Attendo Care, Täby och Jonas Morian

Täby kommun fick nyligen svidande kritik när det gäller hemtjänstens verksamhet. En undersökning av SKL visade att kommunen hade ”lägst service poäng och uppvisade högsta kostnad per service poäng”.

Täby hade den högsta andel privata utförare av de jämförda kommunerna.

Vidare visade socialstyrelsens äldreguide nyligen att Täby kommun får bottenbetyg när det gäller personaltäthet, kompetens och yrkesutbildad personal inom äldreomsorgen. Även där är andelen privata utförare mycket hög.
(källa Mitt i Täby)

Täby kommun har gjort utförsäljningar och privatiseringar av skola, vård och omsorgstjänster till sitt paradnummer. Resultatet är avslöjande. De privata vårdföretagen gör stora förtjänster medan personalen och ”brukarna” får betala priset.

Lokaltidningen ”Mitt i Täby” skriver nu i sitt senaste nummer om hur det skandalomsusade vårdföretaget Attendo Care för ett år sedan tog över hemtjänstens larm och nattpatrull i Täby.

Nu har ett ”anonymt brev” dykt upp där hård kritik riktas mot vårdföretaget. Brevet är ”med stor sannolikhet” skrivet av en anställd och där påpekas att arbetsmiljön är under all kritik, arbetsförhållandena beskrivs som ”omänskliga”, och att kvaliteten på den vård som ges ”måste ifrågasättas”. Brevskrivaren påpekar att det ”kan ta väldigt lång tid innan äldre som larmar får hjälp då personalen ibland får åka från Danderyd till Täby eller tvärtom.”

Kritiken avisas av Attendo Cares informationschef Jonas Morian. Han anser inte att ”arbetsbelastningen är för stor” och tillägger ”visst finns en uppfattningen om att det är ett tight schema, men vi har satt brukaren främst”.

Vårdföretaget Attendo Cares historia har kantats av skandaler och vanvård. Täbyfallet är bara den senaste i en lång rad. Nyligen dök ett liknande anonymt brev upp i Lund.

Citat, Sydsvenskan;

Brevskrivarna, som säger sig vara språkrör för en stor del av personalen, framför stor oro för brukarna, deras välmående och livskvalitet.
Personalen är enligt brevet underbemannad, trots att Attendo Care visar upp scheman med god personaltäthet för kommunen. Två undersköterskor ska på morgonen ha ansvar för fjorton boende.

Anonyma brev? Varför? Offentlighetsprincipen gäller inte på privata företag.

Tidningen Arbetaren publicerade nyligen en genomgång av Attendo Cares skandalomsusade historia. Där får vi veta att Attendo Cares vårdinrättningar har dragit på sig 28 Lex Maria-anmälningar till följd av vanvård av sina patienter.

Två av de mest uppmärksammade fallen är dessa (citat);

 • I Uppsala fick en svårt cancersjuk dement man ligga så länge i sin egen avföring att den torkade fast. När han till sist togs om hand hade han så svåra smärtor att han måste få morfin för att tvättas. Mannen fördes till en kommunal vårdinrättning och dog ett dygn senare.
 • På äldreboendet Baggebo gård på Lidingö fick en man inte sina bandage omlagda på fjorton dagar. Både personalen och de anhöriga slog larm, vilket ledde till att Kommunen återtog driften och då nästan fördubblade personalstyrkan.

En granskning av Kalla Fakta visade nyligen att Attendo Care ägs av ett riskkapitalbolag som är baserat på skatteparadisön Jersey. Ägarkonstruktionen gör att Attendo Cares vinster kan förflyttas obeskattade från Sverige till Jersey. På så vis kan man konkurrera ut andra vårdföretag och vinna upphandlingar.

Attendo Cares informationschef är ”socialdemokraten” Jonas Morian. Man får bara gratulera företaget till en lyckad värvning!

*

Media: Mitt i Täby, Sydsvenskan, SvD, DN

Bloggat;Jonas Morian och vårdbolaget Attendo care, Min vanvårdade farbror Erik


*
Bloggtips; Annbookworms om hur anställningsskyddet urholkas, Svensson om Penser, Reflektioner och speglingar om girghet, Som jag bäddar om Islands nyliberalism, Badlands Hyena om USA, Alliansfritt Sverige om försvaret, Esbati om Stiglitz, Motvallsbloggen undrar hur man ska rösta, Arvid Falk (Badlands Hyena) om ismer

*
Andra bloggar om: , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Eller beklaga Morian som inte kunde få ett bättre och anständigare arbete 😦

 2. Anhörig

   /  oktober 30, 2008

  Attendo är ofta i blåsvädret – här gäller det ett äldreboende i Stockholm. Fallolyckor, självmord…

  Tidningen Kommunalarbetaren
  http://www.ka.se/index.cfm?c=84987

 1. Privat vård - En moralfråga? : Erik Laakso | På Uppstuds
 2. Motvallsbloggen » Förslag om en “lex Gulli”
 3.   Rätten att slå larm måste värnas — Mullvaden
 4. Varför måste cancersjuka jobba heltid när sjukförsäkringen går med överskott? « Nemokrati
 5. Den som välfärdsfinanseringsgapar efter mycket mister ofta hela stycket « Nemokrati
 6. Proffstyckarna flockas kring WikiLeaks – Anti-Bushiness-Business As Usual? « Nemokrati
 7. Jinge.se » Jonas Morian, talesman för rovkapitalet
 8. Utred Primegate samt Carema och Moderaterna – hur nära står de varandra? | Nemokrati
 9. Toppstyrt S = M | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: