Det svenska friskolevansinnet

stellan

Sällan vågar våra s.k. ”kändisar” uttala sig om politiska frågor, men ibland händer det. Stellan Skarsgård var gäst hor ”Skavlan” för ett par veckor sedan. Så här sa han när ämnet ”friskolor” kom på tapeten…

Citat, svt (efter ca 30 min.);

– Jag är principiellt emot att våra skolpengar ska gå till friskolor. Ofta är det multinationella företag som är skrivna i skatteparadis som kammar in stora förtjänster och lockar barnen med fina luncher eller datorer.

Jag tycker att alla våra skolpengar ska användas till att göra den svenska skolan så bra som möjligt.

I dag har DN ett uppslag om friskolornas utbredning i stockholmsområdet. En av rubrikerna lyder ”Svenskarnas valfrihet störst i världen”.

Men det är en ”valfrihet” som skapar många problem;

  • Flera forskar rapporter har visat att den s.k. ”valfriheten” ökar segregationen.
  • Finland, som ofta hamnar högst upp när man jämför skolresultat internationellt, har enbart 2 procent friskolor. Sverige har 20 procent.
  • Det fria skolvalet har lett till ekonomiska underskott för de kommunala skolorna (som måste ta emot alla elever) samtidigt som konkurrensen om eleverna ökar.
  • Med hänsyn tagen till elevernas socioekonomiska bakgrund borde fler än 73,8 procent av eleverna nå målen. Stockholms skolor underpresterar, trots (eller p.g.a.) rekordmånga friskolor. Med hänsyn tagen till elevernas ­socioekonomiska bakgrund borde fler än 73,8 procent av eleverna nå målen.

Fakta;

  • En tredjedel av alla privatägda bolag som driver friskolor väljer att ge utdelning på bolagets aktier istället för att återinvestera vinstpengar i skolan. Sammanlagt 84 miljoner i aktieutdelning under 2007.

Fler fakta om friskolor;

  • Enligt statistik från Skolverket fattas det behöriga lärare i ”friskolor”. I gymnasiefriskolorna har endast 50 procent av lärarna behörighet. I den kommunala gymnasieskolan är 79 procent av lärarna behöriga.
  • I de s.k. fristående grundskolorna är det 61,8 procent av lärarna som har behörighet. I den kommunala grundskolan har 84,5 procent behörighet.
  • Antalet lärare i relation till elever är lägre i ”friskolor”. Per hundra elever är det i de kommunala gymnasieskolorna 8,3 lärare. I ”friskolorna” 6,9 lärare på hundra elever.
  • Många skolor har börjat med olika typer av lockerbjudanden till de elever som väljer just deras skola. Allt från bärbara datorer och körkort, till konsertbiljetter och Ipods, allt med skattebetalarnas pengar.

Visst kan man förstår varför Stellan Skarsgård fick en spontan applåd när han, på bästa sändningstid, gav den svenska friskolevansinnet en känga…

Våra skolpengar borde givetvis gå till en bättre skola för alla barn – inte till aktieutdelning, riskkapitalbolag och privata vinster.

*

Till sist… kan man konstatera att nu finns det snart en möjlighet även för oss vanliga dödliga att få en liten extra ”bonus”. Nu föreslår nämligen KD att de som föder barn ska få en extra bonus på 10 000 kronor.

Kanske något för alla de som nu får sparken eller kastas ut från våra trygghetssystem att satsa på (för de som är unga nog). Pengarna räcker väl i bästa fall till en månadshyra och lite mat…

*

Bloggatom skolan; Danielssons Lakejer, Stockholmsvänstern

Mer Bloggtips; Alliansfritt Sverige om dagens skörd, Ekonomikommentarer om hur krisen dödar, Arvid Falk om kärnkraften, Veronica Palm om kvinnoutspel,

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Lämna en kommentar

19 kommentarer

  1. organiskintellektuell

     /  mars 9, 2009

    Även jag såg programmet och vart förvånad över Skarsgårds åsikter. Inte enbart i fråga om skolan utan även när det gällde den vidare diskussionen om religionen. Det är skönt med människor som vågar tycka och säga saker som man vet kan ställa till problem för de själva.
    Det han sade om skolan var klockrent. Ser att du också uppmärksammat KD förslaget!! snacka om att fokusera på ”rätt” saker i ekonomiska kristider!

  2. Voogi

     /  mars 9, 2009

    Jag utgår från att dina siffror är korrekta och även om du har politiska skygglappar, så är resultatet skrämmande.

    Jag har ingen förståelse för friskolor som drivs i bolagsform med vinstsyfte.

    Däremot har jag mycket goda erfarenheter av föräldradrivna montessoriskolor där, givetvis, inga pengar lämnat skolan, som levt på skolpengen. Man har inte använt sig av några avgifter.

    En viktig poäng med dessa har varit att alla elever har varit lika välkomna oavsett etnisk eller religiös bakgrund, fysiskt eller psykiskt handikapp. Mångfalden har varit ett stort plus för de här skolorna; eleverna har lärt sig mycket förutom faktakunskaperna.

    Men kanske det är ovanligt?

  3. Fille

     /  mars 9, 2009

    Heder till dig och Stellan, som vågar säga som det är trots att det går på tvärs med all propaganda som Alliansen, med major Björklund i spetsen, pumpar ut i skolfrågan.

    Det friskoleexpriment som Allianspolitiker i stat och kommun idag sysslar med kommer att kosta oss mycket i framtiden, då det framförallt kommer att vara kunskap som är det främsta konkurrensmedlet.

    Följ flerbarnspappan Stellans exempel och stick hål på Alliansens valfrihetsballong! Det finns då inget spetsigare verktyg än den egna erfarenheten av verkligheten ute i skolvärlden!

  4. Voogi – Mina siffror är hämtade från DN, svt och Tidningen Stockholms city. Länkar finns överallt i bloggposten. Kanske även dessa media har ”politiska skygglkappar”?

    Det är skolpengssystemet och inte Montesoriskolan jag kritiserar….

  5. Stellan var grym! BRA att du tar upp detta svindleri av våra ungdomars framtid!

  6. Morfar Lasse

     /  mars 9, 2009

    Det vore klokt om ”friskolorna” skulle drivas fritt, med samma finansiering. Alltså den som sätter sitt barn i en ”fria skolan” betalar verksamheten. Då skulle de vara friskolor! Idag är ”friskolan” endast en lek med ord, för folk som inte vill acceptera en offenlig skola.

    Det är mycket riktigt, att det finns en mängd olika pedagogiker och skolsystem. Det är inte dem det är fel på, utan just den utslätade styrning ifrån kommunala och statliga myndigheter, i och med ”skolpengens” skapande av ”frihet”.

    Samt inte minst de stora brotten i samband med försäljning och återupphalndling av undervisningstjänster kommunalt. Vilka väldigt ofta brutit mot LOU, Lagen om Offentlig Upphandling.

  7. Konkurrens om elever har också en annan stor och allvarlig nackdel. Så länge vi hade en statlig enhetsskola utan vinstsyften och utan konkurrens om eleverna, hade man ett vittomfattande och givande utbyte av pedagogiska idéer mellan skolorna i landet. Om skolor konkurrerar däremot, gäller det att tjyvhålla på goda pedagogiker, sämre än så kan det nästan inte bli.

    Det där med konkurrens är bra inom vissa områden. Inom andra är det förödande och kunskaps- och utvecklingshämmande på flera sätt.

  8. Nemokrati

     /  mars 10, 2009

    Friskolesvindleriet ligger i linje med det övriga pyramidspelet med skattepengar som bedrivits. Många friskoleföretag är som sagt registrerade i skatteparadis.

  9. det som är mest skrämmande är att som du säger även de stora medierna har ”politiska skygg-lappar”, alltså kommer detta aldrig bli en ”nyhet” som upprör Svenska folket och tvinga regeringen att stå till svars för skolpengssystemet… Utan regeringen med KD i spetsen kommer kunna domdera om hur hårda tag det krävs i den kommunala skolan när det egentligen är i ”deras” friskolesystem som problemet är som störst med tex outbildade lärare…

  10. Voogi

     /  mars 10, 2009

    Ilse-Marie;

    Jag är för skolpengen, men mycket starkt emot att skolor skall få drivas med vinstsyfte.

    Du säger dig vara emot skolpengen, men inte friskolor i sig.

    Har jag tolkat din kommentar rätt?

    Om ja, så tycks du förorda att vi tillåter friskolor som skall finansieras genom avgifter. De allra flesta har inte råd att både betala för den kommunala skolan (via skatten) och dessutom till den friskola de eventuellt vill att deras barn skall gå i p g a pedagogik eller annat skäl.

    Det du förordar innebär en stark diskriminering och skapandet av elitskolor för de rika. Det trodde jag inte om dig. Jag är besviken.

  11. Voogi, du lägger ord i munnen på mig. Läs min bloggtext istället för att tala om för mig vad jag tycker.

    Jag har aldrig någonsin skrivit att någon skola ska finansieras genom avgifter. Tvärtom anser jag att alla barn ska ha rätt till en god skola. Skolpengssystemet har lett till en rad negativa konsekvenser (se bloggen). Nog borde man se över det system som borgarna skapat. Nog borde man stoppa att privata aktörer kan ta ut miljonvinster på våra skolpengar! Pengar som borde gå till en bra undervisning för alla!

  12. Nemokrati

     /  mars 11, 2009

    Jag tycker man kan börja med att förbjuda totalt att vård-skola-omsorg drivs i vinstsyfte – det är ju en självklarhet.
    Till och med i USA! som Ilse-Marie skriver – det visste jag faktiskt inte.
    Jag trodde det var därifrån systemet var hämtat. Det visar ju bara vilken rabiat thatchervariant av neoliberalism som Europa driver. Kan inte bli annat än svält och umbäranden av det.
    Synd att så väl fungerande system har slagits sönder och somman – och folk bara stått bredvid och tittat på.

    Varför har vi inte ställt våra politiker till svars.
    Varför har vi inte varit mer aktiva när det gäller utövandet av våra demokratiska rättigheter??

  13. Voogi

     /  mars 11, 2009

    Ilse-Marie;

    Nej, jag lägger inte ord i din mun; jag försöker förstå vad du menar.

    Du är kritisk till skolpengssystemet utan några angivna avgränsningar, och det är mot den uppfattningen jag tar strid.

    För mig är det en självklarhet att:

    Inget företag, oavsett organisationsform, får med vinstsyfte driva någon grundskola eller gymnasium i Sverige med stöd av skolpengen. (Tyvärr delar inte den nuvarande regeringen den synen)

    Samtidigt är min absoluta övertygelse att:

    Skolpengssystemet är ett bra system för att finansiera alternativa skolor som är bra för många, om än inte alla. Dessa alternativa skolor skall vara öppna och tillgängliga för alla oavsett etnicitet, religion, ras, ev handikapp, begåvning, ekonomi, etc.

    I din bloggtext lämnar du ingen öppning för den andra att-satsen.

  14. Pelle2

     /  mars 16, 2009

    voogi: alternativa skolor är bra om de har en genomtänkt pedagogik, typ de montessoriskolor du beskriver. Problemet är väl att friskolorna, som tex i Farsta som det står om i DN-artikeln, ”har pedagogiska modeller som bygger på att eleverna ska ta mycket eget ansvar”. Dvs man anser sig inte ha råd att betala lärare, för det äter upp vinsten. Det syns ju också i de siffror om andelen behöriga lärare som visas i bloggposten.

  1. Den sovande regeringen ZZ « Nemokrati
  2. Svar på tal till den ‘hälsosamme’ Ekonomisten « Nemokrati
  3. Svar på tal till den ‘hälsosamme’ Ekonomisten « Nemokrati
  4. Skattehöjningar på sin plats « Nemokrati
  5. Att privatisera är stöld - men bara i Täby « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: