Snabbt, ogenomtänkt och med ödesdigra konsekvenser

Regeringen har bestämt sig – nu ska hela Sverige få sitt eget ”Vårdval” – efter Filippas Stockholmsmodell.

Som brukligt är, hos den borgerliga regeringen, ska förslaget drivas igenom så snabbt som möjligt. Utan konsekvensanalyser och utan hänsyn till remissinstansernas åsikter och varningar. Snart är det ju val igen!

Det handlar alltså återigen om blind ideologi. Vården ska privatiseras – till varje pris, om man så ska bryta mot hälso och sjukvårdslagen (1982:763). Där står det att “målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.” och att “den som har det största behovet… ska ges företräde till vården.”

Det handlar inte om patienternas rätt att välja vårdgivare – den rätten är ingen emot.

Men, ”fri etableringsrätt” innebär att man inte längre kan styra primärvården dit behoven är som störst. Istället blir det patienternas efterfrågan (som inte följer behov) och vårdföretagens vinstmöjligheter som avgör. I framtiden blir det de ”kommersiella vårdgivarna” som bestämmer och avgör var vårdcentraler ska finnas – inte demokratiskt valda församlingar.

Allt mer av våra skattepengar – de som egentligen ska gå till sjukvård – kommer istället att gå till aktieutdelning, reklam och hamna i privata vårdföretags välfyllda fickor. Konsekvenserna blir en utarmad sjukvård och kan på sikt bli ödesdigra, då vård inte längre ges efter behov utan efter plånbokens tjocklek och bostadsort.

Läs DN debatt i dag – om hur ”privata vinstintressen går för demokratiska beslut”.

Tidigare bloggpost; Sicken otur Filippa och Göran

Bloggat; Simone, Om att bo och annat viktigt, Alliansfritt Sverige, Linda Strand

Mer press; AB – Vård, men inte för alla

*

Snabbt, ogenomtänkt och med ödesdigra konsekvenser – igen….

Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson svarar i dag på Ylva Thörns DN debatt artikel i förra veckan. Som vanligt ser hon inga problem med den nya ”utsorteringsringskedja” som regeringen införde i somras – snabbt, ogenomtänkt och med ödesdigra konsekvenser!

Den diagnosbaserade och otydliga sjukförsäkringen gör att Försäkringskassans handläggare inte ens själva vet hur alla nya reglerna ska tolkas. Det har vi redan sett flera exempel på. Bland annat när det gäller cancerpatienter.

Rehabiliteringsinsatser och företagshälsovård bygger på frivillighet och fungerar än så länge inte alls som det är tänkt. De nya tidsgränserna ger arbetsgivaren möjlighet att enkelt (med ett intyg) sparka sjukskrivna redan efter ett halvårs sammanlagd sjukskrivning. Om försäkringskassan sedan gör bedömningen att du är arbetsför (oavsett vad din läkare säger) åker du dessutom ut från försäkringen.

De hårdare reglerna har inte funnits i mer än drygt tre månader, men redan syns konsekvenserna för sjuka och utslitna. Det handlar inte bara något ”man upplever” – det är verklighet. Något som Ylva Thörn också skriver ”Nu ser vi i Kommunal landet runt att fler arbetsgivare säger upp eller köper ut sjukskrivna.”

Siffror om hur många som beräknas sparkas ut från sjukförsäkringen visar också på hur allvarligt läget är. Mer än 50 000 beräknas sparkas ut från sjukförsäkringen 2010 och minst 30 000 av de som i dag har tidsbegränsad ersättning beräknas bli av med sjukersättningen.

Inga problem – eller hur Cristina?

Mer press; NSD – Fler får socialbidrag

Tidigare bloggposter;
Den slutliga lösningen och alternativen
På besök i verkligheten

Bloggat; jj,n,

*

Fler bloggtips; Resursbloggen om ekonomi, Ekonomikommentarer om banker

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Fille

   /  oktober 27, 2008

  Det är omöjligt att blunda för att Alliansen medvetet driver fram ett välfärdspolitiskt systemskifte; från behovstyrd till efterfrågestyrd vård och omsorg, från inkomstrelaterade trygghetsförsäkringar till grundtrygghetsförsäkringar (som i de anglo-saxiska länderna).

  Vi är med stormsteg på väg att rulla tillbaks samhället till ett tillstånd där efterfrågeförmåga (plånbokens tjocklek) ersätter medborgarrätt som det avgörande vid sjukdom, arbetslöshet och ålderdom.

  De sossar som bara jamsar med och försöker triangulera för att verka ”förnyelseinriktade” (och till exempel anamma Alliansens krav-retorik) är inget annat än ”systemkramare”. De kramar ett system som kränker och förnedrar framför allt den svenska arbetarklassen!

  Rösta bort Alliansen och ”systemkramande sossar” som Ylva Johansson i nästa val!

 2. Voogi

   /  oktober 27, 2008

  Driver du (eller regeringen) med oss?

 3. Vi lever i ett sjukt samhälle. Det är bra underligt att folk som är vid sitt sinnes fulla bruk (tror jag) kan agera som om de inte är det och medelsvensson står jublande utan att begripa framtidens konsekvenser. Man undra ju hur de kommer jubla när barnen, barnbarnen, gamla föräldrar blir deras egen belastning på plånboken..

 4. Som ett obehagligt omen var vi inne på samma tror ja Ilse-marie.
  Det här sortens vård och rhablitering kommer visa sig i statistiken alldeles säkert.

  En spik i foten

  mvh
  m00ns

 5. Såg att du är medlem på ett par topplistor för bloggar, så jag passar på att tipsa om bloggtopplista.se som äntligen har öppnat. 🙂

 6. Ganska fantastiskt så fort det går att få igenom försämringar för dom som redan har det svårt…
  Och för all del förbättringar för dom som redan har så dom klarar sig…
  Lite märkligt, eller…?

 7. Hej
  Ja alliansen genomför allt man lovade i valet. I snabb takt. Fast det verkar som detta nu har kommit som en överraskning för många av väljarna. Hoppas dom är mer vakna vid nästa val.

 8. Jag har svårt att känna någon skade glädje Gunnar över dem som gick på snacket.
  Som bekant går det att sälja konserverad gröt med.

  Tyvärr kommer det ta flera flera år att få rätsida på ”innanförskapet” och det kan nog vara skralt i kassan hos moder svea innan det blir någon förändring som kommer dem som behöver det mest till del.

  m00ns

 9. Klara-Bella

   /  oktober 28, 2008

  Som jag ser det är FilippaVårdval, samma vårdvalsystem assom borgarna införde förra gången de var vid makten på -90 talet.
  Fast då kallades vårdvalet för val av Husläkare. Alla skulle få rätt att välja sin privata ”husläkare”.
  Landstinget där jag bor tvingades skicka ut ”reklam” om vilken ”husläkare” varje person tilldelats och det kalaset kostade 7 miljoner.
  Problemet var bara att när någon blivit sjuk och kom till vårdcentralen hade läkaren slutat eller flyttat, eller pensionats.. etc. Ett totalt fiasko system.

  FilippasVårdval, är i botten en detta, fast de klätt det i en ny skrud eller yttre förpackning, där vårdvalet nu ska avse själva huset, alltså fastigheten eller adressen om man så vill säga, för vårdvalet.

  Det är lika knäppt nu, som det var förra gången.
  Kommer sluta i kaos på vårdcentraler och förbannade vårdsökande som hindras komma in i ”huset” för anses ska gå till ett annat ”hus”.

 1. Anställningsskyddet urholkas bakvägen « annbookworm’s reflektioner…
 2. Bittra sanningar om Filippas skötebarn « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: