Rehabgarantin orsakade nya sjukskrivningar

Redan i våras kom den första delen av Karolinska Institutets utvärdering av regeringens s.k. rehabiliteringsgaranti – den kanske minst ifrågasatta delen av hela ”rehabiliteringskedjan”. Utvärderingen visade att garantin inte hade någon positiv effekt på sjukskrivningarna. Istället för att bli friskare blev en majoritet av deltagarna till och med sjukare. Så här sammanfattade svt utvärdering i april i år, citat;

En halv miljard rakt ner i sjön. Så kan regeringens storsatsning på den så kallade rehabiliteringsgarantin sammanfattas…

länk till svt

I dag berättar Svenska Dagbladet om hur socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i september fabulerade om KI:s utvärdering och beskrev den som ”en framgång”. Verkligheten säger någonting helt annat. Rent statistiskt leder istället rehabgarantin, enligt KI:s senaste utvärdering, till ökad sjukfrånvaro. Rehabgarantin orsakade till och med nya sjukskrivningar….

Regeringens rehabgaranti en flopp, citat;

/…/

•63 procent av KBT-behandlingarna har utförts på personer som inte var sjukskrivna när behandlingarna började. Men 6 procent, enligt regeringens egen utredning en ”anmärkningsvärd andel”, blir långvarigt sjukskrivna hela året efter behandling.

•För MMR-patienterna ökar sjukfrånvaron dramatisk efter behandlingen: 25 procent av dem som inte var sjukskrivna innan blir det direkt efter behandling. Efter ett år är 14 procent fortfarande sjukskrivna.

Det ser alltså ut som att rehabgarantin leder till ökad sjukfrånvaro./…/

Regeringens ”rehabiliteringskedja” har, med facit i hand, missat alla mål. De utförsäkrade har inte blivit friskare – bara sjukare och fattigare. Nu, när även den minst kritiserade delen av sjukförsäkringen ”rehabgarantin” visar sig vara en stor flopp, kanske det vore klädsamt om regeringen till sist erkännde sitt grymma misslyckande – och agerade.

Det mesta tyder dock på att regeringen, som vanligt, vägrar ta till sig fakta. Och vem vet – kanske man trots allt är så nöjd som man säger. På kort sikt har ju alla de tiotusentals utförsäkrade sparat in miljarder till Anders Borgs skattesänkningar – precis som det var tänkt….

Därför är rehabiliteringsgarantin ett misslyckande; Rehabiliteringsmyten är krossad

Tidigare Bloggposter;
Reinfeldts arbetslinje en grym flopp
All press på de sjuka, ingen på arbetsgivarna

Länkar;
Ulf Kristersson; Rehabgarantin en framgång
Regringens rehabgaranti flopp; SvD1, SvD2, SvD3

*

Missa inte; Kulturbloggen: Aftonbladets VD Anna Settman och Läkarförbundets VD Anders Milton leder företaget som stjäl tortyroffrens specialistvård

Bloggtips; Stardust blogg om rehabgarantin, Annarkia om Carema, M och PR, LO-bloggen1 , LO-bloggen2 om sjukförsäkringen, Björn Andersson om Östros, Esbati om klass, Martin Moberg i spåren efter Carema, Sebastians tankar om friskolor,  Netroots

Media; SvD1, SvD2, SvD3svd4, svd5, svt1, svt2, ab1, ab2, ab3, ab4, dn1, dn2, dn3, dn4, exp1, exp2, exp3, exp4

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Tina B

   /  december 14, 2011

  Alliansen tror att alla sjukdomar kan rehabiliteras bort, kanske insåg personalen som fick ta hand om de sjuka de skulle rehabilitera, att dom var så sjuka som läkaren som sjukskrev dom tyckte, och därför blev dom verkligen sjukskrivna.

 2. Nä, vänta nu: ”Regeringens ”rehabiliteringskedja” har, med facit i hand, missat alla mål.” Det är ju inte sant! Målet med regeringens socialförsäkringspolitik har ju varit att minska bidragen. Det har man lyckats med! De flesta har fått mycket lägre ersättningar, till skattebetalarnas gagn. Och en bit på väg till målet om det samhälle som Fredrik Reinfeldt skissade att vi ribban för socialförsäkringarna ska vara att undvika svält.

 3. Ja, Dangerous beans, visst har du rätt! De är säkert nöjda. Anledningen till hela rehabkedjans införande var ju egentligen att kunna ”betala skattesänkningarna” precis som Husmark P. sa en gång när tungan slant. Men utifrån deras retorik – att hjälpa sjukskrivna till jobb – så är den ju en riktigt grym flopp.

 4. Javisst har det blivit så som man har tänkt (fast man naturligtvis sa nåt annat)
  Sjukförsäkringen är en försäkring och inget bidrag.
  Det är en del av lönepotten som annars skulle ha betalts ut. Och kombinerats med att alla skulle behöva privata sjukförsäkringar.

 5. Alliansen väljer att främst tänka i ekonomiska termer i stället för mänskliga och individuella. Alla sjukdomar går inte rehabilitera bort. Vissa är kroniska.

  Dessutom skapar ekonomiska bekymmer, fattigdom, stress och ovisshet depressioner hos de sjuka och rehabkedjan fungerar därför inte.

  Kao

 1. Har vi en minister som tolkar forskningen som fan tolkar bibeln? | LO Bloggen
 2. Kristersson snubblar på Rehablinjen « Röda Berget
 3. Medmänsklighet en bristvara. | Annarkia
 4. Kristerssons siffertrixande gör inte rehabkedjan bättre « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: