Gunnar Axén borde be om ursäkt

Gunnar Axén, ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, har gjort det igen….

För en månad sedan smutskastade han alla sjukpensionärer med sin rubrik ”Var femte med sjukersättning fuskade”. I sin blogg vantolkade han medevetet (?) ett pressmeddelande från Försäkringskassan och anklagade en hel grupp sjuka människor för ”fusk”.

Nu anklagar han ogenerat Socialdemokraterna för cynism när man, tillsammans med flera andra kritiker, påpekat de konsekvenser de nya sjukförsäkringsreglerna kan resultera i.

Uppenbarligen har Gunnar Axén oerhört svårt för både fakta och sanningar, vilket givetvis är ytterst beklagligt för en man i hans position.

De siffror som har nämnts i samband med de nya sjukförsäkringsreglerna är inga fria fantasier. De bygger på beräkningar som Försäkringskassan och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har gjort.

Här är ett par exempel;

 • Dagens Sanhälle, citat (2008-10-01);
  Om ett och ett halvt år riskerar mer än 50 000 sjukskrivna att bli kommunernas ansvar. Här är Försäkringskassans nya beräkningar kommun för kommun.
 • Arbetsmarknaden, citat (2008-09-04);
  Försäkringskassan beräknar att 60 000 personer kommer att förlora sin sjukpenning under 2010 och att 33 000 av dem kommer att bli utförsäkrade.
  ….
  SKL är emot regelförändringen och har enligt en tidigare beräkning bedömt att den kommer att öka kommunernas kostnader för socialbidrag med 500 miljoner kronor under de kommande fyra åren. I dag tror SKL:s chefsekonom Clas Olsson inte att det räcker.

Inga av dessa beräkningar, inga av de kritiska rösterna, har sagt att konsekvenserna av de nya sjukreglerna kommer att vara fullständigt klarlagda eller synliga efter drygt två veckor (som de siffror DN presenterar – de gäller från årskiftet till den 19 januari). Givetvis inte. Konsekvenserna drabbar redan nu enskilda, och kommer att göra detta under lång tid framöver. Årskiftet var enbart startskottet – inte slutpunkten.

Gunnar Axén borde be både oppositionen, Försäkringskassan, SKL och alla personer med sjukersättning om ursäkt!

Med populistiska lögner och halvsanningar vinner man uppenbarligen opinionen i det korta perspektivet, men knappast folkets förtroende i det långa loppet.

*

Gårdagens bloggpost om DN:s artikel;  Snabba slutsatser …

Bra Bloggat; Eva Hillén Ahlström1,2, Resursbloggen

Mer Press; SvD1, SvD2, SvD3

*

Mer Bloggtips; Ingen ko på isen om poesi, Alliansfritt Sverige om FP:s skolpolitik, Sofies Värld om riskkapitalbolag, HBT-sossen om Aftonbladet, Arvid Falk om politiska ledare, Eva-Lena om jobbkrisen och regeringen

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. man blir väldigt rädd och trött på föraktet för människan från dem med kapitalet och välfärden i sin hand. Jag hoppas innerligt att vi får en förändring vid valet 2010 men tyvärr tror jag inte det. Mona är på tok för flat och osynlig i media. Samt att hon gick i de tåg som var mot kriget i gaza inget fel i det Men hon glömde att Hamas representant Mahmoud Zahar har sakt att det nu är legalt att döda judiska barn I hela världen. Personligen tycker jag att Mona totalt sågade sig själv där. Jag tillhör folket men mitt förtroende för mona finns inte längre

 2. Gunnar Axe´n tycks ha mycket stora skygglappar och vara väldigt trångsynt. De kommentarer som ges på hans blogg som är av en avvikande åsikt eller beskriver den faktiska verkligheten censureras ofelbart bort. Trots att man skriver med ett vänligt tonläge.

 3. Bra,bra bra, att du tar upp detta här inne Ilse-Marie!
  Tror inte en sån bw som Axén har så lätt för att be om ursäkt, tyvärr!

 4. Magnus

   /  mars 15, 2009

  Så här lät det förra året också ”till årsskiftet kommer 70 000 att kastas ut ur försäkringssystemet”. Varenda sosse, vänsterpartist eller för den delen SKL-anställd eller kontorschef på Försäkringskassan gapa och skrek.

  Nu blev det inte så.

  Och det kommer inte att bli det till nästa årsskifte heller. Varför? Jo, därför att precis som vid förra årsskiftet så ska nya regler för hur den förlängda sjukskrivningen ska vara utformad vara på plats till årsskiftet.

  Ibland kan det vara lite svårt för er på vänsterbloggarna att orka lyssna in vad den ”stora hemska hårda kalla elaka högern” säger.

  Men det underlättar för oss, det blir ännu lättare att vinna valdebatterna då!

 5. Magnus – Vad jag vet har ingen sagt att ”70 000 kommer att kastas ut” från försäkringen vid årsskiftet.

  Det som har sagts är att de ca. 76 000 personer (FK:s siffror) som vid årsskiftet varit sjukskrivna i 180 dagar (från 1 juli 2008 när den nya försäkringen började gälla) riskerar att utförsäkras.

  Kommunalarbetaren, citat;

  ”Endast 10 000 av de 76 000 personer som varit sjukskrivna i 180 dagar vid årsskiftet hinner få ett färdigt beslut om hur det blir med deras sjukpenning innan dess.
  – För resterande behöver vi sannolikt tiden fram till mars månads utgång för att kunna fatta de här besluten, säger Lars Arvidsson, försäkringskassan.”

  Det finns uppenbarligen fler än Gunnar Axén och DN som har oerhört svårt att läsa innantill och sortera mellan fakta och propaganda….

 6. Det är många som borde skämmas. Men tyvärr tror jag inte Mona ror hem vinsten 2010 Hon är för flat o sossarna är för tysta

 7. Sorry jag är förvirrad nästan 2 lika kommentarer för mycket att tänka på tur inte jag är politiker..:)

 8. Axén drar allför ofta ”egna” slutsatser av rapporter och undersökningar. Han är mycket hård i sina kommentarer och synpunkter. I hans värld är sjukpennning/sjukersättning=fuskare, personer som ”inte vill” arbeta
  Att ta kritik är han inget vidare på, kan vända och vrida det mesta till fördel för M och Alliansen.

 9. Anonym

   /  mars 18, 2009

  Gamle Gunnar känns väl som en rätt genomsnittlig moderat, tycker jag, det reflexmässiga tyckandet och kappvändandet är väl deras adelsmärke. Jag föredrar trots allt den här sorten som åtminstone är förutsägbara framför sossar under falsk flagg som säger ett och gör något helt annat.

 1. Elitens allians mot demokrati och fackliga rättigheter « Nemokrati
 2. Den socialmoderata (M)enigheten « Nemokrati
 3. Ursäkt & förlåt « Markus Wallgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: