Svält – dunderkur mot arbetslösheten

Missa inte Janne Josefssons intervju med ekonomi professorn Marian Radetzki. Intervjun sändes i ”Striptease” 1997. Kanske är det fler än jag som minns den och vilka känslor Radetzkis resonemang väckte. Hans dunderkur mot arbetslöshet är svält. Hör och häpna…

Svt. Play; Öka klyftorna för att sänka arbetslösheten

Radetzki har följande (nyliberala) recept för att minska arbetslösheten;

 • Sänk lönerna i Sverige ”kraftfullt” ned till 5 000 kronor i månaden för ”lågpresterande”.
 • Arbetslösa ska ha en ännu lägre ersättning.
 • De extremt lågavlönade ska inte räkna med att kunna försörja sig själva. De får ”slå sig ihop” och bo tillsammans.
 • Att vara fattig, rättslös och hungrig är incitament för att ”lyfta sig själv i håret” – rycka upp sig.
 • Strejker kan liknas vid terrorism. Strejkrätten ska avskaffas.
 • Demokratin är en ”försvårande omständighet” för att genomföra den ”rätta politiken”.
 • Det finns inget alternativ (för att få bukt med arbetslösheten) än att skapa en verkligt hungrig ”underklass” och kraftigt ökade klyftor.
 • Radetzki själv utnyttjar ”svart” polsk arbetskraft för 30 kr/tim – av ren godhet. Det är vad hon är värd. Ingen skatt, inga sociala avgifter.

Denne man är alltså professor i nationalekonomi. En av de stackars ”produktiva” satarna som tvingas försörja många av oss ”lågpresterande” obildbara arbetare (eller er med ”manchettyrken”).

Den ny-moderata retotiken låter givetvis inte alls som Radetzkis. Men, den politik regeringen genomför är på många områden kusligt lik Radetzkis recept. Vi marscherar i rask takt mot de ökade klyftornas drömsamhälle.

Här är några exempel…

 • Privat – ”Svarta” pigor och svarta tjänster användes flitigt – nu subventionerade via skatten.
 • Kraftigt försämrade trygghetssystem. Högre avgifter, hårdare kvalifikationskrav. Lägre ersättningar.
 • Ser ökade klyftor som incitament för sjuka och arbetslösa att ”rycka upp sig”.
 • En politik som kraftigt ökar klyftorna i samhället, som skapar en ny ”underklass”.
 • Försvagar facken genom höjda a-kasseavgifter och fördyrat medlemsskap.
 • Vill överlåta alltmer makt till ”marknaden” – privatiseringar och utförsäljningar.

*

P.S. Jag fick syn på detta alldeles makalösa klipp på bloggen Sultans politiska blogg (via Den osynliga patienten). Hoppas ni inte misstycker att jag använder klippet på min blogg. Det måste ses!

*

Bloggtips; Vägen till himmelen läs boken ”åtta år med Reinfeldt”, Queen of light – funderingar, Ingen ko på isenvackra bilder och musik, La Montagne – hybris, Veronica Palm om VAB-krångel, Annas Rosblogg – om SAAB och krisen, Badlands Hyena om aktiebolaget Sverige

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Lämna en kommentar

47 kommentarer

 1. Mr.Sanning

   /  februari 19, 2009

  Nu kanske Marian Radetzki var lite odiplomatiska men han har en poäng.

  Ingen människa skall behöva leva för en annans människas skull. Varje individ har sitt eget liv, ingen skall behöva leva detta för att någon annan individ skull.

  Sen att man solidarisk delar på kostnaden på saker är inte i konflikt med detta synsätt. Konflikten uppstår när man under tvång genom hot om våld tvingas mot sin vilja vara solidarisk.

  Frågan är då var är solidaritet under tvång är, slaveri?

 2. Radetzski… hjälp, vilken mardröm! Jag blir mörkrädd över den ondskefulla inställningen… jag som redan äter nudlar och står i butiken och funderar om jag ska ha råd med antingen tandkräm eller toapapper denna vecka…

 3. Mike

   /  februari 19, 2009

  tror denna galna man har mutat sig till sin utbildning.

  Helt skvatt galen

 4. Mike

   /  februari 19, 2009

  skapa dynamik..
  vilken dåre dåre dåre.

  Problemets kärna är att staten bibehåller monopol istället för att genominnovativt tänkande skapa nya arbeten genom ny teknik.

 5. Jag blir så upprörd och förbannad när jag ser/hör detta.

  Jag lägger filmen på min blogg oxå,hoppas det är ok.

  Som du säger folk MÅSTE bara höra detta!

  Ha det bra!

 6. johan

   /  februari 19, 2009

  det är bara knas fy fan säger jag bara

 7. susiakasinead

   /  februari 19, 2009

  Oj, är det här verkligen seriöst???
  Skulle svält göra att det finns fler jobb att söka? Den där typen kan väl flytta till USA om han nu tycker det är så bra där.

 8. Voogi

   /  februari 20, 2009

  ”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem” – oavsett om Voltaire verkligen har sagt detta eller inte, så skall Radetzki vara tacksam mot vårt demokratiska och, ännu så länge, fredliga samhälle som tillåter honom att framträda med sådana här åsikter. Han är lika väl förankrad i verkligheten som diverse teoretiker (Hayek, Friedman m fl) som aldrig behöver befara att deras teorier sätts på prov i det verkliga livet. Man kan ta extrema ståndpunkter när man vet att man aldrig kommer att bli synad.

  Jag är helt övertygad om att varken vår nuvarande regering eller opposition lägger någon vikt vid Radetzki.

 9. Erik K

   /  februari 20, 2009

  Lyssnar ni andra inte på vad han säger i intervjun. Han säger bara att om vi VILL få bukt med arbetslösheten hos lågkompetent arbetskraft måstre dessa årgärder vidtas. Det är ju helt rimligt och lågiskt men ingalunda trevligt. Annars kan vi ju stänga in oss i sverige och låtsas att vi inte konkurerar med länder där personer som utför okomlicerade arbetsuppgifter har löner efter detta. Varför flyttar alla för landet viktiga arbetsgivare och statskasseinbringande företag sin produktion till låglöneländer eller ersätter produktionen med maskiner? Han har ju helt rätt tyvärr. Möjligtvis kan vi ha kvar våra höga löner om vi kan förmå andra länder och människor att subventionera vår livsstil i sverige genom att köpa svenska varor och tjänster till mångdubbelt högre pris än för samma vara vara/tjänst från ett låglöneland (tex SAAB-bilar). Vi kommer tyvärr inte ifrån den bistra verkligheten att en kines är villig att utföra lågkvalificerat jobb till en spottstyvel av vad en svensk arbetare vill ha för samma arbete.

  Våga se verkligheten. / Nattarbetande svensk

 10. LO visar den för eleverna på ”Fackets grunder”. Alltid en bra väckarklocka. Har inte varit med om någon som inte vill hänga Radetski i en stolpe efteråt:)

  När de sedan får reda på att han var ekonomisk rådgivare åt regeringen Bildt ser man ofta hur det smyger upp en talgdank i skallen på dem!

 11. Thomas E

   /  februari 20, 2009

  Radetzky ville ju avskaffa det svenska språket för att ersätta det med engelska:-). Undrar varför folk som doktorerat i nationalekonomi kan ha vilka fnoskiga åsikter som helst utan att nån kallar dem fnoskiga.

 12. Gaspode

   /  februari 20, 2009

  Menar du att Professor Radetzki skall förbjudas att ha denna åsikt?

  Ur ett strikt nationalekonomiskt perspektiv har han dessutom rätt.

 13. Daniel A

   /  februari 20, 2009

  OM killen är professor i nationalekonomi så måste den antingen vara köpt eller så är det dumheter dom lär ut enbart på högskolan.
  Fast å andra sidan så visar vår regering att dom bara är nonsens som dom lär ut på ekonomihögskolorna.

  Om lönerna sjunker så sjuker ju köpkraften och om folk blir mer osäkra på om dom får behålla jobbet så jobbar dom sämre.

  Om lönerna sjunker så ökar ju inte arbetstillfällena utan det blir bara billigare med att ha anställda, men samtidigt så minskar köpkraften och därmed inkomsterna till företagen.

 14. Verdervärdigt av honom måste jag säga. Dock…

  ”Privat – “Svarta” pigor och svarta tjänster användes flitigt – nu subventionerade via skatten.”
  Och generande av vita inkomster, riktiga jobb och mindre arbetslösa. Ja – hua va’ hemskt 🙂

  ”Kraftigt försämrade…”
  Nja, snarare _marginella förändringar_ i systemen. Att ni vägrar se förbättringarna (exempelvis borttagen automatisk förtidspensionering) är inte mitt problem utan ert. Dessutom – vad skulle göras? Allt vara som förut med galopperande siffror… nu äntligen går kurvorna åt rätt håll.

  ”Ser ökade klyftor som incitament för sjuka och arbetslösa att “rycka upp sig”.”
  Se till att det blir en större skillnad mellan arbete och arbetslöshet är inget fel.

  ”En politik som kraftigt ökar klyftorna i samhället, som skapar en ny “underklass”.”
  Suck – ständigt dessa klyftor. Klyftor betyder ingenting, bara var ”botten” är och hur många som befinner sig där. Sverige har bland den mest sammanpressade lönestrukturen i världen – så vi är ju iaf närmast er utopivärld där alla skall få lika mycket pengar i handen oavsett arbete.

  ”Försvagar facken genom höjda a-kasseavgifter och fördyrat medlemsskap.”
  A-kasseavgifterna har anpassats något och den gemensamma betalningen är fortfarande en stor del av avgiften. Det fördyrande medlemsskapet till facket är inte regeringens fel – det är facken som sätter avgifterna.

  ”Vill överlåta alltmer makt till “marknaden” – privatiseringar och utförsäljningar.”
  Och? Är övertygad om att ett fastighetsbolag är mer lämpad att äga fastigheter än lokalpolitiker i fastighetsnämnden.

  ”Avsäger sig samhällsansvar i kristider.”
  Du menar att slänga in pengar i ett företag som tillverkar produkter som ingen vill ha? I så fall tycker att regeringen skall stötta min lilla lokala godisaffär som slog igen, frisörsalongen i kvarteret som gick i konken samt färgaffären som fick flytta till mindre lokaler i ett sämre läge.

  Nä, riktigt samhällsansvar är att hålla i skattebetalarnas pengar och låta dom gå till omställningen snarare än att hålla en gammaldags verksamhet under armarna.

 15. Vad som inte gör saken bättre är ju att somliga av punkterna du radar upp inte ses som något särskilt anmärkningsvärt av exempelvis S i dagens Sverige. Vi börjar närma oss en amerikansk situation där det finns två ”partier” på samma sida vänsterstrecket…

  DET finner jag betydligt mer intressant och skrämmande än att högerblocket gör som de brukar göra.

 16. Det skulle givetvis varit ”på högra sidan av det politiska spektrumet” istället för ”på samma sida vänsterstrecket”.

 17. Nu har jag lyssnat på vad han säger en gång och en gång till och en gång till. Jag har gjort en ”mindmap” över hela hans tanke sfär.

  Professorn hävdar, ”att en arbetande även inom manschettyrkena ska få betalt efter vad de producerar!”

  Allting slutade i en enda fråga för mig. –Hur mycket skulle professorn få i betalt? 4 500 kronor eller mindre?

 18. Ruggig typ, verkar vara psykopat. De nationalekonomiska utbildningarna borde ifrågasättas och granskas mer, ska jag betala skatt för att en sånhär typ ska sitta och säga att svält är bra? Poängen för samhällsbygget är ju att människor inte ska svälta och leva i misär utan att samhället ska lyftas och utvecklas framåt, inte bakåt. Vi behöver definitivt inte betala för någon helbrägdagörare som ska tala om för oss hur samhället ska bli sämre.

 19. Otroligt intressant att se dessa ”ekonomer” och professorns uttalande.
  Lite som försvarets ned bantning med 6.000 man av besparings skäl som nu istället för att göra värnplikt kommer bli hänvisade till den långt mer dyrare socialhjälpen.
  Lägga ner Saab pga att de inte säljer bilar någon vill ha låter logiskt. Men då har man missat ekvationen och glömt vad det kommer kosta ”skatte betalarna” och ha massa arbetare som slår dank och lever på socialbidrag betalat av ”skattebetalarna”.

  För att ta reda på vad det kostar att lägga ner eller ha kvar Saab bör man lägga in hur mycket mer det kostar att ha arbetare som inte ens gör en Saab men ändå kostar ”skatte betalarna” pengar.

  Marian Radetzki kan väl ha lika mycket rätt att uttala sig så som man från gång till annan brukar få se Thomas Quick i rutan.

 20. Johan F

   /  februari 20, 2009

  ”Lägga ner Saab pga att de inte säljer bilar någon vill ha låter logiskt. Men då har man missat ekvationen och glömt vad det kommer kosta “skatte betalarna” och ha massa arbetare som slår dank och lever på socialbidrag betalat av “skattebetalarna””

  Så kan man ju inte se på människor! Majoriteten av de som jobbar på Saab kommer att få nya jobb. Nya industrier kommer att växa fram som behöver kompetens.

  ”Otroligt intressant att se dessa “ekonomer” och professorns uttalande.
  Lite som försvarets ned bantning med 6.000 man av besparings skäl som nu istället för att göra värnplikt kommer bli hänvisade till den långt mer dyrare socialhjälpen.”

  Samma här, det är inte så att det finns ett fast antal jobb och att om vi tar bort värnpliktsplatser så finns det inget annat att göra.

 21. Självklart Johan F
  Du har så rätt klart de kommer få nya jobb annars är det jälla illa. Men tror du att de får det imorgon?

  Samma med Försvaret klart du har rätt där med.
  Lägger vi ned det helt finns inte heller några värnpliktsplatser.

  Svårt och förstå om du driver med oss.

 22. Vad som stör mig mycket med bilkrisen och sättet som vår s.k. regering hanterar den är att man kontinuerligt drar paralleller till varvskrisen och sedan sneglar över till ”och se vad det kostade skattebetalarna”.

  Man missar med detta resonemang minst två viktiga saker:

  1) Att tillverka stora fartyg är inte på något sätt ekvivalent med tillverkning av bilar. Det kommer fortsatt att finnas ett allmänt och stort behov av persontransporter på ett helt annat sätt än vad som gällde för fartygen. (Med reservationen att krisen blir så påtaglig att den utmynnar i världskrig och en verklighet där mäklaryrket reduceras ned till visningar av grottor och jordhålor.)

  2) Den miljömässiga omställningen skulle kunna underlättas och påskyndas genom att de ”svenska” bilföretagen aktivt inriktades enligt detta. Kort och gott, en inriktning på mindre miljömässiga alternativ skulle i förlängningen kunna vara en jackpot för Sverige. Men är inte konkurrensen för stor? Tja, kanske men man kan också se det ur perspektivet att den befintliga bilindustrin delvis är bojade av ”marknaden”. Detta utmynnar konkret i att väldigt starka ekonomiska aktörer vill förhala/fördröja och i somliga fall även omintetgöra utvecklingen mot inte bara bensinsnåla utan kanske även icke-bensinnyttjande fordon. Som ett exempel på varför så är fallet kan nämnas att den förbränningsbaserade motorn och bilen har per automatik ett högt behov av service vid en jämförelse med ex. elbilar.

 23. … och nu har Ilsemarie gjort det igen

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=30264

  Tack för att du skrev detta inlägg.

  Eva

 24. David

   /  februari 21, 2009

  Haha vilken jävla pajas, vi borde ha det lite mer som I USA och svälta mer. Landet som skapade finanskrisen, titta gärna på ”Frontline – Inside The Meltdown” (Amerikansk public serivice) http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/meltdown/

  Beslutet att låta Lehman Brothers gå i konkurs bara för att den rabiate nyliberale finansministern Henry Paulson inte ville ”Lägga sig i marknaden”, sen fick han mot sin vilja bli den störste socialisten sen depressionen för att hindra total undergång.

  Måste vi verkligen lägga ner skattepengar på en clownvetenskap som nationalekonomi där tydligen dom värsta dårarna kan bli professorer? Hans prognoser om oljepriset var ju också helt fel för övrigt. trots att han är ”expert”.

 25. Jag hörde, och häpnade!

  Att vara nationalekonom och tro att en sänkning av lönerna automatiskt tar bort arbetslösheten! Löjligt! Hans föregångsland USA har ju fortfarande arbetslöshet! Det enda det leder till är större vinster för företagen eftersom de om de har möjlighet alltid kommer att vilja tjäna så mycket som möjligt till minsta möjliga kostnad.

  Med hans rättsosäkra metod finns det ju så länge det finns flera sökande till samma jobb (d v s arbetslöshet) möjligheten att sänka lönen ännu mer, eller ställa högre (orimliga) krav på arbetskraften. Hans ersättning till den polska städerskan är bevis på just denna girighet!

 26. Voogi

   /  februari 21, 2009

  Thomas Tvivlaren;

  Du påstår indirekt att behovet av fraktfartyg skulle ha minskat drastiskt i samband med varvskrisen och sedan fortsatt på en lägre nivå eftersom det inte funnits ett allmänt och stort behov av varutransporter per fartyg. Låter synnerligen anmärkningsvärt med tanke på den globalisering och kraftiga tillväxt i världsekonomin som skett sedan dess.

  Jag påstår att du pratar i nattmössan.

  Varvsindustrin fortsatte sin verksamhet, men svenska varv hade tappat sin konkurrensförmåga. Våra politiker gjorde bedömningen att konkurrensförsämringen var tillfällig och pumpade därför in enorma summor pengar. Till ingen nytta skulle det visa sig. Därmed inte sagt att de skulle agerat annorlunda. De trodde på vad de gjorde. Dock bör man dra lärdom av sådana händelser, och det är det den nuvarande regeringen gör.

  Globalt har bilindustrin en stor överkapacitet. Många länder pumpar in statliga pengar för att rädda sina bilindustrier för en framtid som de tror skall återgå till vad som gällde tidigare. De gör alltså samma sak som våra politiker gjorde i varvsindustrin. Sannolikt får de om några år dra samma lärdomar som svenska politiker gjorde för snart 30 år sedan?

  Det finns några miljarder avsatta av den svenska regeringen för utveckling av effektivare och/eller nya drivkällor till bilar. Runt om i världen satsas ytterligare många miljarder på området. Den dag det finns ett kommersiellt gångbart alternativ till dagens motorer, så vågar jag garantera dig att det inte kommer att saknas nödvändigt kapital.

 27. @Voogi: Det är möjligt att jag pratar i nattmössan men faktum kvarstår att varvskrisen trots allt hade komponenter som bilkrisen inte har.

  Det du exempelvis förbiser är att svensk varvsindustri till stor del var inriktad på oljetankers som givetvis inte alls behövdes mot bakgrund av överproduktion av dylika och kanske framförallt med oljekrisen som verkligen knäckte den globala efterfrågan.

  Med en aktiv styrning med inriktning mot exempelvis elbilar så skulle man kunna få en opportun situation inför framtiden. Att som du hävda att det inte finns några kommersiella gångbara alternativ stämmer ju inte. GM själva tog ju exempelvis fram EV1:an som hade stor potential men som till stor del pga de skäl jag nämnde kvävdes av GM själva. Den var politiskt inkorrekt skulle man kunna säga… Inte bara för att den minskade behovet av bensin/olja utan även för att den utmanade den befintliga fordonsindustrin. Jag rekommenderar ”Who killed the electric car?” om du inte redan sett den för att få en överblick över hur dominerande kommersiella intressen har en förmåga att bromsa utvecklingen (och för en gångs skull så är det inte upphovsrättsindustrin jag pratar om i detta fall).

 28. Uno Hansson

   /  februari 21, 2009

  ”Han säger bara att om vi VILL få bukt med arbetslösheten hos lågkompetent arbetskraft måstre dessa årgärder vidtas.”
  Detta är naturligtvis inte sant, eftersom den arbetskraft som är låkompetent inom nuvarande samhällsstruktur, mycket väl skulle kunna vara mer än tillräckligt kompetent om vi målmedvetet och solidariskt skapade nya och välanpassade sociotekniska system.
  ”Nya industrier kommer att växa fram som behöver kompetens.”
  ”Du har så rätt klart de kommer få nya jobb annars är det jälla illa. Men tror du att de får det imorgon?”
  Det tar lång tid att långsiktigt och målmedvetet bygga upp välanpassade infrastrukturella och sociotekniska system. Och det kan inte ske snabbare än att det hela tiden anpassas till att det finns för ändamålet kompent arbetskraft, utan att det uppstår överhettning, löneglidning och inflation. Det är dessutom inte enbart för att solidariskt anpassa strukturan och systemen så att det finns överflöd av jobb även för dem som inom nuvarande system är lågpresterande. Det är även utomordentligt nödvändigt för miljön, klimatet och den ekologiska och biologiska mångfalden.
  ”Nya industrier kommer att växa fram som behöver kompetens.”
  Det är inte alls nya industrier av hittillsvarande typ som behövs utan med ny struktur så kommer multijättarna att konkurreras ut av helautomatiserade underleverantörer och legoföretag i symbios med monterings- och uthyrningsföretag inom kvartersnära avstånd från alla typer av användare. Det monterare/uthyrare är då inte enbart bilpooler inom 200 m från varje användare, utan alla, alla sällananvända saker hyrs och leasas istället för att köpas.
  Samtidigt så blir det mycket, mycket billigare att hyra än att var och en köper och stället i förråd. De flesta får då massor av pengar över, och då kan det byggas upp en mycket omfattande upplevelseindustri, som mer eller mindre anpassas till dem som f.n. är lågavlönade och lågutbildade. Där kan det finnas hur mycket jobb där bara innovationer och kreativitet sätter gränserna.

 29. Uno Hansson

   /  februari 21, 2009

  Det är framför allt utgifterna för boendet och maten som måste bli mycket, mycket lägre än inkomsterna, och de allra, allra flest skall ha tid, ork och pengar över för att åka kollektivt (balktrafik?) ut en bit längs tillfartsleden till storstaden för att under hela sommarsäsongen delta i myllrande mångfalder av attraktiva upplevelseverksamheter. Där de ”lågpresterande” har utbildats till att serva och coacha gästerna. Exempelvis leva någon vecka på upprustade gamla slott, med slowfood, golf och ”livet på landet”, ”stjärnorna på slottet”, rollspel osv… osv…
  I oktober så tar man skörd, slakt och jaktbyte med sig i tusentals stora segelfartyg och kryssar under ett par månader längs strandlinjen söderut (södra Afrika, övärlden, Argentina, Nya Zeeland…)där man likt flyttfåglarna har sin andra hemby. Sedan kryssar man förstås samma väg tillbaka och anländer till nordlanden i maj.

 30. Tjena!
  Undrar bara hur jag kan få tag på dig? Vill väldigt gärna länkbyta med dig, alltså lägga upp min länk på din sida så lägger jag upp din på min…

  Hur har du fått såmånga läsare?

  MvH,
  Johan

  http://weieforce.blogspot.com

 31. Helen Nessai

   /  februari 22, 2009

  Inte klokt! Det är inte så många år sedan Radetzki ville avskaffa svenskan samtidigt som han ville att man gjorde engelskan till ett världsspråk. Hur mår denne individ egentligen? Han bör nog först och främst sluta fred med sig själv. Radetzki har med sina uttalanden genom åren visat att han hellre ”flyr” undan problemen än hanterar dem.

  Frågan är hur mycket Radetzki själv kommer att kräva för sina prestationer, då han ser sig själv vara bland de ultraproduktiva nationalekonomer som förtjänar allt mer för sina ”lysande” idéer som ”räddaren” av omvärlden ur ekonomisk kris. För knappt tre år sedan talade han om ökad produktion men nu ”om inte vi kan få kakan att växa så ska vi åtminstone se till att antalet kakätare minskar”.

  Varför finns det så många fattiga, rättslösa och hungriga över hela världen som inte kunnat “lyfta sig själv i håret” – eller ryckt upp sig om sanningen är som Radetzki påstår?

  Karl’n är inte från Polen‚ han är från vettet!

 32. Med tanke på hur finans världen ser ut i dag och vi vet vem som skapat problemet. Då vet vi också vem som borde ha 5000 kr i månaden eller mindre…..

 33. Mike

   /  februari 23, 2009

  Mike säger :

  Så detta är reinfeldts rådgivare,, sedan undra varför landet går åt helskotta.

  Jag sitter här med en av Professorns landsmän från polen,, han säger följande.

  Sebastian Polacken:

  Professorn din ide är mycket bra ; ) , vi borde börja med att sänka din lön till 5000.

  Om du hade varit kvar i polen och använd argumetn som dessa hade du fått stryk redan från dom i studion som filmar dig .

  Självaste journalisten hade slagit på dig.

 34. Ha ha ha, vem har någonsin sagt att polacker är korkade! Inte jag i alla fall!

  Om Radetski tycker att vi ska införa engelska som språk i Sverige så kan han följa med mig ut garaget så ska vi gå igenom bilen tillsammans. Om han kan svara på vad alla delarna heter, då köper jag argumentet. Eller upp på taket kan vi gå. Kan han direktöversätta ”korsvärmeväxlare” rätt av kan vi börja slänga svenskan omgående.

 35. Det ser ut som de har hittat pengarna som ”försvunnit” och skapat den här lågkonjukturen. Väldigt intressant läsning finns här:
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ollesvenning/article4415690.ab

  http://www.wikileaks.org/wiki/Special:Search?search=hedge
  Letter from Rudolf Elmer
  As an insider (whistleblower) I am able to disclose certain statements of affairs of Bank Julius Baer
  http://www.wikileaks.org/wiki/Bank_Julius_Baer:_Grand_Larceny_via_Grand_Cayman

  http://www.guardian.co.uk/business/2009/feb/13/tax-gap-carlyle-group

  http://www.guardian.co.uk/business/series/tax-gap

  The Cayman Islands are the fifth-largest banking centre in the world;[11] with $1.5 trillion in banking liabilities
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cayman_Islands

  Kommer pengarna tillbaks?

 36. Trädokramaren

   /  februari 27, 2009

  Marian Radetzki har också gjort sig känd för åsikten att det inte är något problem att ozonskiktet tunnas ut, det skulle ju öka BNP genom större försäljning av exvis solglasögon. Och miljöförstöring av haven är heller inget problem för när allt kommer omkring vill vi ju faktiskt hellre bada i en swimmingpool. Och sopsortering är oförsvarbart för det är inte ekonomiskt lönsamt om vi antar att den tid som går åt värdesätts till 60 kr/h (vet inte vem som betalar, det kommer aldrig några sopsorteringspengar till mitt bankkonto?)

  Hans texter användes inom Humanekolog-utbildningen i Lund som exempel på mental härdsmälta i vetenskaplig förklädnad. Det ansågs vara bra att ha tagit del av och analyserat sådant under utbildningen, så man inte blir helt paff och svarslös i exempelvis en debatt eller diskussion.

 37. Vilket stolpskott…

  Han pratar om att sänka lönerna till 4-5.000 kr som det var för 30-40 år sen, men då ska man ju även ta i beaktning att priserna var bra mcket lägre då.

  En ny Volvo Amazon kostade 17.500 Kr år 1967 som ett exempel. Hyrorna var bra mycket lägre då med.

  Vilket stolpskott den människan är… Och USA är INTE ett föredömme, det kanske var det en gång i tiden, men under min levnad har USA snarare vart ett skräckexempel på vad man INTE ska försöka efterlikna…

  Nåja, får något annat att blogga om idag då iallafall

 38. Dodi

   /  november 24, 2009

  Lite roligt är det att se att några försvarar Radetzkis tänk.
  Han uttalade detta 1997!!!!!!!!
  Vad jag vet så återhämtade sig Sverige och arbetsmarknaden UTAN hans åtgärder.

  Nu har vi en finansiellkris d.v.s. bankerna lånar inte ut pengar. Och nu gnäller vissa att vi ska ha Radetzkis ”plan” (slutgiltliga?) för att råda bot på arbetslösheten.

  Varför klarade vi krisen förra gången?

  Googla lite på Industriavtalet som på FACKLIGT initiativ sjösattes. Ni borgerliga ***** lär av historien.

 39. Anna

   /  februari 21, 2010

  Vill bara tillägga för de som inte prövat och finner Radetzkis metod som den enda rimliga:

  Det är en fysikalisk omöjlighet att ”lyfta sig själv i håret”, och uttrycket betyder just detta, ”något omöjligt att utföra”.

  Synd att Janne missar denna poäng.

 1. I Frankrike vet man vad vi i Sverige glömt | Svensson
 2. Brutala skulder bra morot « Badlands Hyena
 3. Claeskrantz.se » Bagdad-Bob, Saab, folkets vilja och alliansens nedläggning av Saab
 4. Det ockulta högerspöket går igen? « Nemokrati
 5. Mullor underkänner klimatforskning « Badlands Hyena
 6. Galenskapen fortsätter « Ett hjärta RÖTT
 7. Hjärtlös jakt på de mest ustatta « Ett hjärta RÖTT
 8. Skräck för skräcken « Badlands Hyena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: