Verklighetens sjukförsäkring och kampen om ansvarsfullheten

Verklighetens sjukförsäkring

Socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons senaste siffertrixar alster på DN-debatt (som jag bloggade om i förra veckan) får idag ett kvalificerat svar på LO-bloggen. Där har man tittat närmare på den statistik som Kristersson bygger sin artikel på. Man kan konstatera att verklighetens sjukförsäkring skiljer sig på ett skrämmande sätt mot den skönmålning alliansens företrädare ägnar sig åt.  Man kan också konstatera att hela den utförsäkringskarusell som alliansens ”reform” iscensatt inte har åstadkommit så mycket mer än onödigt mänskligt lidande och fattigdom för ofta redan svårt utsatta människor. Runt 10 procent av de utförsäkrade har hittills tvingats söka socialhjälp och långt fler lever idag på anhöriga och/eller på sin deltidslön (som tidigare) – men i dag utan ersättning från sjukförsäkringen och tilläggsförsäkringar.

LO-bloggen, citat;

/…/…när man tittar i underlaget, som det hänvisas till, växer en helt annan bild fram än den som Kristersson tecknar. Av den grupp på 17 643 personer som utförsäkrades vid årsskiftet 2009/2010 var drygt 65 procent, eller två tredjedelar, tillbaks i sjukförsäkringen i maj 2011. Det visar sig dessutom att endast fyra (4) procent (eller 711 personer)av de utförsäkrade då hade en inkomst från ett osubventionerat arbete. I denna siffra inbegrips alla olika anställningsformer och aktivitetsgrader, d.v.s. även vikariat, halvtid, deltid, tidsbegränsade och korta osäkra anställningar osv.  Ser vi till dem som har olika typer av lönesubventioner – dvs lönebidrag, OSA, nystartsjobb, Samhall osv – växer gruppen som är ”i arbete” totalt sett till 9,8 procent (eller 1 735 personer) av dem som utförsäkrades vid årsskiftet 2009/2010.

Storleken på den grupp av de utförsäkrade som återvänder till arbetslivet stämmer väl överens med exempelvis den analys som fackförbundet Kommunal nyligen gjorde i sin rapport ”Kedjan som brast”. I denna rapport framgår attt ungefär var tionde utförsäkrad kommunalare lyckades återvända till arbetslivet – men då på andra villkor: deltid, visstid osv. Detta är också samma nivå som AF tidigare hamnat på när man studerat vad som sker med dem som utförsäkras. Effekten skiljer sig inte heller nämnvärt från hur det var innan regeringen införde de nya sjukreglerna (se exempelvis det s.k.PILA-projektet), också då var det ungefär 10 procent av de långtidssjuka som bedömdes ha viss arbetsförmåga och vara ”rehabiliteringsbara”.

Kampen om ansvarsfullheten

Bästa sättet att bekämpa kriser är att vara ”ansvarsfull”, ”försiktig” och ”sparsam”. Det har finansminister Borg präntat in i oss med en sådan iver att många av oss verkar tro att det faktiskt är sant. Det intressanta är att de flesta ekonomer inte alls håller med Borg. De menar istället att det är klokast att föra en expansiv politik i lågkonjunktur och vara återhållsam i högkonjunktur – Anders Borg har hittills gjort precis tvärtom.

I år kan man på ytan förledas tro att Anders Borg har tagit till sig av kritiken – men egentligen handlar även detta års budget om ”åtstramning” – och de satsningar som trots allt finns är verkningslösa, minimala eller framtidsfantasier – trots en betydligt mer expansiv retorik.

I dag presenterar Socialdemokraterna sin skuggbudget på DN-debatt. Innehållet är ett steg i rätt riktning  – i förhållande till Borgs budget – men även S tycks nu vara fastlåsta vid den förslavande ”ansvarsfullhetsretoriken”. Man satsar visserligen på rätt saker – men lägger sig till och med under Anders Borgs dumsnåla ”reformutrymme”. Man får hoppas att S-taktik handlar mer om att vinna ”ansvarretorikspelet” än att man på allvar gått på Borgs myt; att det är bra att snåla i en lågkonjunktur.

TCO-s chefsekonom Göran Zettergren kommenterar på Utredar-bloggen, citat;

Fram till att Anders Borg blev finansminister 2006 var det självklart att finanspolitiken vid behov skulle användas i stabiliseringspolitiskt syfte. Sedan dess tävlar Alliansregeringen och den socialdemokratiska oppositionen om vem som förespråkar den mest ”ansvarsfulla” politiken, det vill säga håller tillbaka mest i nedgångstider. Detta trots att Sverige sedan flera år tillbaka har en lägre statsskuld än Norge. Resultatet har blivit att finanspolitiken har blivit pro-cyklisk, det vill säga bromsar i uppförsbackar och gasar i nedförsbackar.

Den svenska politiska retoriken har lyckats lägga krokben inte bara på de politiska motståndarna, utan även för landets ekonomi.

Jag tror att Sverige behöver en mer expansiv ekonomisk politik just nu. Riksbanken har fortfarande ett visst begränsat utrymme att sänka räntan men det vore bra om även finanspolitiken kunde bidra till att hålla efterfrågan uppe.

Läs mer; NSD Peeter-Jaan Kask om ”Kamrerernas kamp

*

Lästips; Politikens dubbelagenter hot mot demokratins kärna

Sjukförsäkringen; Solrosuppropet

Bloggtips; Annarkia om slaget om välfärden,  Vänstra stranden om bildning och politik, Peter Andersson om bostadspolitiken, Reflektioner och speglingar om minskad tillit, Olas tankar om  S-budgeten, Pepprat rödgrönt om dörröppnarna inom S, Claes Krantz om S a-kassa,  NetrootsPolitometernBloggar.se

MediaAb 123, 4,  SydöstranDagbladetFolkbladetLänstidningen,Piteå-tidningenVästerbottens folkbladRoDVisionDIDagens Arena,SvD 123454SVT 12ArbetetDN 12345678GPNSD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

13 kommentarer

  1. Lasse E

     /  oktober 3, 2012

    Moderaterna ljuger i snart sagt allt de säger, de har gjort ljugandet till en skön konst. Konstigt att de inte blir avslöjade av våra medier.

  2. Sedan skulle det vara intressant att veta den siffra som utgör den gruppen som efter Utförsäkringen fått Sälja allt av värde, Bilar ,Båtar, Sommarstugor,o.s.v.
    Socialförvaltningen delar upp Pengarna månads vis efter den Socialnorm som finns, och inte förrän dessa pengar är slut får den sökande Försörjningsstöd.!
    Socialförvaltningen kräver att allt av värde måste först säljas för att den sökande skall få Försörjningsstöd,(Soc:bidrag).Inte roligt om det t.e.x finns en Bostadsrätt som den Utförsäkrade äger..!

  3. Tillägg till föregående inlägg.
    Jag läste någonstans att denna ”grupp” Utförsäkrade, Sjuka inte finns listade varken på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller Socialförvaltningen. De är bara borta, så att säga, utanför utanförskapet.!?

  4. Ja Tarmo, här skriver man om den grupp som ”står utanför utanförskapet”.
    Dagens Arena, citat;
    ”Nära 25 procent av de utförsäkrade, runt 6 000 personer, återfinns 20 månader efter att de utförsäkrats i gruppen som Försäkringskassan kallar ”övriga”. Det är personer som efter utförsäkringen varken finns inskrivna hos Arbetsförmedlingen eller hos Försäkringskassan.

    Det går inte att ännu dra klara slutsatser om gruppens försörjning efter 20 månader, eftersom inkomstuppgifterna släpar efter. Men tittar man på hur det ser ut åtta månader efter utförsäkring saknar hela 22 procent av dessa ”övriga” helt förvärvsinkomst. För den gruppen återstår framför allt försörjning via föräldrar, barn och partner eller ekonomiskt bistånd via socialtjänsten.”
    länk: http://www.dagensarena.se/innehall/nya-siffror-manga-utforsakrade-star-helt-utanfor-systemet/

  5. Tarmo Lindholm

     /  oktober 8, 2012

    Ilse- marie.
    Tack för länken:-)

  6. Delade på FB

  7. Om jag känner dig rätt så vill du säkert också uppmärksamma detta 50-årsjubiléet som jag tog upp här:

    Rachel Carson – tyst vår

    /Skvitt

  8. Lo: Välfärdsutredare Klell Rautio skriver:

    –” Många av de Sjuka, Utförsäkrade hamnar inte hos socialen utan försörjs av anhöriga. Du får inte ha en make eller maka som har en inkomst som gör att hushållet hamnar ovanför
    existensminimum. Den här gruppen växer väldigt kraftigt. Det har även Svenskt Näringsliv visat i den statistik de kallar ”utanför utanförskapet”. Sociologen Tapio Salonen har också visat att antalet som lever på anhöriga ökar kraftigt. Där hamnar en hel del av de som utförsäkras.”

    Även dessa som har det relativt bra ställt, d.v.s de som har Ägodelar, Sommarstugor, Båtar, o.s.v, kan också råka ut för sjukdom, precis som alla andra och bli Utförsäkrade, och då när besparingarna är slut återstår bara, att sälja det som är värt pengar e.x Bostadsrätt, Bilar, o.s.v..!
    Socialförvaltningen nekar Försörjningsstöd om den sökande äger saker som är värda pengar. Det blir också ofta så att den som Utförsäkrats blir tvungen att flytta från Familjen, och sedan Skilsmässa som följd.

    Detta är ett utstuderad sätt att slå ut Människor på, som Reinfeldt och Kompani har på sitt Samvete ..!!

  9. Hur många procent av de som förtidspensionerades i ett rasande tempo av förra S-regeringen återgick till arbete under S-eran ?

  1. Te(S)tballongerna avlöser varandra – Den Bortre Parentesen lindas in i Bomull | Nemokrati
  2. Om samtal, särtal och bildning… | LO Bloggen
  3. Intressant liberal kritik mot vinstuttag ur vår skattefinansierade välfärd | LO Bloggen
  4. Lögn, förbannad lögn och statistik « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar