Vuxendagis leder inte till att fler får jobb

Jobbcoacher beskrivs ofta av regeringen och Arbetsförmedlingen som en lyckosam satsning för att ge arbetslösa jobb. Men trots att miljarderna haglar över de privata coacherna är resultatet magert. En ny utvärdering gjord av Arbetsförmedlingen visar att jobbcoaching i storts sett är meningslös eller rent av kontraproduktiv. Av de arbetssökande som har blivit jobbcoachade har färre fått jobb än av de som inte har blivit jobbcoachade.

Nyhetskanalen TV4 har samtidigt gjort en egen granskning av  jobbcoacherna, den visar att vart sjätte företag som arbetsförmedlingen anlitat har misskött ekonomin med anmärkningar och skulder, utebliven F-skattsedel eller momsregistrering. Granskningen visar också att många av jobbcoacherna fortfarande använder starkt kritiserade metoder – det kan handla om allt från nyandlighet för bättre självförtroende till att mäta de arbetssökande hjärtfrekvens.

Nyhetskanalen menar också att Arbetsförmedlingen medvetet beskriver hela jobbcoachsatsningen som betydligt mer lyckad än vad den är. Arbetsförmedlingens siffror säger att 40 procent får jobb – när den verkliga siffran ligger på 17 procent.

Arbetsförmedlingen kryddar resultatet, citat;

Arbetsförmedlingen blåser medvetet upp jobbcoachernas resultat. Till att börja väljer man att lyfta fram deltagarnas status långt efter det att coachningen avslutats, man använder siffror som mätts upp 90 dagar efter att insatsen är slut. Dessutom lägger man på de personer som fortfarande är inskrivna som arbetssökande, till exempel springvikarier och timanställda som fortfarande är deltidsarbetslösa.

Dessutom lägger man till dem som hamnat i arbete med stödåtgärder. Resultatet stiger då från 17% till 37%. Siffran blir då vad Arbetsförmedlingen hävdar – fyra av tio får jobb.
Fler brister

Det finns dessutom fler brister i utvärderingen. Arbetsförmedlingen tar överhuvudtaget inte reda på om coachningen i sig verkligen leder till anställningar./../

En av de som genomgått tre misslyckade coachningsprojekt är Mladen Letic, 51 år och högskoleutbildad ekonom. Han har tidigare jobbat på bank och revisionsbyrå, men för några år sedan blev han uppsagd. Mladen minns coachingen som förnedrande. Så här beskriver han sina upplevelser,

Förnedrande och utan resultat, citat;

När han skulle övas i anställningsintervjuer tappade instruktören medvetet ner papper och nycklar från sitt skrivbord, sen pekade han på en påhittad rymdraket och frågade om Mladen ville åka till månen med honom.

– Då sa coachen att om det hade varit på riktigt hade jag inte fått jobbet eftersom jag inte plockade upp nycklarna och inte ville följa med till rymden. Det skulle betyda att jag inte var samarbetsvillig och att jag var ifrågasättande, säger Letic.

– Det var dagis för vuxna, saker som jag lika gärna hade kunnat lära mig via nätet. Jag tror att om dessa coacher inte hade varit coacher, så hade de varit arbetslösa.

Min slutsats… visst vore det bättre med vuxenplugg än vuxendagis!

Läs mer; Lo-tidningen

*

Till sist…

…ser jag att fler än jag häpnade över Carl Bildts uttalande i gårdagens Rapport om läget i Libyen – där stridsplan och pansarvagnar just nu beskjuter fredliga civila demonstranter. Carl Bildt tycks inte se skillnad på en blodtörstig diktator och en fredlig civilbefolkning – åtminstone inte när olja finns med i spelet. Citat;

– Det handlar inte om att stödja den ena eller andra, det handlar om att försöka få stabilitet och en rimlig utveckling.

Vi får sannerligen skämmas för Carl Bildt.… och inte är det första gången heller …

*

Bloggat; Alliansfritt Sverige1, 2, Seppo Laine, Görans tankar och bagateller, Röda Berget

Bloggtips; Roger Jönsson om Miljöpartiet, Kaj Raving om arbetsskador, Annarkia om eljättarna, Martin Moberg om s, Storstad om tillväxt, Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5ab1, ab2, ab3, svd1, svd2, svd3, exp1, exp2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Maria

   /  februari 22, 2011

  Visst är det märkligt att det finns pengar till värdelösa och för människor förnedrande insatser, men inte till att studera, förstärka offentlig sektor med personal, få vara arbetslös eller sjuk med en ersättning som går att leva på o.s.v.
  Härska genom att söndra och förnedra tycks vara den här regeringens signum, det och en skriande inkompetens.

 2. Imponerande av alliansen att på detta sätt få Kafkas imaginära byråkratism att framstå som vettig och förnuftig.

 3. Inger

   /  februari 22, 2011

  Det måste vara bättre att erbjuda arbetslösa en högskolekurs i ex. Samtalsmetodik. Dels är det en seriös kurs och dels höjer man nivån, vilket är vad vi strävar efter. En del av våra högskolor har tomma platser och även om de inte har det vore det bättre att investera pengarna i våra högskolor istället för att kasta bort dem på tivelaktiga jobb-coaching-kurser. En högskolekurs ger dessutom ett gångbart betyg förutom att jag tror att det verkligen skulle bli ett lyft för den arbetslöse. Alla kanske inte uppfyller kriterierna för en sådan kurs, men då tycker jag att man ska erbjuda en intro. Tror att det är fel att vara snål med att erbjuda högskolekurser. Det är ju inte som att den arbetslöse får en hel läkarutbildning. Dessutom har de redan pliktat ekonomiskt, genom att de är tvungna att leva på arbetslöshetsersättning. Nämner detta ifall någon tycker att det är fel då studenter oftast måste söka CSN-lån. Tror att man skulle höja hela medvetenhetsnivån i samhället om man erbjöd arbetslösa vissa högskolekurser. Det är nästan nödvändigt om det ska bli något som går att använda. Under alla år som man har ett arbete, utvecklas man egentligen inte, utan vi blir ifrånåkta. När vi sen blir arbetslösa så står vi där och kan inget annat. Visst, vi får erfarenheter i vårt yrke, men när vi förlorar det, så har tiden haft sin gång och vi ligger efter.
  Tror att det skulle bli mycket billigare för samhället också med högskolekurser. Dessutom kräver de ju lite av individen, vilket är bra. Då höjs nivån och jag tror att det ger självförtroende.

 4. Coffee

   /  februari 22, 2011

  Jodå! Vuxendagis har man varit med om. Det var vänligt och trevligt och fikapaus fick man varje dag – men det ledde inte till över huvud taget någonting!
  I stället tog det en massa tid och energi som kunde använts till något bra mycket nyttigare och effektivare.

  Och under tiden blir ens ersättningsnivå allt lägre. Visserligen skulle jag behöva bli av med 10 kg till, men kanske inte på det här viset…
  Svältviset…
  Depressionsviset…

 5. Den 28 februari blir det 25 år sedan mordet på den man som alltid stod upp för de förtryckta och aldrig bangade för att tala om vad han tyckte om förtryckarna. Han skulle ha använt uttrycken:

  Satans mördare och diktaturens kreatur.

  /Eva

 6. Jag läser allt du skriver, men jag kommenterar inte allt. Det börjar bli jobbigt. Kan det vara så att Sverige och svenskarna är utsatta för ett kolossalt experiment, som aldrig upphör så länge som högeralliansen sitter vid makten?

 1. Borg och Reinfeldt arkitekterna bakom systemskiftet « Ett hjärta RÖTT
 2. Välfärden på väg nedför ett stup! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: