Retorik-kleptomanin breder ut sig

I dag skriver Socialdemokraternas ledarkvartett (Stefan Löfven, Carin Jämtin, Magdalena Andersson och Mikael Damberg) på DN-debatt om sin nya affärsplan för Sverige”.  I förra veckan talade statsminister Reinfeldt om hur regeringen investerar i  ”sammanhållning och välfärd” i sin regeringsförklaring. Retorik-kleptomanin tycks alltså breda ut sig allt mer över de politiska blockgränserna.

Medan ”de nya Moderaterna” på alla sätt försöker låta som ”de gamla Socialdemokraterna” – försöker ”de nya Socialdemokraterna” allt mer låta som ”de gamla Moderaterna” – eller som i den senaste artikeln – som ett förtag på seminarium. Det första är fullt begripligt – det andra är desto märkligare.

Varför Moderaterna tog över Socialdemokraternas retorik är, som sagt var, inte svårt att förstå. Svenska folket svarar i nära nog alla opinionsundersökningar som gjorts under de senaste 20-30 åren att de traditionella socialdemokratiska värderingarna är viktiga för dem. De vill ha minskade klyftor, en välfungerande skattefinansierad välfärd och ett rättvist, jämlikt och jämställt samhälle. Alltså – vill man vinna en majoritet av svenska folkets röster kan man inte komma dragandes med ett budskap som handlar om slaktade socialförsäkringar, sänkta skatter för de rika och ökade klyftor. Det säger sig självt.

Schlingmanns idé var lika enkel som genial; vi säger det svenska folket vill höra – och hoppas på det bästa . För alla vet ju; ytan är allt – innehållet ingenting. Och medan Schlingmann och gänget fortsätter att sno (för svenska folket) positivt värdeladdade gamla socialdemokratiska ord och uttryck och fylla dom med nytt innehåll, tycks  PR-konsulterna kring socialdemokraterna fullständigt ha irrat bort sig. Numera är väl det mesta tillåtet för ledande socialdemokrater – bara man inte blandar in ord som rättvisa, solidaritet eller (gud sig förbarme) socialism. Schlingmann (säga vad man vill om karln) har fattat något som dagens socialdemokrater tycks vara fullständigt omedvetna om.

Minns – det var inte så länge sedan vi hade en socialdemokratiskt ledare som faktiskt vågade kalla sig för ”demokratisk socialist”, och som vågade tala om rättvisa och solidaritet med glöd, passion och integritet….

*

Det tragiska är  inte socialdemokraternas nya ”affärsplan”. Detaljerna må till och med vara riktigt bra. Det tragiska är istället att de ledande inom partiet tycks känna sig tvingade att använda en retorik som ligger så långt bort från de grundläggande socialdemokratiska värderingarna som möjligt. Man tycks tro att ”medelklassen” (som ju är de enda väljarna av betydelse i dag) inte alls vill ha ett rättvist och solidariskt samhälle med starka socialförsäkringar, minskade klyftor och en välfärd fri från vinstmaximerade riskkapitalbolag.

Men hör och häpna – det är precis vad väljarna vill ha!

Ett litet tips (från coachen); Våga säga det! Våga använda era egna ord! Då kanske snart nog svenska folket också inser att de som nu kallar sig ”det nya arbetarpartier” är ett skämt och att det finns ett original. Att det finns ett parti där ord också har en innebörd och inte bara är konstruktioner av PR-byråer och andra ”retorik-experter”.

Jag vet, jag drömmer bara, men ibland måste man få drömma – för att stå ut 😉

*

Läs mer; Ulf Bjereld – Reducera inte politiken till en affärsplan

Citat;

I dag lanserade Stefan Löfven och delar av den socialdemokratiska partiledningen på DN Debatt sin ”affärsplan” för Sverige. Ordvalet är olyckligt, eftersom det symboliserar ett marknadifiering av politiken. Men politiken är ingen marknad. Medborgarna är inga kunder. Politiska förslag är inga varor som skall köpas och säljas. Politik handlar i stället om värderingar och om intressekonflikter.

Glömmer socialdemokratin bort den skillnaden så förlorar partiet sitt existensberättigande./…/

*

Lästips; Himlen gråter över Sveavägen

Bloggtips; Alliansfritt om att utförsäkringarna gynnar jämställdheten, Johan Westerholm  och Ulf Bjereld om ”affärsplanen”, Lassses blogg om sanningar och lögner, Annarkia om Annie Lööf och centern, Göran tankar och bagateller om arbetslösheten, Lena Sommestad om RUT, Pepprat Rödgrönt om Pagrotskys plan, NetrootsPolitometern,Bloggar.se

Media; dn1,  DNExprAb 12, ab3, ab4,   DISVTSvD 12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

  1. Lassalle

     /  september 25, 2012

    Hur orkar ”rättrogna” Socialdemokrater överhuvudtaget uppbåda harm över en så pass harmlös formulering.Jag trodde att ”testuggeriet” var förpassat till historiens skräphög för länge sedan.En pseudodiskussion som tenderar att utmana löjet och att göra en bisak till huvudsak.

  2. Undrar bara om du kallar mig för ”rättrogen” socialdemokrat Lassalle? Jag är inte medlem och har för det mesta lagt min röst på andra partier. Däremot vet jag att det är nödvändigt med ett stort och starkt socialdemokratiskt parti för att få till stånd ett regeringsskifte och en annan politik. Med den s-retorik som nu växer fram tappar många intresset för politik och det finns stor risk för att allt fler inte ens röstar. Det är allvarligt när ett parti inte vågar eller vill stå för sina grundläggande värderingar – då tappar det (som Ulf Bjereld skriver) sitt existensberättigande.

  3. Och dessutom torde man samla röster för SD på det här sättet.

  4. Lassalle

     /  september 25, 2012

    Jag tror uppriktigt sagt att man överdriver frågan å det grövsta.Det rätttrogna testuggeriet har sin grogrund i föreställningen att vissa ord och begrepp skulle vara ”förbjudna” att uttala och överhuvudtaget hysa något som i minsta mån antyder något ”felaktigt” är att betrakta som hädiskt i sammanhanget.Hur många paroller har inte under åren sett dagens ljus utan att de har satt så stora avtryck i vare sig samtiden eller framtiden.
    Detta är en ickefråga,varken mer eller mindre.

  5. Lassalle

     /  september 25, 2012

    Kerstin.Ditt ”påstående” torde behöva utvecklas,om man så säger.

  6. Ords innebörd är viktigt. Att kalla en patient på ett sjukhus för kund, eller gäst, vad innebär det, hur tänker man? Som jag ser det är en kund någon som köper något, att vara gäst är en frivillig handling. Men att vara patient och få vård borde vara en mänsklig rättighet ! Liksom skolan och äldrevården. Alltihop handlar om människosynen!

  7. Nicke

     /  september 26, 2012

    Den där harmlösa formuleringen är ännu en pusselbit i en allt tydligare bild av socialdemokratin. M & S börjar assimileras…till ett borgerligt nyliberalt parti. Kampen är inte längre om ideologi…det går ju åt samma håll. Utan vem som verkar mest trovärdig i att styra den nyliberala skutan.

  8. Björn

     /  september 26, 2012

    Klockrent. Trist med diverse pseudo-kommentarer bara.

  1. Följer Kajsa-Lisas exempel och citerar Palme | Nemokrati
  2. Maskeraden fortsätter och det börjar bli trångt. « PEPPRAT RÖDGRÖNT
  3. VI GÖR SOM DOM ANDRA MEN INTE SÅ MYCKET « KajsaLisasblogg's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: