Vrid ur och släng!

Under rubriken ”Anders Borg går hem i Tyskland” berättar DN:s Jan Lewenhagen i dag om en föreläsning av finansministern på den tyska (ny-) liberala tankesmedjan INSM.

Anders Borg talar sig, till att börja med, varm över den ”svenska modellen”. Trygghet, kollektivavtal och starka fackföreningar. ”Politiken kan bara reformeras varsamt steg för steg”.

Anders Borg erkänner att opinionssiffrorna har rasat sedan regeringen försämrat a-kassa och sjukförsäkringen. Anledningen till dessa åtgärder är enligt Anders Borg ”att komma åt det sociala utanförskapet”.

Alltså – återigen detta ”utanförskap”.

Begreppet som senast fick stark kritik av Uppsala professorn Bertil Holmlund. Han menar att utanförskapssiffrorna är lätta att manipulera genom att göra exakt det som den moderatstyrda regeringen nu gör – skärpa kvalifikationskraven och förkorta ersättningstiderna. På så vis minskas ”utanförskapet” utan att människor varken blir friskare eller får större möjlighet att komma tillbaks i arbete. De kastas istället ut från de sociala trygghetssystemen. Ju svagare trygghetssystem ett land har desto mindre ”utanförskap”. En tävling som en välfärdsstat som Sverige aldrig kan vinna – utan att man kraftigt monterar ned välfärden.

Anders Borgs säger sig veta exakt vad han vill göra, problemet är ”att bli vald och omvald för att kunna göra det.” Och visst blir det ett problem. En regering blir lätt impopulär om de gör sådant som vanliga människor ogillar. Som att öka klyftorna och sparka på de som redan har det tufft.

Men, Anders Borg har sedan länge varit inne på samma linje. I boken ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” (1992), skrev han så här;

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

Anders Borg hittade en själsfrände i Fredrik Reinfeldt. När de slog sig samman, och startade arbetet med ”de nya moderaterna”, var allt som behövdes en vinnande retorik och en ny lättsåld förpackning. Det politiska målet var klart sedan länge.

Fredrik Reinfeldt yttrycket sina idéer i boken “Det sovande folket”, 1993;

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt.
….

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De ohälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.

Det är alltså dessa båda herrar som båda två fördömde den svenska välfärden som nu är satta att förvalta den. De gick till val på en retorik där de talade om ”det nya arbetarpartiet” och hur de var ”bättre sossar än sossarna själva”. De berömde helt plötsligt ”den svenska modellen” och välfärden.

Den välfärdsvänliga retoriken var noga uträknad. Men, efter valet har de systematiskt genomfört en helt annan politik. Ett lika noggrant uträknat systemskifte där man slår mot välfärden, socialförsäkringssystemen och facken. Den senaste tiden har man försökt beveka väljarna genom några välplanerade ”återställare”. Tre steg fram och ett litet tillbaks. Det lär bli fler ”välfärdsåterställare” för att blidka väljarna innan nästa val. Men var så säker, får de en chans till åker silkesvantarna av.

Borgs gamla retorik har också blivit kusligt verklig. ”Misstagen och bakslagen” han pratade om kom mycket riktigt. Vad Anders Borg menade med den ”generella” välfärden kontra den ”allmänna” välfärden kan man bara gissa sig till genom att titta på de politiska åtgärder som Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts regering har genomfört. Här är några;

  • Hårdare krav, skärpta regler, kortare ersättningstider och lägre ersättningar från de sociala trygghetssystemen (a-kassa o sjukförsäkring).
  • Dyrare a-kassa, speciellt för de med redan osäkra jobb och låga löner. Höjda fackavgifter (slopat avdrag – dock ej för arbetsgivare)
  • Kraftigt minskade resurser till arbetsmarknadsutbildning och vuxenstudier.
  • Slaktat arbetsmiljöarbete och forskning.
  • Jobbavdrag och andra skattesänkningar som i mycket hög grad gynnar de redan välbeställda.
  • En politik som kraftigt ökar gapet mellan de som har (jobb, hälsa) och de som inte har. Ett samhälle där ”vi” ställs mot ”dom”.

Läs mer om Anders Borg på Dagens Arena, Håkan A Bengtsson – Anders Borgs röda tråd.

Olov Abrahamsson i NSD tar upp ”tråden” och sammanfattar – I huvudet på Anders Borg, citat;

Syftet med Borgs politik är att hålla nere lönerna och minska fackets styrka.
Det är egentligen är exakt samma antifackliga strategi som var grunden för Margaret Thatchers politik i Storbritannien 1979.
Thatcher talade öppet om att ”tämja facket”. Men Borg har insett att sådant klarspråk inte funkar i Sverige. Därför säger den svenska regeringen att den älskar kollektivavtalen, men i praktiken bedriver den en politik som underminerar facket.

Den hårda politiken ges en mjuk förpackning.

I dag presenterar den borgerliga alliansen sina planer inför nästa val. Anders Borg ska hålla i trådarna för ”den nya ekonomiska politiken”. En allianstidning och en gemensam nätsajt är fler verktyg för att återerövra väljarnas förtroende.

Frågan alla hågade väljare borde ställa sig är – vad döljer sig bakom propagandamaskinen? Vilken politik verkar dessa partier och dess ledare för? Vilken riktning har deras politik hittills tagit?

Själv tycker jag nog att den borgerliga alliansens politik alltmer börjar likna en utnött disktrasa. Vrid ur och släng är mitt råd! 😉


Dags att slänga?
*


Tidigare bloggposter;

Myten om de matade fågelungarna
Så blåser Maud och Fredrik svenska folket
Reinfeldt dödar i självförsvar
Så raseras välfärden

*

Mer Press; AB ledare – tuffa tider, SvD – ledare, SvD – Nätet tryggar alliansseger, SvD – G Eriksson, DN- omstart Varberg, AB – Lotta Gröning

Bloggtips; Claes Kratz , Trotten om finanskrisen, Annarkia om bonusfesten, Mig äger CSN om sexbrottslingar, Tänk om privatiseringar, Som jag bäddar om makt och girghet, Alliansfritt Sverige om minskat bostadsbyggande
*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

  1. Fille

     /  oktober 21, 2008

    Att likna Alliansen vid en utnött disktrasa är inte så tokigt.

    De avdrag för ”överklassnäratjänster” som man infört innebär just att ett låglöneproletariat skall nöta ut disktrasor i de välkromande överklasshemmen.

    Vrid ur och släng iväg! 😉

    De pengar denna och andra reformer kostar behövs på annat håll. I synnerhet som vi nu går in i en lågkonjunktur.

  2. Mycket läsvärt och intressant

  3. Tror bestämt pojkarna hade Dr Mengele som lärare u Obs-klassen dem gick i.

    Det är dock inget nytt dem håller på med eller dom har fått hålla på ett tag (förlänge)
    Vi tog bort alla mentalsjukhus o vips så hade vi inga psyksjuka tex. mm mm

    Utan sjukvård, sjukförsäkring eller vård så kommer sverige inte ha några sjuka alls … Vicken bra ide.

    *Det är en underbar värld när ensamma mammor får krav brev från fkassan och anmäld för bedrägeri samtidigt som bank direktlren får ett nätt socialbidrag på 1500 miljarder*

    Mer som är sjukt här:

    Det finns riktiga Hjältar än!

    mvh
    m00ns

  4. tremor

     /  oktober 21, 2008

    De som verkligen sparkade på de som redan låg, var väl den socialdemokratiska regeringen, när den sänkte förtidspensionen till 64%.

  5. Svar till Tremor – ja, kanske är det bättre att göra som alliansen; kasta ut sjuka från försäkringen så blir det 0% istället!

    Så här skriver Arbetsmarknaden;
    ”Försäkringskassan beräknar att 60 000 personer kommer att förlora sin sjukpenning under 2010 och att 33 000 av dem kommer att bli utförsäkrade.”

    och Dagens samhälle;
    ”Om ett och ett halvt år riskerar mer än 50 000 sjukskrivna att bli kommunernas ansvar. ”

    För att inte tala om alla de runt 80 000 som idag har tidsbegränsad sjukersättning (förstidspension), runt 30 000 av dessa beräknas också kastas ut från försäkringen.

  6. Kära Ilsemarie!

    Du har verkligen förmågan att plocka fram väsentligheterna i din blogg!

    Du är bäst!

    mvh Ilona

  7. Marina

     /  oktober 22, 2008

    Så himla bra skrivet!Önskar fler läste och förstår vad som håller på att hända i Sverige!

    Har själv bloggat i otid det senaste året om systemet i Sverige!

    Allt för få vet vad det innebär,vill inte ta till sig!
    För sent när de själva blir drabbade,för idag går det fort att bli utförsäkrad!

    Tack för dessa rader!

    Kramelikram

  1. Alliansen och “nätet”
  2. Trottens Betraktelser » Ännu en övervakningslag på gång
  3. Lasses blogg » Ls rtt och bli klokare
  4. Den enda vägen förblindar « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar