Regeringens dröm kan bli en mardröm

Det är inte svårt att förstå varför Metall och Stefan Löfven öppnar för sänkta löner i utbyte mot kortare arbetstid och utbildning. Läget ser nattsvart ut och till sommaren kan var fjärde metallare vara arbetslös. Eller som Löfven i går beskrev situationen ”det är en isgata ned mot ett stup”.

Med de försämringar i a-kassan och arbetsmarknadspolitiken som den borgerliga regeringen genomfört drabbas de som i dag tvingas gå ut i arbetslöshet på ett förödande sätt. En skrämmande låg a-kassa på mellan 50 och 65 procent av lönen och en nedrustad arbetsmarknadspolitik är det som väntar de flesta arbetslösa metallarbetare.

Den flexibilitet som länge kännetecknat svensk arbetsmarknad är, med den borgerliga politiken, på väg att försvinna. Utan en rimligt ersättningsnivå i a-kassan och en aktiv arbetsmarknadspolitik blir arbetsmarknaden mindre flexibel. Strukturomvandlingar blir svårare och protektionismen ökar. Inte så konstigt – vem vågar och vill riskera jobbet när alternativet är nattsvart ekonomisk ruin?

Risken är stor att den hemliga dröm som den borgerliga regeringen har haft – om en svensk låglönemarknad – nu blir verklighet. Den av regeringen saboterade a-kassan och arbetsmarknadspolitiken har lagt grunden till utvecklingen.

Men, risken finns att resultatet blir allt annat än ett drömscenario för Borg & Co. Detta kan istället vara början på en nedåtgående spiral med lägre löner, lägre efterfrågan, ännu lägre a-kassa, deflation och en ännu djupare lågkonjunktur. Det är knappast en valvinnare…. inte ens för en så ”populär” regering som denna…

Resultatet kan bli som det Nils-Olof Ollevik beskriver i SvD;

Risken är stor att krisuppgörelsen öppnar för nya krav på generella lönesänkningar, lokala eller branschvisa, och då är Sverige inne i en farligt nedåtgående spiral; Ett race mot botten, rent bokstavligt.

Breda lönesänkningar kommer att inte bara att sänka företagens lönekostnader, de kommer också att minska skatteunderlaget, försämra samhällsservice och infrastruktur, utan att för den skull öka de svenska företagens internationella konkurrenskraft.

Anders Borgs dröm kan förvandlas till en mardröm…

*

Bloggat; Radar, Stockholmsvänstern, Kaj Raving, Tomas Jonsson, Norrblogg, Annarkia, Mullvaden, Ung vänster, Svensson

Newsmill; Lönesänkningar en följd av sänkt a-kassa

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN-Schück, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD-blogg, SvD-ledare, AB-ledare, AB1, AB2, AB3

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Voogi

   /  mars 3, 2009

  Sänkta löner må vara Radetzkis våta dröm, men knappast Anders Borgs.

  Förutom minskad inkomstskatt faller intäkterna för arbetsgivaravgifterna. Statsbudgetens inkomstsida är väldigt konjunkturkänslig.

  Resan utför den ekonomiska isgatan kan gå hiskeligt fort, inte minst med tanke på att vi rimligen snart får en inflationstsunami på importen p g a den mycket svaga kronan.

 2. Mike

   /  mars 3, 2009

  Regeringen är redan kokt och stekt på alla sätt.

  SAbbat pensionerna A kassan och F kassan.

  Infört Ipred Fraoch liknande skit.

  Det är kööööört för politiker.

  Inte undra på att man bara hör propagandasiffror i media som idiotförklarar befolkningen.

 3. Om det inte är den borgerliga regeringens ”dröm” och avsikt att driva ned lönerna och skapa en låglönemarknad så kan man bara konstatera att de har fört en fullständigt misslyckad politik även på detta område.

  En tydlig konsekvens av en kraftigt försämrad a-kassa med låg ersättning är nämligen att den leder till just sänkta löner, eftersom ersättningen i a-kassan fungerar som ett slags lönegolv. Ju lägre a-kassa desto lägre lön tvingas en arbetslös acceptera. Lönespiralen går nedåt.

  Jag är inte så naiv att jag tror att Borg inte vet vad han gör. Han hade bara inte räknat med att en så kraftig och förödande lågkonjunktur skulle drabba Sverige just nu. Konsekvenserna i en fortsatt högkonjunktur hade givetvis inte blivit så tydliga.

  Nu drabbas vi dubbelt av både krisen och borgarnas misslyckade politik. Efterfrågan går ned när den borde gå upp, tryggheten är urholkad när den borde vara som starkast och arbetsmarknadspolitiken obefintlig när den borde vara aktiv och stark.

  Jag kan rekommendera läsning av ”Ett år med alliansen” – avsnittet om ”… en växande låglönemarknad”

 4. Amigos,

  får jag berätta vad man pratar om idag, på spanska banker?

  Jo, den svenska regeringen och deras ”exselenta ekonomiska politik”!

  Varför? Jo, den svenska kronans köpkraft och dess utveckling de senaste 12 månaderna!
  Jag fick frågan om jag inte skäms över vad de presterar!

 5. Voogi

   /  mars 3, 2009

  Ojdå, Morfar Lasse, varför talade du inte om för dessa spanska banktjänstemän att regeringen enligt svensk lag inte får ingripa i penningpolitiken och därmed påverka valutakursen eftersom det är den fristående Riksbankens ansvar?

  Lägre löner och urholkade välfärds- och trygghetssystem torde inte påverka marknaden att handla ner kronan, snarare tvärtom.

  Jag skall inte gå in närmare på vilka mekanismer och krafter som styr den internationella valutamarknaden, utan nöjer mig med att peka på det senaste protokollet från RB:s direktion, där man de facto pratade ner kronan ytterligare.

  Min personliga tro stämmer hyfsat överens med din, Ilse-Marie. Stimulansåtgärder för att hålla uppe konsumtionen vore en bra väg att gå och då allra helst till de av oss, som har det sämst (sjukskrivna, arbetslösa m fl). Inte bara av medkänsla utan även strikt ekonomiskt. Den som inte kan spara hjälper konjunkturen bäst.

  Nu skall jag läsa den av I-M rekommenderade artikeln.

 6. Vad jag förstår sänker man inte bara metallarnas inkomster nu, om de får gå ner i arbetstid, utan man riskerar att deras a-kassa blir ännu lägre om de sparkas ändå i slutänden, vilket sannolikt kommer att hända en hel del av dem.

 7. Detta är den mest inkompetenta regering vi någonsin har haft, och att inte Borg kunde räkna ut att det skulle komma en kraftig lågkonjunktur är belysande. Själv sålde jag allt när index var uppe i 400 och det vände vid 420, varför kunde inte Borg räkna ut det när jag kunde? Håller med Voogi att vi behöver offentliga satsningar för att öka efterfrågan men hur lätt är det när de redan har gett bort allt genom kraftiga inkomstskattesänkningar till höginkomsttagare och avskaffad förmögenhetsskatt för mångmiljonärer. Den här regeringen är så fel att hälften vore nog!

 8. Sänkt lön är aldrig en garanti för att få behålla arbetet. Men det påverkar din pension, a-kassa och sjuklön. Att ett fackförbund går denna väg är chockerande. Hur många arbetsgivare kommer nu att påstå att de måste sänka lönerna annars måste de avskeda…….

 9. Gaspode

   /  mars 4, 2009

  Hade vi haft en socialdemokratisk regering så hade de redan för länge sedan öst ut allt vad tillgångar där finns i statskassan på dödsdömda företag för att därmed bara stå med rumpan alldeles bar och helt utan handlingsmöjligheter när krisen _verkligen_ kommer. Det värsta är nämligen framför oss och det är då och inte nu, som stödet behövs.

 10. Ni missade väl inte att det handlar om en arbetstidsförkortning med medföljande lönesäkning ? Alltså INTE en ren lönesänkning !!?

  Från sydsvenskan:
  ”…parterna genom lokala uppgörelser skall undvika uppsägningar och istället erbjuda utbildning eller tillfällig permittering. Företagen betalar för kompetens­utveckling eller ledighet medan löntagarna får lönen sänkt med upp till 20 procent. ”

  Detta innebär en bättre utväg för företag som i kristider har arbetsbrist – vilket är den förutsättning vi talar om:
  Det finns både för och nackdelar med en sådan uppgörelse:
  +Istället för att tvinga säga upp säg 20% av arbetsstyrkan så kan man behålla alla men på 80% tjänster
  +De anställda kan efter ”krisen” återgå till 100% jobb med 100% lön och slipper ”backa” i lönekrav etc
  + Företagen kan behålla sin kompetens och slipper bidra i sparka/anställa karusellen som bara kostar pengar och ger en ännu större otrygghet på arbetsmarknaden.

  – Sjukkassa och pensioner påverkas för de anställda.
  – Styrkan hos den lokala fackklubben kan påverka om detta blir en ”lätt utväg” för vissa företag.
  – Feltolkningar hos journalister och bloggare gr att detta avtal kan tolkas som ett rent lönesänkningsavtal – och ge upphov till sådan framöver – vilket är mkt negativt

  /K

 11. klerken

   /  mars 5, 2009

  Om man ser på den senaste utvecklingen så är det ju den 10 december som kronan avviker från Euron i deras relativa förhållande till dollarn. Sänker man räntan så kraftigt under ECB:s flyr gigantiska belopp omedelbart, bara ryktet gör dessa slantar oroliga. Riksbanken inte bara pratar ner kronan man sänker den aktivt med aggressiva räntesänkningar, en ren devalvering.

  key interest rates
  ECB
  Deposit – Lending – Repo
  21 Jan. 1.00 – 2.00 – 3.00
  10 Dec. 2.00 – 2.50 – 3.00
  12 Nov. 2.75 3.25 – 3.75
  15 Oct. ( 5 ) 3.25 – 3.75 – 4.25
  9 Oct. ( 4 ) 3.25 – 4.25 – 4.25

  Riksbanken
  18 Feb. 0.25 1.75 – 1
  10 Dec. 1.25 -2.75 – 2
  29 Okt. 3 – 4.5 – 3.75
  15 Okt. 3.5 – 5 – 4.25

  Och detta diskuteras inte, bara detta agerande borde vara nog för att avskaffa nonsens som ”självständig” riksbank, att detta agerande inte är självständigt och i hela landets intresse borde vara uppenbart för de som vill se. Rena stolligheterna att ett land inte har samordnad valuta och finanspolitik. I praktiken är iofs politikerna i händerna på riksbankens expertis men det skadar knappast att demokratin kan göra sin röst hörd.

  Redan denna ”devalvering” har sänkt svenskens köpkraft och att sen ev gå in för generella lönesänkningar innebär ett svårt slag för vår redan ansatta hemmamarknad. Lönekostnaden i det mesta av industrin utgör redan en mindre del av priset på produkterna, är lönekostnaden 10-15% gör 20% inte mycket. När Trollhättan och Russelheim ”tävlade” om att bygga bilar för GM hade Russelheim ca 30% högre lönekostnad och vann ”tävlingen”.

  Hur var det nu EU garanten för samverkan och fred, var det inte just 30-talets katastrofala ”Beggar thy neighbour” politik som EU skulle förhindra? Hur är det med alla brösttoner från det EU vänliga LO etc – nu skulle man föra kampen mot kapitalisterna och arbetsgivarna i gemensam samverkan inom EU och globalt. Det höll i fem sekunder när det började blåsa snålt. Sosse bloggare som Laakso utrycker sitt gillande, på arena hyllar Elmbrant den modige och ansvarstagande fackledaren och Mona närmast berömmer svartfoten Löfven.

  Det är knappast så att landet har haft några bytesbalansproblem (alltså underskott) tvärt om har exporten sedan långt tillbaka utgjort 50 procent av BNP och stora överskott varje år. Våra ”neighbours” ser det nog som lite underligt med denna ”beggar thy neighbour” politik.

  Under de sk rekordåren på 50 och 60-talet utgjorde exporten ca 20% av BNP för att stiga till ca 25% under 70-talet och till ca 30% på 80-talet, under denna tid balanserade handelsbalansen på ett sunt sett runt jämvikt.

 12. göran

   /  mars 9, 2009

  alla småbarnsföräldrar som har tagit ut föräldraledighet
  del av månad förlorar a-kassa hur många är dom som har varslats?
  längre sjukdom = lägre A-kassa

 1. Utanförskapets återinförande! « Annas Rosblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: