Regeringen bryr sig inte

I dag debatteras Försäkringskassans kris i riksdagen. En kris som slår mot kärnan i vårt välfärdssamhälle, och hårdast mot de allra mest utsatta.

Socialförsäkringsministern och den borgerliga regeringen fortsätter desperat att skylla alla problem på chefer som avgått och gamla socialdemokratiska regeringar. Men hur man än vrider och vänder på resonemanget blir de borgerliga bortförklaringarna allt mer ihåliga.

Slakten av  sjukförsäkringen och vanskötseln av Försäkringskassan är den borgerliga regeringens verk. Det går inte längre att skylla ifrån sig.

Detta har hänt med Försäkringskassan sedan borgarna kom till makten;

 • Försäkringskassans anslag har minskat med nära 600 miljoner kronor.
 • Antalet anställda har skruits ned med 2 500 personer (räknat i årsarbetskrafter). Fram till år 2010 beräknas personalstyrkan ha minskats med totalt 3 500 personer (nära en fjärdedel).
 • Nya komplicerade och hårt kritiserade sjukförsäkringsregler har införts.
 • Stora omorganisationer och flera genomgripande regelförändringar har genomförts.

Under det kommande året beräknas dessutom 10 tusentals människor slängas ut från den nya diagnosbaserade sjukförsäkringen. Utan fungerande rehabilitering och vård, utan realistiska möjligheter till ett nytt arbete. Kommunerna räknar, som en konsekvens av detta, med kraftigt ökade socialbidragskostnader.

Allt detta är den borgeliga regeringens verk. De borde ta ansvar för konsekvenserna. Och nästa gång – varför inte lyssna på remissinstanser och göra konsekvensutredningar av sina lagförslag innan katastrofen är ett faktum?

Men, kanske är det precis så som Håkan Boström skriver i DN i dag – Citat;

Misstanken smyger sig på att regeringen helt enkelt inte brytt sig så mycket om de grupper som drabbats värst: Människor i behov av behovsprövad ersättning – ofta utan möjlighet att göra sin röst hörd i opinionen.

*

Bloggat; Solidaritet & Rättvisa, Bellas väg tillbaka, Simone, jj.n, Utredarna

Press; SvD 1, SvD 2, AB 1, AB 2, AB 3, AB 4, AB 5

*
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Voogi

   /  januari 27, 2009

  Jag bytte till mörkblå glasögon men hittade ändå inget fel i ditt inlägg (bortsett från att jag inte kollat dina siffror, men de stämmer säkerligen i stora drag).

  Att de inte skäms!

 2. nejdu

   /  januari 28, 2009

  det måste svida hårt då att det var sossarna som började med nedskärningarna och dessa förändringar som förstörde allt?

 3. Det kanske är på sin plats att vara saklig i debatten.
  Förändringsarbetet påbörjades 2001.Det finns klart angivet i förändringsdokumentet hur många som skall bort.
  Detta finns nedtecknat-här har inte regeringen varit inblandat-däremot kan man fundera hur styrelsen och inte minst socialförsäkringsutslottet har agerat

 4. Inget är förvånande med tanke på moderat historia
  1908-1918 nej till allmän rösträtt
  1931 nej till sjuklön
  1947 nej till allmänna barnbidrag
  1959 nej till ATP
  1963 nej till fyra veckors semester
  1970 nej till 40 timmars arbetsvecka
  1976 nej till femte semesterveckan
  1994 nej till partnerskap för homosexuelle
  2004 ja till sänkt a-kassa
  2006 nej till sex timmars arbetsdag
  2006 nej till höjd sjukersättning
  2007 ja till sänkt sjukersättning

 5. Voogi

   /  januari 28, 2009

  Kjell;

  Det förvånar mig att du påstår att staten/regeringen inte är Försäkringskassans huvudman eftersom FK:s styrelse och, möjligen, socialförsäkringsutskottet, skulle bära det yttersta ansvaret för verksamheten.

  Det var en riksdagsdebatt i veckan kring FK. Om Riksdagen skulle enas om någon ändring, skulle de då bara kunna vädja till FK:s styrelse?

  Vem eller vilka ”äger” Försäkringskassan i din sinnesvärld?

  Varför skulle inte styrelsen för FK kunna ändra ett gammalt beslut om man finner det inte leda till en bra och fungerande verksamhet? Allra helst som man, enligt dig, inte har någon huvudman som kan ge order.

 6. Precis voggi!
  Det är kanske så att man måste städa i första rummet och även socialförsäkringsutskottet. Jag kan försäkringen.
  Det är så att styrelsen har applåderat förändringsarbetet hela vägen- det krävs lite ransakan

 7. Voogi

   /  januari 28, 2009

  Kjell;

  Precis vadå?

  Är inte staten/regeringen huvudman för Försäkringskassan?

 8. Voogi
  Ja självklart är regeringen som ansvarar för all den offentliga verksamheten-däremot är det styrelsen som är operativt ansvarig. Skall det hända något på kassorna så måste styrelsen agera. Ramarna för deras agerande sätts av första linjen socialförsäkringsutskottet därefter låses den av regeringen. Det är bara så att styrelsen inte har haft någon invändning mot färdplanen. Vill vi ha förändringar i administrationen av försäkringskassan så måste vi börja i rätt ände

 9. Nu måste jag lägga mig i debatten, men förändringsarbetet med Försäkringskassan började mycket tidigare än vad som sägs. Redan på 90-talets början skapades profilen till den ”Nya Försäkringskassan”, vilken innebar att man skulle slå samman de länsvisa försäkringskassorna till en. Vilken skulle ersätta Riksförsäkringsverket. Det man önskade var en enda försäkringskassa för hela landet, som skulle få två gemensamma ekonomier. En för de försäkrade samt en för organisationen. Den viktigaste effekten var den enade bedömningsgrunden för alla försäkringsärenden. (Man ville t.ex. att ett magsår bedömdes lika i Skåne och Norrbotten.)

  Det är det här arbetet, som verkställs landsomfattande från 2001. Ett arbete som kommer att ta tid och var beräknat bli färdigt nästa år. Den forna målsättningen, var att behålla arbetskraften inom försäkringsbehandlingen men minska den administrativa. Hur det ser ut idag kan jag inte tala om. (Redan på 90-talet svarde FK i Stockholm på telefon åt ett antal mindre län.)

  Det den sittande regeringen ”gjort sig berömd på” är att minska medlen inom sjukförsökringen, inte den generella administrativa budgeten. Det är den minskningen som är beklämmande för de sjukförsäkrade. Vidare har man skapat nya skrämmande normer om tidsrymder och utförsäkring (hur man förlorar rätt till ersättning).
  Det är de här besluten som sittande socialministern bär ensam ansvaret för inför det svenska folket. Det är hon och ingen annan innehar ledarskapet i sjukförsäkringsfrågor. Det är hon som äskar förslag till förändringar nedåt i sin organisation, så att hon via departementet kan komma med ett komplett förslag ”uppåt”.

 10. Jag håller med Morfar Lasse. I alla delar av samhället vare sig det är offentligt eller privat så minimerar man den administrativa budgeten. Debatten om sjukförsäkringsreformen är intressantare, det är här regeringen har visat sina cyniska för att inte säga rent sadistiska anlag. Det här fixar vi vid valet nästa år, om inte förr…

 11. Ja morfar Lasse jag har ingen annan uppfattning hur det började-diskussionerna kring förstatligandet. KArtan såg något annorlunda ut än vad det blev och de som var med och tyckte till i slutet av 90- hade nog inte tänkt sig denna utveclkling. Det är ingen diskussion vem som sätter medlen-det bär socialförsäkringsministern ansvaret för. Däremot kan hon nog inte belastas för hur uppgiften utförs! Vill vi förändring så måste man nog även städa lite längre ned, styrelse och ledning

 12. Kjell H,

  Eftersom jag inte längre finns i ”kassans tjänst”, har blivit tvungen att kolla utveckling. Kartan över Sverige ser precis ut som vid princip besluten på 90-talet. Kontorens spridning och omfattning är exakt den tänkta. Det som inte stämmer är budgeterade försäkringsmedel!! Här har det före 2006, aldrig talats om några förändringar negativt. Man har endast diskuterat korrekthet och snabbhet i behandling.

  Men 2006 börjar det! Negativa förändringar i budget när det gäller personal för ärendebehandling, samt det mest viktiga negativa förändringar av försäkringsmedel. Och som jag skriver i förra inlägget.
  Det den sittande regeringen “gjort sig berömd på” är att minska medlen inom sjukförsökringen, inte den generella administrativa budgeten. Det är den minskningen som är beklämmande för de sjukförsäkrade. Vidare har man skapat nya skrämmande normer om tidsrymder och utförsäkring (hur man förlorar rätt till ersättning).

  Dessa frågor är de som ska diskuteras! Det är dessa frågor som har sitt ursprung hos den sittande ministern och hennes regering. Ingen annan!
  Det är dessa frågor som skadar de försäkrade och det svenska samhället totalt!

 1. Välfärden mot helvetet | Psykbryt- psykiatri, politik, psykvård, depression, bipolär sjukdom, ätstörningar & vansinnig humor
 2. Politik i teknokratisk förklädnad « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: