Lögn, förbannad lögn och statistik

Det finns ett gammalt uttryck som lyder som följer…

Det finns tre slags lögner; lögn, förbannad lögn och statistik.

I alla dessa tre kategorier av lögner har den nuvarande regeringen en rad mästare. En av de som kanske oftast utmärker sig är den siffertrixande socialförsäkringsministern Ulf Kristersson. Faktum är att han har ägnat i stort sett hela sin tid i regeringen till att försöka putsa utförsäkringsstatistiken och ljuga om verkligheten. Inte så konstigt kanske – det var ju därför han fick uppdraget; han är en mästare på att slingra sig i debatter och han ger (enligt uppgift) ”ett empatiskt intryck”. Dessutom vet han – för det mesta är det riskfritt. Ingen kollar verkligheten bakom de tillputsade lögnerna.

Men ibland händer det – och nu har det hänt. Ekots Mari Forssblad uppmärksammar nu det faktum som många av oss som följt med i utförsäkringsdramatiken har försökt att föra upp på dagordningen för länge sedan;

 • För det första; Endast ca 2 procent av de utförsäkrade har ett icke subventionerat jobb ett halvår efter utförsäkringen, räknar man med alla typer av subventionerade arbeten (på minst 8 timmar i veckan) är siffran ca 10 procent. 90 % står alltså utanför arbetsmarknaden. Det finns heller inga siffror som visar att fler sjuka kommer tillbaks i arbete  nu än före utförsäkringsreglerna började gälla.
 • För det andra; Av de ca 62 000 som har utförsäkrats (hitills) arbetade 22 000 deltid redan före utförsäkringen. Dessa räknas numera med i statistiken över de som arbetar efter utförsäkringen. Många av de utförsäkrade går alltså från ”utanförskap” till arbete  – enbart beroende på hur de räknas i statistiken.

Enkel matematik visar alltså att före utförsäkringen arbetade drygt 35 procent av de försäkrade deltid (25, 50 eller 75 %). Efter utförsäkringen arbetar på sin höjd 10 procent av de utförsäkrade. Något har alltså hänt med alla de 22 000 som före utförsäkringen arbetade deltid. De har blivit betydligt färre. Vad som hänt vet ingen….

Det är häpnadsväckande i sig att det faktiskt är färre som arbetar efter utförsäkringen än före – än mer häpnadsväckande är det att regeringen med hjälp av statistik och lögner kan förvandla människor från ”utanför” till ”innanför” enbart genom att kasta ut dem från sjukförsäkringen. För de människor som drabbas ändras ingenting – annat än att de blir fattigare och mer beroende av anhöriga för att överleva!

Att statistiken ser ut på detta viset är inte något nytt (skrev själv om precis detta för över ett år sedan här på bloggen). Det nya är att det nu äntligen uppmärksammas i media. Detta är givetvis mycket bra, men nog borde man kunna begära av media (både tidningar,  radio och TV) att i fortsättningen granska den statistik som Kristersson saluför lite noggrannare innan man upprepar den som ”sanningen”. Hittills har nämligen det mesta av Kristerssons artiklar på t.ex. DN-debatt visat sig vara rena propagandaalster. Han har vridit och vänt på statistiken så att slutresultatet mest handlat om lögner och förbannade lögner – och väldigt lite om den verklighet hans lögner egentligen vilar på.

P.S. Tillägg…

En före detta arbetsförmedlare, Bernth Olofsson, skriver öppet om siffertrixandet på facebook idag (och försökte berätta sin historia i Ring P1 i morse – men blev avbruten). Citat:

När arbetslivsintroduktionen infördes på Arbetsförmedlingen så ändrades statistiken. Den kod som gjorde det möjligt att avregistrera en arbetssökande ”till annan myndighet” togs bort och det blev den närmaste koden” till arbete” som gällde för de som återgick till sitt arbete som de haft hela tiden. Alla deltidssjukskrivna jag mötte arbetade i regel lite mer än vad de orkade med så att genom arbetsförmedlingens försorg jobba mer heller att hitta ett annat jobb var omöjligt. Jag vet ingen utförsäkrad deltidsarbetande som återfick sin deltidsersättning från Försäkringskasssan, men det kanske finns.

Alla arbetssökande registreras i olika kategorier. Det finns också en kod för de som kom från Försäkringskassan och var utförsäkrade. Men vi som arbetade på Arbetsförmedlingen var förbjudna att söka och kolla de som registrerats under den koden. Man talade tydligt om att detta följdes upp centralt och det kunde straffa sig om men blev ertappad. Skumt va? Sprid detta! Jag försökte komma till tidningarna men då var det bara olyckliga fall som gällde. Jag kollade tidigt att det var ca 10% av de utförsäkrade som hamnade i dubbelt utanförskap. Utförsäkrade utan egen ekonomi men med samboende med inkomst och då gör man sig icke besvär hos kommunen och försörjningsstöd. Den heliga ”Arbetslinjen” har sina fläckar.

Tidigare bloggposter i ämnet; 

Verklighetens sjukförsäkring….
Kristerssons siffertrixande gör inte rehabkedjan bättre
Färre jobbar efter utförsäkringen? 
Kristersson varnade själv för sjukreglerna

*

Bloggat; Lo-bloggen, Martin Moberg, Görans tankar och bagatellerOckulta ögat, Högbergs tankar, Socialpolitik, Fasorna,  NetrootsPolitometern,Bloggar.se

Media; AftonbladetAllehandaNANorranSkånskanSvDSundsvalls tidningÖstersunds posten, Ekot1, 2, 3,

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Bernth Olofsson

   /  oktober 22, 2012

  Det är så utstuderat att man blir rädd.

 2. Dags att ändra på Twains devis till: Det finns fyra slags lögner, lögn, förbannad lögn, statistik och politik.

 3. Coffee

   /  oktober 22, 2012

  Hörde den här intervjun på radion i morse till frukosten. Eller om det var ett utdrag ur den.
  Maken till arrogant stämma! Man märker det kanske ännu tydligare när man bara lyssnar och inte ser den som talar. Han körde över de andra totalt genom att höja rösten, tala lite snabbare, höja tonläget – tills den som försökte komma till tals tystnade. Då fortsatte han mala på som en stenkross med sina lögner.
  För jag och alla vi andra som drabbats av alliansens politik vet att det är lögn det de påstår. Och så dessa underbara vakna kloka människor som du förstås, Ilse-Marie, som orkar fortsätta föra vår talan när vi håller på att bågna under tyngden

  I praktiken görs heller i stort sett ingenting vad gäller rehabilitering eller att skapa vägar tillbaka till ett arbete. Jag förstår inte ens hur det kan finnas de som hamnar i sjukskrivning igen! Det intryck jag fått, är att det är näst intill omöjligt att få förnyad sjukpeng för den som en gång blivit utförsäkrad – åtminstone för samma sak som man varit sjukskriven för tidigare.
  Men – som i mitt fall fibromyalgi – var det ju den som var mitt problem då och fortfarande är mitt största problem.
  Så inte vågar jag ens andas om förnyad sjukpeng för då får jag kanske inte ens det jag har nu i ersättning. De där 65 procenten.
  Å andra sidan måste jag komma ut och träffa folk. Isolering och ensamhet brukar användas som straff ibland

  Att jag i samband med utförsäkringen ramlade ner i djup depression och allvarligt övervägde ta livet av mig, struntar väl Reinfeldt m.fl. totalt i. Desto mer pengar till dem själva, tänker de kanske, om alla sjuka och arbetslösa etc försvinner.
  Vilket också vore en lögn. En annan sorts lögn. För även vi måste ju ha mat, bostad, kläder etc och är alltså konsumenter med allt vad det innebär samhällsekonomiskt – plus att även vi betalar skatt på våra fjuttigt tilldelade kronor.

  Ja, och nu har jag dessutom fått skriftligt på att jag är ADHD och anses funktionshindrad plötsligt. Jösses ja… det är ju fibron som är det verkliga hindret ju…

 4. Denna förföljelse som Regeringen och dess hantlangare Försäkringskassan har ägnat sig åt under ett antal år nu måste räknas som förföljelse av folkgruppen – sjuka. De allra flesta av dessa sjuka är nu så mycket sämre än innan reformens införande och överlever med störta sannolikhet inte sin pension och därmed görs det ännu mer vinster på vår bekostnad. Uträknat till 100%.

 5. Mållgan

   /  oktober 23, 2012

  I den Amrikanska valkampanjen har Republikanerna deklarerat att de minsann ”inte tänker låta faktagranskare diktera kampanjen”. Moderaterna i Sverige agerar på samma sätt, de är PR-strateger och vet att lögner oftast fungerar, bara de är väl icensatta och inte hastigt påkomna.

 6. Coffee

   /  oktober 23, 2012

  Det är sant att de allra flesta som drabbats nu mår betydligt sämre efter reformen, efter utförsäkring och genom alla faser som ju i praktiken bara innebär att man kommer allt längre ifrån en reguljär arbetsmarknad. Om man nu över huvud taget platsar i en reguljär arbetsmarknad med den sjukdom man har.
  Jag känner själv till flera som tagit livet av sig som en direkt följd av utförsäkringen, eller för att man fått nej från alla instanser. Ingen a-kassa, ingen sjukersättning, inget socialbidrag – jag vägrar kalla det försörjningsstöd.
  Det kallas att man ”råkat” hamna mellan stolarna.
  Ingen i detta land ska behöva hamna mellan några stolar. Det är människor det är frågan om, inte siffror på ett papper.

  I stort sett dagligen möter jag människor som utan annan orsak än att de blivit sjuka, tvingas leva på existensminimum och många gånger inte ens det.
  Eller vad sägs om en ”inkomst” på 175 kr per dag – efter skatt?. (Om det beskattas är det väl inget bidrag?)
  Eller den unga tjej med psykiska funktionshinder som jag mötte under en ”aktivitet”, (vilken som vanligt inte leder till något annat än i bästa fall hyfsad förvaring) som berättade att när hon fyllde 30 minskades hennes ”bidrag” med mer än hälften. Till just ovan nämnda nämnda 175 kr/dag netto.
  Enbart för att hon fyllde 30. Inget annat förändrades. Hon är i Fas 3 så den ”arbetsgivare” hon är hos får 250 kr/dag för henne. I bidrag!

 7. Coffee

   /  oktober 23, 2012

  Gick just över härifrån till sverigesradio.se/P1 och fann en artikel som börjar::
  ”Utförsäkrade i kläm hos Arbetsförmedlingen — En fjärdedel av alla långtidssjuka som utförsäkrats och skrivits in på Arbetsförmedlingen får ingen ersättning. Det visar Arbetsförmedlingens statistik över vad som hänt de långtidssjuka ett halvår efter att de utförsäkrats.”
  Läs mer här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5319591

 8. Dags för svenska kvinnor att börja vägra föda barn. Det skulle jag göra om jag vore ung idag. Man har ju ingen aning om om man kommer att kunna försörja sitt eller sina barn framöver. Ingen, utom mångmiljardärerna och de är ju trots allt inte sååå många, är säker idag på att ha en försörjning i morgon.

 9. Ja, det stämmer. Varför måste politer ljuga? Och när statsministern väljer att inte svara på frågor, något han ofta gör, är det inte då en slags lögn????????????

 10. Politik er den værste omgang bullshit, der findes. Pardon my french, men jeg taler altid lige ud. Du skal dog have ros, for at skrive indlægget.

 11. Varför måste politer ljuga? For at fiske stemmer!

 12. Bernth Olofsson

   /  december 16, 2012

  Jag Tror inte att politiker ljuger medvetet men har många ggr hjärntvättat sig själva så att de ser en vinklad sanning. Det brytningsfel som uppstått i deras hjärnor orsakas av maktvirus. De kan oförbehållsamt sin syn på sanningen utan att se sin egen falska bild. Sitter de då flera trappor upp i maktstrukturen så är markkontakten obefintlig.

 1. DN:s pinsamma försök till äreräddning… | LO Bloggen
 2. JOBBSKAPARNA « KajsaLisasblogg's Blog
 3. Alliansens dödsoffer « skvitts
 4. DN:s ledaravdelning borde rätta till uppenbart felaktiga uppgifter! | LO Bloggen
 5. Nordea korkar upp champagnen och redovisar bubbelvinsten ‘i detalj’ | Nemokrati
 6. Bra att DN rättar – men fortfarande finns anledning till vaksamhet | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: