Alla gör fel – utom regeringen

Den nya sjukförsäkringren trädde i kraft 1 juli 2008. Sedan dess har det ena ”enskilda fallet” efter det andra passerat revy i media. Det började med svårt cancersjuka Anna Olsson som slog larm redan ett par dagar efter att de nya reglerna börjat gälla. Eftersom det inte stod helt tydligt i hennes läkarintyg att hon skulle dö inom de närmaste månaderna bedömdes hon (med de nya reglerna) som frisk nog att jobb.

Sedan fortsatte det. Det handlade om cancersjuka som tvingades tillbaka till heltidsjobb mitt under pågående behandling. Svårt sjuka som inte orkade med kampen mot försäkringskassan och de nya regler och tog sina liv – ”försäkringssjälvmord” blev en realitet. Arbetsgivare började se sin chans att  sparka utslitna och sjuka – även gamla trotjänare – redan efter ett halvårs sjukskrivning. Tusentals utförsäkrade har hamnat ”mellan stolarna” och tvingas till socialen eller till välgörenhet.

Precis det som ett stort antal remissinstanser, forskare och experter hade varnat för  inträffade. Regeringen ville inte lyssna… eller så brydde de sig inte. Målet – att spara pengar till sänkta skatter – var större och viktigare än allt annat.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson svarar i dag på frågor om den hårt kritiserade sjukförsäkringen i Aftonbladet. En av hans kommentarer till alla drabbade är denna, citat ab;

– Men jag är den första att säga att både läkarna och Försäkringskassans medarbetare gör fel ibland.

Visst är det märkligt…..

Det är regeringen som skrivit de nya regler som Försäkringskassans personal tvingas arbeta efter. Läkarnas sjukintyg har gjorts fullständigt irrelevanta efter regeringens senaste regelförändring vid årsskiftet. Trots detta är det Försäkringskassan och Läkarna som är skyldiga till allt elände, alla missgrepp och alla fel….

Regeringen och socialförsäkringsministern står där – rena, oskyldiga och felfria.

Tänk så det kan bli… alla gör fel – utom regeringen!

*

Protester mot sjukförsäkringen; Diakoner i upprop mot utförsäkringarna

Läs mer; Cancersjuke Hans-Åke, 0 kronor i 15 veckor, Elisabet kräks av smärta, Nu har jag råd att äta – men.., Marie skickades från sjukhuset till arbetsförmedlingen,

Bloggtips; Storstad om att spara på hemlösa, Alltid rött om politik och allvar, Dyspné om lögnare, Annarkia om låglöneproletariat, Jämlikhetsanden om S nye partiledare, Peter Andersson om M-besparingar, LO-bloggen om utsorteringen på arbetsmarknaden,  Resursbloggen om påskupproret, Netroots

Till sisten film jag inte vill missa!

Media; ab1, ab2, ab3, exp1, dn1, dn2, dn3, svd1, svd2, svd3, svd4, lo-t1, lo-t2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Mrs

   /  februari 4, 2011

  All kritik som haglar över teflonpolitikerna i felfria alliansen rinner av som vatten på en gås…

  varför stormar det inte media?
  var är Uppdrag Granskning? Kalla Fakta?

  varför tiger Sverige när de svagaste behandlas så illa?

  är hela landet kanske utsatt för ett ”Stanford prison”-experiment?

  i en sjuk miljö kan även goda människor utföra onda handlingar?

  ta det som händer många människor, särskilt unga, på arbetsplatser idag;
  visstids- eller projektanställningar som de kallar ”timanställningar” utan anställningsbevis, utan sjuklön, skitlön med inbakad semesterersättning, ingen semester, inga försäkringar, inga kollektivavtal och inga som helst rättigheter… minsta pip och du är rökt…

  VEM BRYR SIG?
  Facket? Regeringen? Media?

  Varför inleder inte facken blockader mot samtliga arbetsgivare som inte har kollektivavtal?
  Varför ordnar inte regeringen upp arbetsmarknaden så att detta inte kan fortgå?
  Varför förbjuds inte Arbetsförmedlingen att förmedla arbeten åt dessa oseriösa arbetsgivare?

 2. patrick

   /  februari 4, 2011

  oftast ligger problemen med FK i att det sitter idioter(politiskt motiverade) och gör allt för att sabotera en förändringsprocess som inte passar dom i smaken och skiter i att deras agerande slår på en hjälplös tredje person .
  allt i sin iver att skapa så stor opinion mot alliansen det bara går.
  socialism i ett nätskal , systemet är viktigare än individen.

 3. Tack för Sveriges bästa blogg

  Ulf säger
  ”Men jag är den första att säga att både läkarna och Försäkringskassans medarbetare gör fel ibland.”

  komist första i alliansen som ser fel i utförsäkringen.
  ändå har tusentals varnat för konsekvenserna.

 4. Patrick…. här har du en artikel om de ”idioter” du talar om och regeringen skyller ifrån sig på;

  Personalen lider av moralisk stress, Citat;
  – Vi är inte kalla byråkrater som vi ibland utmålas som. Vi är vanliga människor som också blir sjuka och har motgångar och som också har empati och känner för dem som drabbas.
  Det säger Lucas Reyes, handläggare på Försäkringskassan.

  – Vi förstår vi ju att människor drabbas av våra beslut. Det är svårt att bara blunda för vad som händer med människor, vi är ju inte okänsliga apparater som bara fattar beslut.
  Lucas Reyes har arbetat inom Försäkringskassan i tio år. Han är personlig handläggare och har en medicine kandidat examen från sitt hemland Guatemala. Han har svårt att se en medicinsk- och rehabiliteringsvetenskapligt välgrundad avsikt de nya reglerna som införs nästa år.
  – Jag har svårt att se vad det nya introduktionsprogrammet skall göra mer än vad vi redan kan göra. Det är ju personer som i många fall är ännu sjukare än dem som redan varit och är i rehabilitering med Arbetsförmedlingen, de som vi bedömt kunnat klara en arbetsmarknadsinriktad rehabilitering. Många av dem som nu utförsäkras har inte bedömts färdiga för en arbetsmarknadsinriktad rehabilitering. De är inte friska och arbetsföra utan det har bara bestämts att deras sjukpenning eller sjukersättning tar slut. Det är personer som kommer att ha väldigt stora svårigheter. /…/
  Läs hela!

 5. Läste artikeln på AB och undrade första om de hade satt fel svar vid fel fråga men det är uppenbarligen så att svaren som Kristersson ger inte är svar på en enda fråga.

  Fråga: Reglerna kring förtidspensionering är för fyrkantiga.
  Svar: Det som leder till förtidspension på ett ställe kan ge avslag på ett annat. Man blir olika bemött och det är ett stort bekymmer, säger socialförsäkringsministern.

  Ehh?

  Tack underbara du för att du bloggar vidare. Det stärker mig.

 6. Linnéa

   /  februari 5, 2011

  Att vara i den situationen att veta att jag är för dålig för att klara ett arbete är pressande i sig. Hda jag öht klarat att arbeta hade jag gjort det då jag hade ett sådant arbete som ofta sägs vara bra. Lagom stimulerande, väl anpasssat till mina förutsättningar, varken för höga eler för låga krav och goda möjligheter att själv styra arbetsinsatsen.
  FKassehandläggaren och läkaren är överens – jag komer med all sannolikhet inte att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande. Det fins ett gediget underlag (har själv skrivit stora delen av utredningarna som sedan kompletterats av bla läkare och andra specialister)

  Ändå är det inte säkert att detta hjälper, därför att handläggaren fattar iinte det formella beslutet. Han är bunden till att på olika sätt söka hitta ett uns av arbetsförmåga hos mig. Gör han det kan ansökan avslås. Det blev tydligt vid föregående avstämningsmöte, då han gjorde ett försök att få ändra huvuddiagnos från et oåterkalleligt smärttillstånd till stressrelaterade besvär. Nu gick inte detta tack och lov, men som han sa: Jag måste ju försöka hitta det du kan!

  Så på så sätt kan jag hålla med. Många mår mycket dåligt i en organisation som FKassan. Men det finns också den grupp som för sin egen hälsas skull ”flyter med”. De frånsäger sig sitt eget ansvar och föjer reglerna så exakt de bara kan för att på så sätt kunna säga: Jag följer bara gällande regler. De av er som läst bl a psykologi känner kanske till Milgrams experiment där han fick människor att dela ut vad de trodde var nästintill dödande strömstötar som straff för felaktiga svar (i själva verket var det skådespelare och ingen ström fanns med, men det visste inte de som var försöksspersoner) När de efteråt tillfrågades hur de kunde bestraffa så när de såg aatt de uppenbarligen gjorde personen mycket illa blev svaret: Professorn sa att vi skulle göra så, vi lydde bara order. (Kort sammanfattning) I vissa situationer kan de flesta av oss hamna där: ”VI lydde bara order!” Att sedan den order vi fick var orimlig reflekterade vi inte över, för då måste jag själv börja ta ansvar för det jag gör och då blir det oändligt mycket svårare att utföra dessa.
  Dessutom, ju längre från den drabbade vi är, ju lättare har vi att fatta beslut som drabbar hårt. Jag har ingen referens på rak arm, men vet att detta är belagt i forskning.

  Detta som en reflektion ang Försökringskassehandläggarna. Dem som inte bara ”lyder order” blir med stor sannolikhet själva sjuka så småning om vilket också befästes i t ex FKassan statistik över den egna personalens sjukskrivningar.

 7. Linnéa, visst är det så som du skriver. Min poäng är bara den att det i grunden inte är fk-handläggarnas fel vad som just nu pågår. Det handlar om politiska beslut – fk:s personal är satta att arbeta efter de direktiv regeringen skrivit. Vissa handläggar kanske njuter av det – men de allra flesta tror jag ändå är mänskliga och ser hur fruktansvärt illa det är.

 8. Erik

   /  februari 5, 2011

  Om alla följer regelverket och gör korrekta bedömningar så blir man bara utan försäkring om man faktiskt kan och bör arbeta. Är man för sjuk så skall man vara sjukskriven eller pensionerad.

  Sen finns det enskilda fall där detta inte funkat men det betyder inte att reglerna är fel. Enskilda fall har gått fel i alla sjukförsäkringssystem.

 9. Linnéa

   /  februari 5, 2011

  Jag håller med dig, Ilse-marie. Det jag ville visa på var möjligheten att som enskild handläggare ifrågasätta det arbete de är satta att göra. Det är itne handläggarna som skrivit reglerna, men der är satta att använda sig och följa de direktiv de har. Många av dme kommer då att hamna i ett sk moraliskt dilemma. Dvs ska jag följa reglerna eller ska jag följa min egen uppfattning om vad som är mänskligt och humant i detta fall. Många av dem som mot sin vilja följt reglerna är mad all sannolikhet själva sjuka idag, därför att det blir ofta konsekvensen av att arbeta mot sina egna värderingar. Alternativet blir att ”stänga av” sin egen förmåga till empati och medkänsla och vad som är rimligt eller inte och bli en ”regelryttare”.
  Detta leder på sikt också ofta till sjukdom, bara att det tar lite längre tid.
  Kanske att det behövs fler ”visslare” inom Försäkringskassan som kan visa på orimligheten i nuvarande regelverk. Och återigen, det är inte deras fel att regelverket ser ut som det gör, men som människa anser jag att jag har ett ansvar både mot mig själv och mina medmänniskor att agera på ett sätt som överensstämmer med de värderingar jag kan stå för. Fattar jag beslut som jag själv känner att jag inte kan stå för, ja då är något fel!

  En fråga jag kan ställa mig själv när jag fattar ett beslut är: Kan jag stå för detta inför mina barn? Det brukar kunna ge en vägledning om mina egna värderingar. Återigen, FKassans personal är utförare, men de är också vanliga människor som vem som helst av oss, med styrkot och svagheter. Därför blir det som så var så populärt för en tid sedan, värdegrundsfrågor, av avgörande betydelse för om de ska orka med det arbet de har. Etik i vården talas det mycket om. Kanske dags att plocka in Etiken även inom politken och de politiska beslut som så konkret påverkar de av våra minsta och svagaste.

 10. Mumlan

   /  februari 5, 2011

  Citat Erik
  ”Om alla följer regelverket och gör korrekta bedömningar så blir man bara utan försäkring om man faktiskt kan och bör arbeta. ”

  Om det ändå vore så. Tyvärr är inte regelverket skrivet på det sättet.

  Det är tidsgränserna som avgör när man blir utan försäkring. Om man då inte ”hunnit” att blir frisk så åker man ut om inte alla rehabliteringsmöjligheter är uttömda eller om det finns den minsta chans att bli frisk någon gång i framtiden.

 11. Det underliga är när man skriver skriftliga underlag till all denna byråkrati som omgärdar ens sjukdom ska det inte vara för långt för att handläggarna ska orka läsa allt, men det får samtidigt inte vara för kort för då saknas det underlag? Läkarna hänvisar till försäkringskassan och försäkringskassan hänvisar till läkarutlåtanden, men när läkarna slutar skriva utlåtanden pga att de ändå inte anses som tillförlitliga, då är det ett stort systemfel. Jag har rehabiliterats i 6 år nu och tidigare hette det att om jag orkar halvtid ska jag sedan få sjukersättning tillsvidare på den andra halvan, men nu har de ändrat reglerna så att min rehabiliteringsplan sprack. Nu ska de fortsätta utreda, rehabilitera trots att jag fått ännu en diagnos, ledgångsreumatism. Så med ytterligare den diagnosen ska jag nu klara mer än jag gjorde tidigare? Systemet är sjukt!

 1. Utsorteringen tilltar – samhällsekonomin drabbas | LO Bloggen
 2. Lite svinn får man räkna med! » HumanLabRat bloggar
 3. Ord utan ansvar i sjukfrågan « De Tystas Röst
 4. Grymhet och välgörenhet eller politik « Ett hjärta RÖTT
 5. En sjukdom ifrån fattigdom och förnedring « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: