Borgs budgetbluffar och budgetstölder

Finansminister Anders Borg skryter gärna med hur fantastiskt väl han har skött den svenska ekonomin under sin tid vid makten – hur ”försiktig” och ”ansvarstagande” han varit. Men man behöver inte gräva särskilt djupt för att konstatera att det vare sig handlar om ”försiktighet” eller ”ansvarstagande”. Det handlar istället om ren stöld.

Mångmiljardbelopp som var avsedda att betala våra sociala försäkringar – bland annat vår sjukförsäkring, vår a-kassa och våra pensioner – används istället för att kunna betala de stora skattesänkningar som regeringen har genomdrivit sedan 2006.

Våra socialförsäkringar genererar miljardvinster till statskassan varje år.  Senaste prognosen; 89 miljarder plus under perioden 2010-2014.  A-kassan har under flera år skapat stora mångmiljardbelopp till staten. För att ta ett par exempel; 2007 var överskottet 28 miljarder , 2010 drygt 23 miljarder. Till och med pensionssystemet genererade förra året ett överskott på 103 miljarder kronor (enligt årsrapporten om den allmänna pensionen).

Läs mer här om våra sociala försäkringar betalas via avgifter och skatter – och hur dessa pengar förskingras och istället betalar regeringens stora skattesänkningarna – Borgs politiska stöld

Lägg där till de ca 25 miljarder per år (totalt ca 100 miljarder) som regeringen har kunnat lägga till statskassan tack vare utförsäljningen av en rad gemensamt ägda statliga bolag. Bolag som genererade löpande vinster till statskassan – men nu blev engångsbelopp att lägga till budgeten.

Men nu mörknar det vid Borgs budgethorisont – nu återvänder de utförsäkrade till sjukförsäkringen (idag ca 60% – och ju längre tiden går desto fler blir det). Sjukförsäkringens dagar som en stor kassako för staten kanske snart är över. I våras lyckades opostitionen (tillfälligt) stoppa utförsäljningen av fler statliga bolag, och den misslyckade jobbpolitiken (med svält, piska och coacher) har gjort att arbetslösheten bitit sig fast på en mycket hög nivå även när konjunkturen var som starkast (7-8%). Pensionärerna börjar också tröttna på att halka efter – och de är (till skillnad från sjuka och arbetslösa) en grupp att räkna med i nästa val – och att hålla sig väl med.

När Anders Borg nu predikar ”försiktighet” är det mer än det ekonomiska läget (och det väntade jobbskatte-nederlaget i riksdagen) som spökar. Hans ”inkomster” från både våra sociala försäkringar och utsålda gemensamt ägda bolag ser ut att minska rejält (tillfälligtvis?). Dessutom har han redan sparat in på välfärd, infrastruktur,  jobbpolitik, miljön, samhällsservice och en hel rad andra nyttiga samhällsinvesteringar. Var ska nu pengarna tas ifrån för att betala ytterligare skattesänkningar?

Sanningen är att hela Anders Borgs ”ansvarstagande” handlar om att sparka på de allra svagaste och mest utsatta – allt för att kunna balansera budgeten och samtidigt göda de redan rika och friska.

Många av de sjuka och arbetslösa som hjälpt till att betala för skattesänkningarna tvingas nu gå till socialen för att överleva.  Läs mer om detta i Ann-Marie Lindgrens snabbanalys;

Systemskiftet redan ett faktum (hela rapporten – pdf), citat;

Grunden för en generell välfärdspolitik är att arbetslöshets- och sjukförsäkringarna ska ge skydd vid inkomstbortfall. Den tanken har nu övergivits i Sverige. I stället har vi fått ett system som enbart ger grundskydd – och ett mycket bräckligt sådant. Därmed, visar en analys av Socialstyrelsens senaste rapport om ekonomiskt bistånd (socialbidrag), är systemskiftet redan ett faktum.

*

Lästips;
Borgs politiska stöld
Borg kan inte räkna
Mannen som såg rött

Bloggtips; Jonas Sjöstedt om Calmfors, Görans tankar och bagateller om DN och arbetsgivarna, Jämlikhetsanden om pensionärerna, Peter Högberg om avtalsrörelsen, Leines blogg om mammons makt,  Eva Hillén Ahlström om pensionärsskatten, Jinge om KD:s svek,  Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, ab4, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5,svd6dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, exp1, exp2, exp3arbetarb1, arbetarb2,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Leif Larsson

   /  september 7, 2011

  Så bra sammanfattat – IGEN – där du åter igen visar vad vi är på väg med dagens alliansregering. Och nu dax att ge sig på föräldrarförsäkringen, en 700 sidig utredning där man hoppas att svenska folket – och remissinstanser -inte ska orka läsa eller förstå. Vilka försämringar det kommer innebära i rätten för främst ensamstånde…skrämmande!

 1. Så blir vår obegripliga regering begriplig « Ett hjärta RÖTT
 2. Arabernas kroksablar och magdanserskor | Jinge.se
 3. Smulorna från de rika männens bord « Ett hjärta RÖTT
 4. Alliansens Bidragssamhälle « Ett hjärta RÖTT
 5. Rehabgarantin orsakade nya sjukskrivningar « Ett hjärta RÖTT
 6. Sjukförsäkringsfiaskot är större än Kristersson « Ett hjärta RÖTT
 7. Uppblåsta bubblan Borg på väg att brista! « Ett hjärta RÖTT
 8. Borgs budgetteater « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: