God Jul och Gott Nytt År med Välgörenhet istället för Välfärd

God Jul och Gott Nytt År…. minns ni att vi sa det förra julen med?!

Men, hur blev det – 2011?

Små slumpvis valda brottstycken…

 • Jobbcoacherna – regeringens stora jobbsatsning visade sig vara en kontraproduktiv flopp – ett besök hos en jobbcoach minskade chansen för arbetssökande att få jobb.
 • Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg stoppade i sista sekund utvisningen av svårt sjuka och senildementa 91-åriga Ganna. (M)igrationsminister Tobias Billström menade att utvisningsbeslutet var korrekt, och tillade att Ganna ”utgör de en ekonomisk belastning” eftersom hon inte arbetar.
 • Anders Borg predikade sänkta lägstalöner – speciellt för de redan lågavlönade i tjänstesektorn. Lite senare tog han avstånd från sin egen valvinnare – utanförskapet – när han insåg att slaget var förlorat.
 • Statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanade i en DN-intervju utförsäkrade att vända sig till ”sina föräldrar eller sin partner” för att överleva. De utan anhöriga kan från årskiftet glädja sig åt att regeringen då inför ett skatteavdrag för välgörenhet.
 • Moderaterna skrev om historien och tog åt sig äran för den svenska välfärden, kampen för rösträtt och kampen mot apartheid i Sydafrika. (M)an lade till ord som solidaritet och rättvisa till sitt varumärke, och finansminister Anders Borg förklarade för kulturnyheterna  att det ”är häftigt att betala skatt”.

Så avslutas det absurda 2011.

Året när alliansregering helt öppet bestämde sig för att satsa på skattesubventionerad och godtycklig välgörenhet istället för generell välfärd. Året när Fredrik Reinfeldt uppmande utförsäkrade att leva på sina anhöriga, och när svenska folket älskade sina ”stora ledare” mer än någonsinn. Året när idolporträtten blev vardagsmat och finansministern och statsministern blev upphöjda till oberoende experter i TV:s nyhetsprogram. Året när kritiska frågor till landets ledare bannlystes, och när statsministern varnade för politiska visioner. Året när forskning blev farligt för näringslivet. Året när statsministern, i ett av TV:s underhållningsprogram, tyckte att finanskrisen var en bra grej – för den gav honom och hans finansminister ett uppsving i oppinionen…..

Från och med 2012 kan det bara bli bättre….

P.S.

God Jul och Gott Nytt År från botten av mitt röda hjärta!

*

Läsvärt;
Reinfeldt bygger ett utanförskap
Finanskrisen var inte fredagsmys, Reinfeldt
 Hej då, nyliberalismen – Göran Greider

Missa inte; Mediebruset om DN-intervjun med Anders Borg

Bloggtips; LO-bloggen om solidaritet, Kulturbloggen om Googles, Lena Sommestad om Eurokrisen, Johan Westerholm om all along the Watchtower, Ida Gabrielsson om klass, stil och identitet, Kaj Raving om vinstintressen i välfärden,  Alliansfritt Sverige om KD:s desperation, Karlssons retningar om vikten av pengar, Jonas Sjöstedt om järnväg och underhåll i statens regi, Löntagarbloggen om att OECD och arbetskraftsinvandringen, In your face om klyfterna, Martin Moberg om Borg och Reinfeldt,  Netroots

Media; exp1, exp2, exp3, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7, ab8, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, svd1, svd2, svd3, svt1, svt2, svt3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

26 kommentarer

 1. Pia (alias Piia-Liisa)

   /  december 19, 2011

  Tack för att du sätter fingret på det orimliga i den politik som förs. Jag hör till dem, som trots både sjukersättning och handikappersättning samt bostadsbidrag, är beroende av mina föräldrar för att få ekonomin att gå runt. Hela summan av det som är bidrag går direkt tillbaka till samhället i form av avgifter pga att jag inte är frisk. vårdavgifter, avgifter för hemtjänst, för hjälpmedel mm.
  Ändå har jag det bra. Jag har en bra bostad och föräldrar och anhöriga som kan hjälpa mig.

  Jag har vänner som som går och har tankar på att ta sitt liv för att de inte klarar sin ekonomi pga sjukdom. Vem hjälper dem? En kasse med vinterkläder kunde jag ordna, men hur ska de få mat på bordet? De har inga anhöriga som kan ställa upp.

  Jag kan bara hålla med dig fullt ut i dina ord om välfärd och välgörenhet. Jag vet inte hur många gånger jag önskat att den ersättning jag får och själv har arbetat ihop till skulle räcka – utan att behöva be om mer. Att vara snart 50 och fortfarande inte självförsörjande känns inte bra.
  Jag föredrar en generell välfärd framför att vara beroende av mina anhöriga. För vad händer den dagen den möjligheten till hjälp inte finns?

  Till vem ska jag gå och titta ner mot mina fötter och försiktigt be om hjälp så jag klarar mig fram tills dess nästa utbetalning kommer? För det är ju det samhället som dem som styr idag vill ha!

 2. Ulla

   /  december 19, 2011

  En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År även till dig Ilse-Marie! Tack för all samhällsinformation jag får ta del av hos dig. Du är så klok! Läste ett annat klokt inlägg på Twitter av journalisten Jan Gradvall.”Dagisplats på Manhattan kostar mellan 10-30000kr i månaden per barn.Älskar svensk skatt. Vill betala mer 2012.”Tänk om fler tänkte på vad vi får för skatten och inte bara röstade för jobbskatteavdraget!
  Julkramar från Ulla

 3. Faller in i duett med Ulla! Det är verkligen givande att följa din blogg!

  Jag önskar bara att jag kunde finna några fejkade inslag i det här inlägget. Eller att du åtminstone hade skarvat lite. . . men tyvärr, jag letar förgäves, ditt bokslut över året som gått är kusligt i överensstämmelse med en nästan overklig verklighet.

 4. Bra skrivet som vanligt. Sen undrar jag förstås vilka det faktiskt är som betalar Moderaternas och riskkapitalisternas PR-kampanjer. Moderaterna verkar ju sjukt rädda för att avslöja den saken. Så rädda att de tom trotsar sina idoler i EU.

  Så God Jul trots eländet.

 5. Jag känner mycket väl igen det som Piia-Liisa skriver, och kan dessutom instämma i det mesta också helt för egen del.

  Kantringen mot välgörenhet för att stödja samhällets sjuka, arbetslösa och utslagna är verkligen tråkig.

  Men ska det gå att få någon hejd på den utvecklingen, då gäller det att ta till sig att en majoritet av väljarna faktiskt underkänt och underkänner det alternativ som socialdemokraterna erbjudit och som vänsterpartiet inte haft någon verklig chans att påverka.

  Det är viktigt att hitta andra lösningar än dem som en majoritet av väljarna underkänt, och det är viktigt att försöka reda ut mera exakt vad det var som inte var bra nog med den underkända politiken.

  Själv tror jag att en möjlig idé vore att flytta makten över bl.a socialförsäkringar från stat och kommuner till oss försäkrade genom självständiga sjuk- & pensionskassor. Är statsbidrag till dessa verkligen vettigt? Och är det vettigt att staten som nu ska kunna finansiera skattesänkningar med avgifter som på pappret ska gå till socialförsäkringar?

  Jag är inte alls säker på att just det är den rätta lösningen, men en av dem som vore värda att diskutera och utreda. Då skulle ersättningsnivåer i varje fall inte längre vara något som beror på riksdagsmajoriteten.

  En annan möjlig idé vore att samordna pensions-, sjuk- och arbetslöshetsförsäkring.

  En tredje att lägga ansvaret för socialbidrag (”försörjningsstöd”) på staten istället för på kommunerna.

 6. Jesper

   /  december 21, 2011

  Men har du helt glömt bort, eller inte visste, att 5,4miljarder används i ”välgörenhetsarbetet med hemlöshet” i Sverige varje år?
  Kolla nollorna i beloppet: 5.400.000.000 goda skattekronor.
  I enbart Stockholm är det 900.000.000kr, utan att inkludera privata bidrag, och utan att ”hemlösheten” minskar.
  Man kan då undra vad alla dessa pengar går till. Interessant är det att Föreningen för Hemlösa har försökt stoppa Stadsmissionens ekonomiska makt i hemlöshetsfrågan.
  Det är dokumenterat att Stadsmissionens personal ljugar.
  Det är också dokumenterat att Stadsmissionen har samhällsskadlig verksamhet.
  En del av verkligheten beskrivas flera ställen som
  rfhl.se-stockholm-debatt stadsmissionen
  och
  http://www.drugnews.nu/article.asp?id=4565&p=grimman

  Personligt bodde jag flera år 15m från Stadsmissionens öppna knarkhandel, som tvingades använda väktare för att skydda missbruket och handeln med droger, så polisen hade en ursäkt för att inte göra något.
  Detta är absolut inget öseriöst påstående, själv om kanske ingen skulle kunne tro sånt fick hända i dagens Sverige.
  Själv slutade jag nästan ringa polisen. Till slut bara för att larvas, för alla i gatan visste att det var ingen nytta till. De första nog 30 gångar jag ringde och anmällt handel och öppet bruk av droger vid Stadsmissionen, kom jag alltid fram till en polis som påstod att de har ingen resurser och jag borde kontakta politikerna. Samma påstående varje gång!!!
  Jag kontaktade då lokalpolitikerna, som snällt förklarade att de själva hade försökt stoppa Stadsmissionens öppna knarkhandel, men det hade de inte makt eller möjlighet till.
  Första gång polisen kom till den nyskapade drogscen var när knarkkriget hade utvecklats till öppet slagsmål med järnrör på gatan mitt på dan. Direkt inom 2 minutter kom 2 polisbilar, för nu handlade det plötsligt inte om ekonomisk politik längre, men action.Och det är det enda förutom propaganda, som interesserar Stockholmspolisen, har jag erfarat.
  Unikt nog finns dessa från knarkkriget filmat. Av grannens då 15åriga son, från ett köksfönster som blev krossat av en järnkula en sen kväll grannen kommenterade en handel med droger ute på gatan vid Stadsmissionen. Jo, de ”hemlösa” attackerade oss i våra hem!!! Ingen har vågat ta verkligheten med i media, och mina kommentarar om dokumentationer och fakta censureras i lokalmedia.
  Jag kan tyvärr fortsätta länge med beskrivning av verklighetserfarenheter, men tro inte jag inte har haft kontakt med någon som borde kunne ha gjort något. En spaningspolis kom hem och kollade mina påstående tidigt 2008. Han var så skakat att han började prata om att polisstyrelsen skulle kunne stänga verksamheten. Så långt upp i systemet kom upplysningerna aldrig, jag kollade med dom senere.

  Det närmasta vi kom inom maktens Sverige, var ett hembesök av ett Moderat riksdagsledamot från sociala utskottet. Han kunne inte tro att vi hade rätt innan han själv fick film med väktare som skyddade droghandeln. Väktare som dessutom trakkaserade flera av oss boende. Han var ”ledsen” och förklarade jättefint att han inte hade mandat till att ändra på något när han gick. Vem som har mandat vill han inte svara på. Kanske det är så ekonomisk stärka maktar att inte äns regeringen kan rubba den organiserade kriminalitet?
  Nu måste jag sova. Kontakt mig på email knarkmissionen@hotmail om Ni vill veta mera om verkligheten.
  Godnatt!

 7. Ja hoppas att det blir ett bättre år 2012. Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

 8. Sanna (r)

   /  december 22, 2011

  Åh, vad jag gillar Mikael Wiehe. Lyssnade till låten om modet och fick tårar i ögonen. Tänker på alla som kämpar, med små och stora medel, som inte ger upp. Tänker just nu också intensivt på Johan och Martin i Etiopien. Det är en tung mörk jul. Planeten befinner sig i ett ohyggligt framtidsscenario. Världen och vårt eget land är kidnappat av de giriga utan en droppe medmänskligt blod i sina hjärtan. Jag önskar ingen en God Jul eftersom tanken med julen är lika kidnappad den med. Men jag önskar oss alla ett Godare nytt år.

 9. God jul och gott nytt år!
  /Skvitt

 10. Tittar in för att önska dig en God och Fridfull jul och ett Gott Nytt År! Det behöver vi verkligen nu och hoppet är det sista som överger oss. Tack för det gångna året med all nyttig och saklig information! Vet inte vad vi gjorde utan din fantastiska blogg… för mig är den en tröst i vanmaktens Sverige. Allt gott!

 11. Anar jag en viss bitterhet.. Låt mig kommentera

  * ”Fas 3 – slavarbete för långtidsarbetslösa”
  ”Sjukförsäkringen fortsatte att utförsäkra svårt sjuk
  Det här så här det blir med en socialistisk ”försäkringar”. Med privata försäkringar så hade folk haft kontrakt, så man inte kan ändra villkoren i efterhand,och det hade funnit konkurrens så folk kan välja de villkor som passar dem

  * ”Alliansens politik för ökade klyftor fortsatte”
  Man har rätt behålla det man själv skapar. Det sjuka i dagens system är man tvingas arbeta 3 dagar av 5 i veckan åt staten.

  * ”Jobbcoacherna – regeringens stora jobbsatsning visade sig vara en kontraproduktiv flopp”
  Mera socialistiska politik som inte fungerar. I Australien tex. har man i princip inga AMS-åtgärder utan förmedling sköts av privata agenter och arbetslösheten är betydligt lägre än här. I Singapore, kanske världens mest marknadsliberal ekonomi, är arbetslösheten bara 2% och tillväxten var ca 15% 2010.

  * ”Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg stoppade i sista sekund utvisningen av svårt sjuka och senildementa 91-åriga Ganna”
  Bra att det finns några som står upp för mänskliga rättigheter.

  * ”Anders Borg predikade sänkta lägstalöner”
  Länerna ska sättas på marknaden efter utbud och efterfrågan. Att gå ner i lön kan vara ett sätt att få jobbet om arbetskostnaden är ett problem för arbetsgivaren. Ett annat kan vara utbilda sig. Det beror på företag och branch. Dumt av Borg i vilket fal som helst att tro att han vet bättre än marknaden hur lönerna ska sättas.

  * ”Riskkapitalbolagen fortsatte under året att håva in miljoner och miljarder”
  Offentlig upphandling och finansiering bäddar för problem. Vad som behövs är en total privatisering av vård, skola och omsorg. Folk ska betala ur sin egen ficka, det ska finnas konkurrerande företag och kontrakt/garanti/kvitton och allt annat man förväntar sig på den privata marknaden. Något är djupt sjukt när man kan få sin bil reparerad på en vecka, men man kan få vänta i smärta över 3 månader på att få en operation. Privatisera!

 12. GOTT NYTT ÅR – Ilse-Marie!
  Vi får aldrig sluta hoppas på det! Hoppas att du orkar skriva och kämpa som du gör här ute, även om vi andra (läs jag!) inte lyckats vara lika energiska och pålästa i alla lägen!

 13. Leif Larsson

   /  januari 6, 2012

  Tack för att du finns! Hoppas att du fortsätter ofötrutet under 2012. Du (och min prinsessa Marie Larsson) är mina hjältar! För mig är du Sveriges Stéphane Hessel –
  fortsätt Säg Ifrån !!! //Leif

 14. Gott nytt år. Skrev själv att 2012 knappast kan bli sämre än 2011, som var eländigt ur de flesta aspekter. Även för mej personligen. Det är märkligt att Alliansen ÄNDÅ ligger så högt i opinionsmätningarna.

  Kan det vara de där extra 100-lapparna per månad som de med arbete har fått vid skattesänkningarna, som ersatt solidariteten för de svagaste i samhället, tro?

  Kao

 15. Gott Nytt på dig själv !
  en liten sak bara; det är inget fel på välfärd i sig, bara fler fick ta del av det.
  (en utopi, jag vet, men ändå)

 16. Karin K

   /  januari 16, 2012

  God fortsättning och tack för en bra sammanfattning!

  Att vi nu har ett regeringsparti som skrivit in rena historieförfalskningar i sitt ideprogram bör inte glömmas bort.

  Eller att de skrivit en kommunikationsplan som låter som rena DDR propagandan –
  http://www.presidentofgalaxy.com/regeringens-kommunikationsplan-gar-inte-att-fa-digitalt/

  Det skulle vara intressant att se vilka frågor som alliansen förlorade omröstningar i riksdagen och vad som har hänt med de frågorna.

  En fråga var att sluta sälja vapen till diktaturer. Trots det säljer vi vapen till Bahrain och Saudiarabien. Och vår statschef delar ut en medalj till Saudiarabiens kung för ett ”fredsprojekt”.

 1. Människovärde – vadå? God Jul Fredrik Reinfeldt och alla ni som röstat/röstar på alliansen… « reflektioner och speglingar II…
 2. Ett hjärta RÖTT « skvitts
 3. Reinfeldt och Rättslösheten – Regeringens politik ökar våldet mot kvinnor väsentligt « Nemokrati
 4. Minst 3000 nya Fas 3-slavar för Reinfeldt att sätta klorna i! » HumanLabRat bloggar
 5. Mitt i hyllningskören står en politisk fråga kvar och väntar på svar… | LO Bloggen
 6. Stormen Dagmars härjningar ställer den svenska ”flexibiliteten” i blixtbelysning… | LO Bloggen
 7. Slaktarn skriver| nytt år – en chans att öppna ögonen o låta de blinda se…
 8. Finanskris och fredagsmys « Ann-Sofie Wågström´s Weblog
 9. Motvallsbloggen » Bara USA har rätt att lägga sig i andra staters politik
 10. HEMIMAMMAS TANKAR – Att kunna ha ett friskt rött hjärta i ett land och en tillvaro som är slaget gul-blått…Går det? HJÄLP MIG!! « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med d

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: