Kortsiktigt tänkande – på alla fronter

Det är inte bara vårdföretag som profiterar på välfärdspengar. Samma sak gäller friskolor. Rapport redovisade i går sin granskning av hur det ser ut.

Fakta, svt.se;

 • En tredjedel av alla privatägda bolag som driver friskolor väljer att ge utdelning på bolagets aktier istället för att återinvestera vinstpengar i skolan.
 • Totalt delades 84 miljoner kronor ut i vinst till aktieägarna förra året.


Blir du lönsam lille vän? (Peter Tillberg)

Mer fakta från Tidningen Stockholms City :

Detta har hänt sedan alliansen genomförde sin ”skolpeng” och satsade på fler ”friskolor” i Stockholm.

 • Enligt statistik från Skolverket fattas det behöriga lärare i ”friskolor”. I gymnasiefriskolorna har endast 50 procent av lärarna behörighet. I den kommunala gymnasieskolan är 79 procent av lärarna behöriga.
 • I de s.k. fristående grundskolorna är det 61,8 procent av lärarna som har behörighet. I den kommunala grundskolan har 84,5 procent behörighet.
 • Antalet lärare i relation till elever är lägre i ”friskolor”. Per hundra elever är det i de kommunala gymnasieskolorna 8,3 lärare. I ”friskolorna” 6,9 lärare på hundra elever.
 • Alliansens skolpengssystem har lett till att allt fler skolor pressas att sätta allt högre betyg, trots att eleverna presterar allt sämre på proven. Allt för att locka till sig elever och klara konkurrensen på ”skolmarknaden”.
 • Många skolor har börjat med olika typer av lockerbjudanden till de elever som väljer just deras skola. Allt från bärbara datorer och körkort, till konsertbiljetter och Ipods, allt med skattebetalarnas pengar.

Vill vi att våra skattepengar hellre går till marknadsföring, aktieutdelning och privata vinstintressen än till bättre undervisning och skolor för våra barn?

Är det rätt att låta kortsiktiga privata vinstintressen gå före skola och utbildning?

Läs lärarnas protest på SvD brännpunkt

*

Mer kortsiktigt tänkande…

Investmentbanken Carnegie har delat ut bonusar till sina anställda på sammanlagt nära 1 miljard kronor bara det senaste året. Systemet gynnar ”kortsiktigt tänkande” säger kritiker i dag.

Det är därför inte så konstigt att just Carnegie var regeringen och ”utförsäljningsminster” Mats Odells gamla favorit och hjälpreda när det begav sig i de ideologiskt motiverade utförsäljningarna av statliga företag. Snacka om ”kortsiktigt tänkande”….

Så här skrev Aftonbladet för nästan precis ett år sedan, ledare – Odell plundrar granen;

Skandalen kring investmentbanken Carnegie kastar långa skuggor över det svenska samhället.

Orättmätiga bonusutbetalningar på hundratals miljoner illustrerar problemet med fantasiersättningar, baserade på vinster, verkliga eller fiktiva. Den bristande kontrollen i banken har urholkat förtroendet för hela branschen…

Visst känns allt väldigt bekant nu ett år senare…

Läs om alla som ”skandaler” som kantat Carnegie det senaste året.

Bloggat; Annarkia, Svensson, Jinge,

Press; SvD, DN, E24, AB 1, AB 2, AB 3, AB – ledare

*

Bloggtips; Alliansfritt Sverige om KD, Arvid Falk om Obama, Hellre upplyst än nedsläckt om finanskrisen

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Gaspode

   /  oktober 28, 2008

  Fast jag förstår fortfarande inte varför det var så himmelens fel att sälja Vin & Sprit. Kan någon förklara?

 2. Fille

   /  oktober 28, 2008

  Gaspode, jag håller för en gång skull med dig. Bättre att Odell och Hägglund månglar ut spriten (privatierar Vin & Sprit) än att de kommersialiserar vården ( d.v.s. tvingar alla Sveriges landsting/regioner att använda samma ”kundvalsmodell” som i Stockholm).

  Sen kanske borde erfarenheterna från finanskrisen stämma till viss eftertanke när det gäller att sälja ut SBAB. De privatkapitalistiska bankerna har det ju visat sig är ju knappast några goda exempel.

  Idag går ju dessutom utvecklingen, internationellt sett, i motsatt riktning (d.v.s. privatbanker socialiseras)… 😉

 3. Gaspode

   /  oktober 28, 2008

  Fast SBAB har ju inte direkt varit något gott föredöme när det handlar om att inte elda på förutsättningarna för den bostadsfinansieringsimplosion vi ser nu, tvärtom.

 4. kirira

   /  oktober 28, 2008

  Greider tyckte i metro häromdagen att staten skulle ta över Volvo, som ju ändå går åt helvete, och satsa spetskompetens på att ta fram en riktig supermiljöbil för framtiden. Så kommer det väl nog inte att bli. Men tanken är för god att inte bli väckt.

  Såg inslaget om privatskolor och förstår inte riktigt varför så många verkar så förvånade över att privatskoleföretag går med vinst. Det är ju själva vitsen med att driva företag, att de ska gå med vinst. Varför sedan skolverksamheten ska upplåtas till detta är ju en gåta. Så mycket gnäll över att staten driver företag och så tyst om skattefinansierade vinster till privatbolag. Om staten äger ett välskött bolag som Vin&Sprit, så kommer ju vinsten från detta statskassan till godo, i stället för tvärtom. Vad är så helsickes fel med det?

 5. Du skriver ”istället för”, alltså ”En tredjedel av alla privatägda bolag som driver friskolor väljer att ge utdelning på bolagets aktier **istället för** att återinvestera vinstpengar i skolan”.

  Om det verkligen är så att bolagen (eller många av dessa) delar ut *hela* sin vinst till aktieägarna är det verkligen illa. Men jag kan inte av din artikel (eller av SVT som du refererar till) se att så är fallet.

  Annars är det rätt normalt att man ger aktieutdelning till de som riskar pengar i en verksamhet, så går det till i alla företag (som går med vinst). Varför unnar du inte de som äger i aktier i lönsamma skolor utdelning? Unnar du dig inte själv ränta på banken eller utdelning när du sparar i aktier?

  Själv är jag långt ifrån säker på att skolor skall vara privata, men om dom är det så förstår jag inte varför utdelning till aktieägare skall vara något att snacka om.

  Hej fr
  /A

 6. Johan F

   /  oktober 29, 2008

  Enligt SVT så delas 84 Miljoner ut från en vinst om drygt 0,5 Miljarder. Det är ju en utdelning på mindre än 20% av vinsten. Det kan nog inte anses som anmärkningsvärt mycket.

  Vad som däremot är viktigt är att man som ”kund” till skolorna har en möjlighet att skaffa sig ordentlig information så att man kan göra ett bra val och därigenom få en bättre skola.

  Sen är det inte alltid så att behörig lärare = bättre lärare. Det borgar självklart för en viss kvalitet att vara behörig men det är inget givet faktum att det ska vara bättre.

  Att sätta oförtjänt höga betyg är ju en form av bedrägeri som drabbar många. Både den som får för högt betyg samt de som konkurrerar om platser på högskola osv….tyvärr är det ju svårt att komma åt.

 7. Gaspode

   /  oktober 29, 2008

  Många, men långt ifrån alla, av de svenska friskolorna lämnar en hel del övrigt att önska. Däremot kan jag inte se någon inneboende ondska i privatskolor (eller sjukvård heller för den delen) som företeelse. Så länge en privat skola kan erbjuda lika bra utbildning som de kommunala alternativen så får de självfallet dela ut eventuellt överskott till sina ägare. Alla friskolor är inte sämre än de kommunala, jag skulle (utan att kunna visa upp konkret statistik) faktiskt tippa att utbildningskvalitéten i genomsnitt är minst lika bra på friskolorna.

  Vad gäller V&S så visade det sig väl ganska tydligt att staten tjänade betydligt mer på att använda försäljningsintäkterna till att betala av på statsskulden med lägre räntekostnader som följd än vad bolaget delade ut i utdelning.

 8. Om jag bara kunde begripa varför Sverige nödvändigt ska upprepa alla USA:s politiska misstag, och nästan alltid göra dem ungefär samtidigt som de just uppenbaras som misstag i USA.

  Och detta fullkomligt blinda begapande av USA är dessvärre vanligt både hos de borgerliga och hos socialdemokraterna.

 1. Misslyckad borgerlig bostadspolitik | Svensson
 2. Det svenska friskolevansinnet « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: