Socialen nästa för sjuka och arbetslösa

I går presenterades återigen nya siffror över hur många som kommer att kastas ut från sjukförsäkringen under de närmaste två åren.

Citat, Dagens samhälle;

Om ett och ett halvt år riskerar mer än 50 000 sjukskrivna att bli kommunernas ansvar.

Citat, Arbetsmarknaden;

Försäkringskassan beräknar att 60 000 personer kommer att förlora sin sjukpenning under 2010 och att 33 000 av dem kommer att bli utförsäkrade. De övriga kommer antingen att gå i pension eller hitta tillbaka till arbetsmarknaden, skriver Försäkringskassan i sin senaste kvartalsprognos.

SKL är emot regelförändringen och har enligt en tidigare beräkning bedömt att den kommer att öka kommunernas kostnader för socialbidrag med 500 miljoner kronor under de kommande fyra åren. I dag tror SKL:s chefsekonom Clas Olsson inte att det räcker.

– Försäkringskassans nya beräkningar gör att det sannolikt blir mer och lägger man till de nya inträdesreglerna för a-kassan så kommer socialbidragskostnaderna att öka med mer än en miljard. Utöver det kommer kostnaderna för alla som har gått ur a-kassan men det har vi inte gjort några beräkningar på ännu, säger Clas Olsson.

Försäkringskassans chef, Curt Malmborg, uttrycker i en intervju i ”Arbetsmarknaden” en oro för att hela processen gått alldeles för fort och menar att de nya reglerna är otydliga och svårtolkade – både för de sjukskrivna och för handläggarna. Konsekvenserna av allt detta är lätta att räkna ut. Offren lär bli många och oskyldiga.

Man kan alltså konstatera att vi nu är på väg mot ett samhälle där allt fler blir av med sina jobb på grund av ohälsa. Att alla dessa människor skulle välkomnas med öppna armar av arbetsgivarna är knappast troligt. Frisk, barnlös, välutbildad, erfaren, stresstålig och utan en längre period av arbetslöshet bakom sig – så ser den ideala ”superarbetskraften” ut – till och med i en högkonjunktur. Hur många utslitna eller långtidssjuka passar in i den mallen? Och hur många av dem får ett anpassat jobb i en lågkonjunktur, med eller utan hjälp av regeringens luddiga och obefintliga (tills dags dato) ”resursjobb”?

Kommunernas socialbidragskostnader kan alltså komma att öka med över en miljard kronor de närmaste åren. Hur många sjuka och arbetslösa människor som slutligen tvingas söka socialbidrag vet man inte i dag. Siffrorna och beräkningarna tycks ständigt ökas på. Givetvis påverkas de också av konjunkturnedgången.

Klart är att den borgerliga regeringens politik är på väg att kasta ett stort antal människor in i ett verkligt ”utanförskap”, och tvinga de som inte har möjlighet att bli försörjd av någon närstående att vända sig till socialen för att överleva.

Redan i det förslag till ny sjukförsäkring, som förra året gick ut på remiss, kalkylerade regeringen och socialförsäkringsministern med att ett stort antal människor skulle tvingas söka försörjningsstöd.

Regeringen vet alltså vad de gör. De skickar medvetet sjuka och utsatta människor rakt in i ett verkligt ”utanförskap”. Det är skamligt!

*

På DN debatt i dag går Carl Tham hårt åt den nyliberala ideologin och dess främsta förespråkare, men även hur den svenska och europeiska socialdemokratin har hanterat de politiska strömningarna. Jag kan bara instämma i hans kritik!

Citat;

Vilka ledande politiker har under de senaste 20 åren vågat ifrågasätta den heliga maximen att marknaderna styr sig bäst själva och att kapitalet alltid söker sig till sin bästa och mest produktiva användning? Vilka politiker har på allvar ifrågasatt den kapitalistiska kultur som genom enormt risktagande kan ge några få jättevinster men där förlusterna får bäras av alla? Den kritiken har man överlämnat till partier långt ut till höger eller vänster som kopplat ihop den med sin rasism och främlingsfientlighet.

För all del, det finns skillnader mellan partier och politiker. Högern är värst, naturligt nog, med tanke på traditioner, intressen och grundläggande tankegods.

Men det är ändå dystert att den europeiska socialdemokratin bjudit så magert motstånd mot kapitalets ideologi och tvärtom anammat stora delar under kamouflage som ”den tredje vägen” eller ”progressiva partier” eller ”den nya mitten”.

I dag känner allt fler människor att det bara är en stark stat som kan skydda dem mot marknadens instabilitet och kapitalets maktbegär. Vilka slutsatser drar då den svenska socialdemokratin?

Min egen slutsats är den samma som den har varit under hela den nyliberala eran. Att rösta på det parti som tydligast av alla kritiserat avregleringarna, privatiseringarna och de försämrade sociala försäkringarna. Men framförallt – att rösta!

Bloggat; Lasses blogg, Ann Margarethas blogg, Anarkia,

Press, om konsekvenserna av finanskrisen; DN 1, DN 2, DN 3, AB , AB ledare 1, AB ledare 2

*

Biden vs. Palin
Alldeles nyss såg jag en bandad version av nattens debatt mellan Joe Biden och Sarah Palin. Det scenario man kanske hade väntat sig uteblev. Palin klarade sig bättre än väntat genom att följa sitt inövade manus och spela på sin framtoning som käck ”hockeymamma” – något hon upprepade ett antal gånger.

Biden klarade sig galant från att framstå som nedlåtande, däremot fanns det inte någon tvekan om vem som var mest insatt i de politiska frågorna.

Biden vann debatten klart enligt tittarna. I den ”barometer” som visades under hela debatten (längst ned i bild) kunde man utläsa vad de manliga respektive kvinnliga tittarna tyckte om de två debattörerna under resans gång. Intressantast var att kvinnornas betyg steg varje gång Biden talade, medan männen oftare föredrog Palin.

Palin visade sig vara skrämmande naiv och okunnig om allt vad ekonomi heter. Hon lyckades komma undan med att samtidigt som hon fördömde finansmarknadens giriga laglöshet vilja släppa lös samma förödande krafter på sjukvårdsförsäkringens område (alltså än värre än i dagens USA).

Det mest obehagliga ögonblicket var när båda två intygade att de absolut inte ville att homosexuella skulle få ”gifta sig”, utan enbart ingå ”partnerskap”. Båda var uppenbart livrädda för att inte vara tydliga nog på den punkten.

Sammantaget – en lam tillställning som knappast fick någon att ändra uppfattning.

Press; SvD 1, SvD 2, SvD 3, DN 1, DN 2, DN 3

*

Bloggtips; HBT-sossen om husdjur och äldre, Alliansfritt Sverige om ökande vårdköer, Tant Rasch om Scientologikyrkan

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Du har som vanligt slagit huvudet på spiken. Lita aldrig på regeringen. Så fort nyliberalerna kommer med förändringar är det en gyllene regel att det är en försämring.

 2. Att gå från sjuk, arb.lös till socialen, då ”aktivitetsstödet” är under soc.normen.
  Jag är ett levande bevis på att så är fallet.
  Detta är helt sjukt! Jag VILL verkligen arbeta.

  Jag hade jobbat 24 år på Posten AB och blev sjuk och övertalig och så småningom arbetslös.
  Har sökt många jobb, men jag är
  1) överårig,
  2) varit sjuk (ff ½sjukskriven men det syns ingenstans då jag är i arbetsförmedlingens Jobb o utvecklingsgaranti!)
  3) har ett utländskt namn (född i sverige)

  Vågar inte tänka på hur det ska sluta!

 3. ‘Som vanligt har du full kläm på läget.
  Jag är fullt med på att dem som styr skeppet nu inte har för avsikt att göra det stora flertalet lyckligare och byta ut dem är den bästa lösningen.
  Men tror många liksom du har en allt för stor tro på våran socialtjänst. För inte många kommer ha någon hjälp att hämta där.
  För att få någon hjälp av socialen krävs att du är fattig.

  Du är inte fattig om:
  #Du har radhus eller villa
  #Du har lägenhet
  #Du har bil.
  #Aktier eller pengar på banken.
  #Båt eller motorcyckel
  #fritidshus
  #Eller något fritids intresse som kan av yttras.
  Väldigt få människor räknas som fattig inte för än du sålt villan och dina tillgångar och det du fått för det tagit slut kan du kanske få kvala in som fattig och få nåt väl under exsistens minimum.

  Mvh

 4. Hur hemskt det än är denna osäkerhet som byggs upp så tror jag vi missar det riktigt stora problemet; hur ska kommunerna, särskilt de mindre, betala denna enorma nota? Vart tror ni pengarna kommer ifrån? De kan inte höja skatten hur mycket som helst, det skulle resultera i en nedgående spiral för de lokala företagen. Så de kommer dra in på olika saker, och de kommer vässa armbågarna för att stånga undan de som vill ha hjälp. Tyvärr.

 5. Neoliberal Agenda

   /  oktober 4, 2008

  Avskaffa den statliga a-kassan och statliga sjukförsäkringen helt.

  De som vill ha sådant skydd får skaffa en försäkring. Då kan de få den ersättningsnivå som de vill ha (med tllhörande premier).

  Vänsterpartiet vill ha 90% i ersättning och höga skatter. Tja, det är bara för dem att teckna en försäkring med ett högt skydd. Moderater vill ha lägre ersättning och lägre skatter. Ja, det är bara för dem att teckna en sådan försäkring. Facken tillhandahåller redan idag tilläggsförsäkringar. De kan lätt utökas så de täcker upp för hela beloppet.

  Bäst av allt, löntagaren har ett kontrakt. Ingen Reinfeldt kan komma in och ändra villkoren i efterhand.

 6. m00ns, jag håller med dig. Jag tror inte heller att alla som blir utslängda från sjukersättningen kommer att få hjälp på socialen. För det är ju precis som du säger – då måste man göra sig av med allt, precis allt, av värde som man eventuellt skulle äga.
  Många kommer att få leva på make/maka eller tvingas ta hjälp av andra anhöriga, och alla dessa faller på så vis bort ifrån skaran som tillhör ”utanförskapet” enligt regeringens definition.

  Hur många som tillhör ”utanförskapet” är egentligen enbart ett mått på hur starkt socialt skyddsnät samhället har – om man som borgarna räknar in alla som har någon form av sjuk, arbetslös eller annan ersättning från våra trygghetssystem. Hade vi inget skyddsnät alls – bara fritt fall ner i hemlöshet – försvann ”utanförskapet” helt. Kanske är det den ”slutliga lösningen” på ”utanförskapsproblemet” som är regeringens egentliga mål… man undrar ju…

  Allt detta gör att många ”bananrepubliker” har ett betydligt mindre ”utanförskap” än de nordiska länderna – om man går efter regeringens utanförskapsdefinition.

 7. Min stadsdel ÄR en bananrepublik
  Det är så illa att även om man försöker förklara så är det ingen som kan ta till sig. Staddelen använder ingen kontoll funktion för att fånga upp fel procenten ens.
  Med en handläggning på 4400 människor blir det alltid med den ”mänskliga faktorn ett par procent felaktiga beslut.
  Då ingen kontroll eller granskning finns/görs. Så innebär det i praktiken att ett 100 tal av dem sämst ställda per automatik blir dömda till att för att överleva antingen måste bli brottslingar, sälja sig, tigga eller lägga sig ner och dö.
  för efter soc finns inget annat.

  Det räcker med att du ifråga sätter nått för att få en o överklaglig dom.

  mvh

 8. Problemet i dag är ju att försäkringskassan inte botar sjuka människor utan de försöker förbättra Sveriges ekonomi genom att förklara sjukdomen frisk Man bryr sig inte om sjukdomen i människan och dess konsekvenser i en kropp eller själ. För vi vet ju alla att i teorin är allt möjligt. Jag hoppas bara att vi kan komma till en framgång där den statliga tjänsteman som handlägger ärendet kan bli personlig ansvarig för konsekvenserna när man friskförklarar sjuka människor
  Alla som behöver extra hjälp i samhället är numera icke önskvärda medborgare det visas ideligen med de åtgärder Alliansen delar ut med ett leende på läpparna. Man undrar om dessa män och kvinnor tänker på framtidens Sverige eller är det bara den personliga ekonomin och inte Sveriges rikes välfärd?

 9. Max

   /  oktober 6, 2008

  ”Den slutgiltiga lösningen” jag undrar vad den blir!

  Den enda fördelen med att vara totalt utförsäkrad är; att man kan våga säga vad man tycker till tjänstemännen på F-kassan och Af!

  Klockrent, som vanligt. Stort tack till ”ett hjärta rött”…

  /Max

 10. Neoliberal; vad händer då med de som idag är sjukskrivna/arbetslösa eller har så låg inkomst att de inte skulle ha råd med en fullständig sjuk-/arbetslöshetsförsäkring? Visa mig det försäkringsbolag som är redo att ge en sjukförsäkring till någon som redan är sjuk utan att ha en trevlig liten klausul om att just det du är sjuk av nu, och allt som kan relateras till detta, täcks inte av försäkringen? Se bara på USA, är det så vi vill ha det?

  Mona; hur många handläggare på FK har du talat med? Jag har vad man kan kalla för ”inside information”, och det finns ett skäl till varför sjukskrivningarna på FK rasar i höjden just nu. Jag tycker inte det är rättvist att FK ska få skiten för att de bara följer lagen som riksdagen/regeringen stiftat. Av samma skäl skulle det vara hur idiotiskt som helst att avkräva dem ansvar för konsekvenserna av lagar som andra stiftat.

  Det är sant att FK inte bryr sig om hur sjuk du är, det har de aldrig och ska heller aldrig göra, utan bara hur mycket du kan jobba. Och de har blivit hårdare på detta, eftersom riksdag/regering beordrat detta. Och inte bara Alliansen, även om de tog långt större steg än S gjorde.

  Grundproblemet är att någon lurat i allmänheten att vårt sociala försäkringssystem ”blöder”, när det, iaf enligt siffror jag läst (tror det t.o.m. var här), faktiskt går med vinst! Jag tror att så gott som hela slaget skulle vinnas om vi kunde upplysa allmogen om att fusket är minimalt och att förlusterna likaså.

 1. Kanske mina Fordaktier kan vända uppåt nu är USA tagit sitt krispaket | Aktieskolan
 2. Alliansupproret » Öppet brev till Sahlin och Österberg
 3. En aktuell börsrapport från 1950 « Tankar i natten
 4. Vad är 8 miljarder mot 100? « Ett hjärta RÖTT
 5. Den sjuka försäkringens offer « Ett hjärta RÖTT
 6. Sjuka och arbetslösa avknoppas från välfärden « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: