Reinfeldts arbetslinje en grym flopp

Efter fem år vid makten har Reinfeldts regering misslyckats totalt med sin största mission; arbetslinjen. Varken jobbskatteavdragen, utförsäkringarna, den slaktade a-kassan, jobbcoacherna eller slavarbetena i fas 3 har minskat arbetslösheten eller ”utanförskapet”. Inga av regeringens åtgärder har fungerat. Konsekvenserna av politiken är istället ökade klyftor och större orättvisor.

Reinfeldts kanske största och grymmaste misslyckande är den så kallade ”rehabiliteringskedjan”. Varje utvärdering och analys som gjorts säger ungefär samma sak. För de enskilda utförsäkrade innebär utförsäkringen fortsatt sjukdom, ökad oro, fattigdom och ett ökat beroende av anhöriga. Inte ens de få som verkligen har fått rehabiliteringsinsatser har blivit friskare – många har tvärtemot blivit sjukare. Nära 60 procent av de utförsäkrade har hitills återvänt till försäkringen – för de flesta andra innebär utförsäkringen arbetslöshet – slutligen i fas 3. Alla siffror pekar dessutom på att färre arbetar efter utförsäkringen än före.

Under de år som gått sedan den nya sjukförsäkringen infördes (juli 2008) har en rad grymma och ibland absurda ”enskilda fall” presenterats i media. Vid flera tillfällen har medias rubriker inneburit panikreaktioner från regeringen. Man har lagt till ännu ett diagnosundantag eller ännu ett ”oskäligt”  i lagtexten. Konsekvenserna har blivit en lika usel men allt mer rättsosäker och diagnosbaserd sjukförsäkring.

Regeringens syfte har vid varje tillfälle varit att minska antalet svarta tidningsrubriker och ”enskilda fall”. Men det finns en grupp långtidssjuka som man vet aldrig blir några svarta rubriker; utslitna och utförsäkrade medelålders kvinnor – därför är de ointressanta för regeringen.

Trots att detta är den största grupen av alla utförsäkrade är den osynlig. Deras diagnoser är inte ”behjärtansvärda” nog för att platsa i regeringens diagnosbaserade sjukförsäkring. Deras arbetsskador finns inte, deras smärta syns inte och deras sjukdomar räknas inte.

I fredags presenterade Kommunal en utvärdering av hur deras långtidssjuka medlemmar drabbats av ”Rehabiliteringskedjan”. Den visar, precis som alla andra utvärderingar, att de långtidssjukskrivna i alliansens Sverige kan räkna med en hårdhänt och omild behandling. Tryggheten och anställningsskyddet är ett minne blott. Är du dessutom kvinna, medelålders och utsliten (av en stressig och fysisk hård arbetsmiljö) – då förpassas du snabbt ut i iskylan.

Några fakta från ”Kedjan som brast”;

 • Ca 84 procent av de sjukskrivna som intervjuats hade blivit av med jobbet – och av dem hade tre av tio åkt ut inom en månad. Efter ett år hade majoriteten blivit av med jobbet.
 • Bara var tionde utförsäkrad lyckades återvända till arbetslivet – men på andra villkor: deltid, visstid och dagtid. Sex av tio återvände till sjukförsäkringen eller beviljades sjukersättning (förtidspension) efter tiden hos Arbetsförmedlingen.
 • Över 80 procent av de intervjuade tror inte att deras chanser att arbeta ökat efter deltagande i arbetslivsintroduktion.
 • 8 av 10 har påverkats negativt ekonomiskt av utförsäkringen.

Slutsats; Det enda som hjälper mot regeringen Reinfeldts misslyckade ”arbetslinje” är en helt annan politik, en helt annan vilja  – och en helt annan regering!

Läs mer; Kommunals recept för ett sundare arbetsliv och en bättre sjukförsäkring!

Hela rapporten;  Kedjan som brast

*

Fler Lästips; Maodertaerna om Reinfeldts knapptryckarkompani, LO-tidningen; Läkaren som avslöjade vanvården hos Carema tvingades bort,

Bloggat; LO-bloggen om sjukförsäkringen, AnnetIvar om hur sjuka ska orka, Motvallsbloggen om ett förslag för att lösa den ekonomiska krisen, Sebastians tankar om en bloggutmaning, Lena Sommestad om obetalt arbete, Annarkia om ljuset i tunneln, Martin Moberg om Juholt i Agenda, Netroots

Press: ETC, Norrländska socialdemokraten, Arbetarbladet 1, 2, 3, Folkbladet 1, 2, 3, VBFB, Dagbladet 1, 2, Gotlands folkblad, Östran, LT, Folket, Ab 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, SvD, SVT 1, 2, 3, Expr, DD

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Som jag vetat länge har nu mer och mer kommit fram av tvingade Läkare att ändra och manipulera tidigare Läkarintyg, under press från Landsting & Försäkringskassan helt enligt Alliansens instruktioner och hotelser förmedlade av ”alla” marionetterna på REGERINGSKANSLIT!! Jag har själv varit med om det här efter två hjärtinfarkter & medföljande Akut by-pass med numera kroniskt hjärtfel som är för stor risk att operera, ändå blev jag utkastad från FK. då de då också mörkat journaler som tom. inte fanns med i det utredda materialet!! jag har kontaktat precis alla Media & sk. Public Service för länge sen, de har reagerat med totalt tystnad för att rättfärdiga och medverka till att mörka allt!! Jag har även anmält hela historien med utpekande till den lokala Läkaren på Berslagssjukhuset i Fagersta och Landstinget Västmanland med lokala Försäkringskassan Fagersta till bla. SOCIALSTYRELSEN där de endast gjort precis allt i deras makt för att försvåra anmälan och till slut nerlaggt ärendet utan någon egentlig förklaring, så även ”SOCIALSTYRELSEN” är djupt manipulerad och infiltrerad i dessa ärenden!! ja som alla förstår så skulle det givetvis vart helt orealistiskt om inte de också skulle ingått för att sluta den RÖDA TRÅDEN!!! Läkaren fick senare iaf. lämna sin tjänst efter alla ”mina påtryckningar” på BERSLAGSSJUKHUSET i FAGERSTA med förklaringen att han inte passade in i deras ”POLICY” jag har jobbat hela mitt liv och går nu på sista månaderna på A-kassan och sen återstår då endast FÖRSÖRJNINGSSTÖD då Arbetförmedlingen precis meddelat mig att de pga. av den stora ”RISKEN” av hjärtfel inte vågar tvinga ut mig i någon som helst arbetsprövning!! då jag ”tidigare” vart medlem i Hjärt & lungsjukas förening har jag därifrån träffat tom. de som knappt kan prata och gå men ändå är arbetssökande eller numra avlidna!! det har säkert aldrig funnits politiker i detta land som har så mycket blod på sina händer!!

 2. Mycket mycket bra skrivet. Det är inte ofta man läser ett inlägg som belyser problematiken med Alliansens arbetspolitik på ett så rakt och faktamässigt sätt.

  Kopierar och Sprider gärna detta inlägg vidare om jag får med hänvisning hit.

 3. T Lindholm

   /  december 5, 2011

  Detta är en Skandal att det skall kunna få fortsätta på det här viset år ut och år in, utan att något händer!
  Det står t.e.x ingenting om dessa Klaver Tramp som Reinfelt och kompani är skyldiga till i Media!!!!!!
  Det borde stå eller höras i Media, hur många 1000 människors liv Reinfelt och kompani har lyckats att rasera och hur många det är som har blivit Hemlösa p.g.a Arbetslinjen, och alla dessa Utförsäkrade Sjuka som utnyttjas i Fas:3 som ju är större än Volvo vid det här laget.
  Samtidigt förstår jag att Median till största delen också är ”köpt” av Borgarna, och att dom inte skriver skit om sina egna!
  Ynkligt!!!

 4. När endast Alliansen har dagstidningar och media, så länge härskar Reinfeldt ostört. S sålde A-pressen. Det skulle man inte gjort. Men å andra sidan, vad bryr sig sådana politiska playboys som Rosengren om S, eller Göran Persson som jobbar direkt under det Moderatledda regeringskansliet, eller Primesossarna som jobbar för Svenskt Näringsliv, de tänker bara på sin egen plånbok, och säljer ut det socialdemokratiska partiet – billigt, precis som de sålde ut Sverige med avreglering av elmarknad, ja till privatiseringar etc. Betongsosseriets dagar borde vara över, men det är de inte. De sitter som betong i väggarna på hela systemet – pampar som kammar in, precis som det andra staffaget. Nu vädrar nyliberalerna morgonluft. Snart sätter de sig i samlingsregering med Reinfeldt och avskaffar trygghetsförsäkringarna. Det är ju ändå mest bara kvinnor som drabbas, och de kan leva på gubben sin, så får han lite bättre passning hemma också. Ironiskt nog kan eurokraschen vara det som återskapar solidariteten för då blir gubbsen utan jobb också – och det under mycket lång tid.

 5. Framför allt sålde nyliberal-S ut välfärden och jobbpolitik värd namnet genom att säga ja till ratificeringen av Lissabonfördraget. Men nu får vi en ny chans att tacka nej till EU:s nyliberala, gangsterekonomiska avregleringspolitik – genom den fördragsändring som Merkel kräver – och när hon kräver får hon som hon vill för Tysklands räkning. Därför tycker jag att kritik mot demonteringen av välfärden och tryggheten inte kan drivas utan att samtidigt säga nej till EU. Det är högern som styr och snart också extremhögern. Dags att ställa oss upp mangrant och säga Sverige ut ur EU – NU! Annars är det faktiskt – för sent. Om vi inte vill leva i Hitler-time.

 6. Men det här är inget misslyckande, sett ur Moderaternas synpunkt. Det var precis detta man önskade åstadkomma – med sitt mycket medvetna lurendrejeri och med stölden av Socialdemokraternas språkbruk, en av de fräckaste politiska finter jag sett i mitt liv. Det här är ju vad Reinfeldt beskrev att han ville ha, i sin berömda bok om det infantila svenska folket.

 7. EzA

   /  december 6, 2011

  MEDBORGARLÖN.nu !!!
  Tankar om den fulla sysselsättningen. Läs boken!! (Gunnar Adler- Karlsson)
  Aldrig, aldrig mer kan det bli Total löneslaveri. Inte önskvärd heller. Vi är typ 6 miljarder för mycket på planeten Tellus! Arbetslinje=Dödslinje!
  Andra kreativa lösningar skall fram, snabbare än kvickt! Annars bara att lägga sig ned och invänta den slutgiltiga Infernon!!

 8. Den svenska modellens samhälle är väl ingen höjdare precis – för oss av vanligt folk = merparten av medborgarna, tyvärr tyvärr… 😥

 9. Leif Andersson

   /  december 20, 2011

  Jag kom att tänka på försäkringskassan iver för jobblinjen.När min far avled så åkte jag till FK för att avsluta sjukskrivningen.Handläggaren tillönskade honom en bra dag på jobbet. Tillönskar detsamma till grabbarna och flickorna på Rosenbad.Leve arbetslinjen in i döden. God Jul och gott Nytt År.
  MVH
  Leif Andersson

 1. Rehabgarantin orsakade nya sjukskrivningar « Ett hjärta RÖTT
 2. Reinfeldts misslyckade slav- och bidragsmarknad « Ett hjärta RÖTT
 3. Alliansens fundamentala misslyckanden « Ett hjärta RÖTT
 4. Kristerssons siffertrixande gör inte rehabkedjan bättre « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: