Propaganda istället för förändring

I dag kom då äntligen regeringens senaste panikjustering av den hårt kritiserade sjukförsäkringen. På DN debatt presenterar Kristersson & Co. sitt förslag. Man kan konstatera att det som har föregåtts av ”mycket väsen” bidde ”ingenting” – annat än fernissa och nya undantag. Fokus tycks ligga på att stoppa de mest hjärtskärande rubrikerna i media och att putsa fasaden – bilden av en omänsklig och misslyckad ”sjukförsäkringsreform” måste stoppas. Propagandan blir en del av satsningen….

I korthet – de absoluta tidsgränserna blir kvar, utförsäkringarna fortsätter. Fernissan består huvudsakligen av följande urskiljbara ingridienser;

 • 1; Till den redan digra och luddiga listan på udantag lägger man nu detta; ”om det vore oskäligt på grund av sjukdom att en person lämnar sjukförsäkringen, så ska han eller hon stanna i sjukförsäkringen.” Hur Försäkringskassan handläggare ska tolka denna formulering återstår att se. Formuleringen läggs ovanpå de tidigare (i urval); ”allvarlig sjukdom”, ”avtagande arbetsförmåga” och att arbetsprövning inte ska göras efter 180 dagar om det anses vara ”oskäligt”. Hittills har inget ”undantag” stoppat utförsäkringarna.
 • 2; (citat LO-bloggen); ”De som utförsäkras från tidsbegränsad sjukersättning och nollklassas får nu en särskild sjukpenning, som ligger på samma nivå som de hade under arbetslivsintroduktionen (223 kr/dag). De får också möjlighet till ett bostadsstöd ”som tar hänsyn till försörjningsbörda”. De som berörs erbjuds alltså en ersättning som i bästa fall landar strax över existensminimum. Vad som händer med dem som hittills nollklassats, till följd av de orimliga regler som nu justeras något, framgår däremot inte av DN-artikeln.”

I sin debattartikel nämner man inte ens den prövning mot en fiktiv (”reguljär”) arbetsmarknad som i dag sker redan efter ett halvt års sjukskrivning. Det är den regeln som har förvandlat vår sjukförsäkring till västvärldens hårdaste – enligt regeringens egna utredare. Så länge denna prövning inte ändras, eller de fasta tidgränserna för utförsäkring tas bort, kommer inte heller utförsäkringarna att stoppas. Sjuka kommer även i fortsättningen kastas ut från sjukförsäkringen. Det kommer att vara näst intill omöjligt för de allra flesta att få permanent sjukersättning (förtidspension).

Den märkligaste punkten på listan är helt klart den sista. Där konstaterar man att; ”Tilltron till sjukförsäkringen behöver stärkas.” och föreslår därför ett slags propaganda eller reklamarbete för att förändra den rådande situtaionen. Citat; Vi vill nu starta ett brett upplagt arbete, inriktat på att stärka förtroendet för hela kedjan av beslut i sjukförsäkringen.”

Slutsats; Eftersom man inte tycks äga vare sig vilja eller förmåga att skapa en fungerande sjukförsäkring som människor känner tilltro till så får man försöka förändra människors uppfattning om sjukförsäkringen genom propaganda och reklam.

Läs mer här; LO-bloggen och Stardust blogg – missa inte heller Kristersson och sanningen

Mer om sjukförsäkringen;

Utförsäkrade nekas socialbidrag – ska arbeta till varje pris

Cancerhjälpen ansluter sig till Påskuppropet

Protestera mot utförsäkringarna…

Skriv på protestlistor;
Påskuppropet
Ett upprop om att riva upp sjukförsäkringen

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

Ladda ned affisch och sätt upp runt om i landet

Påskupprop mot utförsäkringarna i Stockholm;
Medborgarplatsen 25 april kl 14;00

Påskuppropet – ännu fler länkar

*

Noterar till sist att Fredrik Reinfeldt fegar ur och inte vågar möta Håkan Juholt i en debatt. Hans förklaring är komiskt genomskinlig; ”Socialdemokraterna måste först börja presentera sakpolitik”. Vad menar Fredrik? Vill han ha en universalpolitisk 25 års-plan med alla sakpolitiska detaljer noga inplanerade, eller räcker det med de närmaste åren? Och i sådana fall kan man fråga sig – var finns hans egen sakpolitiska detaljplan? Har den någonsinn funnits, och vad innehöll den i sådana fall? Utförsäkringar, slaktad a-kassa, ökad barnfattigdom och ökade klyftor – eller?

När man hör Reinfeldts ursäkt skulle man kunna tro att Socialdemokraterna var ett helt nytt parti helt utan politik eller historia – eller så kan man få för sig att  Fredrik bara är livrädd för att möta Håkan Juholt. Det kan ju också vara så att han bara håller sig till sin linje som den ”store ledaren” –

Gärna besök i ”verkligheten” – men ingen politisk debatt!

*

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, svd8, svd9, svd10, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, svt1, svt2,

Bloggat; Alltid rött…, Från Marias utsiktstorn, Johan Westerholm, Högbergs tankar, Martin Moberg

Bloggtips; Peter Andersson om varför inte Reinfeldt debatterar, Veronica Palm om prioriteringar, Anders Widén om Fas 3, Netroots
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Lasse Winberg

   /  april 11, 2011

  Varför måste du alltid vinkla sanningen ? FK:s regel för, efter 180 dagar: ” Efter 180 dagar har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden. DET GÄLLER INTE OM VI BEDÖMER ATT DU MED STOR SANNOLIGHET KOMMER ATT KUNNA GÅ TILLBAKA TILL ETT ARBETE HOS DIN ARBETSGIVARE FÖRE DAG 366: DÅ BEDÖMS DIN ARBETSFÖRMÅGA I FÖRHÅLLANDE TILL ETT ARBETE HOS DIN ARBETSGIVARE ÄVEN EFTER DAG 180. DET GÄLLER INTE HELLER OM DET KAN ANSES OSKÄLIGT ATT BEDÖMA DIN ARBETSFÖRMÅGA TILL ARBETE PÅ DEN VANLIGA ARBETSMARKNADEN.”

 2. Då glömmer Lasse Winberg att man förväntas jobba 100% i alla lägen. Kan man bara jobba deltid hos sin arbetsgivare får man lämna sin arbetsplats för att leta efter ett heltidsjobb på den ”reguljära” arbetsmarkaden.

  Sedan kan Lasse Winberg kanske förklarar på ett rättssäkert sätt vad ”oskäligt” betyder. Det är nog många som har problem att förstå innebörden.

  Man kan undra vem det är som vinklar här.

  Fredrik Reinfeldt verkar inte ha den blekaste aningen om hur han ska, kan eller borde bemöta Juholt.
  Då fick självförtroendet en liten spricka. Intressant hur det kommer att fortsätta.

  Tack för att du aldrig tröttnar Ilse-Marie ❤

 3. Maria

   /  april 11, 2011

  Det skulle inte förvåna mig om Kristersson kom med detta nu i förhoppning om att få tyst på Påskuppropet, för att husse Reinfeldt beordrat honom.
  Moderat strategi verkar hela tiden gå ut på att lägga ut dimridåer, förhala, ljuga och komma med bortförklaringar med hjälp av konstig och substanslös retorik.
  Dessutom skulle de ”eventuella” förändringarna träda i kraft först vid årsskiftet 2012, vilket ligger allt för långt borta enligt mig, för många sjuka är problemet akut och kan inte vänta.
  Och vem vet, det kanske enbart är ett spel för galleriet, det kan hända att inga förändringar införs alls…. nehej, jag litar inte på moderaternas löften, den här regeringen är den mest lögnaktiga jag varit med om.

 4. T.Lindholm

   /  april 11, 2011

  Den här sk, Regering med Täby muppen Reinfelt i spettsen är det värsta skiten jag upplevt i min 58 åriga liv. Jag började som Takplåtslagare vid 16 års ålder 1970 som lärling( dom första 4 åren ), så jag har sett en del Regeringar komma och gå.
  Trots att jag har ett Läkarintyg, där det framgår klart och tydligt att min arbets förmåga nu är likamed noll innom mitt Yrke så väcker det appsölut inte någon som hällst gehör, varken från Försäkringskassan eller Socialförvaltningen. Jag blev Nollklassad innan jag änns han vara Sjukskriven. Tro inte att du per automatik får Försörjninstöd ( Soc:bidrag) när du blir utan Sjukförsäkring, istället blir du skickad till Jobb Center, vilket innebär att du får i praktiken jobba mot Soc:bidraget, m.a.o allt vad din Kommun har att erbjuda.

  När man är Nollklassad betyder ju inte att man helt plötsligt blivit helt Frisk, vilket man på något sätt försöker tuta i folk i allmänhet, man har ju fortfarande sina krämpor kvar och som det Framgår ( fortfarande ) av Läkarintyget.
  I mitt fall fick jag Arbets Träna på Jobbcenter i 4 månader med att sortera Dator komponenter. Jag vet vad ordet Arbetspolitiska Åtgärder betyder vid det här laget, tro mig.
  Det här är den ( korta versionen av min historia ).

  Så här går det till i det (fördålda) och som kanske inte alla har en susning om.
  Vill vi ha det på detta vis i fortsättningen, det är vi som bestämmer , glöm aldrig det!

 5. Konstig fråga aktuellts reporter riktade till den uppenbart nervösa och osammanhängande S kvinnan.

  Citat: ” Hur länge ska en person få vara sjuk”. ”Kan man bli försörjd på att vara sjuk hela livet…”

  Sen inviker Kristersson: ” hur tänkte ni socialdemokrater när ni ville halvera sjukskrivningen – att de bara skulle vara friska en dag ?”

  Är det inte just så regeringen resonerar ?

  Inte konstigt att hon kom av sig av så infantila frågor.

  Ledsamt att Aktuellt fortfarande går Moderaternas vägnar. Nu när även KG Bergström är avslöjad som ex. Folkpartist kan man – med tanke på den glasögonprydde, politiskt granskande journalisten Knut – nog sluta sig till att hela redaktionen vilar under den blåa fanan.

 6. Vissa blir visst aldrig nöjda, om alliansen helt sonika lämnade över ledarskapet till Socialdemokraterna så hade det antagligen startats ett uppror från rött håll pga det med.
  Men men, upp på barrikaderna bara! ;0)

 7. Peter! Det är väl ingen nyhet att svensk public service-tv går Moderaternas ärenden. KG Bergström, Mats Knutsson och Kerstin Holm är första klassens högerkramare. Det är så uppenbart att det är skrattretande. Fast egentligen är det tragiskt. Objektiviteten i SVT är obefintlig.

 8. Som alltid ett bra inlägg.

  Men ett litet men, jag anser nog att Reinfeldt har sin sakpolitik helt klar för sig. Den här regeringen vet precis vad den gör, varför den gör det och hur den ska lura svenska folket att inte se och förstå vart politiken leder, nämligen till:

  1) totalt knäckande av fackföreningen (vi säger att vi värnar om facket)
  2) totalt nerrivandet av de ekonomiska trygghetssystemen
  3) sänkande av löner för de flesta i samhället (det når vi just genom åtgärder som Fas3 och usel ekonomisk trygghet, samt krossat fack)
  4) fri hyressättning så att de sämre ställda inte kan få anständiga bostäder utan att låna och därmed bli låneslavar åt bankerna.
  5) sämre pensioner så att många fler pensionärer blir rejält fattiga
  6) stenhård utslagning av sjuka och arbetslösa, så att dessa tjänar som avskräckande exempel för alla de andra slöfockarna som svenska folket, enligt M, består av.
  7) lite lägre skatter för de sämre ställda, väldiga skattesänkningar för de rikaste.
  8) Skattesubventioner som ger mest till de rikaste (ROT/RUT)
  9) uppgående i Nato
  10) gå med i Euro-samarbetet
  11) Sälja ut alla våra gemensamt ägda företag och verksamheter så att vinsterna tas ur landet och Sverige utarmas maximalt, vilket ger möjligheten att sätta åt svenskarna ännu hårdare ekonomiskt

  Alltså en PPD-politik i varje detalj.

  På alla punkter ovan har de ju kommit en bra bit på väg. Så inte kan man hävda att han inte vet vad han gör i SAK.

  Vad gäller att Reinfeldt vägrar debattera så misstänker jag att det beror på en av två alternativ:
  Endera för att partiets propagandamakare försöker hålla Reinfeldt så ”ren” som möjligt, ungefär som den amerikanske presidenten,
  och/eller för att man vet att Reinfedlt har en tendens att bli otrevlig om man säger emot honom eller om han blir ställd, och då kan det där enorma ”förtroendet” som svenska folket, enligt opinionsundersökningar, har för honom sjunka drastiskt.

 9. En annan Fas3:are

   /  april 12, 2011

  Lysande komplettering Kerstin!

 10. Ella

   /  april 12, 2011

  Instämmer med Kristallina: Tack ilse att du inte tröttnar.
  Lasse: KG Bergström brukar ju ibland lyckas hålla sig lite neutral i sina kommentarer, men att ö.h.t. Mats Knutsson får medverka som sakkunnig är för mig en gåta. Han måste vara mörkt blå vilket framstår av hans kommentarer.
  Förändringarna som de jobbat på under så lång tid är ju helt obefintliga – men det tar väl tid att hitta på nåt som svensken kan svälja och tro att det är en förändring. Pinsamt att de sitter med lön och grubblar på sånt här snömos.

 11. Maria

   /  april 12, 2011

  Nej du Mikael!
  Om vi bytte regering i detta nu skulle jag vara jävligt glad och kunna sova betydligt bättre på nätterna, istället för att ha denna ständiga oro över en idiotregering som sliter sönder Sverige bit för bit. Slippa tänka på de tusentals sjuka människor som far illa varje dag eller de som tvingas slavarbeta i fas 3 o.s.v….
  Om packet alliansen försvann för alltid får vi samla ihop spillrorna och börja bygga upp landet igen, ett land som är till för alla och inte några få utvalda parasiter.

 12. Mrs

   /  april 12, 2011

  alliansen stjäl de anställdas pengar som avsätts i vår sjukförsäkring som ger miljarder i överskott

  varför tar vi inte tillbaka vår sjukförsäkring och sköter den själva som vi gjorde när sjukkassan infördes?

  dessa pengar är ju våra – inte statens
  och ska ju gå till den som blir sjuk och inte kan försörja sig själv genom arbete
  och vem kan bättre bedöma sjukdom och arbetsförmåga än läkare?
  icke medicinskt utbildade handläggare på Försäkringskassan?

  den som haft med FK att göra vet vilket helvete det kan vara

 13. Överskott i socialförsäkringen;

  Sjukförsäkringen: +63 miljarder kronor

  *Efterlevandepension: +33 miljarder kronor

  *Arbetsskadeförsäkringen: +23 miljarder kronor

  *Föräldraförsäkringen: -30 miljarder kronor

  Summa: +89 miljarder kronor

  Försäkringskassan, Ekonomistyrningsverket, Pensionsmyndigheten, Folksam

  länk; http://svt.se/2.22620/1.2049169/staten_bryter_mot_lagen

 1. Panik i de blå leden? « annarkia
 2. Så duperas massorna! « Ett hjärta RÖTT
 3. Lasses blogg » Tro dem inte!
 4. Kosmetika stoppar inte Påskupproret. | Annarkia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: