Borg predikar sänkta löner och ökade klyftor

Läser en mycket intressant bloggpost i dag hos Lena Sommestad. Den handlar om hur regeringen inte bara för en medveten politik för ökade klyftor – man har dessutom arbetat aktivt i EU för att förändra fattigdomsbegreppet (från relativ- till absolut) och för att stoppa fattigdomsbekämpningen och EU:s fattigdomsmål. Allt för att dölja hur regeringens egen politik ökar klyftorna i Sverige.

Citat, GP;

Det uppenbara skälet till att Reinfeldt säger nej till tillväxtstrategin Europa 2020 är att den står i strid med alliansregeringens egen tillväxtmodell. Reinfeldt anser att fattigdom – eller hot om fattigdom – ska öka arbetskraftsutbudet. Denna idé, som ligger bakom sänkta inkomster för sjuka och arbetslösa i Sverige, går rakt emot EU-kommissionens tes att social sammanhållning främjar hållbar tillväxt. Till skillnad från EU-kommissionen vill den svenska regeringen ha mer fattigdom, inte mindre.

Och visst vill regeringen ha mer fattigdom – inte mindre…


Illustration – Robert Nyberg

I går predikade Anders Borg sänkta lägstalönerframförallt inom service sektorn. I alliansens Sverige räcker det inte med att sjuka och arbetslösa lever på svältgränsen – även lågutbildade som arbetar heltid ska nu pressas dit. Målet tycks vara en arbetslinje efter amerikans modell – där många tvingas att ta 2 eller 3 olika jobb för att överleva.

Alliansens politik ligger nu mycket nära det professor Marian Radetzki föreslog  i ”Striptease” 1997.  (Se klippet här; Öka klyftorna för att sänka arbetslösheten)

Här är några av Radetzkis förslag och tankar kring hur samhället bör fungera och hur arbetslösheten ska sänkas;

  • Sänk lönerna i Sverige ”kraftfullt” för ”lågpresterande”.
  • Arbetslösa ska ha en ännu lägre ersättning.
  • De extremt lågavlönade ska inte räkna med att kunna försörja sig själva. De får ”slå sig ihop” och bo tillsammans.
  • Att vara fattig, rättslös och hungrig är incitament för att ”lyfta sig själv i håret” – rycka upp sig.
  • Strejker kan liknas vid terrorism. Strejkrätten ska avskaffas.
  • Demokratin är en ”försvårande omständighet” för att genomföra den ”rätta politiken”.
  • Det finns inget alternativ (för att få bukt med arbetslösheten) än att skapa en verkligt hungrig ”underklass” och kraftigt ökade klyftor.
  • Radetzki själv utnyttjar ”svart” polsk arbetskraft för 30 kr/tim – av ren godhet. Det är vad hon är värd. Ingen skatt, inga sociala avgifter.

Den ny-moderata retotiken låter givetvis inte alls som Radetzkis. Men, den politik regeringen genomför är på många områden kusligt lik Radetzkis recept. Vi marscherar i rask takt mot de ökade klyftornas drömsamhälle.

Här är några exempel…

  • Privat – ”Svarta” pigor och svarta tjänster användes flitigt – nu subventionerade via skatten.
  • Kraftigt försämrade trygghetssystem. Högre avgifter, hårdare kvalifikationskrav. Lägre ersättningar.
  • Ser ökade klyftor som incitament för sjuka och arbetslösa att ”rycka upp sig”.
  • En politik som kraftigt ökar klyftorna i samhället, som skapar en ny ”underklass”.
  • Försvagar facken genom höjda a-kasseavgifter och fördyrat medlemsskap.
  • Vill överlåta alltmer makt till ”marknaden” – privatiseringar och utförsäljningar.

Vi kan också se hur utvecklingen i Sverige nu ligger kusligt nära den som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg själva helt öppet förespråkade i mitten på 90-talet.

Finansminister Anders Borgs dröm (”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord”, 1992), citat;

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

Fredrik Reinfeldt uttryckte sina idéer så här (“Det sovande folket”, 1993);

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd./…/

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt./…/

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

Man kan konstarera att utvecklingen går framåt (eller kanske man skulle säga bakåt). De tankar som en gång chockerade Tv-tittarna praktiseras nu (helt öppet, men ackompanjerad av en mjuk retorik) av en populär, hyllad och beundrad regering….

*

Läs; Klyftan mellan fattiga och rika växer, citat;

De fattiga blir fattigare och de rika allt rikare. SCB:s nya siffror visar att inkomstskillnaderna i Sverige ökar. År 2009 fick de fattigaste Stockholmarna 7 224 kronor mindre i plånboken om året – medan de rikaste fick 8 990 kronor mer.

Indexet som mäter ekonomisk ojämlikhet är nu i Sverige 0,353 och i Stockholm är den betydligt högre, 0,404 . Lika alarmerande hög som i städer i Asien.

Bloggtips; Alliansfritt Sverige om Borgs löesänkningar, De tystas röst om alltings värde, In yuor face om moderat nepotism, Kaj Raving om Maudan, Martin Moberg om Fas 3, Lo bloggen om en svensk sputnik som aldrig lyfter, Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, ab1, ab2, exp1, exp2, exp4,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

17 kommentarer

  1. Sanna (r)

     /  februari 3, 2011

    Borgs och Reinfeldts framtidsvision är här nu. De hugger av oss våra fötter, de sliter undan marken som vi står på, så att vi aldrig ska kunna resa oss igen, i varje fall inte på mycket mycket länge. Det är bråttom nu. Den uppväxande generationen kommer aldrig förlåta oss om vi inte satte stopp för Alliansregeringen.

  2. Gillar bloggen men saknar koppling tikl oss läsare. Själv kör jag lite omröstningar ibland, då vet jag vet läsarna tycker och gillar. Själv använder jag http://www.valresultatet.se , men det finns ju andra med.
    Samtidigt visas (om man vill) länk till skaparen av omröstningen, och vid bra frågor intresseras folk från http://www.valresultatet.se till källan (DIN blogg). Jag har fått många nya läsare 🙂 Tänkte vara snäll och ge lite tillbaka till dig, eftersom du ger mig när du skriver.

    /Jonas

  3. Strutsman

     /  februari 3, 2011

    Alla ekonomisk vetenskap säger att minimilöner orsakar arbetslöshet. Det är med andra ord en sanning. Att inte tro på detta är ungefär som att inte tro på evolutionsteorin eller att jorden är rund.

    Vad man från vänsterhåll måste ta ställning till är om det är värt en viss arbetslöshet för att hålla lönerna uppe för dom som har jobb. Man kan inte få både låg arbetslöshet och uppressade löner. Det är omöjligt. Antingen har minimilönen effekt på lönerna, och då måste den också ha en effekt på arbetslösheten. Eller så har den ingen effekt på arbetslösheten, och därför inte heller på lönerna, och kan lika gärna tas bort.

    Det går inte att blunda för att arbetslösheten är fackets ansvar. Det är helt enkelt ett faktum. För att trygga höga löner hos det stora flertalet fackanslutna så försvårar man inträdet av ny eller mindre kvalificerad arbetskraft.

    Det är skämmande att se så många vetenskapsförnekare i dagens ”kunskapssamhälle”. Man bör argumentera för sin sak med argument väl grundade i forskning och fakta.

  4. Strutsman skriver:
    Alla ekonomisk vetenskap säger att minimilöner orsakar arbetslöshet.

    Visst vi håller med om ovanstående, men resten av det du skriver förklarar din signatur 🙂

  5. Lars Baron

     /  februari 4, 2011

    Det är märkligt hur fyrkantigt tankegångarna går i Sveriges avlånga land. Sänk lönerna för flertalet, sänk skatterna, skapa mer fattigdom så sänker vi arbetslösheten. Problemet med det resonemanget är att man utgår ifrån att antalet jobb är statusquo, i stället för att stimulera mer av innovationer. Framför allt moderaterna saknar visioner de har ett tunnelseende. Svenskt näringsliv och alliansens partier blandar ihop innovation med entreprenörskap. Man kan vara en bra innovatör men en sämre entreprenör (bra på att uppfinna men sämre på att driva företag). Såg för inte så länge sedan på tv en föreläsning med en professor i neurovetenskap tala om hur principer från rehabiliteringsforskning kan hjälpa oss till ett gott liv högt upp i åren. Bl.a. nämnde han att vi i Sverige har svårt att konkurrera som nation med den snabba utveckling som sker i Indien och Asien, där man utbildar akademiker i parti och minut. Men det vi kan konkurrera med är fantasi, kreativitet och förmåga att se andra saker som de här ländernas personer i mindre omfattning gör. Det har varit ett adelsmärke för svensk entreprenörskap, man har kunnat vara uppfinningsrik. Därför är det viktigt att dessa kunskaper kommer tidigt in, så att skolbarnen tidigt utvecklar sina kreativa sidor i lärandet. Allianspartierna förstår inte detta utan förespråkar disciplin och korvstoppning.
    Albert Einstein lär har sagt. Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg, och föder utveckling.
    Problem kan inte lösas med samma tankesätt som skapade dem.
    Det finns inga stora upptäckter och framsteg så länge det finns kvar ett enda olyckligt barn.

  6. Tony

     /  februari 4, 2011

    Begreppet innovation är knepigt även för Baron.

    En innovation är inte, och behöver inte vara, uppfinningen i sig. Att kalla innovation för uppfinning är att förringa innovatörens spetskunskaper och förmåga. Jag skulle påstå att en innovatörs främsta kunskaper, till skillad från uppfinnarens, är att gå från idé till en marknadsanpassad produkt (om vi nu ska prata om produkt- eller möjligen tjänsteutveckling).

  7. Strutsen borde ta huvudet ur sanden och vidga sina “vetenskapliga” vyer, det kan inte vara nyttigt att hela tiden stå med huvudet nerkört i dessa vederlagda hypoteser. Jämfört med en del av ekonomi ”vetenskapen” framstår kreationism som en rigorös teori.

    Det är det här som är problemet med politiker som tror sig ha insikter i det vetenskapliga och hänvisar till vetenskap och forskning som auktoritet. Inte sällan handlar det om en tunn soppa kokad på en spik för att få det resultat man vill ha eller de som står för ”forskarens” välfärd.

    Det blir allt mer tydligt att Borg inte tog någon examen när han bevistade de skattefinansierade högre utbildningsanstalterna. Det är förstås typiskt att Borg och de nyliberala harvar detta om lönesänkning som lösning för arbetslösheten, klassisk ”fallacy of composition”, men de är ju inte ens ärliga en samling skojare och charlataner som endast har egenintresset som ledstjärna.

    Det hade varit bra om folk läste på lite om detta så det blev klart vilken tunn teorisoppa som är fundamentet för Borgs bekymmer och SNS och KIs ”vetenskapande” på detta område.

    http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=11893

    Borg alliansen är ett problem men det här med lönesänkningsstrategin som ekonomisk modell har pågått längre än alliansen regerat. Men S var lite mer subtila i hur de genomförde sämre villkor för de svagaste på arbetsmarknaden.

  1. Motvallsbloggen » När tillfrågades svenska folket om det önskade att våra regeringar säljer ut alla våra gemensamt ägda företag?
  2. Utsorteringen tilltar – samhällsekonomin drabbas | LO Bloggen
  3. Den flexibla arbetsmarknaden: del 2 « De Tystas Röst
  4. En kontraproduktiv utsortering « Ett hjärta RÖTT
  5. Motvallsbloggen » Regel om FRA-insyn blev meningslös – lurade av Alliansen igen
  6. Den egentliga arbetslinjen « Ett hjärta RÖTT
  7. Borg och Reinfeldt arkitekterna bakom systemskiftet « Ett hjärta RÖTT
  8. Gammaldags skola och gammaldags syn på människor i dagens politik… « reflektioner och speglingar II…
  9. Politik handlar om människosyn « Ett hjärta RÖTT
  10. En regering på diet | Mellan anpassning och motstånd

Lämna en kommentar