Alla vill ha kärnkraft men ingen vill…

Sex av tio vill ha nya kärnkraftsreaktorer. Så löd den propagandistiska DN rubriken strax efter den borgerliga ”kärnkraftsuppgörelsen”. Men granskade man undersökningen och frågorna lite närmare blev svaret allt annat än självklart.

Fria Tidningen, Linus Brohult, citat;

Granskar man undersökningsföretaget Synovates material ser man dock att detta påstående är en lögn. Den frågan ställdes nämligen inte i undersökningen. ‘Sverige bör inte bygga några nya reaktorer’ var det alternativ som fick stöd av flest personer – 43 procent.
‘Sverige bör stänga de äldsta reaktorerna och bygga nya som ersätter de gamla’ fick stöd av 26 procent. Även det skulle säkert många kärnkraftskritiska personer kunna hålla med om – att de gamla reaktorerna just nu är oanständigt osäkra. Alternativet är mycket lömskt formulerat, eftersom det är det enda svarsalternativet som ger möjligheten att svara ja på en stängning av de nuvarande äldsta reaktorerna, som drabbats av flera incidenter på sistone.

Det som DN antyder – att varannan svensk vill bygga ut kärnkraften – stämmer inte alls om man läser undersökningens resultat. ‘Sverige bör kunna bygga nya reaktorer utöver dem som redan finns’ får i undersökningen stöd av bara 26 procent av de tillfrågade.

Nu har Naturskyddsföreningen ställt frågan på lite mer nyanserat sätt. Man har undersökt vilka energialternativ som svenska folket helst vill satsa på.

Vi har låtit opinionsinstitutet Synovate fråga 1000 svenskar vilket energislag de tycker det är viktigast att investera i. 63 procent vill satsa de 20 första miljarderna på förnybara energislag som vind, sol och bioenergi. 18 procent anser att energieffektivisering ska prioriteras högst.

Endast 15 procent anser att pengarna ska gå till att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. Oavsett partisympati gavs förnybar energi högsta prioritet. Därmed faller ett huvudargument för den politiska omsvängningen i kärnkraftsfrågan.

Samtidigt kan man se att intresset för att bryta är uran är näst intill obefintligt hos svenska kommuner. Men efter regeringens nya ”kärnkraftsuppgörelse” är många rädda att kommunernas veto mot uranbrytning ska försvinna….

För de som tror på DN:s propaganda ser läget alltså ut ungefär så här….

Alla vill ha kärnkraft men ingen vill bryta uran…

Man kan konstatera att det är något som inte riktigt stämmer…

*

Bloggat; Intisbloggen, Naturskyddsföreningen, Kaktusblomman, Bengt Silverstrand, Röda Malmö, Radar

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Lämna en kommentar

8 kommentarer

  1. så var det där med källkritik och att kontrollera sina källor.

    En snabb googling ger följande länk.

    http://www.dn.se/nyheter/fler-karnkraftverk-var-inte-fragan-1.742142

    med följande citat
    ”Men DN har inte skrivit om just denna opinionsmätning som man hittar på Synovates hemsida. Den Synovatemätning som DN skrev om gjordes en månad senare, i mitten av januari, och var beställd av DN. I den mätningen var frågan: ”Är du för eller emot att man bygger nya kärnkraftverk i Sverige? 48 procent var för och 39 procent var emot. Bland kvinnorna var 35 procent för och 49 procent emot. Bland männen var 61 procent för och 29 procent mot.”

    Notera den VÄLDIGT raka och tydliga frågan. ””Är du för eller emot att man bygger nya kärnkraftverk i Sverige?”

    /C

  2. Öbon

     /  mars 16, 2009

    Varför anger man inte priset på resp. energiproduktion.
    Ex Vatten ca 6 öre/kwh, Kärnkraft ca 20 öre/kwh
    Vindkraft ca 60 öre / Kwh. När man frågar på detta sätt vad får vi då för svar. Till detta tillkommer skatt och moms. Vi kan inte i tid och evighet subventionera vind hur mycket som helst.

  3. Christoffer, tack för att du gjort ”källkritik” jobbet åt mig. Men, tyvärr kan väl varken du eller jag eller Fria Tidningen kontrollera den verkliga källan – den finns ju i alla fall inte på nätet. Vi får helt enkelt lita på DN 😉

    Man kan i alla fall konstatera att den ”raka fråga” DN ställde möjligen fick ett rakt svar, frågan är väl bara om energifrågan och frågan om kärnkraften är så enkel.

    Att människor i allmänhet inte är fullt så positiva till kärnkraften visar ju flera andra undersökningar. Naturskyddsföreningens senaste och till och med den undersökning som Fria Tidningen refererar till (som också var relativt ny).

    Faktum kvartstår dock – i den senaste ”kärnkraftundersökningen” ville enbart 15 % satsa på mer kärnkraft. Citat, SvD;
    ”1 000 svenskar har tillfrågats vilka energislag de tycker det är viktigast att investera i. 63 procent ville prioritera vind, sol och bioenergi. 18 procent ville prioritera energieffektivisering högst. Endast 15 procent ville i första hand ersätta gamla kärnkraftverk med nya.”

    Det är väl sant som man säger – som man frågar får man svar.

  4. Frågan ”vilket energislag är det bäst att investera i”
    Var ju iaf den mest vinklade !?

    Om det nu inte fanns flervalssvar typ: Kärnkraft, Vindkraft och sol

    /K

  5. Voogi

     /  mars 16, 2009

    Förvisso stämmer det att – som man frågar får man svar. Och vem har tolkningsföreträde vad gäller svaren?

    Kärnkraftsfrågan är svår, mycket svår. På enkäter svarar vi gärna på känslobasis. Visst känns vindkraftverk mindre hotfulla än kärnkraft-dito. Och visst tycker vi att investeringar i vindkraften låter tilltalande. I varje fall så länge det inte handlar om ens egna pengar.

    Jag undrar vad enkätresultatet skulle bli om vi skattevägen tog ett steg till och krävde 1.000 kr per vuxen person och år för bidra till att finansiera utvecklingen av och investeringarna i vind-, sol- och bioenergi.

    Samtidigt vet vi att kärnkraftsindustrin inom en inte alltför avlägsen framtid har löst de tekniska frågorna kring hur man utvinner praktiskt taget all energi ur kärnkraftbränslet jämfört med dagens mindre än 5%. Det löser även avfallsproblemet.

    Vore då inte den bästa investering vi kan göra för våra efterkommande att spara avfallet på lättåtkomligt sätt (t ex i Barsebäck) så att de får en mycket låg kostnad och risk för sitt energibehov?

    Jag är kluven i den här frågan.

  6. @Voogi
    ”Jag är kluven i den här frågan.” : man kanske kan säga att för dig är det här en ”kärnfråga” ? 😀

    -Förlåt vara bara tvungen att spinna vidare på ordvitsen 🙂

    /K

  7. Johan F

     /  mars 17, 2009

    ”63 procent vill satsa de 20 första miljarderna på förnybara energislag som vind, sol och bioenergi. 18 procent anser att energieffektivisering ska prioriteras högst.”

    Det är väl så att inga pengar ska satsas på kärnkraft? Om det ska byggas nya reaktorer så är det privata pengar som gäller.

  8. Calle

     /  mars 17, 2009

    Nyanserat vet jag inte riktigt om jag tycker. Frågan som ställdes var både ledande och svaren märkliga.

    Läs vad Andreas Krohn skriver om ämnet så kanske du ändrar åsikt:

    Miljörörelsens skygglappar

Lämna en kommentar