Sverige – den avreglerade marknadens naiva kassako

I förra veckan tittade jag på andra avsnittet av UR:s serie ”Världens bästa skitskola”.  Avsnittet hette ”Vinstmaskinerna” – och handlade om hur den svenska skolan, alltsedan den borgerliga friskolereformen i början på 90-talet,  blivit en vinstmaskin för riskkapitalbolag och privata aktörer – allt på bekostnad av skolans kvalitet och undervisning. Den svenska skolan var länge en av de allra bästa och mest jämlika i världen, men de senaste 20 åren har den halkat ned på rankingen. Från plats 3 till plats 19. Skolresultaten sjunker och segregationen ökar.

Nu går vår ”friskolereform” på export till det konservativa England. Där finns bara en invändning mot vår modell; Där är det otänkbart att en hundraprocentigt skattefinansierad skola ska tillåtas generera vinst till sina ägare. Där ser man det som självklart att vinstdrivna bolag är mer intresserade av att skapa vinst än att ge en bra utbildning.

I England är denna misstro mot vinstdrivna bolag en självklarhet liksom i resten av världen. Faktum är att Sverige är det enda landet i världen som tillåter skattefinansierade vinstdrivna skolor.

Samma naiva grundsyn i förhållande till marknadskrafterna tycks vi svenskar ha på flera områden. Vi låter riskkapitalbolag och privata ägare plocka ut obegränsat med vinst från snart sagt all skattefinansierad välfärd. Det handlar om vård, omsorg, hemtjänsten, psykiatrin, barnomsorgen etc. Miljarderna rullar ut ur landet till riskkapitalbolagens skatteparadis eller rakt ner i fickorna på privata aktörer.

Även när det gäller den grundläggande samhällsservicen har avregleringarna och bolagiserningarna på många sätt drivits till sin spets – in absurdum. Det kanske tydligaste exemplet är järnvägen. I boken ”Det stora tågrånet” visar Mikael Nyberg hur fel det kan gå när en naiv tro på avregleringar och marknadsexperiment får styra politiken. Men trots att våra svenska avregleringsexempel är så avskräckande framhärdar den nuvarande regeringen med fortsatta avregleringar. Nu senast apoteken, resten av järnvägen och vid årskiftet kollektivtrafiken.

Sverige har under de senaste 20 åren förvandlats från ett ovanligt jämlikt välfärdsland till ett ett världsunikt, och allt mer ojämlikt, marknadsexperiment. I inget annat land har man en så naiv tro på marknadskrafternas goda vilja att ge den bästa utbildningen, vården eller omsorgen. Även inom stora delar av samhällsservicen har vi låtit avregleringar och kortsiktiga vinstintressen ersätta medborgarintresset. Här blundar vi för de invändningar och argument som finns i alla andra länder. Och när man i andra länder återreglerar avreglerade marknader – fortsätter vi ända in i kaklet.

I andra Europeiska länder protesterar och demonstrerar medborgarna på gator och torg när man försämrar villkor; sänker pensioner, stramar åt, säljer ut, lägger ned samhällsservice etc. I Sverige accepterar vi tyst och röstar fram de politiker som hårdast drivit på avreglerings- och utförsäljarpolitiken. Trots att vi inte ens håller med dem. Vi tycks, sedan lång tid tillbaka, ha blivit hjärntvättade att tro att vi är maktlösa inför marknaden – och att politik inte längre betyder något.

Men givetvis finns det ett sätt att vända utvecklingen. Politiska beslut har bestämt att marknaderna ska avregleras, att obegränsad vinst ska kunna plockas ut från vår gemensamma välfärd och att vinstintresset ska gå före medborgarintresset. Det är ingen naturlag, allt handlar om politik. Därför kan vi givetvis vända utvecklingen.

Visst kan man fråga sig hur det har kunnat gå så här långt när så få av oss tycker att utvecklingen är bra. Kanske är det så att alla avregleringar och avknoppningar har skapat ett slags ”marknads-monster”. Att de ekonomiska intressen som tjänar på utvecklingen har ätit sig så djupt in i politiken och forskningen att de kritiska rösterna snabbt tystas?

Vi ser hur lärare som kritiserar sin skola får gå. Hur läkare som avslöjar missförhållanden på äldeboenden tvingas bort. Personal vågar inte längre öppet berätta sanningen om sina arbetsplatser. Även en stor del av forskningen ägs av företag som tjänar på avregleringarna och har starka ekonomiska intressen av att tysta kritisk forskning.

Även inom politiken finns starka personliga intressen av att forstätta avreglerings- och utförsäljarpolitiken. De starkaste ideologiska och ekonomiska intressena finns utan tvekan inom moderaterna. Men även inom socialdemokratin och inom andra politiska partier finns enstaka personer som tjänat stora pengar på avregleringarna.

Den som vågar utmana dessa starka ekonomiska, personliga och ideologiska intressena får därför räkna med tuffa tag. Man skulle kunna säga; Intresset ljuger alltid – om det gynnar det egna intresset.

Men visst borde vi, svenska folket, inte vara så blåögda att vi återigen röstar fram en politik som enbart gynnar privata vinstintressen – inte oss medborgare. Visst borde vi återigen börja lita på att vi kan förändra världen till det bättre….

*

Lästips;

Mejlväxling mellan Håkan Juholt och Jerker Virdborg
Ge Juholt arbetsro
Hela världen har ett smashläge på Juholt

Bloggtips; Vänstra Stranden om Juholt,  LO-bloggen om sjukförsäkringen, Seppo Laine om kapitalismen, Röda Malmö om girigheten, Löntagarbloggen om att snart flyttar svenska lärare till andra länder, AB:s ledarblogg om ett nygammalt klassamhälle,  Lena Sommestad om EU och förbud mot politik för full sysselsättning, Storstad om SAP:s nya partiprogram, Stardust om att Beatrice Ask är såsig i huvudet, Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, ab1, ab2, ab3, ab4DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, Svd2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, AB1, AB2, Kommunalarbetaren, LOT1, LOT2, svt1, svt2, svt3, svt4, svt5, svt6

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Tack för fantastiskt bra sammanfattning av eländet! Bilden är underbar! 🙂

  Jag undrar ibland om vi svenskar är invaggade i en tro på ”samhället” och att vi blandar ihop styrande politiker och ”samhället”. Till skillnad från människor i många andra länder, som har en djupt rotad misstro mot myndigheter.

  Tänk om det är så att vi fortfarande tror att ”de” vill oss väl, trots att det mesta som sker runt oss säger oss motsatsen.

  Vilken sorglig effekt av det svenska folkhemmet, i så fall!

 2. Eva

   /  december 13, 2011

  Även i Uppsala härjar privatiseringen. http://www.unt.se/debatt/riv-upp-beslutet-om-buss-801-1573226.aspx Buss 801 till Arlanda har sedan ett par dar bara en tur i timmen, tidigare var det halvtimmesturer. Detta har bestämts av den borgerliga majoriteten, för att någon privat firma ska kunna komma in och driva trafiken istället för landstinget, men inga kriterier eller någon intressent finns för närvarande.

  Bussen är inte bara en nog så viktig transport mellan Uppsala och flygplanen, utan väldigt många människor använder den för att kunna komma till sina skiftjobb runt om hela flygplatsen, från mycket tidigt på morgonen till mitt i natten. Tåget stannar bara vid en terminal, och är dessutom väldigt mycket dyrare, så det är inget alternativ. Många har heller varken råd eller lust att köra bil, vilket kommer att bli följden, när turerna dras in. Hur kul är det att behöva vänta en timme på nästa buss, speciellt då man börjar jobbet före kl 6 eller slutar efter 22, vilket många gör! – Arbetslinjen var det, ja…

  Vad händer med turtäthet och turtider, samordning mellan olika betal- och biljettsystem, priser etc om/när privatiseringen genomförs?? Varför måste mänskor lida för att bana vägen för nåt privat, när man inte ens vet om det kommer nån som vill ta över?

  Över 5000 namn har samlats in MOT denna ordning på bara några dar. Beslut tas ungefär nu.

 3. Svensken är bra konstig. Man hurrar för alliansen politik att försämra för de utsatta de extra sårbara i samhället. Men man ger med glädje av sina skattpengar rakt ned i fickan till vinstdrivande bolag utan att blinka. Eller är det så att svensken korkad.
  Tack ilse-marie att du orkar

 4. Håller med kommentatorer ovan: bra att du orkar fortsätta blogga, Ilse-Marie! Och bra att ni som kommenterar fortsätter kommentera! Och du har rätt, Ilse-Marie, det är ingen naturlag som bestämmer samhällets utformning. Det handlar om politik – något som inte nog kan påpekas. Dessutom verkar det som om de ekonomiska doktriner som denna politik vilar på börjar ifrågasättas. Ja, det är märkligt att människor inte reagerar; är det så att de tror att de styrande ”vill oss väl” eller kanske snarare ”vet vårt bästa”? De kanske inte direkt vill ont. Men de saknar medkänsla och empati och ser bara om sitt eget hus och utnyttjar makten för att sko sig själva och förse de sina. Som t.ex. detta med Carema och dess kopplingar till (M).

 5. Vill tipsa om ett mycket bra inlägg om avregleringen hos Jinge:

  http://jinge.se/mediekritik/stat-kommun-och-landsting-bor-ater-bli-ansvariga.htm

 6. Svensken knyter näven i fickan och återgår till ”Idol” på Tv och tröstar sej med chips och bärs i helgen. Styrs av allt hälsosnack, får dåligt samvete för det och sina barn och karriären i veckorna, men gläds åt de hundralappar h*n får efter skatteavdraget extra i plånboken. Detta får svensken att tro att Alliansen trots allt gör något bra, eftersom det inte finns någon synlig alternativ opposition att tala om. De extra hundralapparna har fått svensken att tappa sin solidaritet för de som har det sämre och h*n röstar återigen på Alliansen.

  Vi borde lära av fransmännen, som blockerar Champs Elysse’ med 100-tals traktorer eller lastar av dynga eller ruttna tomater framför parlamentet i protest. DET är att protestera. Franska Revolutionen sitter som berg i ryggraden hos fransmännen. Men HÄR i Sverige händer ingenting.

  Fattar inte att någon enda person kan inbilla sej att t.ex ett privat vårdföretag kan bli bättre än ett kommunalt. ALLA privata företag vill ju gå med vinst och då måste ju vinsten tas någonstans ifrån. Det blir alltid minus på personalsidan, eller att spara in på mat, dryck, blöjor eller mediciner. All vinst försvinner ner i ägarnas omättligt djupa fickor.

  Har nyligen sett min egen vårdcentral lösas upp i atomer pga en girig ägare.

  Att privatisera Apoteket och skolorna är två andra områden där det går fullständigt åt skogen. Svensken SER det, men ÄNDÅ röstar de fram Alliansen.

  Jag hoppas på att det händer något radikalt nu när Jonas tar över partiledarposten i (V) och att (S) vaknar till och börjar föra politik igen. Slutar tjafsa inbördes, och att de slutar att ständigt bevaka sina positioner och klämma åt varandra.

  Kao

 1. Nyspråkets okrönte Tyrann – Diktatorn och Slavdrivaren Reinfeldt | Nemokrati
 2. Nyliberal experimentverkstad – mot folkets vilja « Ett hjärta RÖTT
 3. Obegripligt mesigt om välfärdsvinsterna « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: