Sjuka rehabiliteras på socialen

Svårt MS sjuka Ingela Gustafsson är en av de dryga 76 000 sjukskrivna svenskar som nu ska ”rehabiliteras” enligt den borgerliga regeringens nya ”rehabiliteringskedja”.

I går fick vi i Agenda och Rapport en inblick i hur ”rehabiliteringen” går till.

Ingela har svårt att gå och hennes muskler lyder inte nervinpulserna. För att bromsa sjukdomsförloppet får Ingela regelbundet cellgiftsbehandling. Hon blir trött och sakta allt sämre. Nu har Ingela av Försäkringskassan fått veta att hennes progressiva form av MS inte är tillräckligt ”allvarlig”. Därför ska hennes halvtidssjukpenning sänkas från 80 till 75 procent och om ett år dras in helt.

Varför sänks ersättningen?

Cecilia Udin, ansvarig för sjukförsäkringsfrågor på Försäkringskassan, förklarade, i Agenda, att reglerna går ut på att den försäkrade ska ”vilja arbeta mer”. På frågan vad vad Ingela skulle leva av när hennes sjukpenning dras in fick vi svaret;

– Kan man då inte ta ett annat arbete, är det enda som finns ekonomiskt bidstånd (försörjningsstöd, socialbidrag).

Är det en bra lösning?

– Nej, jag tycker inte att det är en bra lösning.

Hur ”rehabiliteringen” och ”viljan att arbeta” ska underlättas och sporras för obotligt och svårt sjuka av att bli fattigare, och kanske tvingas gå till socialen, fick vi ingen förklaring till.

Den ansvariga socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrson menade att nu slipper äntligen sjukskrivna hamna i ”permanent utanförskap” (dvs få sjukersättning). För övrigt fick vi, av ministern, en förvirrad ”redovisning” av hur historien och framtiden ser ut för de sjuka (pepprad med lögner och halvsanningar). Inga drabbade blev förmodligen varken klokare eller mindre oroliga av de ”svar” ministern gav.

MS sjuka Ingela avslutade med att konstatera att hon inte kan tro att de som fattat beslutet om de nya sjukskrivningsreglerna visste vilka konsekvenser de skulle få. Hon kan inte föreställa sig att människor är så onda.

Men, det som nu händer är exakt det alla de remissinstanser (inklusive FK) varnade för när de fick läsa igenom det nya sjukförsäkringsförslaget redan för ett år sedan. Remisskritiken kom flera månader innan förslaget klubbades igenom och togs i bruk i somras.

Alltså, är den moderatstyrda regeringen och den ansvariga ministern onda eller bara okunniga?

Vad svaret än är så blir konsekvenserna nu förödande för alla som drabbas. Det är inhumant, hjärtlöst och inte värdigt en ”välfärdsstat” att handskas med sjuka människor på det här viset.

Jag avslutar, inför julen, med ännu ett citat från min favorit julsång med The Pouges – Fairytale of New York, denna gång ett citat som jag riktar till de som bär ansvaret för denna inhuma politik;

Happy Christmas your arse
I pray God it’s our last

Till resten av er en riktigt GOD JUL !

karlbertil

Urval tidigare bloggposter;
Missa inte remisskritiken
På besök i verkligheten
”Den slutliga lösningen” och alternativen

Press; Kommunal, Borås Tidning, Dagbladet, Dagens Medicin

Viktig blogg med många länkar; Nedtrampade av Försäkringskassan

*

Bloggtips; Annarkia om Reinfeldts städmani, Queen of light önskar god jul, Alliansfritt Sverige om integrationspolitik, Arvid Falk om oppinonsmätningar, HBT-sossen om Selma Lagerlöf, Badlands Hyena om Rosengård, Svensson om borgerlig populism
*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. Voogi

   /  december 22, 2008

  Jag saknar ord, och det känns väldigt ovanligt. Så jag läser ditt inlägg igen och känner ännu mer sorg, ilska och vanmakt.

  Hoppas Ingela och hennes olycksbröder och -systrar har orken att för några dagar glömma de där ars.n och ha en fin jul.

 2. Vad våra föräldrar mor- och farföräldrar byggt upp raserar alliansen i ett nafs. Ett välfärdssamhälle går i graven med alliansens politik.
  Så här kan det inte få fortgå!

 3. Lasse Gustafsson

   /  december 22, 2008

  Det kusliga med förändringar som denna, är att regeringen och socialministreriet inte vill vara medvetna om den totala följden av sina beslut. Det finns endast en liten minoritet människor som inte är intresserad av en egen försörjning. Spelar ingen roll om människan är sjuk eller ”endast” arbetslös, viljan finns där till ett jobb. Det som absolut saknas hos den sjukskrivne, är förmågan att utföra ett arbetet.

  Regeringen borde absolut satsa sin iver på att via en offensiv politik skapa arbeten för de som idag är arbetssökande. Detta istället för att via den här typen av defensiv politik utöka den kategorien, med de tidigare erkänt sjukskrivna eller ”arbetsoföra” av olika orsaker.

  Frånsett de tråkiga inledande orden vill jag lägga till,
  EN ÖNSKA TILL ER ALLA OM EN RIKTIGT TREVLIG HELG!

 4. God Jul och Gott Nytt år!

 5. lasse

   /  december 22, 2008

  nu måste jag ju ladda ner Pouges igen tror att shane överser det…..Happy Christmas to you……….

 6. Tack för en bra blogg. En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 7. Jag är så trött på ordet utanförskap. Jag är så trött på denna reglings syn på människan som inte tillhör deras egen lilla statelit. Det är skandal att denna regering tror de driver företaget Sverige där man slänger ut folk i kylan om det inte rullar in pengar i överflöd. Man borde i stället ägna sig åt att regera Sverige. För så länge sjukdomar och arbetslöshet inte är utrotat kan man inte heller lägga skuldbördan på enskilda individer. Det är inte den arbetande underklassen som flyttar företag utomlands eller drar ned på folk för att aktieägarna ska få utdelning. Sjukdomar som förstör människan önskar jag ingen Jo det gör jag en hel hög av människor i regering och riksdag skulle behöva hamna i utanförskap. Jag hoppas sannerligen att svenska folket ser till att Reinfeldt och hans gelikar åker ut i kylan 2010

 8. Jag blev så upprörd att jag glömde önska God jul och gott nytt år Ilsemarie. Jag hoppas att året 2009 kan bära med sig en gnutta framtid av hopp för människor som behöver extra hjälp i samhället.

 9. God Jul och ett Gott Nytt Bloggarår 2009!

 10. Man in Black

  And, I wear it for the thousands who have died,
  Believen’ that the Lord was on their side,
  I wear it for another hundred thousand who have died,
  Believen’ that we all were on their side.

  Well, there’s things that never will be right I know,
  And things need changin’ everywhere you go,
  But ‘til we start to make a move to make a few things right,
  You’ll never see me wear a suit of white.

  Ah, I’d love to wear a rainbow every day,
  And tell the world that everything’s OK,
  But I’ll try to carry off a little darkness on my back,
  ‘Till things are brighter, I’m the Man In Black.
  J.Cash

  God Jul!

 11. Usch jag såg också inslaget på Agenda. Det är skamligt och man blir rasande på dessa orättvisor!
  Men jag önskar dig Ilse-Marie en riktigt God Jul o Gott Nytt år!!!

 12. Viljan att arbeta mer, hmm. För den som föds fattig och dessutom handikappad är själva livet arbete. Så den viljan finns bevisligen hos den fattiga handikappade som överlever, trots sina villkor. Makten borde premiera den som har anständighet att leva i fredlig samverkan med sin omgivning. Det är också ett medborgerligt ansvarstagande, som är alltför underskattat. Men dagens makthavare är penningdyrkare, förblindade av tillväxthysteri. Alla som inte uppbär lön ses som parasiter. Konsumtionen har blivit religion.

  Kapitalismen och den eviga tillväxten skapar allt störrre internationella ekologiska och sociala obalanser. Det är dags att börja värdesätta människor med andra mått än siffror. Värdighet kommer inte bara ur våra prestationer, utan även i hur vi relaterar till vår omgivning. Den som är god och mild mot sin omgivning, borde få en lön bara för detta. För vad vore världen utan tröst och omtanke? De knäckta har ofta mer värme att skänka, då de bättre vet vad den är värd. Låt oss ta vara på medmänniskor – var de än befinner sig i för situation.

  Även skolan borde göras om, så att olika elever möts där de står i sin utveckling och som individer. Varför skall samma krav ställas på alla? Människor är olika. Som det nu är, så känner sig många ovärdiga, trots att de har mycket att ge. Arbetslivet behöver praktikern lika mycket som teoretikern. Möt eleverna där de står. Och ge medborgarna för vad de kan ge – inte för vad tillväxten kräver.

 13. Såg inte programmet, men nu verkar saker ställas på sin spets. Att neka svårt sjuka sjukersättning är stöld. Nästan alla har betalat till försäkringen via arbetsgivaren, genom att avstå löneutrymme. Vi har aldrig haft något alternativ. Dessutom har sjukförsäkringen gått med överskott i många år.

  Någon gång kanske ansvariga politiker kommer att ställas till svars inför en människorättsdomstol eller annan form av tribunal. De ska inte tro att de kommer undan med vad som helst.

  Trots allt tråkigt

  önskar också

  GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

 14. Stöld var en bra formulering…

  God Jul på dig Ilse-Marie!
  Tyvärr tror jag det handlar om ondska. Ondska och egoism.
  Så okunnig kan man inte vara och komma dit de kommit. Eller är moderaterna och Co så genomkorkade?

  Kanske både korkade och onda… Så måste det vara!

  Låt oss ta en gruvlig hämnd 2010!!!

 15. Hennes beslut kommer att omprövas – var så säkra. Oavsett vilka slags system som man har så kan man ALLTID hitta fall som Ingela. Hoppas att FK tar sitt förnuft till fånga och ändrar på beslutet.

  Men annars tycker vi väl att vi skall gå tillbaka till automatisk förtidspension efter 1 års sjukdom, med 64% ersättning? För jag antar att ni vill tillbaka till det fantastiskt rosenröda systemet vi hade när (s) satt vid makten? De nya reglerna ställer högre krav på människor men också på systemet.

  Det är viktigt att systemet inte urvattnas och de nya reglerna är till just för detta. För att vi skall kunna hjälpa Ingela så måste fler kunna komma tillbaka från sjukdom till arbete – att man sedan hittar ETT fall kommer man alltid kunna göra.

  God jul på er! Och ett gott nytt år 2009

 16. Jag är övertygad om att de människor som fattar dessa beslut har haft turen att hålla sig friska (bortsett kanske från Christinas ”släng” av utbrändhet i tre dagar för 10 år sedan…)

  De kan och vill inte se att sjukdom kan drabba vem som helst. Det är bekvämare att tro att sjuka är ”lata” av naturen och antagligen har sig själva att skylla.

  Det är sorgligt!

 17. Till Mikael: Tyvärr handlar det inte bara om ETT fall. Vi ser fler och fler och det finns säkert många fler som inte når media. Ja, jag vill hellre ha det gamla systemet med ett sjukbidrag efter ca 1 år, för det var det som fanns, inte sjukpension. Det fick man först efter några år på sjukbidrag. Det var många utredningar innan dess. Men den skillnaden är borta nu. Ja hellre ett sjukbidrag av slentrian än 0 kronor av slentrian efter ett år. Ett Sjukbidrag kan brytas om man blir frisk, men man blir inte frisk av 0 kronor.

  Till Elsie-Marie: Jag läser alltid din blogg och hänvisar ofta till dig också. Bara för det ska du få en sån här (kanske uttjatad) utmärkelse av mig. Kolla på min blogg.
  Gott Nytt År.

 18. Fille

   /  december 29, 2008

  Mikael, förtidspension av slentrian eller o kr av slentrian det är (tydligen) frågan för dig och Cristina Husmark-Pehrsson. Eftersom hon och du verkar avsky ”bidrag” (ersättning via sjukförsäkringen) blir valet enkelt för er. Men inhumant för dem som haft oturen att drabbas av ohälsa.

  Vad regeringen inte verkar ha fattat är att om man ska kunna få tillbaks de med ohälsa som kan arbeta till arbetsmarknanden krävs rehabilitering. Men detta har man inte varit lika snabba med att införa.

  Fortfarande har vi ingen utbyggd företagshälsovård att tala om och den där s.k. ”rehabiliteringsgarantin” (som Cristina utlovat) dröjer 3-4 år enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Under tiden utförsäkras sjuka människor från sjukförsäkringen, andra blir av med sin anställning.

  Det vi ser just nu är ett grymt och cyniskt nyliberalt expriment, som drivs framåt av ideologiskt förblindade högerpolitiker. Detta drabbar de mest utsatta i vårt samhälle.

  Tack för att denna blogg finns. Önskar en riktigt god jul och ett gott nytt år till alla humanister!

 19. Det är väl bara att se sanningen i vitögat. Majoriteten av svenskarna (de som bor runt Mälardalen och i Skåne) vill inte betala för halta och lytta längre…. För egen vinnings skull är de beredda att göra sig av med samhällets ”ballastexistenser”.

  Inte fan ska man vänta till 2010!!!!!

  Den största skandalen är inte regeringens politik, utan folkets tystnad. Det är en skam att den svenska arbetarrörelsen håller käften och en skam att ”oppositionen” inte uppmanar folket ut på gatorna. DET är det verkligt hemska.

 20. patalompolitik

   /  december 30, 2008

  Är det något som hindrar att de är onda OCH okunniga 🙂

  Jag tycker det är återkommande de här att regeringen innnan blir varnade för konsekvenserna vilket tillbakavisas för att sedan när ”reformerna” genomförts bekräftas. Tror att den delen både är talan om onda OCH okunniga. Man vet nog precis konsekvenserna men det som berör okunnigheten är att de inte förstår följderna i ett längre perspektiv.

  Önskar ett Gott Nytt År

 21. Det finns mycket orättvisa och tragik i vårt samhälle.

  Se länk nedan om grova övergrepp begågna av tjänstemän i statens regi :

  http://blogg.passagen.se/mickeh1962/

 22. Såg också inslaget du refererar i posten. Ohyggligt deprimerande. Låt oss utrangera ordet ”utanförskap” ur svensk vokabulär. Det är inte analytiskt och leder inte till politiskt rimliga åtgärder, bara slår ihop människor med helt olika behov./VS

 23. Bella:
  Måla inte fan på väggen… ingen vet hur många som kommer att bli utförsäkrade. 0 kronor av slentrian efter ett år stämmer ju inte heller, då detta har föregåtts av utredningar, arbetsplats byte och andra åtgärder. Här försöker man ju verkligen få tillbaka människor till arbete igen.

  Fille:
  Varför skall företag starta hälsovård? Trodde att vänstern i stort var emot privata vårdinrättningar? Via arbetsgivaravgiften betalar företagen (egentligen av löntagarens) pengar till sjukförsäkringen och via vår skattesedel betalar vi pengar till landstinget för sjukvården. Varför skall det då skapas ytterligare vårdsteg? Låter ju knäppt – tycker du inte det?

 1. Byråkratlogik! « Tankar i natten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: