Borg och Reinfeldt arkitekterna bakom systemskiftet

Jag förundras ofta över hur människor, som jag vet är kritiska till den politik som just nu förs, trots allt uttrycker sin oförbehållsamma beundran för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det är som om oavsett regeringens politiska missgrepp och oavsett vilka konsekvenser dessa får för vanliga människor och samhället i stort så går herrar Borg och Reinfeldt fria. De står där – obefläckade och rena.

Att det har blivit så är givetvis ingen tillfällighet. När konsekvenserna av de nya sjukreglerna blir för grymma och skrämmande skickar man fram socialförsäkringsministern som målvakt – som i sin tur skyller på försäkringskassan och handläggarna. När den nya arbetsmarknadspolitiken med Fas 3 och jobbcoacher visar sig vara ett kontraproduktivt resursslöseri med både människor och miljarder skickar man fram arbetsmarknadsministern – som i sin tur skyller på arbetsförmedlingen och deras handläggare.

Givetvis är detta en taktik som är noga genomtänkt. Genom att inte förknippas med sina egna misslyckanden kan de ytterst ansvariga få fortsatt makt och förtroende. Fredrik Reinfeldt uppträder ytterst sällan i media och aldrig när något går snett. Istället riktar han i sig på att visa upp sin ”ödmjuka” eller ”statsmannamässiga” sida. På så vis förstärker han hela tiden bilden av sig själv som en ledargestalt med mycket medkänsla och ödmjukhet. Anders Borg uppträder i stort sett aldrig i något annat sammanhang än som oemotsagd ”oberoende ekonomisk expert”.

Media är en stor del i detta spel. Ytterst sällan granskar man vad som ligger bakom den politik som förs. Aldrig ifrågasätter man de idéer som ligger till grund för de beslut som har fattats. Aldrig visar man vägen från idé till konsekvens. Skulden flyttas över till de som i sista ledet tvingas arbeta efter de lagar regeringen politik har skapat.

Men det är inte försäkringskassans personal som bär skulden till att tiotusentals sjuka kastas ut från sjukförsäkringen efter bestämda tidsgränser, eller till att tusentals utförsäkrade blir helt utan ersättning. Inte heller är det arbetsförmedlarnas fel att regeringens arbetsmarknadspolitik nu visar sig vara fullständigt misslyckad, grym och kontraproduktiv.

Det vi nu ser är ett systemskifte – och grunden för detta systemskifte är Anders Borg och Fredrik Reinfeldt politiska idéer. Målet med politiken är ett samhälle med större löneklyftor, sämre arbetsvillkor och kraftigt försämrade trygghetssystem. Fattigdom och hårdare tag används som ”incitament” för sjuka och arbetslösa att ”ta sig i kragen” och skaffa ett jobb. Strukturella samhällsproblem individualiseras. Arbetslöshet och ohälsa skylls på individen istället för på omständigheter och samhällsutvecklingen. Det handlar i grunden om de nyliberala idéer som professor Radetzki förde fram i Striptease 1997  – och de tankegångar Borg och Reinfeldt själva har beskrivit i sina egna politiska alster.

Finansminister Anders Borgs dröm (”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord”, 1992), citat;

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

Fredrik Reinfeldt uttryckte sina idéer så här (“Det sovande folket”, 1993);

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd./…/

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt./…/

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

Lika lite som det är bödelns fel att giljotinen faller – lika lite är det handläggarnas fel att Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs politik får de konsekvenser de just nu får.

Givetvis kan man kritisera de som ställer upp, röstar igenom, administrerar och verkställer denna politik. Men det man borde rikta in sig på är de högsta politiska ansvariga. De vars idéer nu genomförs i praktisk politik. Istället förblir deras ansvar för dagens politiska misslyckanden luddigt och urskillningslöst för väldigt många människor. Tacka media för det…..

*

Lästips;

Offer för världens hårdaste sjukregler
Fas 3 sista delen i en trilogi utan slut
Två kronor för en månads jobb
Arbetslinjens konsekvenser
Nya moderaternas ideologi är slutet för välfärdssamhället
Fel skylla på handläggarna
Patetiskt utspel om jobbcoacher

Bloggtips; Nemokrati om Primehögern, Vänstra stranden om tågkaoset, Motvallsbloggen om Palme, Björn Andersson om opinionen, Lena Sommestad om ondskan, Martin Moberg om Mäster Olof, Roger Jönsson om kyrkan och de svaga, Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, ab1, ab2, sydsv1, folkb1, lot1, lot2, lot3, lot4etc, svd1, svd2, svd3, tv4,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

30 kommentarer

 1. Kent Karlsson

   /  februari 27, 2011

  Otroligt bra skrivet. Att herr Reinfeld och herr Borg bara framträder i ”positiva”samanhang är ju som du skriver en mycket noga uttänkt strategi. Den som lagt upp den strategin är ju självklart herr Schlingmann och hans propagandaministerium. Den mannen kan nog övertyga en eskimå om att han behöver köpa is. Att Reinfeldt framöver kommer att ”offra” den nya socialförsäkringsministern om det stormar för mycket kring sjukförsäkringen råder det nog ingen tvekan om, han är ju vad jag förstår en gammal antagonist till Reinfeldt från deras MUF-tid.

 2. Man kan ju jämföra med hur Göran Persson behandlades i media, där det var precis tvärtom. Han förknippades alltid med något negativt. Jag är visserligen inte beundrare av GP, men kan inte låta bli att se den här skillnaden. Och det hjälpte inte GP att han gjorde allt han kunde för de megarika, sänkte företagsskatterna, avskaffade arvs- och gåvoskatten, monterade ner stora delar av offentlig sektor och sålde också ut statliga företag etc. Han förblev buffeln i media. Och sanningen är ju den att Reinfeldt är en lika stor buffel som GP, vilket man märker när han någon enstaka gång får en får en ”obehaglig” fråga.

 3. PS:
  Fast läser man vad Palme sade så ser man att de här inte handlar om en ny politik, innehållet i Alliansens politik är urgammalt, ja samma som för 100 år sedan. Däremot har de ”Nya Moderaterna” lyckats hitta ett sätt att lura människor att tro att de gör något annat än de faktiskt gör, och att de är ”nya”, nämligen att låtsas att de är en slags Socialdemokrater light.
  De införde egentligen den absoluta lögnen i svensk politik, sedan man konstaterat att man aldrig kan få regeringsmakten om man talar sanning. Även om politiker i alla tider förtigit en hel del så, den typ av raka och stora lögner och rent lurendrejeri som M ägnar sig åt idag, det har jag aldrig sett i svensk politik tidigare.

 4. Ulf

   /  februari 27, 2011

  Tack för en mycket god o konsekvent analys. Särskilt frapperande är taktiken att aldrig förknippas med nederlag eller misstag.
  Man skall tillhöra det vinnande laget är ideologin, och de lever – även i relationer med sina närmaste på samma sätt.

 5. gunborg nilsson

   /  februari 27, 2011

  Det håller så länge de har råd att köpa sig röster av medelklassen med hjälp av jobbskatteavdrag. Sen då?

 6. En annan Fas3:are

   /  februari 27, 2011

  Ja. Alliansens samhällsförstörande fortgår mycket riktigt med benäget bistånd av media. Dagligvarumedia och tv går knappast längre att använda sig av om man vill få korrekt samhällsinformation. Ta t.ex P1:s påstått politiska söndagsmagasin ”Godmorgon Sverige” där det finns rikligt med tid som man kunnat använda till just politik och samhällsgranskning. Istället fyller man tiden med ”tyckar-paneler” med övervägande borgerliga representanter och sätstrukna krönikörer. Med det lysande undantaget Nina Björk.

 7. Maria

   /  februari 27, 2011

  ”Med nyspråk mot 2010” från 2008-09-16
  av PER-ANDERS FORSTORP och BRIAN PALMER om mannen som kan vara Reinfeldts räddning.

  ”Om det fanns ett pris som hette George Orwell-priset för språkliga innovationer, skulle Reinfeldt vara en självklar vinnare.”

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article3323220.ab

 8. Berit

   /  februari 27, 2011

  Alla etniska svenskar borde väl ändå begripa att det inte är FK kassans eller AF personal som ligger bakom politiken som förs mot sjuka ,arbetsskadade och arbetslösa m.fl. grupper utan den ytterst ansvarige är givitvis statsminister Reinfeldt och hans stab med Anders Borg och stiftaren Per Schlingmann.
  Det är till dessa borgliga herrar ni ska rikta er ilska och er kritik!
  Hur kan man vara så dum så man inte förstår hur lurad och bedragen man är av moderaterna och deras politik?
  Aldrig någonsin har något parti bedragit det egna etniska svenska folket som moderaterna gör ALDRIG!
  VAKNA NU.

 9. Alltid bra och intressant. Fredrik Reinfeldt använder sig av psykologisk-lingvistisk programmering när han framträder i rutan och är utomordentligt skicklig på detta. Det är nästan så att man glömmer vilken vedervärdig politik som förs av denna M-partistat. Reinfeldt måste ”tas med byxorna nere” om opinionen ska kunna vändas. Han är nyckeln. En mycket ihärdig, lugn och påläst opposition är en självklar del i detta. Utomparlamentariskt arbete är minst lika viktigt, eftersom Reinfeldt är beroende av opinionen för sin självsäkerhet. Jag hoppas att så många som möjligt ger sig ut och visar sitt missnöje i Påskupproret!!

 10. Cicci

   /  februari 28, 2011

  Stod tidigt klart vilken stategi man valt… Har svårt att förstå hur naiva, blinda, lättlurade, människor är. Det gör så ont att se det som min mormor, mormors mor och deras generationer kämpade så oerhört hårt för medvetet raseras bit för bit.

  Instämmer helt och full i din analys om medias brist på ”bakgrundsanalys” och uteblivna kopplingar. Dagens media uppvisar lite intresse(?) för mer ifrågasättande journalistik. ”… Ytterst sällan granskar man vad som ligger BAKOM den politik som förs. Aldrig ifrågasätter man de idéer som ligger till GRUND för de beslut som har fattats. Aldrig visar man vägen FRÅN idé TILL konsekvens….” Stora brister i analysförmåga hos dagens journalister????

 11. Patrik J

   /  mars 5, 2011

  Att inte småpartierna C, Kd och Fp fattar att moderaterna har utsett dem till syndabockar. Exempelvis vilka får ta skulden för den usla miljöpolitiken? Jo Carlgren (C) som så hjälpsamt agerar målvakt åt herr Reinfeldt och herr Borg.

  Moderaterna kör sin egen politik fullt ut och använder C, Fp och Kd som sköldar, det blev resultatet av moderaternas mygelallians…

  Själv kommer jag aldrig rösta på centern så länge som de agerar dörrmatta åt moderatherrarna.

  Mauderaterna borde fatta att centern är inte höger, centern ska ligga i mitten och söka de bästa delarna av höger och vänster. Inte som Maud så amatörmässigt sade i intervjun att hon aldrig skulle sätta sig i en regering med ”kommunister”.

  Det visar bara vilka skrämmande dåliga kunskaper den kvinnan har. Hon drar ned centern i djupet och troligen skrattar hon hela vägen till banken när hon tar ut sina ”blodspengar”.

  Hoppas hon finner lyckan i sina dubbla löner…. Är hon i jobbet för pengarna eller politiken?

 12. Lena Nilsson

   /  mars 10, 2011

  Glasklar analys! Utomordentligt bra skrivet! Jag vill endast tillägga en sak som länge har retat mig rejält när det handlar om medias roll. Det gäller Moderaternas egenutnämnda epítet ”nya arbetarpartiet”. Inte en enda gång har jag hört en enda journalist eller reporter någonstans i media pressa ex.vis Reinfeldt eller någon annan moderat företrädare i intervjuer där begreppet diskuterats. Ingen, mig veterligen, har tagit upp ”stölden” av ordet arbetarparti ur ett klassperspektiv. Arbetare står för klass i den gamla bemärkelsen. Vad Reinfeldt & co menar är inte samhällsklassen ”arbetare”. Vad han egentlgen menar när han säger ”arbetarparti” är ”arbetsparti”. Och det är en viss skillnad. VARFÖR har inte journalister förstått den här skillnaden och ställt relevanta frågor utifrån den analysen?

 1. Motvallsbloggen » Det talas mycket om Olof Palme just nu
 2. Svenskt Näringsliv skriver S ”Nya” politik | Nemokrati
 3. S-kvinnor visar vägen för kongressen | Lena Sommestad
 4. Inte lätt att vara sjuk, arbetslös eller statstjänsteman i Alliansens Sverige! | LO Bloggen
 5. Välfärden på väg nedför ett stup! « Ett hjärta RÖTT
 6. Dödsstöten mot Försäkringskassan. | Annarkia
 7. Ärkebiskopen stöder diakonernas upprop « Ett hjärta RÖTT
 8. Dags att prioritera – och opponera! « Ett hjärta RÖTT
 9. Gratis skattesänkningar – en illusion « Ett hjärta RÖTT
 10. Rädda kassan (Facebookgrupp) « miniblogg
 11. Så blir vår obegripliga regering begriplig « Ett hjärta RÖTT
 12. Smulorna från de rika männens bord « Ett hjärta RÖTT
 13. Politik som absurd och grym teater « Ett hjärta RÖTT
 14. här ser vi Anders Borgs verkliga syfte med politiken | nyabrittas
 15. Sjukvårdsförsäkring åt lärare… « reflektioner och speglingar II…
 16. Klassförakt eller bara bristande verklighetsuppfattning? « Ett hjärta RÖTT
 17. Sjukförsäkringsfiaskot är större än Kristersson « Ett hjärta RÖTT
 18. Ärlighet vara inte längst – i politiken « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: