Försäkringssjälvmord – ett nytt begrepp

I går diskuterades socialförsäkringsministerns nya sjukförsäkringsförslag i riksdagen (direktsänt i svt).

Kritiken var massiv och rörde bland annat dessa punkter (sammanställt av TCO);

 • För snäva tidsgränser leder till risk att snabbt förlora anställningen.
 • Bara krav på den enskilde – inga krav på aktörerna som kan ge rehabilitering dvs arbetsgivare, företagshälsovård, hälso- och sjukvården, Försäkringskassan.
 • Svårbegripliga regler för när man har rätt till sjukpenning och sjukersättning.
 • Stora risker att stå helt utan ersättning om man har haft en längre sjukperiod bakom sig.
 • Förändring av grunderna för sjukförsäkringen (som fastlades på 1950-talet) när man går över till att bara vissa diagnoser är berättigade till den högre nivån från sjukförsäkringen.

En av alla de som kraftfullt kritiserade regeringens förslag var Töres Theorell, professor emeritius i psykologi. Han varnade bland annat för att förslaget kunde leda till ett nytt begrepp – ”försäkringssjälvmord”.

Han påpekade att det är de grupper med hög ”sjuknärvaro” som ofta, som en konsekvens, drabbas av längre sjukskrivningar.

Hans oro över förslaget och dess konsekvenser var tydliga. Citat;

– Vad som frammanas nu är ett samhälle med betoning på jakt efter syndare, och det finns ju forskning som visar att just de grupper som utgjort ”hatobjekt” i den offentliga diskussionen – personer med långvariga utmattningstillstånd – ofta kommer in i de här tillstånden efter att inte ha utnyttjat sjukförsäkringen tillräckligt mycket.

– Jag blir starkt oroad över att det här förslaget kan medföra att människor som behöver vara sjukskrivna inte kommer att vara det, och att detta på lite längre sikt medför risker för folkhälsan. Att bli utförsäkrad efter 180 dagar, om man av försäkringskassan bedöms ha arbetsförmåga fastän man inte har det, är ett oerhört trauma för många människor.

– Jag är rädd för att en hel del felbedömningar kommer att göras. Risken är stor att vi kommer att få ”försäkringssjälvmord”, och även fall av hjärtinfarkt som direkt kan härledas av felaktiga bedömningar.

Artikel i SvDKritiker underkänner nya regler för sjukförsäkring

Blogglänkar; Bloggarna.se, Whiplash-nyheter, Resursbloggen

Läs även den intressanta bloggposten hos PsykbrytRegeringens kortsiktiga psykiatrilösning

*
Till sist, missa inte den sammanställning Dagens arbete har gjort över vilka som tjänar mest på regeringens skattesänkningar. Klyftorna ökar och de rika blir allt rikare.

*

Bloggtips; Alliansfritt Sverige om Hyresrätterna i Stockholm, Reflektioner och speglingar om Nyauktoritära krafter

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. snälla rara gud låt mig aldrig behöva sjukskriva mig. Låt mig ha min hälsa kvar så ska jag göra allt för att vara en god människa. Jag vill aldrig bli sjuk om detta system sätts igång!

 2. H-E.R

   /  maj 7, 2008

  Försäkringssjälvmord i dubbel bemärkelse, först dör själva tanken på ett skydd vid sjukdom när man inser att man inte fyllt kriterierna vad gäller dels tid som förflutit och dels en diagnos som anses vara inom ramen för sjukdom.
  När man sedan landat platt i asfalten, utslängd ur trygghetssystemet krävs en enorm styrka och starka anhöriga för att komma igenom utan att själv begå självmord. Det rent ekonomiska är svårt nog, att sedan bli föremål för ständigt upprepade ”helvetesrapporter” där man som sjuk i första räknas som ett natinalekonomiskt problem blir droppen för många.
  Norrbotten har några fall av det senare, säkerligen resten av landet också.
  Det som ändå får ses som hoppfullt i denna utveckling är alla reaktioner från olika håll t ex facken, läkarna och andra, inte minst bloggare och insändarskribenter. Vi sjuka/handikappade kan säkerligen protestera hur länge som helst utan gehör men när det nu dyker upp stöd så kanske chansen finns för ett stopp på idiotin.

 3. H-E.R

   /  maj 7, 2008

  ps. För den som funderar på privat sjukförsäkring som ersättning/komplement till den nära nog havererade allmänna försäkringen väntar också överraskningar. Är man inte fullt frisk kan man vänta sig avslag i riskbedömningen, de allra flesta försäkringar innehåller villkor som kräver full arbetsförmåga, inga vilande ”olägenheter” som t ex fibromyalgi, diabetes eller astma. Det krävs för det mesta också att sjukdomar i t ex rörelseorganen inte visar sig inom 24 månader efter första försäkrad dag.
  M a o privat sjukförsäkring lämpar sig för den som är garanterat frisk och kommer att vara det de närmaste två åren efter villkorstecknandet.
  Ett exempel, Aspis villkor:

  Klicka för att komma åt Villkor_Sjukf%C3%B6rs%C3%A4kring_Individuell_from_2007-04-01.pdf


  Man kan lugnt säga att den allmänna sjukförsäkringen i många fall är det sista halmstrået.

 4. Fille

   /  maj 7, 2008

  Det var ruggigt att läsa SvD idag. När till och med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som ju har borgerlig majoritet, räknar med att kommunernas socialbidragskostnader kommer att öka med 12 procent på grund av regeringens sjukförsäkringsförslag känns det lite riskabelt att inte vara 100-procentigt frisk. Och vem är det? Vem vet idag vad som väntar en i form av framtida ohälsa? Har man inte en fet bankbok eller rika anhöriga ligger man uppenbarligen lite risigt till i det ”nya arbetarpartiets” Sverige.

  Vad som kommer att hända i nästa lågkonjunktur, när dessutom den nära halvmiljon som står utanför a-kassan börjar knacka på socialkontorens dörrar, vågar jag inte ens tänka på.

  Vår välfärdsstat håller på att byta skepnad. Fattigvård ersätter generell välfärd och den som haft oturen att drabbas av sjukdom eller blivit arbetslös kommer i större utsträckning att tvingas stå med mössan i hand och hoppas på ”nådegåvor” från kommunen.

  Man kan bara hoppas på att den friska medelklass, som Alliansen nu försöker muta med olika skattesänkningar, i nästa val känner en större empati med sina olycksbröder och systrar än med Fredrik och Maud…

 5. Agne T Sörmark

   /  maj 7, 2008

  Vad som onekligen vore intressant vore att få ta del av Husmark Perssons kommentar till Töres Theorells till synes minst sagt befogade oro kring de s k försäkringssjälvmord som kan komma att bli en realitet i vårt nya arbetarpartis Sverige.

  Ser måhända Husmark Persson måhända detta som något slags svinn vi får leva med för att vårt lands bemedlade skall få det bättre (se med fördel artikeln i Dagens Arbete den 28.4.2008)?

  Finns det slutligen någon vänlig själ som kan förklara för undertecknad huruvida detta förslag redan röstats igenom i Riksdagen eller, om så inte är fallet, när så kommer att ske?

 6. Ja inte behöver man vara psykiskt instabil för att bli självmordsbenägen, om man nekas ersättning och vet med sig att man inte klarar av att arbeta regelbundet, samt fått erfara hur hårda socialkontorens regler är, att man kan falla ur även det ganska så grovmaskiga skyddsnätet.

 7. Jag tror, för min del, att det redan förekommer en hel del självmord. Det är ju inte nog med att man är sjuk, utan dessutom blir man misstrodd och anklagad för att vara bidragsfuskare. Och som det ser ut nu blir det bara värre.

 8. Hur är det möjligt att vuxna människor sittande i en regering är så fullkomligt likgiltiga för befolkningens välmående. Hur kan vuxna människor med livet och historien som facit tro på att jobben kommer och att vi blir friskare med mindre pengar eller att bli utförsäkrade. Har dessa män och kvinnor tittat på omvärlden och de länder där arbetslösheten är hög och sjukförsäkringen inte existerar. Hur tycker ni att det fungerar där?…
  O visst ja förlåt mig det är ju meningen att ni överklassen ska kunna göra mer avdrag ni måste ju ha någon som städar, tvättar, passar barnen, dra av för golfen & ridningen.

 9. Gaspode

   /  maj 8, 2008

  Mona skrev

  ”O visst ja förlåt mig det är ju meningen att ni överklassen ska kunna göra mer avdrag ni måste ju ha någon som städar, tvättar, passar barnen, dra av för golfen & ridningen.”

  Ja det är verkligen en skandal att det avdragsgilla friskvårdsbidraget inte gäller för folksporten golf men däremot för ishockey.

  Därtill är väl de 1800 nya jobb som avdraget för hushållsnära tjänster redan skapat inget att bry sig om. Bättre att de 1800 haft a-kassa istället för riktiga jobb.

 10. Du glömde i din blogg att presentera ”Professor Theorell” som den aktiva socialdemokrat han faktiskt är. Han har bl a påstått att självmordsfrekvensen skulle gå upp rejält vid en svensk EMU-anslutning. Utanför SAP är han känd mest som en pajas. Att sossar inte gillar regeringens politik är inte förvånande men att kamouflera deras partipolitiska anknytning och presentera dem som någon typ av experter är oseriöst och tyvärr ofta förekommande på denna blogg.

  Läs gärna denna artikel om Theorell i DN:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=576&a=259370&previousRenderType=2

 11. Det är ju så, att vem som helst kan bli sjuk eller arbetslös. Och det är inte alla som har ”fallskärmsavtal”, något som ”dom som bestämmer” glömmer att dom är ganska ensamma om…
  Tycker att det planeras och resoneras alldeles för kortsiktigt idag. Så gott som alla beslut fattas på kvartalsbasis och dessutom fullstänigt empatilöst… Vansinnigt!!!

 12. Du ”glömska eller avsiktlig vilseledning?” – har du glömt bort vem du är? Du använder ständigt nya signaturer och länkar till samma nedlagda reklamsida.

  För övrigt anser du tydligen att DN:s ledarskribenter är helt opartiska, medan alla som har ett socialt samvete (oavsett om de kallar sig socialdemokrater eller något annat) är ”pajasar”. Om denne Theorell är en sådan ”pajas” kan man ju fråga sig varför han överhuvdtaget släpps in i riksdagen? Varför tog de inte dit någon av DN:s ledarskribenter istället (som expertvittne)? 😉

 13. …och det är därför jag använder namnfältet som rubrik i stället för namn. Jag trodde inte någon skulle uppfatta t ex orden ”glömska eller avsiktlig vilseledning?” som en signatur. Vem jag är har väl inte så stor betydelse i sammanhanget. Jag är en människa. Om jag skulle lämna mina kommentarer under någon slags expertstatus kanske det däremot vore intressant att veta mer om mig, t ex om jag är partipolitiskt aktiv (vilket jag f ö inte är), och om jag tidigare av andra har ansetts vinkla fakta under akademisk täckmantel, och om jag dessutom hyst åsikter så udda att inte ens mina partifränder ställt sig bakom dem.

  y3po@hemma.nu är en adress min 7-årige Star Wars-tokige son har hittat på. y3po är namnet på den lille roboten med pipig röst.

 14. H-E.R

   /  maj 15, 2008

  Nu meddelar Socialstyrelsen:
  Utbrända FÅR sjukskrivas.
  Nu är det meningen att vi ska jubla, andas ut, vara förbaskat glada över tillåtelsen att få vila vid utbrändhet. Skippa alla självmordstankar, halleluja. Men då får man inte glömma det finstilta där Socialstyrelsen schabblar å det grövsta med tolkningen utrbränd/deprimerad. Depression bör nämligen INTE befoga sjukskrivning likt tidigare riktlinjer.
  Nu börjar det bli aningen tröttsamt med regeländringar, tolkningsbekymmer och mallar för diverse diagnoser, symtom och regelrätta sjukdomar.
  Fortfarande finns inte mycket i de slutgiltiga riktlinjerna som tar hänsyn till individen. Ålder, tidigare yrken, tidigare sjukdomar mm samt det viktigaste av allt; två individer upplever aldrig samma sjukdom exakt lika.
  Frustration infinner sig när man läst igenom Socialstyrelsen militäriskt exakta skrivelse.

 15. Jonas

   /  maj 18, 2008

  Ser att debatten här avtagit. Vad skönt för er att ni nu kan sitta i ring och dunka varandra i ryggen.

 16. St Just

   /  maj 18, 2008

  Precis Jonas, det är faktiskt skönt att ingå i en mänsklig gemenskap och inte bara vara ett olyckligt marknadsoffer, hänvisad till sig själv och sin köpkraft.

 17. Ingenstans i denna utrensning på sjuka har någon någonsin frågat sig VARFÖR det finns så mycket psykiska sjukdomar i dag, som utbrändhet, depresoner, panikångest mm.

  Ingen i riksdagen frågar sig varför eller försöker ens analysera och angripa grund orsaken till att den psykiska ohälsan har ökat.

  I stället ger man sig på dom sjuka med sina förutfattade meningar att dom är fuskare.
  Och tar deras enda trygghet dvs deras försörjning i form av sjukersättning i från dom.

  Ta ett djupt andetag och titta på samhället och all den stress som finns där i stället .
  När samhället hårdnar och allt bara handlar om prestationer och effektivitet är det väl inte konstigt att folk faller ihop.

  Nej i dag ska alla formas till någon slags elitmänniskor som bara ska prestera och vara effektiv.

  Individen, den lilla människan räknas inte längre, så länge man inte heter AF eller VON eller liknande för då har man hur mycket rättigheter som helst.

 1. När staten dör så dör även demokratin. « Vänstervindar
 2. Vi borde alla vara oroade « Ett hjärta RÖTT
 3. Jag vill berätta om er ondska för andra arter! « PåRiktigt
 4. Kristersson varnade själv för sjukreglerna « Ett hjärta RÖTT
 5. - PåRiktigt 2.0
 6. Skrämmande uppgifter om ökad desperation till följd av de nya sjukreglerna | LO Bloggen
 7. Att bara lyda order « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: