Skräcködlor förklädda till sossar

Såg ni första delen av TV-serien ”Kungamordet” i går?

Så här skriver Åsa Petersen i Aftonbladet i dag;

Borde man kritisera ”Kungamordet” för att storyn har placerats i ett verkligt och nära sammanhang, också tidsmässigt? Kommer enskilda människor att känna sig utpekade i serien?
Se bortom det. ”Kungamordet” visar som få andra dramatiseringar att slagen, sparkarna och våldtäkterna finns överallt. Obundet av klass och miljö. Vem som helst kan slå, vem som helst kan bli slagen. Alla relationer har en maktdimension, därför kan alla relationer spåra ur i våld. Unkna könsroller förstärker maktmönstret.

Och visst kan jag hålla med Åsa Petersen om att ”vem som helst kan slå” och att våldet och våldtäkterna är ”obundna av klass och miljö”. Men själv tyckte jag att första avsnittet av TV-serien kändes oerhört konstruerat och märkligt.

Inledningen med alliansballonger och Fredrik Reinfeldt kopian i TV-soffan under valnatten – porträtterad som en ”mysig” och världsvan charmknutte med ”amerikansk framtoning”. Sedan snabbt över till den socialdemokratiska sidan, där man stannar för gott. Där härjar en maktgalen psykopatisk hustrumisshandlare omgiven av en radda lika maktgalna och intrigerande hantlangare. En förstockad fd socialdemokratisk statsminister som vägrar avgå som grädde på moset.

v.jpg

På ytan påminner allt väldigt mycket om verkligheten. Man kan lätt förledas tro att det är syftet med serien – att skildra politikernas maktkamp bakom fasaden. Sossar är maktgalna psykopater och allianspolitikerna genomtrevliga och renhåriga. Filmatiseringen kändes som en politisk variant av den gamla B-skräckserien ”V”, där ödlor förklädda till människor blodtörstigt sökte herravälde över världen.

”S” – skräcködlor förklädda till sossar söker herravälde över den politiska arenan 😉

Frågan för mig är – hur hade reaktionerna varit om man gjort samma TV filmatisering men med omvända roller? En kopia av Anders Borg porträtterad som en maktgalen psykopatisk hustrumisshandlare omgiven av en radda lika maktgalna och intrigerande allians-hantlangare. Alla med ett syfte – mesta möjliga makt.

Ja, får man påstå att alla borgare är cyniska maktmänniskor, eller är det enbart legitimt när det gäller sossar?

Resten återstår – jag har inte läst boken (enbart ”Kronprinsessan”). Kanske förändras perspektiven – vi får väl se, om det blir någon fortsättning för min del återstår dock att se.

P.S. Nix, jag är inte sosse (även om jag håller till på den politiska vänsterkanten). Men jag tror inte heller att skräcködlor enbart gömmer sig på den ena sidan av den politiska blockgränsen…. 😉

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. H-E.R

   /  februari 19, 2008

  Hehe, det var kul det där med likheten mellan ”S” och ”V”. Om man nu tänker sig att S och V (dvs V som i Vänsterpartiet) faktiskt kompar rätt bra ihop så blir det ju en vision av rena rama kalabaliken 2010 när de äntrar scenen 🙂
  Jag såg bara sista halvtimmen av serien pga Anna Pihl på 4:an, men tyckte det verkade aningen krystat. Reine Brynolfsson till trots.

 2. Gustav

   /  februari 20, 2008

  Bara en fundering, har inte sett serien själv:

  Är det inte dags att socialdemokratin eller socialismen far inneha representanten som spelar banditrollen för en gangs skull? Vi har ju dragits med ett oräkneligt antal filmer där elakingarna är representanter för storföretag eller politiker insyltade med desamma. Old news! Nu kan vi prova lite nya grepp. 😉

 3. Johan

   /  mars 3, 2008

  Mona lär sprida ut att Nuder är precis som i serien Kungamordet, men det tror inte jag på!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: