Precis så här grym är rehabkedjan

I dag säger ett stort antal cancerläkare och specialister ifrån om den nya ”rehabiliteringskedjan” på DN debatt. Den borgerliga regeringens nya sjukregler tvingar svårt cancersjuka att arbeta heltid mitt under pågående behandling.

Citat, DN;

En 35-årig småbarnsmor, vi kan kalla henne Lisa, fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. Hon fick snabbt återfall i sin sjukdom. Trots omfattande cytostatikabehandling blir Lisa allt sjukare. I somras informerade Försäkringskassan henne om att hon inte kan få fortsatt sjukersättning samtidigt som hon uppmanades att planera för att återgå i arbete. När Lisas läkare förklarade för Försäkringskassan hur allvarligt sjuk Lisa var, fick läkaren till svar att Lisa enligt de nya reglerna anses klara ett heltidsarbete.

Man skulle kunna förledas att tro att dessa exempel är ”olycksfall i arbetet”, men vi kan intyga att så inte är fallet. Tvärtom, vi möter varje vecka flera patienter i liknande situationer.

Läs hela debattartikeln här!

Precis så här grym och inhuman är den nya ”rehabiliteringskedjan”….

Precis det som nu händer varnade ett stort antal remissinstanser för redan före den trädde i kraft och började gälla den 1 juli 2008. Problemet för svårt sjuka cancerpatienter uppmärksammades första gången redan den 3 juli 2008, alltså redan efter tre dagar med de nya reglerna. Sedan dess tycks ingenting ha hänt. Problemet finns kvar, reglerna har inte förändrats – svårt cancersjuka slängs regelmässigt och godtyckligt ut från sjukförsäkringen efter bestämda tidsgränser. Man kan undra – drabbar detta enbart kvinnor med bröstcancer? Är det mönster som säger att kvinnors sjukdomar inte tas på allvar relevant även här?

Ansvarig minister Husmark Pehrsson sa nyligen i en radiointervju att ”inga svårt cancersjuka drabbas – för de finns ingen bortre gräns”. Men, uppenbarligen vet inte HP hur hennes egna regler är skrivna och hur de fungerar i verkligheten.  Hade hon på allvar brytt sig hade reglerna förändrats för länge sedan.

För övrigt har Husmark Pehrson och hennes hantlangare (läs Gunnar Axén, Bettina Kashefi) kontinuerligt försvarat sin brutala och inhumana ”rehabkedja” med ord som ”ingen ska känna oro” och ”vi bryter långa passiva sjukskrivningar”. Alla ansvariga vägrar konsekvent att ta till sig av och lyssna på kritiken. De upprepar istället sina inövade propagandasvar.

För att lösa de allra mest absurda och brutala konsekvenserna som uppdagas hastas allt fler och allt krångligare och svårtolkade regler fram, som i sin tur har skapat en allt mer rättsosäker försäkring.

Många av de som drabbas hårdast av de extremt hårda reglerna är kroniskt sjuka, har kroniska smärt tillstånd och många arbetar redan så mycket de kan och orkar – men det finns ingen pardon – alla ska ut ur försäkringen efter regeringens bestämda tidsgränser. Från årsskiftet undantas endast de som ”ligger på sjukhus”, ”får omfattande hemvård” eller har en ”avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och förmågan att orientera sig”.

Så hård och inhuman har försäkringen blivit, att detta – helt självklara – måste preciseras!

Kanske vore snart den enda lösningen att –  på samma sätt som regeringen nu kastar ut sjuka från försäkringen – kasta ut hela regeringen från sitt isolerade fort på Rosenbad. De har uppenbarligen drabbats av en ”avgörande förlust av verklighetsuppfattningen” och behöver vara sjukskrivna under mycket lång tid, kanske för alltid –  vi är nog många som gärna gör ett undantag från ”rehabkedjan” – för denna gång…   😉

Läs mer;

Metro – Cancersjuka Carin måste jobba heltid

Press; AB1, AB2, AB3SvD1, Expressen1, 2, SR,

Bloggat; Motvallsbloggen, Ensam mamma…, Peter AnderssonAlliansfritt Sverige, Åsa mitt i Världen, Individuellt sett, Kommunisternas blogg, Utredarna, Robin Hood, Karins Värld, Resursbloggen, I Cattis lilla värld

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

25 kommentarer

 1. Stina

   /  december 2, 2009

  Kan bara instämma i kasta ut hela regeringen från sitt isolerade fort på Rosenbad

  De har gjort sitt anser jag och det är alldeles för mycket.

  Vi vill ha en ny regering

  Lyssna på detta

 2. Fille

   /  december 2, 2009

  Det är precis så fruktansvärt som du skriver.

  Men nu efter artikeln på dagens DN-debatt MÅSTE väl Cristna HP, Bettina K och Gunnar A börja lyssna…De kan väl ändå inte vara helt okänsliga för ”vad som händer där ute”? Det är ju val snart…

 3. Fille skriver:
  De kan väl ändå inte vara helt okänsliga för ”vad som händer där ute”? Det är ju val snart…
  Jodå det kan de. De räknar kallt med att det enda som händer är att de här åtgärderna gynnar ett visst främlingsfientligt parti, och detta parti anser de sig inte behöva frukta.

 4. Det är dags att vi alla unisont höjer våra röster sjuka som friska. Jag är 62 år gammal.Jag skulle givetvis helst vara fullt frisk och kunna arbeta eftersom det gynnar min ålderspension. Jag fick min sjukersättning efter de gamla reglerna och jag är ta mig fan inte ledsen för det. Jag känner mig inte det minsta i utanförskap. Däremot skulle jag hamna där om jag tvingades ut att konkurrera med friska på en arbetsmarknad där inte ens de friska får jobb.Skriv på rgeringens hemsida och tala om vad ni tycker om den förda politiken.Det finns en särskild sajt nu under socialministeriet.Det är väl det enda vi kan göra i nuläge men helst skulle jag se att anti-cimex sprutade bort ohyran från regeringskansliet.

 5. Sjukförsäkringsskandalen. Döende cancerpatienter berövas sin sjukskrivning. ARBETSLINJEN ARBETSLINJEN ARBETSLINJEN ARBETSLINJEN. Så lyder terrorns sirener.

  Man får faktiskt lov att förutsätta, att våra politiker INTE är idoter. De ska KUNNA sina saker, annars har de inte i politiken att göra.
  .
  God Morgon Sverige! Nu plötsligt slår de minsann alla ifrån sig på Hycklarnas Marknad (se knuff.se). ”Det här var inte avsikten!” Skitprat. Aftonbladet har dragit upp det här gång på gång på gång i sin serie Det Nya Tuffa Sverige, och själv har jag drivit en skarp kampanj i veckor. Inte faaen har man sett röken av nån reaktion bland politikerbråjjlersarna på knuff.se, inte; de har tigit allihop som sju dövstumsinstitut; och de har tigit medvetet; konspirativt. NU får de kalla fötter och skyller ifrån sig ALLT ansvar för de avskyvärda missförhållanden de SJÄLVA hela tiden tillstädjat, stött och förtigit. Så djävligt är det.
  .
  Det är nämligen så, att lagarna stiftas av våra politiker. Det är också så, att lagarna är till för att skydda medborgarna. Om våra politiker haft god vilja hade det varit HUR LÄTT SOM HELST att redan från början undanröja möjligheten till det avskyvärda, i sannimngv fascistoida, missbruk som äger rum, genom en kortfattad, klar och tydlig lagstiftning som alla kan förstå. Nu skyller de ifrån sig hänsynslöst: ”!det kan alltid bli fel blah blah blah blah”. SKITPRAT! Vad är det för lagstiftning vi har? Jo ett gummiartat sammelsurium som kan tolkas hur som helst, och varför har de gjort det, våra karriärpsykopater i rixnatten? Jo, JUST för att möjliggöra det missbruk och de omisskännliga förhållanden som går i dagen – för att på så sätt kunna spara i smyg och därmed sänka skatten för sig själva genom att skyffla ut sjuka människor i socialbidrag och misär. Så skitigt är det.
  .
  I sanning, avsky är vad de förtjänar!

  – Peter Ingestad, Solna

 6. kan dom inte räkna med

   /  december 2, 2009

  Om de tror att allt bara går att allt går att hänvisa till ett främlingsfientligt parti som faktiskt är extremister, så tar de fel. De är faktiskt alliansen själva som sitter i regeringen, och bestämmer, om de inte hade glömt bort det sisådär i förbifarten. Nä, jag skulle skämmas om jag satt paralyserad i alliansen och hummade med moderaterna.

 7. Alliansregeringens ”avgörande förlust av verklighetsuppfattningen” är sinnessjuk.

 8. Eva

   /  december 2, 2009

  Artikel i SvD 15 aug 2007, som talar för sig själv: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_253673.svd
  ”Skärpta sjukregler ska betala lägre skatt.
  Regeringen letar nu efter pengar som ska betala den skattesänkning som planeras inför budgeten i september. Ett bidrag kan komma från socialstyrelsens nya riktlinjer för sjukskrivningar, samt insatser för företagshälsovård och för långtidssjukskrivna.

  Regeringen behöver spara miljardbelopp för att klara av den skattesänkning som statsminister Fredrik Reinfeldt utlovade i sitt sommartal i Vaxholm i söndags. Syftet är komma närmare den skattesänkning på tusen kronor i månaden för vanliga löntagare, som moderaterna talade om i valrörelsen.

  – Vi närmar oss den där tusenlappen, sa Reinfeldt i Vaxholm. Jag vill öka drivkrafterna för dem som befinner sig utanför arbetsmarknaden att ta sig in på arbetsmarknaden.”

 9. Ja, vi måste höja våra röster för att höras!
  Folk står inför valen självmord, arbeta tills de faller ihop och självdör lr stå utan inkomst med allt vad det leder till, bostadslöshet t ex!
  Och mitt i alltihopa sitter idioter helt utan förmåga att förstå och klappar de desperata på huvudet och säger att de skall ta det lugnt!
  Jag säger som Magnus Uggla; -Jag mår illa … …

  MvhME/Mats

 10. Det är höjden av cynism.

  Dessvärre tror jag inte att de kommer erkänna att det är reglerna i sig som är orsaken. Träffade G Axén idag och han skyller helt ogenerat på F-kassan.

  Håll debatten levande, bara så kan vi visa att det är lagen i sig som är problemet.

  /Veronica Palm

 11. Inte för att jag vill vara en party pooper, men den här regeringen lär nog sitta en mandatperiod till. Så länge inte mittfåran av medelklass hotas på allvar av politiken och dessutom får lite extra i plånboken som lockbete så kommer den här regeringen att sitta kvar. Dessutom är sossarna blekare än någonsin och gör märkliga utspel hela tiden, som tex den senaste flirten med Centern och Folkpartiet för att ”möta hotet från SD”.

  De borde sluta med det här tramset och återgå till sina socialistiska rötter så att det finns ett tydligt alternativ till det här nyliberalvansinnet. Då finns det dessutom en möjlighet att folk som lockas av SD:s vaga lockrop om trygghet för den lilla människan, givetvis genom utdrivandet av araber i synnerhet och muslimer i allmänhet (en framgångsrik taktik redan på 30-talet även om det onda då var judarna), faktiskt inte dras till deras enkla slagordspolitik av det enkla skälet att det inte skulle behövas. Ökade klyftor föder osäkerhet och skapar utmärkt grogrund för den bruna skuggan att ta fysisk form.

  Jag känner att det är meningslöst att ens gå och rösta i nästa val för det är så tydligt att sossarna med Mona Sahlin i spetsen inte är intresserade av att borgarna raserar våra trygghetssystem. Nedmonteringen hade redan börjat innan den här regeringen kom till makten och de krav som de lokala föreningarna framfört till partiledningen om att systemen måste ses över i positiv bemärkelse har klingat ohörda.

 12. redjustice

   /  december 2, 2009

  Jag har också skrivit i frågan och om annat med röd politisk färg. Läs mer på http://redjustice.wordpress.com

 13. Kajsa Warg

   /  december 2, 2009

  Detta står i DN’s artikel där CHP kommenterar debattinlägget:

  ”- De som står under vård och behandling – eller är psykiskt sjuka – och vars hälsotillstånd faktiskt kan försämras av att delta i en arbetsintroduktion, de ska bli bedömda att vara kvar i sjukförsäkringen. Intentionerna är väldigt tydliga.”

  Men det står ju som du säger Ilse Marie, inte i de regler som gäller nu för introduktionsprogrammet. Utan där skall man vara bunden vid en sjukhussäng, etc.

  Däremot står det i de andra reglerna som gäller i första ledet att tumörsjukdomar bl a skall behandlas annorlunda, med fortsatt sjukpenning på 80%. Och då blir ju behandlingen av dessa personers ansökningar om sjukpenning än mer märklig !!!

 14. Undrar bara, i all min naivitet: om det finns ett problem på agendan som ska diskuteras i Rosenbad, och som ÄR uppenbart ett stort problem, enligt vanliga folks reaktioner i media, då undrar jag vad i h… gör oppositionen? Är tex. Mona mot eller för Husmarks vnya humana förs.lagar? Hur kan en sån omänsklig experiment överhuvudtaget existera under så lång tid så att enbart vanligt folk, de som är sjuka, reagerar men sossarna och resten håller käften?
  Är det det du menar med att säga att hela Rosenbad ska bytas ut eller bara alliansen? Jag anser (och hävdar) att vi har dålig regering men också dålig opposition, svag och obestämd i sin strävan att föra sina ideer (otydliga) och bara sloss om makten för sig själva, inte för att återta folkets makt som är oss fråntagen för länge sedan.
  Samma sak gäller ”den hypnotisk och berörande jobbpolitiken, Fra-lagen, IPRED-lagen, EU-byrokratins övertagande av våra lagar mm. Det veerkar som att oppositionen är totalt paraliserad, försvagad och helt okapabel att sloss för sit folk och med sitt folk. För om man sitter där uppe bland makteliten och är tyst eller om man använder tiden att göra nått verttigt då får man sin lön ändå. Är det meningen med deras politik?

 15. Det ät märkligt hur svensken fungerar. Hade detta hänt i exempelvis frankrike hade parlamentet rivits sten för sten lr nåt liknande! Men Reinfeldt har ju rätt i en sak, den generelle svensken är ett sovande folk som bäst känns igen på att man har en bula mellan bena, det är den knutna näven i byxfickan! Och mitt i allt skit som händer sitter en del och klappar de desperata på huvudet och säger – Ta det lugnt, det ordnar sig! Jag mår illa och tycker det är mycket märkligt att ingen desperat fått något spel än, men det kommer väl, alla kommer inte dö tyst och stilla via självmord!
  MvhME/Mats

 16. I en radiointervju hävdar CHP att de flesta ändå mår bra av att planera för återgång till arbete. Det är signalerna hon får när hon är ute.
  Jag bara undrar. Var är hon?
  Tänk att vara sjuk och ändå klara ett halvtidsarbete. Då borde vi säga strålande, bra gjort, fortsätt kämpa.
  Den Moderatstyrda regeringen säger, du ska jobba heltid.
  Jag blir illamående!

 17. Kajsa Warg –

  Jag tittar precis i de riktlinjer som gäller från 1 juli 2008.
  Där står det att dessa undantag gäller efter 180 dagar;

  ”-Om det pågår rehabiliteringsåtgärd som förväntas leda till återgång i arbete före 12 månader

  -Om de försäkringsmedicinska riktlinjerna säger att sjukskrivningen bör vara längre än 6 månader

  -Om man väntar på en operation som normalt sett möjliggör återgång till ordinarie arbete

  -Om man har kommit tillbaka på deltid och det finns en plan för återgång i arbete”

  Annars gäller att pröva arbetsförmågan ”mot hela arbetsmarknaden”. Alltså ingenting om Tumörsjukdomar.

  Däremot efter 1 år finns dessa undantag;

  ”- Sjukpenning i högst 364 dagar under ”ramtid” på 450 dagar Kan beviljas för ytterligare dagar (synnerliga skäl)

  Kriterier för synnerliga skäl;

  – Mycket allvarliga sjukdomar
  Exempel: Vissa tumörsjukdomar, neurologiska sjukdomar såsom ALS eller den som väntar på transplantation av ett vitalt organ ”

  Där kommer alltså diagnoserna in – som HP nu säger ”inte är aktuellt att skriva in i lagstiftningen”….

  Man kan fråga sig vad ”vissa tumörsjukdomar” betyder, eller ”mycket allvarliga sjukdomar”?

  Allt blir väldigt svårtolkat och godtyckligt, dessutom tar tidsgränserna efter 180 dagar i första hand inte hänsyn till annat än arbetsförmågan ”mot hela arbetsmarknaden” – ett påhittat arbete, vilket som helst – oavsett om det är realistiskt eller ej. Oavsett om man har cancer, utsliten kropp, MS, psykiska problem eller annat.
  Många cancersjuka kan ju jobba och jobbar (precis som de med andra diagnoser) – men här tycks det bli en fråga om allt eller inget. Kan de jobba – då kan de jobba till 100 procent. Många kan jobba och försöker så mycket de orkar och kan – men det tycks ju inte räcka.

  Länk HP intervju

 18. Kajsa Warg

   /  december 3, 2009

  Tack för ditt förtydligande!

 19. pia

   /  december 3, 2009

  Vi lever i ett IT-sammhälle där var och en kan ta fram information om alla och allt. Det är bara logga in och vi kommer in i värld av info, smutskastning, lögner och elaka förtal, skvaller, skvaller, jävelskap, politik, siffror. Och experter, jaa alla slags experter. De sitter i morgon-och kvällssoffan, tycker till och skanderar. Samma ansikten, samma experter år in år ut. I Aktuellt studion igår kväll (2.dec. 2009) hände det igen, – kurator Aina Johnsson. Det gällde cancersjuka…FK.. vidrigt, vidrigt… men jag förstår inte.. 1997 skrev Aina Johnsson en rapport om cancersjukas levnadsvillkor för Canderfonden. I Rapporten skriver hon hur cancersjuka
  vräktes från sina hem, många levde under existensminium.. i välfärdens Sverige och under S-regering!
  Jag förstår inte, men febr 2005 är hon på tapeten igen för hon skriver i DN om cancersjuka och kritiserar S-regeringen och FK, – hur FK trakasserar ( en medveten politik?) cancersjuka, hur rehab spolieras och resultaten kan bli förtidspension i stället för arbete, och att målet tycks vara att sjukpenningen ska dras in.
  Sjuka och svaga har alltid haft det svårt, det finns ingenstans i världen en regering som kan slår sig på bröstet och säga titta, titta på oss, vi kan för vi är bäst i hela universum. Det har vi hört under årtionden men det var en falsk bild av verkligheten.( Personligen tycker jag att FK alltid varit en tiggande bomp!)

 20. Anette

   /  december 15, 2009

  Maila och bombadera regeringen med brev varje dag. Till slut måste de reagera.
  Gå samman och gör något radikalt. Varför inte göra en ”Berlusconi”? Åka in till riksdagshuset, drämma till de självupptagna och insiktslösa med en souvenir över käften. Då får de åtminstone känna på hur det är att ha ont och vara utsatt.

 1. Motvallsbloggen » Vi har en rent psykopatisk regering
 2. Att svårt cancersjuka tvingas söka arbete var väntat juridiskt sett « Processjuridikbloggen
 3. In Sweden People Dying of Cancer are Denied Sickness Benefits « Processjuridikbloggen
 4. In Sweden People Dying of Cancer are Denied Sickness Benefit « Socialjuridikbloggen
 5. Att svårt cancersjuka tvingas söka arbete var väntat juridiskt sett « Socialjuridikbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: