Fernissa stoppar inte utförsäkringarna

Redan när de nya sjukreglerna röstades igenom i riksdagen fanns alla varningar på bordet. Remisskritiken var massiv, dessutom kom varningar från forskare, läkare och patientorganisationer. Regeringen ignorerade alla varningar, ingen klagade – istället applåderade de borgerliga ledamötena när förslaget röstades igenom i riskdagen….

Strax före jul förra året hade så alla riksdagsledamöter en andra chans att dra i nödbromsen. Då la de rödröna fram sitt förslag om att ersätta de tvingande tidsgränserna med individuella bedömningar – för att försöka stoppa de allra mest inhumana konsekvenserna av de nya reglerna.

Då fanns inte bara varningarna – då fanns även fakta och verkligheten. Då fanns alla de ”enskilda fall” som passerat revy i media och de fakta som visade hur tusentals utförsäkrade blev fattigare och sjukare av de nya sjukreglerna. Men trots att det redan då fanns många kritiska röster inom alliansen valde samtliga borgerliga ledmöter att backa ut. Ingen vågade trotsa Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts allianspiska.

Den senaste tiden har kritiken mot sjukreglerna varit massiv. Just nu pågår ett påskupprop som allt fler ansluter sig till. Kyrkans diakoner, Sveriges Kristna Råd, Biskopsmötet, fackföreningar och privatpersoner. Protestlistor cirkulerar både på nätet och runt om i landets församlingar. Att kritiken är så stark just från kyrkans företrädare skrämmer givetvis ett av allianspartierna mer än de andra – Kristdemokraterna.

I går kom därför KD, inte helt oväntat, med ett blekt försök till att dämpa och tysta kritiken – och blidka de kritiska rösterna inom de egna leden. Nu försöker man med ny fernissa och förslag till nya undantag, dölja problemen och tysta kritiken. Det är inte första gången – och hitills har ingentig hänt.

Man inleder sitt förslag till förändring med samma ord som Reinfeldt och Kristersson brukar använda; ”– Sjukförsäkringen fungerar i huvudsak bra, men det finns människor som faller mellan stolarna.” Sedan staplas nya undantag på varandra, kombinerat med den positiva grundhållningen. Bland annat utrycker man sig så här, citat;

– Våra kontakter med enskilda som berörs av sjukförsäkringen, anställda inom psykiatrin, på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen vittnar alla om att förändringarna som Alliansregeringen har genomfört har varit bra och nödvändiga.

Man kan fråga sig vilka dessa ”kontakter” egentligen är? Så här säger några av de diakoner som har slagit larm – som ger en helt annan bild av sakernas tillstånd. Citat;

Det är bråttom – allt fler människor tar sitt liv i desperation, berättar diakon Rosita Borum-Halvars. /…/

-Reglerna måste ändras och vi vet hur hårt många människor drabbas. Många orkar inte själva överklaga. Vi måste vara de svagas röst. Det räcker inte med att sitta på sitt rum och be när människor går under./…/

-Vi möter dagligen problemet och förtvivlade människor som står med läkarintyg Försäkringskassan inte tror på. Läkarens ord betyder ingenting. Många skäms att komma, att behöva tigga i ett välfärdssamhälle, säger Isabel Ramberg, diakon i Näsby/Frövi och Ronald Henriksson, Västerås stadsmission håller med.

-De känner sådan vanmakt att vissa tar sitt eget liv, säger Rosita Borum-Halvars.

Och det är på grund av detta det är så bråttom. Det är inte att vänta, anser biskop Thomas Söderberg.

I dag berättar DN att alla eventuella regelförändringar dröjer till nästa år – alliansregeringen kan inte ena sig.  Tomt skrammel och tunn fernissa räddar inga liv och stoppar inte utförsäkringarna och dess konsekvenser. Och inte heller lär det stoppa protesterna.

Den enda förhoppningen på en verklig förändring är givetvis ett regeringsskifte. Så här säger S nye partiordförande Håkan Juholt i Stockholms Tidningen om sjukförsäkringen, citat;

– Regeringen har med nästan kirurgisk precision slagit sönder vår sjukförsäkring. Det här är självklart ett helt nytt Sverige. Vi kommer att presentera ett omfattande program om hur sjukförsäkringen och a-kassan ska förändras.

Tills dess kan vi bara protestera och få de krafter inom alliansen som trots allt är kritiska att lyssna på sina samveten och göra vad de kan för att  stoppa utförsäkringarna. De har makten!

Skriv på protestlistor;
Påskuppropet
Ett upprop om att riva upp sjukförsäkringen

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

Nu är 50 orter inbokade för manifestation – mer på facebook

Ladda ned affisch och sätt upp runt om i landet

Påskupprop mot utförsäkringarna i Stockholm;
Medborgarplatsen 25 april kl 14;00

Länkar:

De tystas Röst; Påskuppropet engagerar
Charlotte Therese Björnström – Påskuppropet är varken höger eller vänster
Bitte Assarmo – Att agera mot utförsäkringarna är en kristen skyldighet
Svenska Kyrkan – Brev till Statminister Fredrik Reinfeldt
Tankesmedjan allmänmedicin – Förutspått om utförsäkrade
Sveriges Kristnas Råd – brev till regeringen
LO:s brev till regeringen (2008, 2009, 2011)
Påskuppropet i svt
Skrämmande varningar före de nya sjukreglerna röstades igenom
Landets alla fackförbund och patientorganisationer välkomnas att delta i påskuppropet
Myterna om sjukförsäkringen
Humanitär katastrof för de som drabbas
Hur kunde vi välja Moderaterna igen
Proteststorm mot utförsäkringarna
Förbön att användas under gudstjänsten annandag påsk 25/4 2011

*

Bra bloggat; Martin Moberg, Löntagarbloggen

Bloggtips; Utredarna avslöjar en myt, Röda Malmö om vem som är bedragaren,  Vänstra stranden om Juholts tal, Katarina Nyberg Finn om vem S valde, Kaj Raving om Jordens herrar, Netroots

Lästips; Rätt av Juholt att inget säga

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, ab1, ab2 , ab3, exp1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Maria

   /  mars 29, 2011

  Det är sorgligt att ha en regering som fullständigt ignorerar sina medborgare. Att de vill skjuta på förändringar i sjukförsäkringen är säkerligen bara för att fortsätta spara pengar till skattesänkningar- även om de går över lik för att göra det.

  Allt är bara ett spel för galleriet. Undrar hur de tänker bära sig åt för att sopa påskupproret under mattan, samtidigt som de försöker framstå som obefläckade? För det är ju viktigt, att framstå som ädla och oskyldiga samtidigt som de bakom en lögnaktig fasad av propaganda raserar välfärden och människors liv.

 2. Patrik Johansson

   /  mars 30, 2011

  Stödpartierna c, fp och kd har sålt alla hästar för alliansen.

  En allians som utåt företräds överväldigande av just Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt. Detta innebär att stödpartierna blir marginaliserade, det ser man av väljarflykten från samtliga stödpartier.

  Alliansen är rävfälla gillrad av moderaterna, och de enda som vinner på detta är moderaterna och stödpartiernas ledare som får feta löner (Maud Olofsson hade som bekant dubbla löner).

  Centern har gjort ett sämre val än socialdemokraterna i väljarstöd, men Maud Olofsson fortsätter kursen rakt ned under 4%-spärren.

  Folkpartiet har gått vilse i sina skolåtagande, vilket styrt av moderaterna går mot elitskola.

  Kristdemokraterna tänker uppenbarligen mer på pengar än de sjukas situation, deras enda oro är att de kommer förlora sina jobb i regeringskansliet och de sköna tjänster de har där.

  Moderaterna tillber helt klart Milton Friedman där utförsäljningar och skattesänkningar i amerikansk anda är härskande.

  De sjuka får offras för att Alliansen ska bevaras, att föra en sund o-moderat linje är inte aktuell för stödpartierna. Det är ju trots allt förräderi mot herrarna: Mammon och Moderaterna (med den ”store” och ledaren Fredrik Reinfeldt)

 3. Jag är lite osäker på varför alla ser (S) som någon form av frälsare. Faktum är att (S) startade utförsäkringarna genom hårdare direktiv till FK år 2002. En vän fick order från ledningen om att ge 15% fler avslag.

  (S)-kommuner och (S)-landsting ger inte sina medborgare bättre service och bättre vård än Allians-kommuner och -landsting. De ger inte heller sina anställda, de där kvinnorna som Juholt sa inte skulle finansiera välfärden med sämre löner, bättre löner och bättre villkor. Skolor i (S)-kommuner är inte bättre, funktionshindrade i (S)-kommuner får inte mer hjälp och stöd, gamla och dementa får det inte bättre och värdigare för att (S) styr. Det är bara att läsa in sig på demensvården i Piteå. Nu har de överklagat Socialstyrelsens krav på ökad bemanning i demensvården.

  På vilket sätt är då (S) och Juholt några frälsare? (S) har i alla år haft chansen att göra en skillnad, och har det fortfarande i de kommuner och landsting de styr, men deras track record är embarmlig. Gamla i Göteborg får inte bo ihop på hemmet, mutor grasserar i Göteborg och i Västra Götalandsregionen är överbeläggningar och långa väntetider mer regel än undantag.

  Om någon kan svara på vad (S) har gjort och kommer att göra som gör en skillnad så vore jag tacksam. Tills dess förbehåller jag mig rätten att vara gravt skeptisk.

 4. Patrik J

   /  april 1, 2011

  Sossarna ställer sig i alla fall som medgörliga och kan förstå argumentation.

  Själv har jag varit i kontakt med samtliga allianspartier och de har i bästa fall kommit med:

  ”ska du förvänta dig att….”

  total alienering till min och mina kamraters situation.

  men det är ju klart att ska man rösta på de som ursprungligen var solidariska och har det åtminstone på partiprogrammet att bekämpa fattigdom och utanförskap

  eller

  ska man satsa på ett parti som ser skattesänkningar och privatiseringar som de allra främsta målet med politiken och söker ”hälsosamma” klasskillnader där de som råkat illa ut får skylla sig själv.

  I ett val mellan två dåliga val väljer jag då helst det minst dåliga. Allra helst då vi i Sverige går mot ett två-parti-system som i USA…

  Grundsynen på människor som små giriga varelser i republikanerna/moderaterna är så småaktigt och otroligt gammal.

  Vi människor borde ha höjt oss över detta för länge sedan och gått vidare, istället för att köra präster/borgare/adel som i gamla dagar.

 1. Ny ekonomisk talesperson – Ja till vinst i vård, skola, omsorg, ja till EU, ja till mer utförsäljningar | Nemokrati
 2. Ni har väl inte missat? « Horisonten
 3. Läkarupproret mot sjukförsökringen « Röda Berget
 4. 108 läkare dömer ut Reinfeldtregimens nya sjukregler! | LO Bloggen
 5. Moderaterna desinformationens mästare. | annarkia
 6. Mitt i Livets Skiftningar » Blog Archive » Debatten fortfarande HET
 7. När fick egentligen Sverige allmän rösträtt? | editor@OurComments.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: