Konsekvenserna av den nyliberala politiken

En ny undersökning visar att ”en av tre svenskar vill bo i ett inhägnat område dit obehöriga inte har tillträde”. En tredjedel av Sveriges befolkning vill alltså gärna bo i ett ”gated comunity”.

En svag stat, avsaknad av sociala skyddsnät och samhällen med stora ekonomiska klyftor mellan fattiga och rika är traditionella kännetecken på de samhällen där ”gated communities” växer fram.

Exemplen finns runt om i världen, inte bara i USA. Det är en naturlig effekt av en lång period färgad av nyliberal ekonomisk politik. En politik som skapar en perfekt grogrund för ”gated communities” med ständigt ökade ekonomiska klyftor och stater som abdikerat från en stor del av ansvaret för ett sammanhållet, tryggt samhälle med en solidariskt finansierad välfärd. Istället är detta samhällen där klyftorna medvetet tillåts öka.

Ett exempel, förutom USA, är dagens Sydafrika, som blev utsatt för ett påtvingat nyliberal ”chockterapi” efter avskaffandet av apartheid. Privatiseringar, avregleringar och kraftiga nedskärningar av statliga utgifter var receptet. Det är nu det ekonomiskt mest ojämlika landet i världen.

Sue Parnell, professor i humangeografi vid Kapstadens universitet, säger så här om fenomenet som har blivit så populärt bland de rikaste i Sydafrika;

– Gated communities är tecken på en svag stat. Avsaknaden av ett fungerande skyddsnät lägger över ansvaret på individen att finna egna lösningar på problemet. En sådan lösning är dessa låsta subsamhällen.

I Sverige har inkomstskillnaderna ökat kraftigt under se senaste åren till historisk höga nivåer. Så här skriver SCB;

Parallellt med hushållens höjda inkomster från mitten av 1990-talet har även inkomstskillnaderna ökat. Inte sedan SCB började med sina mätningar 1975 har skillnaderna varit större.

Den borgerliga regeringens politik har ytterligare spätt på ojämlikheten och nu ökar klyftorna i samhället med en rasande fart.

Vi börjar bli ett cyniskt samhället uppdelat i ”vi och dom”. ”Vi” sköter oss själva – vi som har råd, vi som har arbete, vi som är friska. Resten av er får klara er bäst ni kan!

Att många svenskar nu börjar längta efter att låsa in sig i små trygga samhällen där de slipper se konsekvenserna av den förda politiken, som skapat ett samhälle där segregationen och klyftorna ökar, är ett sorgligt varningstecken.

*

Länkar;

SCB – Hushållens ekonomi

Press; AB 1, Lotta Gröning, SvD, AB – Finanskris blir jobbkris, DN 1, DN2

Bloggat; Svensson, Jinge, HBT-sossen, Arvid Falk, Kaj Raving, Loke

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

  1. Johan F

     /  oktober 24, 2008

    Låter säkert lockande för en del i teorin, tror dock inte att stödet skulle varal ika stort om folk verkligen hade provat det.

    Sen tror jag att du överdriver ”vi och dom” tänket. Det kanske finns sån retorik, men tror inte att det är utbrett bland vanligt folk.

  2. Fille

     /  oktober 24, 2008

    Visst är utvecklingen skrämmande. Men ökade samhällsklyftor brukar, precis som du beskriver, leda till ökad rädsla. De som ”äger” förskansar sig mot de som ”inte äger”.

    Det tycker jag vi redan kan se idag i Stockholms regionen. Vad är Djursholm, med alla dessa larmnade portar och privatas säkerhetsvakter, annat än ett ”gated community”?

    Att så många som en tredjedel av befolkningen i vårt land nu vill bo i ett inhängnat område förvånar mig. Hade ingen aning om att rädslan gått så långt… skrämmande.

    Enda lösningen som jag ser det är att kasta bort Alliansen i nästa val och rösta fram ett gäng som åtminstone vill och försöker minska klyftorna (d.v.s. det röda laget).

  3. http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2008/10/socala-konflikter.html

    ”The legitimization of unrestrained self-interest and the rationalization of faith have resulted in social shortcomings that have called for the reorientation to an ‘ethical and practical’ foundation for the economy. … The looming disorientation is a global sentiment with existential depth ..”

  4. I alla tider har vi tänkt ”vi” och ”dom” och vi kommer alltid att göra det. Men vilka som tillhör kategorierna kan ändras.

  5. Ilse-Marie:

    Sydafrika hade väldigt stora klyftor under apartheid. Det intressanta var om demokrati utan ekonomisk demokrati skulle kunna minska klyftorna. Som jag ser det blev svaret nej. Tvärtom verkar det som demokrati utan ekonomiskt inflytande inte ger tillräckligt med makt för att komma åt ojämnlikheterna. Jag tror att exemplet Sydafrika bör studeras närmare av ekonomer, samhällsvetare och politiker till vänster och i mitten av det politiska spelfältet.

    Ökade klyftor ger räddsla. Den rädslan är viktig att förstå. Till en del handlar det säkert om rädsla som är adekvat i situationen, rädsla som handlar om att de rikare är rädda för attacker i form av rån. Sånt sker.

    Men jag undrar om det inte finns en annan rädsla också. Egoismen/narcissismen utesluter den andre. Det blir ju högst påtagligt med ”gated communities”. Den andre fortsätter dock att existera, den man innerst inne vet att man gjort illa finns kvar. Kan inte det leda till paranoida fantasier hos de innanför, de som uteslutit de andra?

  6. Även Chile – extremkapitalismens förlovade heimat – är fyllt med gated communities. Varje bostadshöghus har portier, alla hus – även de i fängelseområdena (gated communities) har galler.

    Vi. Är. På. Väg.
    Dit.

    Det är förbannat sorgligt.
    http://minluktaroxofisk.blogspot.com/2008/08/att-leva-hermetiskt.html

  7. Rik och instängd?

    Med rätt” tänk så……

    Mvh
    m00ns

  1. S+mp - en resa mot mitten? « strötankar och sentenser
  2. Svält - dunderkur mot arbetslösheten « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar