Ta ingenting för givet!

Alliansens flirt med pensionärerna – slantar från den rike mannens bord – kanske ska ses i ljuset av det Statsminister Reinfeldt sa i sitt tal i Almedalen.

Citat från Alliansfritt Sverige – Alliansens Lilla Röda;

”Folkpensionen är ett nytt fenomen och inget vi kan ta för givet. […] Pensionärerna ska se sig själva mindre som pensionärer och mer som ett skattefrälse.”

– Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) i sitt tal i Almedalen. Nedtecknat av Catharina Ullström.

Press; DN1, DN2, SvD1, AB 500 kronor extra, Orättvist och omoraliskt

*
TCO presenterade i går rapporten ”Jakten på superarbetskraften fortsätter”

Rapporten avslöjar att arbetsgivarnas attityder till sjukskrivna (från annat jobb) och långtidsarbetslösa är mycket negativ. Endast 7 respektive 13 procent av arbetsgivarna är positiva till att anställa respektive grupp, detta trots att frågan ställdes mitt i en högkonjunktur.

Fler fakta i rapporten;

 • Arbetsgivare har blivit alltmer ovilliga att ta ”risker” och anställa människor med olika typer av hälsoproblem. Samtidigt har ”skulden” till ohälsan flyttats från ”arbetsmiljön” till ”individen i samhällsdebatten (fakta sociologen Daniel Melén).
 • Andelen långtidinskrivna funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga har ökat vid arbetsförmedlingen trots högkonjunkturen 2006-2007.
 • Mindre än 5 procent av ”förtidspensionärerna” är under 30 år. Nära 80 procent är över 45 år. Drygt 53 procent är över 55 år.
 • Antalet långtidsarbetslösa under 25 år har ökat under det senaste året, trots högkonjunkturen.
 • Förändringarna av arbetsmarknadspolitiken (minskad arbetsmarknadsutbildning och hårdare krav för a-kassa) och sjukförsäkringen har ökat andelen ”bidragsberoende” (försörjningsstöd) till och med under högkonjunkturen.

Myter som rapporten slår hål på;

 • Det är en myt att ”väldigt många unga” är ”förtidspensionerade”. De allra flesta ”förtidspensionärer” har varit yrkesverksamma i minst 20-30 år och befinner sig i slutet av sin yrkeskarriär.
 • Myten att sjukskrivna och långtidsarbetslösa är lata och ”inte vill jobba” avlivas. Undersökningen visar istället att arbetsgivarna till stor del ratar långtidsarbetslösa och människor med ohälsoproblem. Ännu sämre ser det ut för de som både är ”äldre” och dessutom lider av ohälsa – alltså de allra flesta “förtidspensionärer“.

Mer:

90-tals krisen medförde ökade prestationskrav på de anställda. ”Reträttplatser” togs bort, organisationerna slimmades. Rehabiliteringsinsatserna, anpassningen av arbetet och möjligheten till ”delpension” drogs in. De med ohälsa förpassades till försäkringskassan och sjukförsäkringen.

Citat, TCO rapporten;

Mot bakgrund av dessa fakta påstår vi att regeringens ”reformer” inom sjukförsäkringsområdet, när det gäller att öka kraven på de sjukskrivna att söka annat jobb, i grunden är feltänkta. Sannolikt kommer denna politik bara att leda till att ännu fler hamnar i socialbidragsberoende.

Citat;

– Att piska de sjukskrivna och arbetslösa hårdare gör inte arbetsgivarna mer villiga att anställa dem. Istället behövs helt andra åtgärder. Nu behövs stora investeringar i de yrkesverksammas vidareutbildning, mycket tidigare och kraftfullare insatser för att stärka de sjukskrivna och arbetslösa, men också insatser för att ge dem som står längst från arbetsmarknaden möjligheten till en ny social arbetsmarknad.

Press;

DN, GP,

Gravida nekas sjukpenning

Chefer ratar småbarnsmammor

*

Bloggtips; Kaj Raving – Fy fan för regeringens fejksatsningar, Alliansfritt Sverige – Uppvaknande 3, Ekonomikommentarer – Själviskhet är barnsligt, Motvallsbloggen – Och Carl Bildt är en ren katstrof, Lowdin – En regering full av pajasar

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. anders

   /  september 3, 2008

  Hej,

  Vad tycker du om att framgångsrika människor inte får lyckas i socialismens högborg sverige.

  Vi uppmuntras att ta studielån och utbilda oss sedan så är det fult att vara ambitiös och tjäna mer än andra. Man ska tryckas ner och alla måste vara lika. Jag fick nyligen en ordentlig löneförhöjning men efter marginalskatten kommit och tagit det mesta är det knappt en höjning i slutändan.

  Tro fan de blir svårt att driva fram kampanjer och hjälpa konjunkturen med ett företagsklimat som är så överbeskyddande av den anställde. Se på andra länder som inte har samma skydd…genast lägre arbetslöshet.

 2. Magnus

   /  september 3, 2008

  ”Arbetsgivare har blivit alltmer ovilliga att ta “risker” och anställa människor med olika typer av hälsoproblem. ”
  – Ja det tro tusan det när sossarna under en lång tid tvingade arbetsgivarna att betala sjukveckor mm. Desto mer bördor som läggs på arbetsgivarna i sådana och andra liknande frågor desto större krav kommer de också att ställa tillbaks.

  I slutänden drabbar det dem som vill få en anställning.

  ”Antalet långtidsarbetslösa under 25 år har ökat under det senaste året, trots högkonjunkturen”
  – Ja de får det lite tufft i konkurensen med äldre som varit utanför arbetsmarknaden ännu längre och som nu får jobb. Men det är inga dramatiska ökningar och till stor del också en konsekvens av att många som tidigare övervintrat på högskolor och universitet i väntan på att arbetsmarknaden ska bli bättre nu valt att söka jobb.

  För övrigt är TCO en gammal hederlig gråsossig opinionsbildare.

  Tur man gått ur facket!

 3. klockrent….applåd till dig…… 😉

 4. ”Guuuuuud! Så priviligierad jag känner mig, bäste herr Rensvält!!!”

  Faaan, va´ bra skrivet!!!!!

 5. Fille

   /  september 4, 2008

  Kunde inte ha uttryckt det bättre själv!

 6. H-E.R

   /  september 4, 2008

  Mycket bra skrivet Ilse-Marie!
  Det börjar så sakta uppdagas nu, det absolut självklara. Det borde även politikerna insett för länge sen, nämligen att människor inte är viljelösa maskiner.
  Apropå ålderspensionärernas sk ”förbättring”…. Maud Olofsson jäste som en nygräddad kanelbulle i tv och menade ”pensionärna som slitit under hela sitt liv….dem vill vi nu tacka”.
  Och det ”tacket” bestod av ca 68 kronor mer i månaden för det stora flertalet.

 7. Johan F

   /  september 4, 2008

  Jo med det tacket var ju precis 0 från den förra regeringen….då måste väl 68 vara bättre. Även om det är en horribelt låg summa och mest ett försök till fjäsk.

 8. H-E.R

   /  september 5, 2008

  Johan F
  Alliansen gjorde Sveriges pensionärer unika (ensamma i sitt slag enligt Världsbankens undersökning)
  I inget annat land än Sverige betalar pensionärer procentuellt mer i skatt än de som arbetar.

 9. Johan F

   /  september 5, 2008

  Och just därför ska pensionärernas skatter ner. Det är väl självklart?

 10. H-E.R

   /  september 5, 2008

  Johan F
  Ja visst är det självklart att pensionärer ska ha en dräglig tillvaro. Lika självklart som att en arbetande medborgare som haft oturen att bli sjuk inte ska straffas för det.
  Verkligheten är ju tyvärr rakt motsatt, sjuk och gammal göre sig inte besvär att få del i välfärden i Sverige. Tycker alliansen.

 1. Hur blir jag en mindre börda för jorden? « RödGrön Solidaritet
 2. Media och sanningen « Ett hjärta RÖTT
 3. Tugga med framtänderna! « Ett hjärta RÖTT
 4. Det är vi som får betala - igen « Ett hjärta RÖTT
 5. Rättvisa och rättigheter « Ett hjärta RÖTT
 6. Hej då, trevligt att träffas Fredrik! « Ett hjärta RÖTT
 7. Alliansen förvirrade valjakt « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: