Häftigt med ökade klyftor….

I Fredagens Kulturnyheter utvecklade Anders Borg återigen sina skådespelartalanger. Han har på bara några år gått från att uppträda som en osäker skolpojke (som bara väntar på att bli avslöjad) – till att vara alla nyhetssändningars okrönte ”expert” på snart sagt alla områden.

Men när han i fredags använde Mona Sahlins bevingade ord ”det är häftigt att betala skatt” kunde inte ens han själv riktigt hålla sig för skratt. Inte så konstigt med tanke på hur moderaterna hitills har lyckats lura större delen av svenska folket genom att stjäla socialdemokratiska begrepp och positivt värdeladdade ord. Skulle det lyckas även denna gång…. ???

Men, man kan gott fråga sig varför Ander Borg (om han verkligen tycker att det är ”häftigt att betala skatt” för ”välfärden”)  i sådana fall sänkt skatterna med rekordsiffror sedan han tillträdde och dessutom vevat hela välfärdssamhället baklänges. Bara jobbskatteavdraget har kostat statskassan 290 miljarder sedan det infördes 2007. Lägg därtill sänkt förmögenhetsskatt, sänkt restaurangmoms, sänkt skatt på hushållstjänster och lyxrenoveringar etc. Varför låter Anders Borg de fattigaste och mest utsatta betala de rikas skattesänkningar? Hur häftigt är det?

Anders Borgs ekonomiska politik har skapat ett samhälle där klyftorna mellan de fattigaste och de rikaste ökar som aldrig förr. Valet 2006 var det stora vägskälet – det var då utvecklingen för de allra fattigaste börjar gå bakåt – samtidigt som de rikaste fortsatte bli allt rikare – men nu i en allt snabbare takt. Tidigare har kurvorna följts åt. Vid kriser har alla fått betala. Nu får de fattiga betala för de rikas skattesänkningar.

Det är helt tydligt att de ökade klyftorna inte har någonting med ”krisen” att göra – däremot allt med politiken att göra.

Diagram, LO-tidningen;

Martin Klepke, LO-tidningen citat;

Utvecklingen bildar en spretig klo efter 2006 som bevisar flera saker.

Dels kan nu vem som helst direkt utifrån sin position i inkomstligan se hur gynnsam eller ofördelaktig borgerlig fördelningspolitik har varit.

Mycket till den som tjänar mycket, mindre till dem som tjänar mindre och sjunkande inkomster till dem som tjänar allra minst.

Inte en enda av de tio tiondelarna frångår detta mönster.

I kronor räknat blir skillnaderna dessutom markant större och klon blir ännu spretigare efter 2006.

En person i den fattigaste tiondelen har i snitt fått 100 kronor mer att röra sig med i årsinkomst sedan 1991. Jämfört med 2006 har inkomsten i stället sjunkit med närmare 600 kronor i månaden.

Detta samtidigt som en person från den rikaste tiondelen i stället kunnat njuta av en nätt ökning på 14 900 kronor mer i månadsinkomst.

Statistiska Centralbyråns mycket tydliga siffror, som skulle kunna tjäna som diagram i skolböcker som en förklaring av borgerlig fördelningspolitik, tar också kål på en annan myt, den att alla tjänar mer på att de rika får det ännu bättre.

90 procent av svenska folket sa i en undersökning för ett par år sedan nej till ökade klyftor. Trots detta röstar de fram och stödjer en regering som medvetet ökar på klyftorna. Som tar från de fattiga och ger till de rika. Det finns ingen logik i detta – utom denna; så länge man själv tjänar på skattesänkningarna så struntar man blankt i resten av samhället. Man struntar i om klyftorna ökar, om skolan blir sämre, om tågen står still, om äldre och sjuka får ligga i blöta kissblöjor eller om svårt sjuka och arbetslösa blir utan försörjning.

Anders Borg visade i Kulturnyheterna att han förstår sambanden. Skatter betalar den generella välfärden. Är det kanske därför han rekordsänkt skatterna – för att slutligen sänka den generella och skattefinansierade välfärden???

Anders Borg; (Generell välfärdspolitik – bara magiska ord, 1992) citat;

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken/…/kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

*

Läs; Jonas Gardell – Vad väger en kissblöja, De rika klarar sig alltid, Mulitjsuk tvingas jobba

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, SvD1, SvD2, SvD3, Svd4, Svd5, SvD6, SvD7, SvD8, ab1, ab2, ab3,

BloggatLO-bloggen om utförsäkringskedjan,  Nemokrati om EU,  Lena Sommestad om KD:s bostads- och familjepolitik, Peter Andersson också om bostadspolitik,  Leines blogg om ökade klyftor, Martin Moberg om att de rika drar mest nytta av Alliansens politik, Emil Broberg om Fredrik Reinfeldt, Calle Fridén om sanningen om de moderata mutorna, Skogssossen om vikten av engagemang, Tord Oscarsson om vikten av att prata med väljarna direkt, fler blogginlägg på Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Christer Nilsson

   /  november 28, 2011

  Anders Borg utgår från att intelligenskvoten och kritiken ändå är så lågmäld och kvävd från sk. Public Service mm. att han tom. som egenskap av sin Kalle Anka personlighet även kan kvacka ur sig alla olika läten utan kritiska granskningar med alla tillgängliga Carema empatiska uttalande till Svenska folket i minne!! Som Einsteain sa: The world will not be destroyed because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing!!

 2. Mållgan

   /  november 28, 2011

  Och den moderate riksdagsmannen Michael Svensson tycker att det är en skymf att SD stjäl moderaternas retorik, kanske borde både Anders Borg och Michael Svensson fundera lite meramed det dör med moral.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skymf-att-sd-kallar-sig-socialkonservativa_6669118.svd

 3. Fakta kvarstår ju, det är förbannat farligt att moderaterna kliver in och snor åt sig ord och påståenden om att vara ett sk arbetarparti för jag tror banne mig att folk går på det! Ja annars vet jag inte vilken ursäkten ska vara för alla deras väljare, Jag tar i och säger som det är, tack (??) vare alliansregeringen och deras skandallösa hantering av bland annat oss sjuka, så har jag själv backat massor vad gäller rehabiliteringsmöjligheter och livskvalité.

  Folk får betala med sina liv för den politik som råder och frågan är om de bara inväntar att tillräckligt många av oss klena, bidragsslukande individer ska falla ifrån för att kanske någonsin våga ”humanisera” sin politik igen? Har tjatat om det här i många år redan, och tystnat i omgångar pga ohälsa, men fakta är och förblir, såhär krossar man människor, antingen tar ni i alliansen ert ansvar eller så kan ni lika gärna erkänna att vi ska väck!

 4. Viveka

   /  november 28, 2011

  Stopp och belägg. Nya Alliansens finansmisters(Anders Borg) agenda har mer släktskap med tecknoraterna och tjänstemännen i EU , än med något politiska partis ideoligi.
  Fast Nya moderaterna har försökt förgylla och skruda upp honom mer tingeltang som han vore lite av en frigångare, så är han deras politiskt fånge.

 5. Mycket värdefull sammanställning! Tack för att du ger oss fakta och argument som vi själva kan sprida vidare! Det är obegripligt att nedmonteringen av den svenska välfärden bara pågår och pågår utan att förtroendet för Reinfeldt rasar. Men vi får envetet arbeta på, många bäckar små . . .

 6. Lasse E

   /  november 28, 2011

  ”Det är häftigt att betala skatt” säger Borg oblygt och travesterar Mona Sahlin. Renommé-snyltning kallas sånt. Men det är inget som våra politiska analfabeter i valmanskåren snappar. De röstar på Alliansen för de vill under inga omständigheter få skattehöjningar. Men när det brakar ihop i Europa är risken stor att Borg måste höja skatten efter devisen ”bankernas intäkter skall privatiseras och deras skulder socialiseras”. Då kanske man vaknar, men det är inte riktigt säkert ens då. Detta kommer AB Reinfeldt & Borg att snacka bort med vackra ord. Säkert!

 7. Sanna (r)

   /  november 29, 2011

  Kände av konsekvenserna av att göra oss så förbannat fattiga senast igår kväll. Då jag fick en helt oväntad anafylaktisk chockreaktion på en kikärtsgryta jag lagat. Den innehöll bland annat jordnötssmör. Det blev ambulans till sjukhus för behandling. Ångesten var kraftfull. Utöver kvävningskänslan kände jag panik över vad det här skulle komma att kosta. Om jag verkligen hade råd. Avgiften till akutsjukvården och sedan hemtransporten på fem mil med taxi eftersom jag blev utskriven framåt morgontimmarna. Som ensamförsörjare och med barn i tredje fasen är det en panikreaktion som ofta infinner sig. Det finns ju inga marginaler som tillåter att något oförutsett händer. Överhuvudtaget. Under inga omständigheter får det kosta mer att leva än det basala. Men att bara lägga sig ner och dö utan att kämpa emot är heller inget alternativ. Eller… Reinfeldt… var det verkligen ”precis så här det var tänkt”? På vilket sätt blir Sverige bättre av att vi dör?

 8. Sanna (r)

   /  november 29, 2011

  ps,

  du borde ha en funktion som gör att man kan redigera kommentarer i efterhand. Ibland blir det slarvfel eller så känns det bara helt fel….
  Jag ångrar att jag skrev så personligt om fattigdom. Även om ingen vet vem jag är så känns det…äckligt. Som att jag luktar illa ur munnen.

 9. Christer Nilsson

   /  november 29, 2011

  Jag tror de flesta sjuka som fått känna på paniken av tankar till det vardagliga när sjukdomen blir en realitet Sanna, de uppskattar säkert hur mycket som helst att någon planterar alla de tankarna, min egen erfarenhet är också att det inte är den allvarliga sjukdomen som plötsligt slår till som det värsta efter att takarna går vidare utan just hur man ska klara sig med allt osv. till råga på allt så har man nu också dessa empatibefriande Allians kräken som gör allt i sin makt att förvärra situationen med Fk & AF, men som sagt vi alla som vart med uppskattar bara de vardagliga sanna orden, spotta nu istället tre gånger för Rainfeldt avsmak som katterna har släpa in 😉

 10. Sanna (r)

   /  november 29, 2011

  Tack Christer. Du har rätt. här sitter jag idag med någon slags jävla posttraumatsik överlevnadsångest efter kvävningsrisken igår…och tankarna som mal om pengar, pengar, pengar. Tankarna som snuddar vid att det kanske hade varit bäst om strupen svullnat igen och…men inte för barnen. Nej. Man måste hålla sig vid liv för kärleken till barnen och för att…jag vet inte… I mina mer kraftfulla stunder tänker jag att det är alliansen och deras förbannade egoistiska ansvarslösa väljare som ska skämmas. Att vara fattig och sedan skämmas för att deras åtgärder gör mig än mer fattig…vilken idioti…vilken kraftförspillan. Godnatt.

 11. Kan man säga att alliansen för en klyftig politik? Minska skatten öka klyftorna Det är inte så häftigt tycker jag….

 12. Svar till Kersins länk: Är det så att detta stämmer så är det givetvis förenat med ”landsföräderi” men med detta konspiratoriska & diktatoriska beteende de visat så tror jag absolut deras verkliga planer långt ifrån har visat sig i ljuset!!

 1. Misstrons och otrygghetens profitörer gynnas av regeringens utförsäkringskedja! | LO Bloggen
 2. Bakom den ekonomiska krisen. | Annarkia
 3. Propagandaminister Schlingmann skriver manus…. « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: