.
    Men det går aldrig att ursäkta en politik som i förslag efter förslag gynnar de rikaste, en politik som sätter sjuka och arbetslösa på undantag. Det som nu pågår i Sverige, ett nedmonterande av den sociala tryggheten, är förutom den rent mänskliga aspekten även rent befängt om man ser till det nationalekonomiska.
    Att tvinga sjuka och arbetslösa till försörjningsstöd från det sociala kan knappast vara smart även om man kallhjärtat glömmer det humana och bara ser till det ekonomiska.
    Hur man än vrider på det finns ingen sans och vett i att försämra eller ta bort en grundtrygghet i samhället.
    Dessutom finns aldrig en vettig förklaring i alla dessa ursäkter om ”rika som betalar så mycket skatt”, aldrig en minsta lilla vink om hur människor som faktiskt inte klarar sitt uppehälle ska gå till väga om inte skattefinansierad hjälp finns.
    Så ursäkten blir mer en bortförklaring utan värde i just det fallet.

  20. Voogi

     /  februari 22, 2008

    H-E.R:

    En cykeltur kan ibland vara väldigt välgörande, men du är väl mycket ute och cyklar när du påstår att alliansens agerande är befängt ur nationalekonomisk synpunkt.

    Alldeles självklart skall det finnas skattefinansierat stöd till de, som har det svårast. Det finns inget parti i Sverige som säger något annat. Var gränsen går och i vilken form stödet skall utgå kan diskuteras.

    Den progressiva delen av skatterna i Sverige tycks stor i skattesats (hopp om 20 + 5 %), men i nationalekonomisk betydelse är de små. En mycket dominerande del av Sveriges skatteinkomster kommer från kommunalskatten och momsen, som båda är platta.

    Denna kommentar skall inte tolkas som någon värdering av alliansens politik ur annan synvinkel än rent nationalekonomisk.

  21. H-E.R

     /  februari 22, 2008

    Voogi.

    ”Alldeles självklart skall det finnas skattefinansierat stöd till de, som har det svårast. Det finns inget parti i Sverige som säger något annat. Var gränsen går och i vilken form stödet skall utgå kan diskuteras.”

    Vart gränsen går för att t ex sjukförsäkringen ska täcka är en sak för expertisen. Läkare bl a. Tyvärr har det gått så långt nu att läkarnas ord inte är värt så mycket utan Försäkringskassan avgör helt och hållet vem som är sjuk eller inte. Vilket får till följd att många sjuka hamnar på socialen. Vilket i sin tur (cykeltur eller inte) belastar kommunernas (och skattebetalarnas) kassor lika illa om inte värre.
    Nationalekonomisk cykeltur skulle jag vilja säga.
    Det har också gått så långt att både privatpersoner och media tycker sig ha legitimet att avgöra var denna magiska gräns går när en individ är berättigad stöd ur sin sjukförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring.
    Så visst har du rätt i att det tål att diskuteras ”var gränsen går”, men då ska det diskuteras av rätt personer. Vilket inte sker idag.

  22. Tack igen H-E.R. Dina kommentarer gör att jag kan ta helgledigt från bloggen utan problem 😉

  1. Dynastier - familjen Sachs | Svensson
  2. Sachs | De 15 familjerna

Lämna en kommentar