Sjukreglernas fruktansvärda konsekvenser – cancerläkare slår larm

Nu slår återigen cancerläkare larm om hur deras patienter drabbas av de nya sjukreglerna. TV4 berättar i dag hur de tar emot 30-40 brev i veckan från utförsäkrade cancersjuka som söker akut hjälp för att klara ekonomin.

Citat tv4;

På lördagen berättade Nyheterna att läkare slår larm om att cancersjuka blir ännu sjukare på grund av regelverket.
Sedan 1993 har Cancerhjälpen gett ekonomiskt stöd till cancerpatienter. Från början gällde det att få stöd till alternativa behandlingar, men sen de nya sjukreglerna infördes är det en helt annan typ av hjälp folk söker.
”Fruktansvärd situation”

Nu handlar det om utförsäkrade personer som behöver pengar akut.
– De har en fruktansvärt svår situation. Man förvånas hur de kan försörja 2-3 barn, på de här inkomsterna. Många ‘är för stolta för att gå till socialen. De säljer till och med sina barns cyklar. Det har förekommit, säger Yvonne Jacobsson, ordförande på Cancerhjälpen.
På försäkringskassan upplever man inte att cancerpatienter får ett dåligt stöd. Kassan bedömer arbetsförmågan – och de flesta cancerpatienter kan jobba när de börjar tillfriskna från sjukdomen, menar de.
Tar lång tid

I den nya sjukförsäkringen kan man bara få sjukpenning i två och ett halvt år om man inte riskerar att dö av sin cancer. Många cancerbehandlingar tar längre tid än så – och många har haft andra sjukdomar innan de fått cancer.

Cancerläkarnas brev till ministern, citat, tv4 Nyhetskanalen;

Bästa Ulf Kristersson !

/…/

Den medicinska vetenskapen gör framsteg. Alltfler allvarliga sjukdomar kan botas men kräver i många fall flera års behandling. Behandlingarna ger ibland upphov till biverkningar som nedsätter arbetsförmågan delvis under behandlingstiden. Om då behandlingstiden inte överensstämmer med tidsintervallen i den s k rehabiliteringskedjan tvingas många avsluta sin behandling i förtid med ökad risk att återinsjukna och kanske avlida. För att åskådliggöra detta ska vi ta bröstcancerpatienten som exempel. Bland patienter med bröstcancer är det framför allt tre grupper som drabbas hårt av de nya reglerna i sjukförsäkringen: de som får biverkningar av sin behandling som är värre än genomsnittet, de som får psykiatriska ”biverkningar”, och de som har sin arbetsförmåga nedsatt på grund av annan sjukdom redan när de får sin bröstcancerdiagnos.

/…/
Ungefär var femte kvinna som behandlas med antiöstrogen av typen aromatashämmare behöver sjukskrivas på deltid under behandlingstiden. Ofta kan kvinnan arbeta deltid när arbetsgivaren anpassat arbetet och behöver bara sjukpenning till 25 procent.
Försäkringskassan godkänner inte att kvinnorna är sjukskrivna på 25 procent under behandlingstiden. I stället ska de söka tjänstledigt från sitt ordinarie arbete för att gå på introduktionsprogrammet på Arbetsförmedlingen.

Undertecknaren Marie Sundquist arbetar som överläkare på Kirurgkliniken på Länssjukhuset i Kalmar och vittnar om den kränkning kvinnor upplever när de tvingas lämna sitt jobb de är delvis sjukskrivna från för att söka heltidsjobb på en arbetsmarknad där en majoritet av arbetsgivare inte vill anställa en långtidssjukskriven och allra minst en som fyllt 60 med begränsad arbetsförmåga. Upplevelse av stress och kränkning befrämjar inte tillfrisknande. Det förekommer att kvinnor som behandlas med antiöstrogen upphör att ta den ordinerade medicinen på grund av Försäkringskassans vägran att bifalla sjukskrivning på deltid.

Den andra gruppen där tillämpningen av lagen behöver ses över är de patienter som drabbas av någon form av psykiskt lidande i samband med sin cancerdiagnos.
En av oss, Monika König, arbetar som psykiatriker på Onkologkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon träffar ofta patienter under eller efter cancerbehandling som riskerar att utförsäkras eller redan har blivit uteslutna ur sjukförsäkringen. Det kan bero på att man redan före cancerdiagnosen varit sjukskriven helt eller delvis på grund av annan sjukdom, och därmed redan förbrukat sjukskrivningsdagar.

Mycket få människor kan leva utan inkomst. Därför försöker man jobba fast man ännu inte är frisk. Följden blir ofta en påtaglig försämring såväl fysiskt som psykiskt. Detta gör att återhämtningen tar ännu längre tid. Inte sällan utvecklas en sekundär depression, en ”försäkringskasseutlöst depression”, som är svårare att behandla än vanliga depressioner. Den oro för ekonomin som uppstår när man plötsligt finner sig stå utan eller med avsevärt minskad inkomst, är högst reell och omöjlig att bortse från. Regelverket i sjukförsäkringen motverkar i dessa fall rehabilitering och återhämtning och försvårar därmed återgång i arbete. Detta leder till ökat lidande och ökade kostnader för samhället. Sjukförsäkringen har, i dessa fall, blivit kontraproduktiv.

/…/
Varje vecka tar Cancerhjälpen emot mellan 30 och 40 ansökningar från personer som på grund av sin cancersjukdom hamnat i ekonomiska svårigheter. Många av de sökande lever på existensminimum men kan nästan aldrig få socialbidrag eftersom de äger tillgångar i form av en bostadsrätt, en villa eller en bil. Det förekommer att de väljer bort livsviktiga mediciner för att de inte har råd.

Det finns människor som måste välja mellan att betala hyran eller fullfölja ordinerade cancerbehandlingar. Det är ett problem som borde beröra hela samhället. Att den svenska socialförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp är något som det råder politisk enighet om. Ingen ska behöva oroa sig för ekonomi när man drabbas av cancer eller en annan allvarlig sjukdom. Det är därför vår förhoppning att Du, Ulf Kristersson, i samband med översynen av sjukförsäkringsreglerna åtgärdar de problem som i dagsläget äventyrar dessa svårt sjukas hälsa såväl som ekonomi.

Ywonne Jacobsson
ordförande
Cancerhjälpen
Roslagsgatan 50
113 54 Stockholm

Monika König
psykiater
EPOR – Enheten för psykosocial onkologi och rehabilitering
Onkologkliniken
Södersjukhuset
118 83 Stockholm

Marie Sundqvist
Överläkare, Med dr
Kirurgkliniken
Länssjukhuset
39185 Kalmar

OBS! Detta är urklipp från brevet – läs hela brevet här!

*

Protestera mot de omänskliga sjukreglerna…..

Skriv på namninsamlingen; Sjukupproret

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

Tidigare bloggposter; Nya sjukregler försämrar sjukas hälsa, De osynliggjorda

Bloggat; Martin Moberg, Roger Jönsson, Kaj Raving, Alliansfritt SverigeNetroots

Fler Bloggtips; De tystas röst om flexibel arbetsmarknad, Lena Sommestad om jämlika villkor, Martin Moberg och Motvallsbloggen om utförsäljningar, Röda Malmö om USA och diktaturer

Media; dn1, dn2, dn3, svd1, ab1,

Läs mer; Cancersjuke Hans-Åke, 0 kronor i 15 veckor, Elisabet kräks av smärta, Nu har jag råd att äta – men.., Marie skickades från sjukhuset till arbetsförmedlingen,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Bengt Wallin

   /  februari 6, 2011

  Det är rent ut sagt för jävligt. Vi borde skämmas som nation.
  Hur tänker högerministrarna? Eller gör dom det?

 2. Marie Lind

   /  februari 6, 2011

  Att vara sjuk innebär också ett jobb. Ofta orkar man inte mer.

 3. Lasse Winberg

   /  februari 6, 2011

  Hur kan 2008 års regeländring göra att cancersjuka behandlades exakt lika brutalt av försäkringskassan redan 2005 ????? Här kommer en berättelse av två som har jobbat med cancerpatienter.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/cancersjuka-pensioneras-i-onodan-1.357336

 4. Erik

   /  februari 6, 2011

  Om man har för mycket tillgångar för att få socialbidrag så behöver man kanske inte socialbidrag; man kan ju sälja tillgångarna och leva på de pengarna först. Det är ingen mänsklig rättighet att få bo kvar i en dyr villa man inte längre har råd med.

 5. Känns som att de har gått ett steg för långt, som småungar som inte kunde sluta slåss förräns den ene börjar gråta och någon kommer o tar dom i örat? Saknar verkligen någon som både kan knäppa dessa herrar både på näsan och vrida om ett öra eller två!

  Och jo, var är folkets reaktion?! Hur tänker alla när de bara låter allt fortgå, vi som sitter i skiten törs knappt öppna truten längre då myndigheterna har koll på oss…. Solidaritet börjar kännas lika uttjatat i min mun som det är ointressant hos den stora massan här i Sverige……..

 6. Tore

   /  februari 6, 2011

  litentanta:

  Många bryr sig inte, eller snarare förstår inte hur det är att vara sjuk och utsatt, eftersom de har fått det bättre själva de senaste åren. De inser inte hur svårt folk kan ha det i Sverige och kan inte sätta sig in i de utsattas situation. Dessutom lever vi i en så individualistisk kultur att människor som bryr sig troligen inte vet hur de ska göra för att protestera, mer än att sitta framför tidningen vid köksbordet och svära.

 7. Att denna hemska följetong skall fortgå i fyra år till skrämmer mig. Högeralliansen befolkas av idel okänsliga personer, som har ett sanslöst förakt för svaghet. För att inte tala om den flathet och feghet som våra borgerliga medier visar upp.

 8. Bo

   /  februari 7, 2011

  Intressant med såna som Erik som tycker att sjuka ska fattiggöras innan de kan få försäkringsstöd! Trodde det var det sjukförsäkringen ska täcka upp för. Inte det bästa för en svårt sjuk att ta tag i försäljning och flytt samtidigt som man behandlas och är svårt sjuk. Många som tror sig vara osårbara har tyvärr den inställningen, undrar om de ändrar sig om de själva blir sjuka.

 9. Coffee

   /  februari 7, 2011

  Det tycks som om Erik och hans gelikar tror att alla i Sverige är rika, bor i stora villor och har dyrbara bilar.
  Men det finns åtskilliga som redan har dragit ner maximalt på allt. Som bor i en minimal etta för 2800 och har en 10 år gammal bil som man inte har råd att tanka eller köpa nya däck till.
  En bil, som inte hade gett särskilt många tusenlappar vid en försäljning.
  En bil, för övrigt, som kanske kan komma att göra skillnaden mellan om man kan ta ett jobb eller inte. För om man inte ens kan ta sig till ett jobb, så vad gör man då?
  Men vi får ju ändå inga jobb så det kan kvitta. Vi bara hunsas hit och dit. Och förnedras.
  Ja! Även vi tvingas sälja! Det sista vi har.

  Samtidigt har jag en mycket stark övertygelse om att det är inte de rika , med sina villor och BMW och semesterresor till Thailand och Kina, som kommer i kläm. De har alltid sitt på det torra.
  Det är vi utan marginaler, utan pengar på banken eller i aktier, utan andra ekonomiska tillgångar, som drabbas ytterligare.

 10. Choklad

   /  februari 7, 2011

  Det är naturligtvis mest synd om de mest utsatta med dålig ekonomi, men de sk rika sitter inte säkert heller. Beror ju på hur mycket pengar man har, men en högavlönad som anpassat sitt liv efter sina inkomster, blir varse att fallet ner är långt om man blir sjuk så länge att man blir utförsäkrad. Då gäller inga privata försäkringar utan det är några tusen i månaden om man inte varit med i a-kassan. Jag tror inte så många fattat det, när de väl gör det förstår de kanske att några tusen i skattesänkning per månad på 1-2 år kan bytas till några tusen i ersättning varje månad. Även rehabilteringskedjan gäller för ”rika”, efter 6 månader ska du prövas mot hela marknaden, är du läkare med 70 000 i månaden kan du bli anvisad ett städjobb för 16 000 i månaden 100 mil från hemmet eller helt mista ersättningen. Så ser reglerna ut Sitter du i regeringen och blir sjuk gäller dock andra regler så klart.

 11. Linnéa

   /  februari 9, 2011

  Som svar till Erik: Vilka tillgångar är det som måse säljas innan man kan få stöd från socialtjänsten? En ensamstående förälder i en gammal villa alt bostadsrätt i ett litet samhälle med bi pga att utan bilen kommar man inte till affären, kan inte lämna och hämta barn med mera. Vem flyttar åt honom/henne? Inte sällan är dessutom dessa bostäder billigare att bo i än en vanlig lägenhet. Vem tjänar då på at personen tvinas sälja sin bostad, något som kan ta betydligt lägnre tid än de tre månader som det ofta talas om.
  Alla smhällen har inte brist på egna hem – de har brist på vettiga lägenheter!
  Vem betalar flytten? Vi flyttade nyligen av rent medicinska skäl och utan ahöriga hade det inte fungerat. Den totala kostnaden uppgår till ca 20 tusen kronor för flytt + städning. Och nej, jag kan inte städa själv pga funkionshinder och samma med gubben min. Det räckte så bra allt jag slet mig sjuk med packningen,

  Socialen – försörjningsstöd, räknade osm f*n läser Bibeln och godtog inte fasta kostnader och genom att räkna bort så mycket de bara kunde skulle vi har ett över skott på tusenlappar i månaden efter skuldsanering,,,

  Nej, jag önskar att våra politiker kom ut pågatorna och gick runt och pratade med oss vanliga. Sen kan förändringens vind få blåsa Det behövs, Kanske skulle ett beskök i verkligheten!

 12. M-partistatens nye Bödel har nyligen skolats färdigt av Propagandaministern så det kommer bara att läggas ut dimridåer över situationen. Vindarna från nordafrika måste börja blåsa hitåt.

 1. Mitt i Livets Skiftningar » Blog Archive » Underligt mående
 2. Ord utan ansvar i sjukfrågan « De Tystas Röst
 3. 108 läkare – stoppa utförsäkringslagen! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: