Den egentliga arbetslinjen

Så här skrev Henrik Berggren på DN (8 dec 2010), citat;

Inkomstbortfallsprincipen är ett av svenskans vackraste ord. Det står för det som jag uppfattar som den egentliga arbetslinjen, nämligen att uppmuntra arbete och samtidigt garantera ett fullgott skydd vid arbetslöshet och sjukdom. Men regeringens politik har lett till dyra avgifter som innebär att många låginkomsttagare inte har råd att vara med. Och enligt en ny studie från Uppsala Universitet har de låga inkomsttaken lett till att den svenska arbetslöshetsförsäkringen är mindre inkomstrelaterad än i de flesta andra OECD-länder, vilket gör att även höginkomsttagares betalningsvilja drabbas.

Men denna princip, som är grunden för den svenska välfärdsmodellen och som Henrik Berggren menar är den egentliga arbetslinjen – är på god väg att dö ut. Ja, den finns faktiskt inte längre.

Så här ser fakta ut i dag;

 • Endast 4 procent av de arbetslösa får i dag 80 procent av lönen i a-kassa. Om inte taket höjs kommer snart ingen (eller ytterst få) få 80 procent av lönen i a-kassa.
 • Endast 35 procent av de arbetlösa har överhuvudtaget rätt till a-kassa – antalet sjunker oavbrutet. 2006 hade ca 70 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa.

I dag har Sverige en av västvärldens sämsta a-kassor och en arbetsmarknadspolitik som satsar på disciplin, förnedring, och svält istället för utbildning och omställning. Alliansen har övergett den svenska modellen till förmån för en stenåldersmodell.

A-kassan har redan havererat,Ingvar Persson ab, citat;

I dag är det bara fyra procent av de arbetslösa som faktiskt får en ersättning som motsvarar 80 procent av deras tidigare inkomst, den nivå som försäkringen formellt ska garantera.

En av tjugofem. Och det utan att någon har talat om att avskaffa inkomstbortfallsprincipen, grunden för den svenska välfärdsmodellen. Och utan att någon ifrågasatt principen att en god försäkring underlättar arbetslivets omvandling och ekonomins utveckling. /…/

Sverige har i dag inte en arbetslöshetsförsäkring som skapar inkomsttrygghet. Vi har inte en försäkring som underlättar omställning eller strukturomvandling, eller som underlättar steget in på arbetsmarknaden./../

Den moderatledda alliansregeringen har inte bara krossat a-kassan, man har också infört en arbetsmarknadspolitik som bygger på devisen hungriga lejon jagar bäst”.

Därför – Om vi inte vill satsa på en framtid där Sverige konkurerar med låga löner och urusla arbetsvillkor – då måste denna kontraproduktiva nedåtgående spiral brytas – och för att kunna bryta trenden krävs en helt annan politisk grundsyn än den moderatstyrda alliansregeringens.

Per Schlingmann; – Jag är moderat därför att jag tycker att politikens viktigaste uppgift är att människor får förutsättningar att använda sina begåvningar och komma till sin rätt….. (se klippet)

Kanske borde Per fundera på att  byta parti eller så borde moderaterna byta politik – inte bara retorik.

Så här ser nämligen verkligheten skapad av moderaterna ut;

Mikael Persson, 39, är arbetslös webbutvecklare och kommunikatör, med 160 högskolepoäng i Samhälls- och kulturanalys från Linköpings universitet, och en av deltagarna i det moderata arbetsmarknadsprogrammet Fas 3. Han får inte starta företag, utbilda sig eller konkurrera med andra på arbetsmarknaden.

– Systemet begränsar ens kreativitet. Regeringen har gått emot sin egen arbetslinje. Människor som står utanför arbetsmarknaden behöver nya kunskaper och referenser. Men nu får de ingen utbildning och får inte lära sig något nytt.

Tidigare bloggposter; M hyllar och krossar den svenska modellen , Den välutbildade medelklassen förnedras i fas 3, Fas 3 – förndrande men lönsamm slutförvaring

*

Lästips; Lena Sommestad om den gemensamma skolan, LO-bloggen om Högerns strategi när det gäller socialförsäkringarna, Alliansfritt Sverige ger fakta om det fria skolvalet, LO-tidningen om att bloggar påverkar

Bloggat; Röda Malmö, Alltid rött, FASAN, Claes Krantz, Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, ab4dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, svd1, svd2, sdv3, svd4, exp1, exp2, exp3, exp4,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. susanna svensson

   /  februari 21, 2011

  Lägg sedan till följande exempel från verkligheten de hungriga lejonens utgifter i form av hyra, el, telefon, studielån etc etc minskar inte. Även om de hungriga lejonen går hungriga pga att de prioriterar räkningar framför mat går det inte att pyssla och trixa hur länge som helst. Förr eller senare så är betalningsanmärningarna ett faktum. På en arbetsmarknad där de flesta nyrektyteringarna sker via bemanningsföretag är det sedan ingen ide för de hungriga lejonen att jaga längre eftersom benanningsföretagen inte anställer personer med betalningsanmäkningar hur bra meriter förövrigt denna person än har.

 2. Det är möjligt att de anser sig tänka det där med hungriga lejon för det låter ju flott. Jag anser emellertid att de har fastnat för det sk Hästskitsteoremet. Ett gammalt skämt bland ekonomistuderande har tagits som något sant.
  Tankarna kring arbetslinjen är ju på den nivån, så vitt jag kan förstå.

 3. Urban O

   /  februari 21, 2011

  Hmmmmm…. Undrar var logiken ligger i att fortsätta på exakt det sätt som sossar alltid styrt Sverige som gjort att våra löner halkat efter, där skatterna är högst i världen och där enormt många personer står utanför arbetsmarknaden? Den närmast infantila tanken verkar fortfarande vara att ju mer vi höjer skatterna ju mer pengar genereras till välfärden. Nix, om man stryper pengaflödet genom beskattning så får företagen det svårare eftersom vi kan handla mindre och det hela slutar med mindre i plånboken och mindre till de som behöver vår hjälp. Tänk att vänstermänniskor fortfarande inte förstått varför saker och ting gick åt helsike i östblocket. Hur kan det vara möjligt???

 4. 1891Hotspur

   /  februari 21, 2011

  Urban: Vad har den svenska socialdemokratin att göra med östblocket? Har du blivit ”brainwashad” av nån allianssekt? ; )

 5. Hmmmmm
  ut flyga orden ,tanken stilla står.

 6. Eh…
  Du Urban O som kommenterat ovanför…
  Har du funderat över hur det ser ut med arbetslöshet, löner, utanförskap och klass-skillnader i de länder som gör tvärtemot vad sossarna har gjort enligt dig?
  Hur har du det i t ex USA eller England?
  Hur har vi fått det i Sverige sedan Pirayaklubben kom till makten i Sverige?
  Kan det möjligen vara så att det inte är skatternas storlek som avgör, utan vad man gör med de resurser de styrande får genom skatterna?
  Ta en funderare och sluta med sådant där, enligt min mening, religiöst tungomålstalande.

 1. Nätaktiva räddade S i valet 2010 | Claeskrantz.se - En personlig politisk blogg om Sverige och omvärlden
 2. A-kassan och välfärden är redan död och begraven! » HumanLabRat bloggar
 3. Bonusbrott « Görans tankar och bagateller
 4. Fackligt bloggande « Görans tankar och bagateller
 5. Gratis skattesänkningar – en illusion « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: