Jobbskatteavdragets välsignelse är en bluff

Det är svårt att i dessa dagar låta bli att fundera kring jobbskatteavdragets saliggörande effekt på arbetslösheten.

Varför skulle sänkt skatt för de som redan har ett jobb skapa fler jobb?

Hur går det till?

Funkar det?

Den enda i regeringskvarteren som egentligen har förklarat orsak och verkan är regeringens egen ekonomiska ”guru” Lars Calmfors (som nu visserligen fallit i onåd hos Anders Borg). Så här har han sagt, citat;

– Den viktigaste effekten är att den gör att arbetssökande accepterar jobb till lägre lön än vad de annars skulle göra och att det får de fackliga organisationerna att hålla nere lönekraven. /../ Lönerna kommer att utvecklas i långsammare takt…

Jobbskatteavdraget kan alltså minska arbetslösheten enbart genom att vi sänker lönerna, och accepterar jobb till lägre löner – om allt går som det var tänkt. Inte så konstigt då att Anders Borg nu öppet propagerar för sänkta löner – till att börja med för de som redan har de lägsta lönerna – i den kommunala servicesektorn.

Alliansfritt Sverige har tittat närmare på vad regeringens långtidsutredning nyligen kom fram till angående jobbskatteavdragets verkliga effekter på arbetslösheten.

I korthet; Utredarna konstaterar att det inte finns några studier som visar att avdraget fungerar i verkligheten – enbart mikrosimuleringar. Man kan helt enkelt inte se om avdraget har gett någon effekt, förutom att det kostar statskassan åtskilliga miljarder – man förslår därför att man avstår från fler avdrag i nuläget.

Studier av jobbskatteavdraget är simuleringar, citat;

De studier av jobbskatteavdraget som hittills har gjorts bygger på mikrosimuleringar. Simuleringarna utgår från vissa förväntade beteendeeffekter och därefter beräknas hur många fler personer som borde ha börjat arbeta tack vare de sänkta tröskeleffekterna. Studierna har typiskt funnit att reduktionen bör leda till avsevärda ökningar av arbetsutbudet, men har varit otydliga om vilka grupper det är som i störst utsträckning kan förväntas börja arbeta. Även om dessa beteendeeffekter (mätta som elasticiteter) i största möjligaste mån har byggt på den bästa tillgängliga kunskapen så är slutsatserna osäkra. Behovet av studier på faktiska utfall är därmed mycket stort.

Man avråder från fortsatta jobbskatteavdrag, citat;

Vår bedömning är att man i dagsläget bör vänta med att ytterligare förstärka jobbskatteavdraget. Anledningen är att tröskeleffekterna redan har sänkts betydligt i och med de genomförda stegen i jobbskatteavdraget. Det är därför sannolikt att många av de personer som i dag befinner sig utan arbete är relativt okänsliga för ytterligare finansiella incitament. Dessutom är barnomsorgen kraftigt subventionerad i Sverige, vilket i viss utsträckning också fungerar som ett jobbskatteavdrag eftersom det gör det betydligt billigare för småbarnsföräldrar som väljer att börja arbeta. Med tanke på jobbskatteavdragets utformning (dvs. utan utfasning) blir ytterligare förstärkta jobbskatteavdrag statsfinansiellt dyrt.

Alliansfritt Sverige har också lånat Anders Borg overheadbilder. Hur påverkar den höjda skiktgränsen för statlig inkomstskatt arbetslösheten – enligt Borg själv?

En ”viktig jobbskapande reform” som kostar statskassan 15 miljarder (tillsammans med det femte jobbskatteavdraget) – men inte ger ett enda jobb!

Bara en liten påminnelse – överskottet i socialförsäkringarna;

89 miljarder kronor – bra att ha när man sänker skatterna för de som har jobb och är friska…


*

Bloggat; Alliansfritt Sverige, Esbati, Jämlikhetsanden, Annarkia, Jonas Sjöstedt, Martin Moberg, Claes Krantz, Netroots

Media; exp1, exp2, exp3, exp4, exp5, e24, ab1, ab2, ab3, ab4, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, dn11, dn12svd1, svd2, sdv3 svd4, svd5, sv6, svd7, svt1, svt2

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Mrs

   /  april 13, 2011

  Vår socialförsäkring slaktas och delas ut i mutor
  – man skäms!

 2. Klart de inte gör ! Det är ju en maskin de sätter igång som gör att åtskillnade mellan folk ökar, lönerna minskar och jobben blir alltmer krävande och tunga. En metodisk upplösning av hela solidarets perspektivet. Var och en får arbete i sitt anletes svett utan säkerhet. Det blir i längden en utjämning av skatteavdragen med bibehållna egenavgifter.

  För att hålla mig saklig och undvika min personliga avsky för denna ultraindividualistiska människosyn.

 3. men

   /  april 13, 2011

  Hur får ni de till att staten förlorar pengar är det inte så att arbetaren får behålla en större andel av sin injobbade inkomst, och lägre lönekostnader gör ju att fler kan jobba och är skatten då lägre så blir skillnaden så väger det upp den lägre lönen.

 4. susanna svensson

   /  april 14, 2011

  115 000 jobb skulle skapas på en gång om folk slutade att jobba övertid. Jobbkatteavdraget skapar inte jobb det gör bara att de som redan har jobb går upp i arbetstid eller jobbar över.

 5. påskuppropet

   /  april 14, 2011

  Jobbskatteavdraget -vilket namn förresten! – är ingen succé när det gäller att skapa jobb. Det här utkristalliserar sig tydligare för varje jobbskatteavdrag som kommer. Visst kan man undra hur många jobbskatteavdragen kan bli tillslut, kanske 19- 20? Är det då man tömt hela Sverige, eller har det hunnit komma något annat parallellt, som heter avgifter? Just nu uppmuntrar regeringen människor till att handla och köpa tjänster för pengarna.
  Vid det här laget har jag varit med ett tag, så jag förstår att i tider med sådana uppmaningar, ska man göra precis tvärt om.

 6. Kristjan Tjörvason

   /  april 14, 2011

  ”Arbetslinjen”, verkar av Reinfeldt sedan han satte sig på taburetterna, mest ha fungerat som en RETORISK CHIMÄR. ”Att det måste vara mer lönsamt att arbeta än att inte göra det”, ger intrycket av att Alliansen nu ska se till att flesta ska få ett arbete._
  Detta har Reinfeldt upprepat gång på gång genom alla åren.
  Verkligheten ger tyvärr en dyster bild av resultatet.
  Sommaren 2010 hade vi t ex enl. Eurostat, den högsta arbetslösheten bland de 9 nordligaste länderna i Västeuropa.

 7. Eva

   /  april 14, 2011

  Lägre bruttolön är lika med lägre pension, lägre ersättning från socialförsäkringarna när man behöver dem mm! Ingen bra idé. Lägre bruttolön betyder en värdeöverföring till företagen, inte att det blir bättre för oss – egenavgifter och andra kostnader kommer att öka istället! Jag tar hellre en högre bruttolön och betalar mer i skatt, för att få en solidariskt finansierad välfärd!!

  Jag vill ha järnvägar som fungerar, vägar som inte är fulla av hål, tillräckligt med personal på sjukhus, i äldreomsorgen och i förskolan etc. Jag vill ha tillräckligt med lärarkrafter i skolans alla stadier, på universitet och i högskolor, och anständiga studielån som går att överleva på. Jag betalar gärna mer skatt för at få det! Jag vill INTE ha ett jobbskatteavdrag till – det räcker, är nog och övernog nu!

 8. men

   /  april 15, 2011

  Hur kommer det sig då att privata vårdalternativ ger bättre service, bättre tillgänglighet och klarar av att göra vinst på samma pengar som de offentligt drivna går back år efter år och är lika uppmuntrande att besöka som en kyrkogård?

  Men ett som är klart är att kommuner och landsting måste ställa högre krav på de som läger bud på upphandling av äldreomsorg, fosterhem och liknande där de har lyckats göra ett förfärligt jobb på många ställen.
  De måste se till att ha sanktionsmöjligheter och regelbundna oannonserade kontroller för att se till att kraven uppfylls.

  Om de uppfylls så är jag helt och fullt för privatisering av så mycket som möjlig.

 9. Nils-Gunnar Molin

   /  april 24, 2013

  Om jag uttrycker mig väldigt enkelt och rakt på sak.Väldigt många tror att de har fått ett antal jobbskatteavdrag.Det pratas om att jobbskatteavdragen tillsammans motsvarar en månadslön.OK om samma person i smyg förlorar lika mycket pengar eller i praktiken ännu mera pengar p g a beslut tagna i smyg har man då fått mera resurser som person ? Knappast.Hur kommer det sig att vi svenskar är så flata att vi inte reagerar på detta bedrägeri.Har vi lagt av eller försoffats ? Med den attityden kan väl borgarna få förstöra resten av välfärden utan att någon ens orkar protestera.

 1. Modellen och verkligheten. | annarkia
 2. Ska Rysk Maffia skapa Jobben åt Anders Borg? | Nemokrati
 3. Större och större klyftor – söndra och härska, samt sila mygg och svälja kameler… « reflektioner och speglingar II…
 4. Reinfeldts arbetslinje en grym flopp « Ett hjärta RÖTT
 5. Propagandaminister Schlingmann skriver manus…. « Ett hjärta RÖTT
 6. Bårbudget – (M)assarbetslöshetslinjen ligger fast | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: