Den sjuka försäkringens offer

I dag berättar en försäkringshandläggare på IF Metall om hur de nya reglerna i sjuk- och arbetslöshetsersättningen drabbar hennes medlemmar. Hennes berättelser visar på hur de nya reglerna inte tar någon som helst hänsyn till de människor som drabbas av dem. Sjuka friskförklaras trots läkarutlåtanden och intyg.

Hennes berättelser visar också hur en stor del av de nya fina siffrorna Försäkringskassan och regeringen skryter med har kommit till. Allt fler sjuka tvingas tillbaka i arbete. Ofta innan deras ärende ens prövats av en tidsgräns. Försäkringskassan varnar – nu måste du snart börja jobba annars dras din sjukpenning in. Många andra – de som aldrig ens hamnar i någon statistik – fortsätter att arbeta med värk och smärta. De vågar inget annat, i rädsla att förlora jobbet.

*

Vi är nog många som själva har grannar, bekanta och anhöriga som kan vittna om hur de nya sjukreglerna drabbar. Arbetsgivare ser sin chans att bli av med personal med ohälsa. Försäkringskassan följer det nya regelverket och pressar på de sjukskrivna att snabbt återgå till arbetet.

Ett par exempel på hur statistiken har putsats (minskad sjukfrånvaro – i det korta perspektivet) från min egen närmaste omgivning;

1.

En 63-årig kvinna i hemtjänsten med utslitet knä får en knäprotes inopererad. Efter några månader börjar Försäkringskassan pressa på, trots att rehabiliteringen inte är klar. – Nu är det dags att börja jobba, annars drar vi in sjukpenningen. Kvinnan som fortfarande har ont och svårt att gå börjar arbeta. En av de första dagarna halkar hon på väg till jobbet. Benet bryts av, protesen skär sönder benet – snön färgas blodig. Läkarna befarar att benet inte kan räddas.

2.

En medelålders kvinna med stenhård arbetsbelastning bränner ut sig – går in i väggen. Efter 3 månader stressar Försäkringskassan på. Den sjukskrivne kontaktar arbetsgivare och för höra dessa ord; – Du ska veta att dina arbetskamrater är arga på dig. De får slita hårdare nu. När du kommer tillbaks kommer du ha ännu mer att göra. Kvinnan måste snart återvända till arbetet – annars blir hon av med sjukpenningen. Hennes tillstånd är nu ännu sämre.

*

Cristina Husmark Pehrsson och den borgerliga regeringen har kritiserat oppositionen och menat att de har skrämt upp sjukskrivna och skapat ”onödig oro”. Men, den oro många sjuka känner beror inte på opppositionen – den beror på den borgerliga regeringens nya omänskliga ”utsorteringskedja”.

För det första är siffrorna (enligt FK) ännu mycket osäkra. Få vet hur många som drabbas när den första genomgången är klar (180 dagarsgränsen). Sedan fortsätter det, varje månad – så länge de nya reglerna gäller.

De siffror som har redovisats – om hur många som ska prövas och hur många som riskerar att kastas ut från sjukförsäkringen – har varit Försäkringskassans egna och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Deras beräkningar – på uppemot 50 000 utförsäkrade detta år och kraftiga ökningar av socialbidragskostnaderna – är ingenting som oppositionen har hittat på.

I krisens tecken blir det ännu mer intressant för många företag att sortera bort långtidssjuka från sina arbetsplatser. Nu har de alla möjligheter. Det räcker med ett intyg efter sex månader. De sjuka har ofta inga andra möjligheter än att bita ihop, ignorera smärtan så långt det går – eller kastas ut från både jobb och försäkring.

Det är bara att välja!

*

Bloggpost; Socialen nästa för sjuka och arbetslösa

Bloggat; Tecibel, Veronica Palm, Utredarna, Whiplashnyheter, I Cattas lilla värld

Missa inte vackra vårvinterbilder – Ilona

Press; LO-tidningen, SvD brännpunkt, Det handlar om utsortering
*
Andra bloggar om: , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 2, 2009

  Man blir så arg att man nästan blir mållös, när man läser din blogg och andras berättelser om hur de sjuka jagas idag. Vad är det för samhälle vi håller på att skapa?

  Har de som nu sitter i regeringen inte ens ett uns av den kristna barmhärtighetstanken kvar längre?

 2. ja detta är bedrövligt, jag är bara förvånad varför inte protesterna från läkarna är större, dom blir ju idiotförklarade med det här systemet

 3. Men men men, detta började ju under sosseregeringen!
  Nuvarande regering fortsätter ju bara på den inslagna linjen.
  Dagens opposition är alltså inte trovärdig i sin kritik.
  De skulle inte ändra mycket.
  Möjligen t o m fortsätta nedrustningen.

 4. Marina

   /  mars 3, 2009

  Det värsta i allt detta är att läsa andra människors kommentarer!
  Synen på de sjuka har gått och blivit ruskig!
  Ska vi sjuka acceptera sådant?

  Den som är frisk & jobbar idag kan själv bli drabbad,svårt att sätta sig in i saken innan man själv hamnar i dilemmat!

  Folk med trygg tillvaro tror att detta inte drabbar dem,och att det andra drabbas av i Sverige är lögner!

  Jag kan tycka att hela samfundet blivit sjukt..bara se sig omkring..vad händer…tycker fler borde reagera,,politikerna också…deras politik håller inte!

  Vi måste få till ett nytt system..där vi alla blir bra beandlade,inte blir parasiterade,trampade på och fattigare!

  Det skapar bara oro i samhället,kostar också stora pengar!

 5. Nisse

   /  mars 3, 2009

  Att allt kan ändra sig snabbt kan jag intyga!

  efter att blivit påkörd i en trafikolycka har jag blivit Stel opererad i rygg och fotled. har blivit utförsäkrad av försäkringskassan och har socialen att vända mig till!
  Har sex utlåtanden från specialläkare på sina områden!
  men försäkringskassan väljer att skicka sina ärenden till egna Försäkringsläkarexperter!!?? som utreder en på 45 minuter och ger försäkringskassans handläggare det svar dom har för en nätt ersättning på 50.000:- för 45 min arbete!

  Det finns bara två utvägar! att bli Kriminnel och ta för sig!
  Eller sätta en kula i huvudet på sig själv!

 6. Nej men se Lars-Erick, roligt att se Dig här. Nåväl, även om man kan skylla sossarna för mycket så inte var det de som genomförde socialförsäkringsreformen förra året som diskvalificerar en hel läkarkår och kastar ut sjuka människor trots att de saknar förmåga att försörja sig. Men jag håller med om att vi behöver ett vänstertryck på sossarna för att försöka förmå dem att återställa något av sin socialistiska trovärdighet. Den försvann någonstans under 70-talet och har inte setts till sedan dess!

 7. Det är beklagligt att notera den tystnad som massmedia uppvisar när det gäller den urholkade sjukförsäkringen. Enstaka fall rapporteras i en anda av ”sensationsjournalistik”, men ingen tycks vara beredd eller ens intresserad av att granska den och dess konsekvenser i ett helhetsperspektiv.
  Inte ens trots att tillgången på fakta och analyser är enorm!

  Orsaken står förmodligen att finna i journalistkårens rädsla för ”rättshaverister”. En ”rättshaverist” är ett allmänt nedsättande epitet som journalister använder om utsatta människor som för kamp mot myndiigheter. Det finns förvisso människor som ÄR rättshaverister, som inte anser att de ska omfattas av ”normala” lagar och regler, som inte ser utanför sin egen lilla ”tunnel”, utan blockerar sig och sitt sunda förnuft i en närmast dumdristig strävan att få rätt, trots att man har uppenbart fel. Jag är själv en av dessa medlemmar av journalistkåren, så jag vet.

  Men i dag är läget annorlunda. Det är inte människor som är rättshaverister, det är sjukförsäkringen som havererat!

  Problemet med att få den breda allmänheten att förstå det orättvisa och orättfärdiga i hela nedrustningen av trygghetssystemet är att alliansen använder en ytterst sofistikerad metod: Släng köttben åt ena hållet och hota samtidigt med repressalier om man inte ”tiger och äter”. Och låt resterande sukta efter ”resterna”. Det skapar en vi-och-dom-känsla utan motstycke; en egoism och privatekonomisk protektionism utan jämförelse.

  Det så kallade ”utanförskapet” existerade inte i dess psykologiska mening före alliansens intåg i folkhemmet. I dag är den en absolut realitet.

 8. Ia Höst

   /  mars 13, 2009

  Ia Höst har skrivit en samling dikter om att vara UTBRÄND. Den finns tillgänglig på
  http://www.kapitel1.se/ia-host/utbrand/kapitel-1#1
  Följande är ett smakprov ur diktsamlingen UTBRÄND:

  Jag kan inte längre fortsätta att vara
  Den maskin
  Som jag har försökt leva som
  I ett helt liv
  :::::::::::::::

  Ska jag på något sätt sys in?
  Är jag på något sätt fel?
  Lite för mjuk för livet
  Lite för mörk i kanterna
  Lite för trång vid halsen
  Kliar jag
  Är jag smutsig?
  Eller är jag bara full med skit?
  Kanske blekmedel
  Kanske mjukmedel
  Kanske helst
  En helt annan syn
  På små mjuka människor
  Som verkligen skulle behöva få
  Något helt annat
  Än stentvätt”

  Ett viktigt ämne som behandlas med humor och allvar.
  Mvh Ia Höst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: