Urspårad jakt på inbillade fuskare

Alliansen har gjort ämnet ”bidragsfusk” till ett av sina allra största paradnummer sedan valet. Man presenterade stolt siffror som skulle ”bevisa” att uppemot 20 miljarder fuskas bort ur våra trygghetssystem årligen. Tittar man närmare på siffrorna från FUT-delegationen blir det uppenbart att allt bara är gissningar och antaganden med enorma osäkerhetsintervaller som dessutom inkluderar slarv och rena misstag som inte har någonting med ”fusk” att göra.

Med alliansens retorik är dock alla gissningar om felaktiga utbetalningar ur våra trygghetssystem det samma som ”bidragsfusk”. Man underblåser på så vis medvetet myten om att alla sjukskrivna fuskar. Men hetskampanjerna har inte stannat i tomma anklagelser – de har utmynnat i ”hårdare tag” och lägre ersättningar. Strategin är medveten. Genom att underblåsa bilden av sjukskrivna som ”fuskare” får man lättare acceptans för sina ”hårdare tag”.

Fuskare ska givetvis få lida lite extra – eller hur?

Fuskanmälningar ökar och allmänhetens bild är given – fusket med ”bidragen” är enormt. Många med sjukersättning vågar knappt ens visa sig ute längre – vem vet när grannen får för sig att anmäla en misstänkt fuskare?.

I går presenterade Ekonyheterna nya fakta om Försäkringskassans jakt på fuskare;

Allt fler får nej, allt fler polisanmäls och allt fler anklagas för fusk. Samtidigt visar statistik från justitieombudsmannen (JO) att Försäkringskassan allt oftare gör fel.

I en tredjedel av anmälningarna kunde åklagarna inte ens hitta någon brottsmisstanke. Oftast handlade det om misstag som den anmälde hade begått och som Försäkringskassan trodde var avsiktligt fusk.

Det finns alltså all anledning att fråga sig om inte jakten på ”bidragsfuskare” fullständigt har spårat ur. Kostnaderna för jakten lär knappast uppvägas av det man sparar in, däremot hamnar många oskyldiga i kläm när Försäkringskassans fuskkvarnar nu mal på. Med de nya regler och förslag på sjukförsäkringsområdet som regeringen nu har för avsikt att driva igenom kommer offren på Försäkringskassans altare att bli fler och fler.

Frågan är – vem ska plocka upp resterna av de sargade människor som drabbas av vår inhuma jakt på inbillade ”bidragsfuskare”?

*

Lästips;

Västerbottens Folkblad om Fuskdebatten

Aftonbladets ledarsida – Har jakten på ”fuskare” gått för långt?


Bloggat; Tomas Jonsson om Försäkringskassans trakaserier

*

Andra bloggar om: , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. H-E.R

   /  februari 20, 2008

  Urspårad kan man lugnt säga att fuskjakten är.
  Men… i sambandet är värt att påpeka att man får passa sig för att bryta ihop psykiskt om man blir drabbad av t ex en anmälan om misstänkt fusk. Råkar man då nämna för en läkare att nerverna har kollapsat så står det obönhörligen i sjukjornalen. Och vips har t ex en värkande rygg övergått att bli en psykosomatisk åkomma, eller rent utav en helt och hållen inbillad sjukdom. Vilken blir svår att få ersättning för.
  Så bit ihop medsystrar/bröder.

  Taktiken är annars genomtänkt vad gäller att få ”mandat” av folket för försämringar i den sociala tryggheten.
  Trakassera, försvaga, hota, söndra. Hittills har det fungerat, vi har effektivt delats upp i två läger: lönsamma och olönsamma.
  Kruxet för alliansen är kanske att de har gått över gränsen och därmed genomskådats av alla dem som insett att man ena dagen kan vara frisk men nästa dag kan livet ha tagit en annan vändning.
  Återige tack Ilse-Marie för att du skrivet om det. Enda sättet att försöka återfå demokrati och en mänsklig politik är att uppmärksamma vad som händer.

 2. Tack H-E.R för att du läser!

  Visst är det skrämmande, och du har helt rätt. En utsliten rygg blir snabbt en psykosomatisk åkomma om FK lyckas knäcka dig. Det måste alltså betyda att en utsliten eller arbetskadad människa enligt FK o läkare aldrig kan vara deprimerad eller ha psykiska problem. Alltid något 😉

 3. Dagens sk. ”jägare” är dom värsta fuskarna och har dom högsta lönerna. Snacka om Moral och Etik kan dom utan att skämmas! Var finns det mänskliga i sådana hanteringar av människor. Skrämmande!

 4. H-E.R

   /  mars 8, 2008

  Det som gör åtminstone mig rejält förb*** är när minister Husmak (Hutmark) hävdar att ”storleken på fusket spelar ingen roll”.
  Det spelar en avgörande roll för attityder bland arbetande gentemot de sjuka, det spelar också en avgörande roll för hur åtgärder mot sk ”fusk” utformas.
  Jag tycker att alliansen bör skämmas och be de sjuka och arbetslösa om förlåt.

  Varför överdriver de?
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1080022

  Finns det över huvud taget någon annan anledning till det än att skapa allmän acceptans för försämrade ersättningsnovåer och villkor i försäkringarna?

 5. H-E.R

   /  mars 9, 2008

  Och även fusk i föräldraförsäkringen har belastats med kraftigt överdrivna siffror:

  http://tv4nyheterna.se/1.322476/2008/03/09/mindre_fusk_med_foraldrapenningen

  Hur f-n ska alliansen göra nu då för att klämma åt de inbillade fuskarna? På något sätt måste ju kommande skattesänkningar finansieras.

 1. Regeringen fuskar med både ord och siffror « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: