108 läkare – stoppa utförsäkringslagen!

Proteststormen mot utförsäkringarna fortsätter. Efter kyrkans diakoner, Sveriges Kristna Råd, Biskopsmötet, LO och flera fackföreningar, cancerläkare och privatpersoner skiver i dag också 108 läkare på Brännpunkt ett upprop till regeringen.

”En lag som förutsätter att tillfrisknande sker efter tidtabell är inget annat än omänsklig. Vi möter ofta patienter som har hamnat i kläm i den nya sjukförsäkringsreformen. Utförsäkringarna måste stoppas nu.”

Sluta straffa våra patienter, svd (hela texten);

En ung man med Aspergers syndrom fick avslag på ansökan om sjukersättning, och hamnade i ett så svårt tillstånd att han fick läggas in för elbehandling, skriver Läkartidningen. I radions P1 framträder en annan ung man vars tillfälliga sjukersättning efter en hjärnskada för fem år sedan gått ut. Han anses för frisk för sjukersättning, för sjuk för att jobba och får inte försörjningsstöd eftersom han bor i en bostadsrätt som hans mamma har betalat.

Förra året väckte det uppseende i massmedierna när en grupp onkologer beskrev hur Försäkringskassan tvingar deras patienter att avbryta cancerbehandling för att delta i arbetsträning. Från psykiatriska kliniker rapporteras om fall av självmord, där beskedet om utförsäkring blivit det slag som fått personen att definitivt tappa livsviljan.

Vi 108 undertecknande läkare vet att dessa humanitära tragedier bara är toppen på ett isberg. Vi möter ofta patienter som kommit i kläm i den nya sjukförsäkringsreformen, den ”reform” som infört benhårda tidsgränser för sjukpenning och avskaffat den tillfälliga sjukersättningen. Under det närmaste året kommer många tusen personer ytterligare att utförsäkras och den ansvarige ministern Ulf Kristersson planerar inga snabba åtgärder.

När vi klagar får vi ofta höra att det är vi läkare som skriver dåliga intyg. Och i vår frustration frestas vi att slå tillbaka och säga att Försäkringskassan är hård och hjärtlös.

Men låt det vara fullständigt klart – oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska Försäkringskassans handläggare är – att felet ligger i en lag

• …som förutsätter att tillfrisknande även efter mycket svåra och långvariga sjukdomar sker efter tidtabell.

• …vars hävdande att all arbetsförmåga ska tillvaratas bygger på en fiktiv arbetsmarknad.

I den verkliga svenska arbetsmarknaden har vi som arbetat länge i yrket sett hur möjligheterna att återkomma till arbetslivet krympt årtionde för årtionde.

• …som brutalt tvingar läkare att rycka hoppet från sina patienter, när det är endast hoppet som ibland kan hjälpa patienten till rehabilitering, om inte ända till jobb så åtminstone till ett drägligare liv.

Vi tror inte att lösningen ligger i förslaget om att ta bort läkarnas roll i den särskilda arbetsförmågebedömningen. Även om vår arbetsbörda skulle lindras, skulle vår oro för patienterna öka. Ett vårdteam med flera olika kompetenser kan i dialog med patienten, och givetvis med Försäkringskassan, bäst planera för en realistisk rehabilitering.

Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag. Utförsäkringarna måste stoppas nu. Skrota förslaget att ta bort vårdpersonalen från den särskilda arbetsförmågebedömningen. Utred snarast om en mänskligare lag, och sätt snarast in nödvändiga resurser för att nå en verklig rehabilitering för dem som drabbats av sjukdom.

/underskrift 108 läkare och specialister – se svd/

Läs mer;

Psykiskt sjuka tvingas lämna sina hem

Ett ruttet land

Upprop står utanför politiken

Det finns bara ett påskupprop… men det är inte så bara!

Skriv på protestlistor;
Påskuppropet
Ett upprop om att riva upp sjukförsäkringen

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

Nu är 50 orter inbokade för manifestation – mer på facebook

Ladda ned affisch och sätt upp runt om i landet

Påskupprop mot utförsäkringarna i Stockholm;
Medborgarplatsen 25 april kl 14;00

*
Bloggat; LO-bloggen, Röda berget, Livets egen skola, Linnébloggen, Martin Moberg, Kaj Raving, Maskroskvinnan, Gunvpors hemsida, Peter Andersson, Netroots

Media; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Svd6, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Bra att det finns progressiva krafter inom läkarkåren!

 2. Maria

   /  mars 30, 2011

  Varje människa som protesterar mot det omänskliga ger mig hopp!

 3. Lars W

   /  mars 30, 2011

  Du kanske var inte lika uppkäftig när 56 distriktsläkare gick ihop i en protest i Jönköping 2004 mot de hårdare tagen, för att då satt rätt regering i makten eller hur ? Men det som jag undrar hela tiden, hur kan det komma sig att redan 2004 började läkarna protestera mot hårdare regelverket, Alliansens nya regelverket kom 2008. Kan svaret vara så enkelt att 2008 års regelverk har ingenting att göra med FK:s utförsäkringar. Här får du länken till Jönköpingsupprop:

  http://www.dn.se/ekonomi/avslag-pa-sjukskrivning-har-fordubblats-1.719843?

 4. Maria

   /  mars 30, 2011

  Lars W, du har rätt i att sjukkassereglerna urholkades redan under socialdemokratisk tid och att människor kom i kläm även då, något som för övrigt även Mona Sahlin erkände under valrörelsen 2009 och ville ändra på i framtiden.

  Det är ingen som påstår att socialdemokraterna är fläckfria, tvärtom, efter mordet på Palme drog de allt för långt åt höger och det är en av anledningarna till att vi hamnat där vi är idag.
  De ideologiska skillnaderna finns ändå där, för mig framstår de som kristallklara, nu mer än någonsin.

  Men fråga dig själv denna enkla fråga: ursäktar socialdemokraternas misstag i det förflutna att den nuvarande, sittande regeringen, kastar ut tusentals sjuka ut ur sjukförsäkringen, i många fall helt utan ersättning och med många svåra konsekvenser för den enskilda individen?
  Säg vad du vill, men denna hjärtlöshet som pågår nu och som leder till fullständig misär och förnedring av människor skulle aldrig förekomma under Socaldemokratiskt styre.

  För övrigt är ett ”Hjärta Rött” partipolitiskt obunden.
  Och jag är inte heller socialdemokrat, men alliansen får mig att se RÖTT!

 5. Den som inte ser att 2000-talets ”Arbetslinje” i själva verket är en arbetslinje från 30-talet, med rötter i den nazistoida människosyn som då firade triumfer världen över är historiskt blind. Socialdarwinismen i Sverige hade bred parlamentarisk förankring, redan på 20-talet instiftades i bred parlamentarisk enighet beslutet om att inrätta rasbiologiska institutet (som på 50-talet bytte namn till institutionen för medicinsk genetik Uppsala universitet), Sverige låg i ”framkant” när det gällde sådana saker som tvångssteriliseringar och annan ”förädling” av den svenska folkstammen. De ”sjuka”grenarna skulle skäras bort och liknande löd resonemangen. När beslut om barnbidrag infördes såg man till att intensifiera tvångssteriliseringarna; nu skulle även arbetslösa, ”promiskuösa” unga flickor och fattiga inkluderas för att inte tära på samhällsekonomin, det var också ett förslag som socialdemokrater ställde sig bakom. Efter det infördes i stort sett en tvåbarnspolitik. 90 % som utsattes för tvångssterilisering var kvinnor.
  I hela detta tänkande har högern och socialdemokrater lika mycket skuld. Högern ville ha tvångssteriliseringar av ”ras”-skäl, socialdemokraterna av samhällskonomiska skäl. Se http://komigenuva.wordpress.com/2009/03/24/del-ii-den-sovande-regeringen-zz/
  Vi har inte gjort upp med arvet från nazismen i Sverige. Det diskuteras knappt, det är hyssj-hyssj. Men dagens politik är en direkt följd av den människosynen som tydligen fortfarande är rådande bland beslutande politiker. Det är en skam för ett välfärdsland som Sverige att inte ha gjort upp med denna förintelseideologi. En uppgörelse måste ske och den slags människosyn bannlysas för all framtid. Annars är vi alla förlorade.

 6. Bert

   /  mars 31, 2011

  problemet ligger inte i att det är svårt reformera om sjukskrivningslagen så den blir funktionsduglig. problemet ligger i att Högern redan gett sig den på att sjuka ska finasiera skattesänkningar som sker från sjukförsäkringen.
  63 miljarder ska tas fram till 2012.
  Det är det som Högern vägrar att släppa.
  Därav uttalanden som
  ”Vi ska titta på saken”
  ”Utredning pågår”

  Man förhalar och förhalar och hoppas på att likt ett skepp som sjunker att skriken skola tystna.

 7. Maria

   /  mars 31, 2011

  Håller med fullständigt Bert, så är jag övertygad om att det ligger till, kan bara hoppas att alla protester gör det så besvärligt för regeringen att de tvingas agera till de sjukas fördel.
  Men deras egentliga vilja har de tydligt visat, att de fullkomligt struntar i den delen av det svenska folket som inte är förmögna.

 8. Linnéa

   /  mars 31, 2011

  Den form av liberalism som nuvarande regering bedriver och följer nästinitll slaviskt om man ser det ideologiskt ger dessa konsekvenser för de personer som inte har bra ekonomiskt ställt från början.

  Den klassiska liberalismen har alltid bortsett från den grupp människor som inte hade en egen förmögenhet på någon sätt. Om det så handlade om dem med stora gods och gårdar, handelsmän, hantverkar – ja alla som var självägande. Det brydde sig inte särskilt mycket om dem som gjorde jobbet åt dem, så länge arbetet blev utfört.

  Socialliberalisen kom som en form av motrörelse till detta där man betonade att även det arbetande folket hade ett värde.

  Senare kom även arbetarna att organisera sig och tillsammans med nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen utgöra starka krafter för att förbättra villkoren för dem som inget hade!

  Så har åtminstone jag uppfattat dagens regering! De följer vad jag kan se den ideologi de företräder!

  Vad jag sedan tycker är en annan sak…

 9. Alliansen har idiot förklarat en hel yrkeskårs kompetens När det gäller ett yrke som kräver studier på den högre nivån. Att man hör ynka 108 är en början men förvånansvärt få. Man det kan ju vara så att en del blir läkare för att de vill andra för att de har bra betyg …

 10. FredrikN

   /  april 1, 2011

  108 socialistiska läkare är socialister. Gäsp.

 11. neon

   /  april 1, 2011

  I läkarnas uttalande finner jag att de är ute efter de småjusteringar som regeringen nu jobbar med….justeringar som kommer hålla på tills försäkringen fungerar än bättre. Läkarna dömer inte ut de ”nya” reglerna och kräver en total makeover, utan det de pekar på är att svårt sjuka inte skall fall ur försäkringen och behöva prövas mot arbetsmarknaden.

  Jag kan bara fylla i vad ett par av ovan skribenter är inne på….även S-regeringen insåg att den gamla utformningen var skitdålig (fast det skulle de aldrig erkänna idag). En reform var nödvändig.

 12. Går denna lista fortfarande att skriva under för läkare?

 1. För få läkare som protesterar mot sjukförsäkringsreglerna. « essbeck
 2. Utförsäkringarna – Det moderna folkmordet | Nemokrati
 3. Propaganda istället för förändring « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: