M hyllar och krossar den svenska modellen

I förra veckan ”glänste” statsminister Reinfeldt på toppmötet i Davos. Där försökte han och våra andra moderata företrädare bland annat ta åt sig äran för ”den nordiska/svenska modellen”. En modell som traditionellt bygger på generella och generösa socialförsäkringar, starka fackföreningar, en aktiv arbetsmarknadspolitik, och en solidariskt finansierad välfärd. Resultatet har blivit samhällen med realitvt små klyftor och större jämlikhet och jämstäldhet mellan kvinnor och män.

Den ”svenska modellen” har byggts upp under decennier. Dess grundarkitekt är det socialdemokratiska partiet – många gånger med hjälp och stöd från flera andra partier – allt ifrån (dagens) Vänsterparti till Folkpartiet och Centern. Men, ett riksdagsparti har under alla dessa år utmärkt sig – Moderaterna – de har sagt nej, nej, nej, nej och åter nej! Faktum är att hade Moderaterna fått bestämma så hade vi i dag varken haft allmän rösträtt eller någon ”svensk modell”.

Men nu blåser det alltså nya vindar – nu tar NEJ-sägarpartiet Moderaterna internationellt åt sig äran för hela ”den svenska modellen” – samtidigt som de medvetet krossar den på hemmaplan.

För, samtidigt som regeringen lyckats dupera både utländska och svenska medier och en stor del av svenska folket  med sin välfärdsvänliga retorik – rasar nya alltmer förskräckande siffror in. Den svenska välfärden och modellen – som vi under de senaste årtiondena tagit för given – håller på att förtvina och vittra sönder. Och, det handlar inte om några omedvetna missgrepp eller ”olycksfall i arbetet” från de moderata företrädarna. Det handlar om noga genomtänkta strategier för att knäcka hela modellen innifrån.

Några skräck-exempel;

 • Arbetsmarknadspolitiken; En aktiv arbetsmarknadspolitik med utbildning och aktiva åtgärder har bytts mot passivitet, hårdare tag och lägre ersättning – eller ingen alls. Antalet långtidsarbetslösa ökar dramatiskt.  Slutstationen FAS 3 innebär för 99 procent av deltagarna en återvändsgränd – utan vettiga arbetsuppgifter, lön, vidareutbildning eller några rättigheter.
 • A-kassan; När moderterna tog över år 2006 hade runt 70 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa. Nu, efter bara fyra år, har bara 35 procent samma rätt – antalet sjunker oavbrutet. Som DN redovisade i helgen är orsakerna ett antal medvetna politiska beslut. De två viktigaste är kraftigt högre a-kasseavgift och skärpta arbetsvillkor. Idag intar den svenska a-kassan en jumboplats bland OECD-länderna – samtidigt som allt färre arbetslösa ens kvalificerar sig för den.
 • Facken; Avdragsrätten för fackavgiften togs bort och gjorde det dyrare för löntagare att vara med i facket (icke för arbetsgivare). Ju färre medlemmar desto svagare fack.
 • Sjukförsäkringen; Den moderatledda regeringen har infört västvärldens hårdaste regler, med korta tidsgränser och lägre ersättning, och ett system där läkarens intyg har gjorts betydelselöst. Allt detta har lett till att tiotusentals sjuka utförsäkras. Många kastas nu fram och tillbaka mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen – utan en chans att hinna läka eller rehabiliteras. Samtidigt tvingas tusentals svårt sjuka till socialen när de blir helt utan ersättning.
 • Välfärden; Samtdidigt som vård, skola och omsorg får en allt mindre del av den minskande kakan plockar riskkapitalbolag ut miljonvinster från välfärdstjänsterna. Inom skolan har de svenska resultaten försämrats och segregationen ökat. Även inom vården och omsorgen är klassamhället på frammarsch. De som har tjockaste plånböckerna vinner. I samma takt som den generella välfärden avvecklas och avgifterna höjs utvecklas ”bidrag” för överklassnära tjänster. Vi går mot ett samhälle där var och en själv får fixa sin välfärd. Ett samhälle för friska och rika – för de lönsamma.

Den svenska modellen har länge haft ett mycket stakt stöd hos svenska folket. Detta insåg till slut Moderaterna. Ska man vinna val kan man aldrig säga så här; vi vill öka klyftorna, bryta ned välfärden, sabbotera socialförsäkringarna och tvinga arbetslösa och sjuka till socialen. Ändå är det precis det Fredrik Reinfeldt och Anders Borg med sin medvetna politik har åstadkommit.

Så, samtidigt som herrar Borg och Reinfeldt far jorden runt och skryter om hur de ”värnar den svenska modellen” krossar de den bakvägen – på hemmaplan. På så vis märker många av oss ingenting förän vi själva drabbas. Precis som det var tänkt.

För då – då är det nämligen för sent…

*

P.S.Visst är det naivt att tro att sänkta skatter med över 100 miljarder (eller mer) inte får konsekvenser för välfärden, när 300 miljoner i minskade anslag, enligt Anders Borg, just nu håller på att knäcka hela regeringskansliet.

*

Missa inte; Björn Fridén – Bussiga tips istället för politisk handling, Stefan Svallfors – S blev part för ”svaga”, Lena Andersson  – Alliansens nya vän, Reinfeldts attack mot den svenska modellen,

Bloggat; LO bloggen1, LO bloggen2, De tystas röst, Peter Andersson, Martin Moberg, Högbergs tankar, Lena Sommestad, Motvallsbloggen, Veronica Palm, Netroots

Media; nsd, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6 dn1, dn2,dn3, dn4, dn5, dn6, svd1, svd2, lo-t1, lo-t2lo-t3
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

19 kommentarer

 1. Håller helt med om problemen, men vad skall vi göra nu?

  Jag kan blogga och gnälla, jag kan sprida mina idéer via folk jag träffar, men vad hjälper det idag.
  Visst, jag är så frustrerad att jag skulle nog ta till våld om jag träffade Borg, Reifeldt, Björklund och övriga i Pirayaklubben, men är det den vägen vi skall ta?
  Det känns, åtminstone för en gamal medlem i Svenska Freds, som om jag har förlorat i så fall.

  Så konkreta tips!
  Tack!

 2. Rille

   /  januari 31, 2011

  Du glömde att räkna upp några andra av sossarnas senare storverk: massiva budgetunderskott, ett havererat skattesystem med kapitalflykt i hundramiljardersklassen (t o m från gråsossar som Kamprad), ett dalande utbildningssystem där man avskaffat alla krav, ett bidragssystem som stimulerar fusk och förtidspensionering av tiotusentals, miljonprogram runbt storstäderna som blivit till ghetton för horder av invandrare som man tagit emot men sedan inte kunnat integrera.

  Jag har nog glömt en hel del, men äras bör den som äras bör…

 3. Jag skriver under på vartenda ord Ilse-Marie!
  Enklare kan det inte sägas!

 4. Eva

   /  februari 1, 2011

  Skatteparadis: en plats där god service finansieras med offentliga medel.

 5. Jag tror att NEJ partiet har bytt namn!

  Kom med några egna bra förslag. Att säga att det var bra innan är att gömma sig bakom fakta.
  I den upplysta värld vi idag lever i insåg väljarna detta.

 6. FiaLotta

   /  februari 1, 2011

  Fy fasen vad bra skrivet! 🙂

  Precis så som du skriver, har jag tänkt att det är!

  Du är grymt bra på att uttrycka dig! *beundrar*

  Heja dig och fortsätt att skriva! Det finns så mycket orättvisor i detta samhälle och Reinfeldt tror att han är nån slags hjälte, bah! *fnyser föraktfullt*

  Tack för dina ord! :0)

  Mvh!
  FiaLotta

 7. Stefan Sigfrid

   /  februari 16, 2011

  ”Håller helt med om problemen, men vad skall vi göra nu?”
  Ett förslag är ju att fler läser och diskuterar boken ”Att återta Socialdemokratins hjärta”. Desto mer vi förstår av vad som händer desto bättre borde vi kunna kontra moderaternas nermontering av vårt fina folkhems sverige.

  Den kan laddas ner gratis från:

  http://www.lulu.com

 1. Borg & Batra gnäller ikapp « Röda Berget
 2. Malmö visar vägen « Görans tankar och bagateller
 3. ”Huvudmän” behöver inte lämna registerutdrag – Pedofil går bra | Nemokrati
 4. Motvallsbloggen » Nyliberalismen – vägen mot medeltiden
 5. Sverige glider isär. | Annarkia
 6. Att så fattigdom och skörda brottslighet « Röda Berget
 7. Sossarna storknar i avund
 8. Världens mest jämlika land « Organisk Intellektuell
 9. När reser sig de fattiga i Sverige? | Nemokrati
 10. Anders Borg grundlägger nytt bankhaveri och ansluter oss till euron | Nemokrati
 11. Dimridåer, lögn och förbannad dikt i repris.. | Annarkia
 12. En inhuman arbetsmarknadspolitik. « BJÖRN ALVEBRAND

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: