Färre jobbar efter utförsäkringen?

I dagarna har statsminister Reinfeldt pekat ut den fortsatta kursen för Sverige. Hans förslag på hur vi ska lösa välfärdsfrågorna, krisen i skolan, infrastrukturens sammanbrott, klimatfrågorna, arbetslösheten, bostadsbristen och de ökade klyftorna kan sammanfattas med ett enda ord – skattesänkningar.

Nu handlar det inte om skattesänkningar för alla. Nej, det handlar om ytterliggare ett ”jobbskatteavdrag” – en av grundpelarna i den moderata ”arbetslinjen”. Själva poängen är att fortsätta öka på klyftan mellan de som har turen att vara friska och har ett jobb och de som har oturen att drabbas av sjukdom eller arbetslöshet.

Ytterliggare en av grundpelarna i ”arbetslinjen” är att kasta ut långvarigt sjuka från sjukförsäkringen. I dag kan ingen som drabbas av en allvarlig sjukdom eller skada längre känna sig trygg. Oavsett om man har varit med och betalat till försäkringen under kanske 20, 30 eller 40 år av hårt arbete… förr eller senare når man som sjukskriven en av de fastlagda tidsgränserna. Då räcker det inte om man är både blind, rullstolsburen och saknar fungerande vitala organ – när tidsgränsen är nådd åker man ut.

Den moderata ”arbetslinjen” kan alltså sammanfattas så här; hårdare tag, strängare regler och ökade klyftor.

Men visst kan man fråga sig om inte detta koncept snart borde ha nått vägs ände – även i allmänhetens ögon. Det fungerar nämligen inte. Sjuka har inte blivit friskare av att utförsäkras, och arbetslösheten har inte minskat trots att arbetslösa ställs utanför a-kassan, blir fattigare eller utnyttjas som gratis arbetskraft.

När det gäller sjukförsäkringen var alliansens första beräkningar att endast 10 procent av de som utförsäkrades skulle återvända till försäkringen, nu vet vi att det istället blev (nära nog) tvärtom. Endast runt 10 procent av de utförsäkrade har i dag någon form av arbete, och endast ca 3 procent har ett osubventionerat arbete. Samtidigt återvänder fler och fler till försäkringen – trots de extremt stränga reglerna. I november var siffran nära 60 procent av de som utförsäkrades vid förra årsskiftet.

En fråga som ingen tycks kunna besvara är dock denna;
Mellan 35 och 40 procent av de som utförsäkrades (svårt att få fram exakta siffror) arbetade deltid redan innan de kastades ut från försäkringen (de arbetade 25, 50 eller 75%). I dag arbetar alltså betydligt färre av de utförsäkrade än före själva utförsäkringen – hur man än räknar. Då drygt 35 procent – nu mellan 3 och 10 procent.

Att många mår sämre efter utförsäkringen är ingen hemlighet. Många tillhör förmodligen också den grupp som hoppade av ”jobb och utvecklingsgarantin” och fortsatte arbeta deltid (fattigare, utan försäkring – men inte friskare).

Men hur kan man förklara att det är färre av de utförsäkrade som arbetar i dag än före utförsäkringen? Har utförsäkringen helt enkelt haft motsatt effekt än den som var avsedd? Arbetar färre idag än före utförsäkringen?

Försäkringskassan, som borde veta,  tycks inte veta – eller vilja berätta…

Om någon har svaret… svara gärna!

*

Missa inte; Storstad – Härifrån kommer skattesänkningarnaDe tystas röst – 10 frågor till alliansen

Relaterat; Storstad – Man kan inte göra omelett, Två procent av de utförsäkrade i jobb

Lästips; Dagens Arena – Ett år med utförsäkringar, Arbetarrörelsens Tankesmedja – Jobben som inte finns, Flamman – Hon kämpar för de utförsäkrade, Expressen – Sverige förlorar sin anständighet, Försäkringskassan nekar mig ett drägligt liv, Ministern nöjd med sjukreglerna

Bloggtips; Motvallsbloggen om S, frihet och individualism, Jonas Sjöstedt om Socialistiska läkare, Martin Moberg om Fas 3, Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

17 kommentarer

  1. borlan

     /  januari 11, 2011

    Du har rätt i det du skriver om, moderaterna med partiledaren Fredrik Reinfeldt i spetsen, vill inte kännas vid dessa obehag/fel och konsekvenser som deras politik skapar.
    istället skyller man på alla andra istället.
    den arbetslinje som man påstår man bedriver är ett enda stort skämt.
    så länge folket inte kan se igenom fasaden som dom borgerliga har byggt upp, så är folk helt blinda och döva.

  2. Jättebra inlägg!! Kör hårt Ilsemarie.

  3. Jag tycker att jag borde hört det mesta inom det ”här” med utförsäkringshistorierna men nu fick jag höra en annan version… En arbetskamrat, med 25% sjukersättning året ut, har nu puttats över i ”arbetsrehabilitering”, ett år i en verksamhet de inte har informerat varken vad den innebär eller vilken ersättning hon kommer att få.

    För ”möjligheten” att genomgå det här var hon tvungen att ta tjänstledigt ett helt år…

    Känner mig mer och mer korkad som kämpar för att få komma tillbaka dit, herregud, inte ens med beslut på deltidsarbete sitter man säkert utan då är tjänstledighet nästa steg?!

    Tack för ännu ett sakligt inlägg i debatten! Som alltid, du behövs!

  4. Bengt Wallin

     /  januari 11, 2011

    Demokrati måste innehålla solidaritet för att fungera. Högerregeringen köper röster av friska och arbetande genom sänkta skatter.
    Detta är inte värdigt en demokrati. I en demokrati tar den som styr landet ansvar för alla.

  5. Den ”svenska modellen” är väl ingen höjdare, precis…

  6. Karolinda

     /  januari 11, 2011

    Tydligen vill regeringen att svenskar skall börja tigga. Undrar bara vart man tänker skicka dem när fenomenet eskalerat?

  7. Det arbetande folket är så förblindat av misantropen Reinfeldts skattesänkarparty att de inte förmår/vill se vart det barkar med våra trygghetssystem. Men uppvaknandet kommer att bli smärtsamt när det visar sig han inte har något annat att erbjuda än att visionslöst sänka skatten.

  8. Jag har nu läst lite i socialdemokraternas pågående förnyelsearbete, där många av högersossarna ju vill följa samma linje med stupstock i trygghetsförsäkringarna som Moderaterna. Vad är det då för mening att rösta på dem.
    Hur ställer du dig till det, Ilse-Marie?

  9. Hugo

     /  januari 12, 2011

    Ett enkelt sätt att få Sverige på fötter vore att exempelvis alla inkomster under 120 000 vore helt befriade från skatt. Av den million som står utanför arbetsmarknaden av skilda skäl, kan en majoritet utföra någon typ av arbete på hel eller deltid.
    Vi måste bort från gnäll- och bidragskulturen som ödelägger vårt samhälle och i slutändan vår ekonomi. De som faller igenom tar vi självklart hand om. Inte tal om annat.

  10. Eva

     /  januari 13, 2011

    litentanta: En fråga, var din arbetskamrats ‘arbetsrehabilitering’ på heltid eller på resterande 25 %?

    Om hon jobbade 75%, hade hon inte möjlighet att bara strunta i ”arbetsrehabiliteringen”, klara sig på sin deltidslön, och därmed slippa ta tjänstledigt på heltid till lägre ersättning? För jag antar att ersättningen vid ”arbetsrehabilitering” på heltid inte är lika hög som lönen, eftersom den torde gå enligt a-kassenormen, som ju är mindre än låg, dvs max ca 14.900 kr före skatt / månad för heltid?

    Eller finns det nån annan hake här som jag inte förstår?

  11. Är Fredrik sinnesslö när han inte ser helheten av det han bestämmer och gör… Är han psykopat…

  1. Tweets that mention Färre jobbar efter utförsäkringen? « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
  2. Så förnedras sjuka i alliansens Sverige « Ett hjärta RÖTT
  3. Verkligheten tränger sig på. | Annarkia
  4. Reinfeldts regering har osäkrat välfärden « Ett hjärta RÖTT
  5. Reinfeldts arbetslinje en grym flopp « Ett hjärta RÖTT
  6. Lögn, förbannad lögn och statistik « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar