Politik handlar om människosyn

I dag föreslår biskop Martin Modéus (DN debatt) att politikerna ska sluta en ”Borgfred om sjukförsäkringssystemet”. Hans syfte är gott, och så här låter hans argument, citat;

De långtidssjukskrivnas situation ska inte vara slagträn i det partipolitiska spelet. /…/I de partipolitiska eller lagtekniska dimensionerna tar kyrkan inte ställning, men i den här frågan finns ett perspektiv som är vidare än det partipolitiska, frågan om människosyn. I fråga om människosyn och grundläggande respekt för människors okränkbarhet bör de politiska partierna som finns representerade i Sveriges riksdagen vara ense. Visa det i handling när det gäller de sjuka.

Visst har biskop Modéus rätt – hur de långtidssjukskrivna behandlas har med vår ”människosyn” att göra. Men, det han glömmer är att även våra politiska ideologier handlar om vår människosyn.

Regeringens politiskt ideologiska grundsyn (nyliberalismen) bottnar i en syn på människan där vårt människovärde bestäms utifrån vad vi kan prestera, producera och konsumera. Vi är aktörer på en marknad. Enligt denna ideologi styrs vi enbart av personlig ekonomisk vinning. Våra drivkrafter utgår enbart ifrån vad vi själva kan vinna på en handling.

Utifrån denna ideologi har den nya sjukförsärkingen skapats. Därför har man sänkt ersättningen – för att öka incitamenten att jobba. Man menar nämligen att alla egentligen kan arbeta – det är bara en fråga om vilja och attityd. Även hur vi hanterar eventuella sjukdomar handlar om vår attityd. Det gäller bara att ”ta sig i kragen” och ”rycka upp sig”.  Sjuka blir kanske inte friskare av att bli fattigare – men deras drivkraft att arbeta ökar. Och drivkraften – det är ekonomisk vinning. Eller – att inte svälta ihjäl.

En av de moderata politiker som visar upp sin människosyn utan att maskera den i fina och tillrättalagda ord är Helene Riviére – som på Newsmill nyligen förklarade att den nya sjukförsäkringen är ”en seger för moralen” – och fungerar bra precis som den är, citat;

Att ställa krav är osvenskt och ”kallt” och att stryka medhårs är varmt och medkännande. Men kunde det uppstå något utrymme för lite sund skepsis mot alla svaga och trötta så skulle det troligtvis vara till gagn för dem.

Till dem som är så psykiskt bräckliga att de inte ens kan sätta på en kastrull med vatten skulle jag vilja säga: Lär er! Ni har allt att vinna på att försöka!

Med fortsatt sänkt skatt på arbete och normala krav på egenförsörjning i första hand kommer nog arbetslinjen att vinna över sjukförsäkringslinjen och därmed också en seger för moralen i en återupprättad svensk modell.

Så, även om vi är många som instämmer i det faktum att hur vi behandlar sjuka i vårt samhälle i grunden handlar om vår människosyn – så får  vi aldrig glömma att även politiska ideologier faktiskt handlar om människosyn.

Det är en skillnad på att se på människan som någon som drivs enbart av ekonomiska incitament – kontra att se människovärdet som större, okränkbart och oavhängigt av vad vi presterar.  Därmed inte sagt att denna människosyn slaviskt följer den politiska höger- och vänsterskalan. Det finns unkna och människofientliga ideologier på båda sidor planket. Man kan dock konstatera att sjukförsäkringen ser ut som den gör i dag av en anledning – det handlar inte bara om ”otur” eller okunskap.

I den bästa av världar finns det säkert en ”människosyn” som står över alla politiska val och alla politiska ideologier. Men, tyvärr har vi långt kvar – till den bästa av världar….


Läs;

Förändra sjuksystemet innan de drabbade ger upp

De starka ska hjälpa de svaga

*

Missa inte; Alliansfritt Sverige om fattigdomen under alliansregeringen

Bloggat; Johan Westerholm, Jinge, Martin Moberg, Röda berget, Netroots

Media; exp1, exp2, exp3, exp4, exp5, e24, ab1, ab2, ab3, ab4, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10svd1, svd2, sdv3 svd4, svd5, sv6, svd7, svt1, svt2

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

  1. Den svenska modellen har ju sina uppenbara brister – och världen i stort också, tyvärr tyvärr… 😥

  1. Uselt jobbskatteavdrag – Sverige får allt lägre skatter och glesare socialt skyddsnät… « reflektioner och speglingar II…
  2. Det kärvar i Brommas ekonomi
  3. Jinge.se » Avslöja Dalai Lama!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: