Myten om matade fågelungar

Den typiske svensken har länge och ofta framställts som en bortskämd och lat bidragsmaximerande trygghetsnarkoman.

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.

– Fredrik Reinfeldt, 1993

Matade fågelungar…

– Maud Olofsson om svenskarna i den senaste valkampanjen.

Välfärdsstaten sägs söva ned oss och göra oss passiva:

Alla egenskaper som hade aktiverat medborgarna hade gjorts onödiga av välfärdsstaten. Alla var garanterade välfärd och omhändertagande. De mänskliga kontakterna blev till slut helt passiviserade.

– Fredrik Reinfeldt i sin bok ”Det sovande folket” 1993.

Fredrik, och andra moderater, har ofta använt begreppet ”inlärd hjälplöshet” för att beskriva sina egna landsmän. Tanken hade de naturligtvis importerat från USA.

Den behavioristiske amerikanske psykologen Martin Seligman hade utfört djurförsök på duvor, och kommit fram till att det var viktigt att mata duvorna på rätt sätt. Om man belönar duvor med fågelfrön på ett slumpmässigt sätt, oavsett hur de beter sig, kommer de att snabbt hamna i ett depressivt tillstånd och bli passiviserade.

Teorin om ”The Welfare Pigeon” var född!

En bortskämd och slumpmässigt matad fågelunge, som saknar initiativrikedom och förmåga att tänka själv. En riktig ”hönshjärna” med andra ord. Seligmans duvor likställdes snabbt med svenska folket av Fredrik och hans nyliberala vänner. Synsättet ledde Fredrik fram till den logiska slutsatsen:

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De ohälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.

Som politiker kan man ju inte säga det här rent ut. Att jämställa väljarna med en skock hönshjärnor eller felmatade fågelungar är ingen valvinnare. Ska man vinna val kan man ju inte förolämpa väljarna. Därför konceptet ”De nya moderaterna”.

Nu säger Fredrik saker som:

Moderaterna tror på att en skattefinansierad välfärd har stora fördelar, för att den utjämnar livschanser.

Men vad moderaterna och Fredrik säger är som bekant en sak. Vad de gör är en helt annan.

Det senaste exemplet på den moderata välfärdsslakten hittar vi på sjukförsäkringens område. Där har man lagt förslag som exempelvis innebär att en sjukskriven redan efter ett halvår kan mista anställningen. Man föreslår tuffare tidsgränser, sänkta ersättningsnivåer och kraftigt skärpta och svårtolkade regler. Konsekvenserna kan bli förödande för de som drabbas och förslaget är ett stort steg mot ett tydligt systemskifte.

TCO har gjort en intressant och avslöjande sammanställning av vad tunga och viktiga remissinstanser tycker om regeringsförslaget. Läs hela analysen här!

De flesta ansvariga myndigheter och organisationer som lämnat in remissvar protesterar mot denna hjärtlösa och orimliga politik. Frågan är bara om Fredrik och hans regeringskollegor lyssnar till dessa sakargument eller om de hellre lyssnar på sin inre ideologiska övertygelse?

Naturligtvis är teorin om ”The Welfare Pigeon” bara nys. Istället är det faktiskt precis tvärtom. Länder med en generell välfärdspolitik (som de nordiska välfärdsstaterna) söver inte utan aktiverar befolkningen. I dessa länder är den ideella verksamheten störst. Visste ni exempelvis att varje svensk i genomsnitt lägger ner ca 14 timmar per månad på frivilligt arbete?

I länder med generösa socialförsäkringssystem är människor också mer positiva till arbete. Arbetsmotivationen är starkare i länder med bättre anställningsvillkor, striktare arbetslagstiftning och aktiva fackföreningar – även bland arbetslösa och blivande pensionärer.

Ska man tro den seriösa samhällsvetenskapen är det alltså precis tvärtemot vad Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Martin Seligman och andra nyliberaler och borgerliga företrädare förkunnar. En generös och generell välfärdspolitik söver inte utan aktiverar medborgarna och skapar en stark mellanmänsklig tillit.

Något att fundera över i väntan på nästa val…

*
Andra bloggar om: , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Det är kanske inte så konstigt att de där killarna i alliansen identifierar mänskligheten med fåglar. Hönshjärnor gör nog lätt det.

 2. H-E.R

   /  mars 4, 2008

  Kerstin.
  Kan nog ligga något i det.
  Självaste kungen har ju också yttrat sig om ”stekta sparvar”. Hm… mycket tänkvärt.

 3. Erik

   /  april 25, 2010

  Jag kan inte hitta Seligmans bok ”The Welfare Pigeon”. Jag tror inte att han gjort sådana experiment utan att påståendet är en nyliberalt skapad myt där de försöker utnyttja Seligmans goda namn för egna syften.

 4. Stefan

   /  juni 2, 2010

  Undrar om någon här skulle vara intresserad av att läsa och tycka till om ett manuskript kallat:

  Förlorat: Empati – den dolda kampen om våra idéer.

  Finns att ladda ner gratis på http://www.lulu.com

 5. Stefan

   /  juni 7, 2010

  Jag kan inte hitta Seligmans bok ”The Welfare Pigeon”.
  Inte jag heller.
  Kan det kanske alltså bara vara ett sådant där höger påhitt för att vilseleda oss?

 6. Erik

   /  oktober 1, 2010

  Ja, jag tror att det är ett högerpåhitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: